Perna alaptare: ghid de cumparare si utilizare

Perna alaptare: ghid de cumparare si utilizare

Roxana Cristea

Perna pentru alaptare este multifunctionala. Indiferent daca alaptezi sau nu, o vei folosi cu siguranta in timpul hranirii bebelusului (la san sau din biberon). Este mult mai comod pentru mama sa-si tina copilul pe o astfel de perna decat in brate atunci cand ii da acestuia sa pape si mult mai sanatos pentru bebe. In plus, cand bebe se face putin mai mare, poate fi rezemat pe aceasta pernuta pentru a "inspecta" ce se petrece in camera. Cele mai multe mamici iubesc perna pentru alaptare. Iata un ghid de cumparare si utilizare a pernei pentru alaptare.

Ce este perna pentru alaptare

Perna pentru alaptare este o perna circulara (cele mai multe modele) care inconjoara mijlocul mamei, conceputa special pentru alaptarea bebelusilor. Aceasta este confectionata fie din burete, fie din poliester, iar la suprafata are o husa groasa din bumbac.
Exista o varietate de perne pentru alaptare, de diferite forme, culori, imprimeuri si toate respecta, in general, scopul principal pentru care au fost confectionate - alaptarea corecta a bebelusului.

perne pentru alaptare

Perna alaptare: beneficii

• In primul rand, perna pentru alaptare te ajuta sa-ti hranesti corect bebelusul in primele luni de viata. Datorita formei sale, bebe va sta cu gatul drept si cu capul ridicat atat cat trebuie pentru a avea o pozitie potrivita alaptarii.
• Ofera o multitudine de pozitii de alaptare.
• Perna pentru alaptare este foarte confortabila atat pentru mama, cat si pentru copil, ambii vor sta mult mai relaxati in timp ce bebe papa. In plus, mama care foloseste o astfel de perna nu va cunoaste durerile de spate, de maini, gat si de umeri, dureri provocate de sustinerea copilului pe brate, in timpul alaptarii.
• Mama care foloseste o perna pentru alaptare are mainile libere si astfel poate face si altceva in timp ce alapteaza.
• Ofera protectie mamelor care au nascut prin cezariana (reduce presiunea pe care copilul o pune pe abdomenul mamei atunci cand este alaptat).
• O astfel de perna poate fi folosita si de tata, bunici, frati mai mari, care vor sa-l tina pe bebe in siguranta si sa se joace cu el. In plus, daca bebe papa din biberon, cu ajutorul unei perne pentru alaptat, orice adult il poate hrani corect pe pitic.
• Perna special conceputa pentru alaptare inlocuieste teancul de perne normale pe care le pui sub si pe langa bebe atunci cand il hranesti. Perna pentru alaptare este usoara si practica.
• Husele acestor perne se spala la masina si pot fi schimbate cu usurinta.
• Perna pentru alaptare este multifunctionala - dupa ce bebe mai creste, poate sta in fundulet sprijinit si protejat sa nu cada. De aseemena, anumite tipuri de perne pentru alaptare pot fi folosite si in timpul sarcinii pentru a sprijini burtica gravidei cand doarme.
Citeste si: Laptele matern - tot ce trebuie sa stii

Perna alaptare: ghid de cumparare

La fel ca toate alegerile pe care le faci atunci cand cumperi lucruri pentru copilul tau, alegerea unei perne pentru alaptare poate fi dificila. Iata de ce trebuie sa tii cont atunci cand mergi sa cumperi o perna pentru alaptare:
Dimensiune.
Daca nu alegi o perna pentru alaptare de marime universala (unica) si vrei una pe masura ta, ar fi bine sa o probezi in magazin, imaginandu-ti ca ai un copil pe ea sau folosind o papusa care sa tina locul bebelusului (probabil ca te vei simti ciudat, dar mai bine sa fii sigura decat sa nu-ti fie de folos). Daca perna este prea stransa in talie sau prea larga, ar fi bine sa cauti alt model. (Multe perne pentru alaptare se "incolacesc" pe talie, iar mamele au dimensiuni diferite.)
Forma si fermitate
Forma si fermitatea pernei pentru alaptare depind foarte mult de pozitia de hranire, de tipul de corp si