Alergiile care pot apărea vara la bebeluș

Alergiile care pot apărea vara la bebeluș

Irina Olteanu - Redactor Senior

Chiar dacă primăvara a trecut demult, alergiile nu au dispărut. Pe multe dintre ele cu siguranță le cunoști din anotimpul trecut. Iată cu ce alergii se pot confrunta vara bebelușii, cum pot fi diagnosticate corect și tratate.

Informații despre alergiile de vară la bebeluș

Sezonul alergiilor de vară debutează de la începutul lunii aprilie, începutul lunii mai, iar mulți dintre factorii cauzatori sunt cei care au existat și în trecut. Medicul specializat în alergologie pediatrică Anne Miranowski din Virginia susține că "alergiile apar după o expunere cumulativă la un alergen. Un bebeluș nu petrece afară suficient timp pentru a dezvolta o reacție la polenul din copaci, iarbă sau ambrozie." Cu toate acestea, reacțiile alergice la iritanți alimentari și din mediul casnic pot apărea în decursul primului an de viață și pot declanșa simptome precum ochi roșii, strănut, mâncărimi la nivelul nasului sau eczemă. Dacă tu sau partenerul tău ați fost deja diagnosticați cu o alergie, și bebelușul este expus unui risc crescut. Alergia sa se poate manifesta totuși complet diferit; de exemplu, dacă tu ești alergică la polen copilul poate reacționa la pisici. Dar chiar dacă tu sau partenerul tău nu prezentați simptome precum mâncărimi la nivelul pielii sau strănut, nu înseamnă că și în cazul bebelușului va fi la fel. Numărul de alergii cu care se confruntă copiii este în continuă creștere, iar în multe cazuri nici nu există un istoric familial în acest sens. 

Sunt experți de părere că stilul de viață prezent, extrem de igienic, lipsit de murdărie, joacă un rol important în acest sens. Astfel, dacă cei mici cresc într-un fel de bulă de sticlă lipsită de germeni, sistemul lor imunitar va trebui să se confrunte cu alți invadatori, precum alimente sau particule din gospodărie.

alergiile de vara la bebelus

Cauze pentru apariția alergiilor

Perioada de alergii cauzate de pomi se încheie în ultima parte a primăverii, prin urmare vara ierburile și buruienile sunt cele responsabile de alergiile de vară. Tipul de plantă ce declanșează simptomele variază în funcție de localizare, însă cele mai probabile să determine strănutul dintre buruieni sunt: ambrozia, ciulinii, talpa-gâștii, pelinul, știrul, iar dintre ierburi: iarba de Bermuda, livezile, iarba fânului, iarba timoftică. Ambrozia reprezintă cel mai comun factor cauzator al alergiilor de vară. Poate călători de la sute de kilometri distanță cu ajutorul vântului. Așadar chiar dacă nu crește în mod normal acolo unde locuiți poate declanșa simptome dacă există teren alergic.

Smogul sau poluarea aerului poate agrava simptomele experimentate. Ozonul trebuie menționat în acest sens; este creat în atmosferă dintr-un amestec de raze ale soarelui și chimicale ce provin din eșapamentul mașinilor. Iar lumina puternică a soarelui de pe perioada verii și lipsa vântului creează nori de ozon în apropierea unor orașe. 

Vara insectele care înțeapă sunt mult mai active. Astfel, albinele, viespile, bondarii, furnicile de foc și altele pot cauza reacții alergice când înțeapă. Dacă bebelușul tău experimentează o reacție alergică severă, o întâlnire cu o astfel de insectă te poate pune într-o situație potențial fatală. Ciupiturile de insecte provoacă de obicei simptome ușoare, precum mâncărime și inflamație în zona respectivă, însă sunt cazuri când conduc la reacții alergice grave. Apare senzația că gâtul este umflat și blocat, iar limba se poate mări în mod exagerat. Bebelușul tău se poate simți amețit, poate experimenta senzație de greață sau chiar stare de șoc. Toate acestea constituie urgență medicală și necesită intervenție imediată.

Mucegaiurile adoră zonele cu umezeală, inclusive subsolurile și băile. Sporii acestora pătrund în aer și declanșează o reacție alergică. Niște insecte microscopice denumite acarieni se proliferează excesiv vara; adoră temperaturile calde și umezeala și se adăpostesc în paturi, diverse materiale textile și covoare. Reziduurile pe care le elimină pot ajunge în aer și declanșează strănutul, respirația șuierătoare și rinoreea.

Simptome și diagnostic pentru alergiile de vară

Simptomele unei alergii de vară sunt aproximativ aceleași ca cele specifice alergiilor de primăvară, respectiv rinoree, ochi apoși, strănut, tuse, prurit ocular și nazal, cearcăne.
Înainte de a stabili tratamentul corect, medicul pediatru va întreba care sunt simptomele și istoricul de alergii. Este posibil să recomande consultul unui medic specialist alergolog pentru un test cutanat. În acest sens se expune o bucată mică de pe braț sau de pe spate la o mică mostră de alergen. Dacă există o reacție, apare o mică umflatură. De obicei acest test este însă realizat copiilor mai mari, optându-se pentru un test al sângelui în vederea identificării alergiilor.

alergiile de vara la bebelus

Tratament pentru alergiile de vară

Medicația poate include: antihistaminice, decongestionante sau alte spray-uri nazale, spray-uri nazale cu corticosteroizi, picături oculare, spălături nazale. Dacă acestea nu ajută medicul poate recomanda antagoniști ai receptorilor pentru leucotriene, spray nazal bromid ipratropium, imunoterapie (se administrează mici doze de alergeni sub forma de vaccinuri, tablete sau picături). Pentru a trata înțepăturile de insecte, în cazul în care apare o reacție alergică severă este bine să utilizezi o injecție cu epinefrină (este indicat să ai cu tine 2 doze dacă știi că există un risc ridicat de reacție alergică). Pentru reacții ușoare aplică gheață pe zona înțepăturii pentru a ameliora umflătura și eventual îndepărtează acul. Dacă medicul consimte, poți apela la analgezice precum paracetamol sau ibuprofen, eventual la o cremă topică precum hidrocortizon pentru a ameliora durerea și mâncărimea (la fel de utilă este și crema cu calamină). Antihistaminicele cu administrare orală sunt utile pentru mâncărime.

Sfaturi pentru a ameliora simptomele alergiilor de vară

Dacă bebelușul tău se confruntă cu alergii, este indicat să rămâi în casă atunci când cantitatea de polen și nivelul smogului sunt crescute (dimineața devreme și seara nivelul de polen este cel mai ridicat). Ține închise ușile și geamurile și pune în funcțiune aparatul de aer condiționat (pentru a elimina alergenii) sau folosește un purificator de aer. Nu uita să cureți filtrele cât de des posibil, precum și praful din locurile unde se poate aduna polen (rafturi de cărți, ventilator), aspiră des în casă cu un aspirator cu filtru HEPA. Spală mâinile și fața bebelușului după ce iese afară, precum și lenjeria de pat și covoarele cu apă fierbinte pentru a scăpa de acarieni și alergeni. Încearcă să menții nivelul de umiditate între 30-50% în casă.

Surse:
www.webmd.com; www.parents.com; http://health.howstuffworks.com

Articolul urmator
Un bebeluș a fost la un pas de moarte din cauza alimentației exclusive cu lapte de migdale
Un bebeluș a fost la un pas de moarte din cauza alimentației exclusive cu lapte de migdale

Noutăți de la Qbebe

Înscrie-te la newsletter-ul Qbebe și primești ultimele noutăți.

Va rugam sa completati campurile necesare.

    Alte articole care te-ar putea interesa

    5 tulburări de somn care pot apărea la copii de 2 ani
    5 tulburări de somn care pot apărea la copii de 2 ani

    Tulburările de somn se referă la un grup de afecțiuni care determină diminuarea calității somnului și care ne împiedică să ne odihnim suficient. Aceste probleme apar și la...

    Art Safari Kids, evenimentul preferat al copiilor de vara aceasta! 8 activități pe care le pot face aici micii artiști
    Art Safari Kids, evenimentul preferat al copiilor de vara aceasta! 8 activități pe care le pot face aici micii artiști

    Vara aceasta se numără micii artiști, la Art Safari Kids!Ateliere de creație variate, artă adevărată, tururi ghidate pe înțelesul lor - sunt doar câteva dintre surprizele...

    (Re)găsirea sensului vieții - o problematică care ne poate apărea în minte la orice vârstă
    (Re)găsirea sensului vieții - o problematică care ne poate apărea în minte la orice vârstă

    În urmă cu 5 ani, i-am spus terapeutei că nu știu încotro trebuie să merg, că mereu mă gândesc în ce direcție să o apuc și că adesea, mă simt pierdută....

    Zodii care nu vor să se gândească la iubire vara asta
    Zodii care nu vor să se gândească la iubire vara asta

    Fie că își doresc să-și ia un răgaz pentru a se gândi la proiecte importante, fie că vor să petreacă mai mult timp în compania familiei și prietenilor sau pur și...

    A trebuit să-mi dau afară soacra de la nuntă, pentru că parfumul ei mi-a declanșat alergiile
    A trebuit să-mi dau afară soacra de la nuntă, pentru că parfumul ei mi-a declanșat alergiile

    Un bărbat care s-a căsătorit recent povestește, pe Reddit, că a avut parte de un eveniment nefericit la nunta sa. Acesta a suferit o reacție alergică la parfumul pe care îl...

    Soacra mea se preface că este bolnavă doar ca eu să îi trimit mâncare. Am un bebeluș de doar șapte luni, nu pot să fiu bucătăreasa familiei!
    Soacra mea se preface că este bolnavă doar ca eu să îi trimit mâncare. Am un bebeluș de doar șapte luni, nu pot să fiu bucătăreasa familiei!

    Sunt o tânără mămică a unui bebeluș de doar șapte luni care încearcă să își îndeplinească cu brio atâta atribuțiile de mamă, soție, fiică și...

    Ce pot face cuplurile care nu pot avea copii pe cale naturală
    Ce pot face cuplurile care nu pot avea copii pe cale naturală

    Unul din patru cupluri nu pot avea copii. Acestea sunt statisticile sumbre ale Organizației Mondiale a Sănătății. Infertilitatea este o problemă medicală, care poate avea și cauze...

    Am crescut în umbra surorii mele care a murit bebeluș și asta mi-a afectat toată copilăria
    Am crescut în umbra surorii mele care a murit bebeluș și asta mi-a afectat toată copilăria

    Unii copii știu cum este să se simtă în umbra fraților, însă atunci când se află „în competiție” cu un frate care a decedat, situația devine și...

    © 2024 Qbebe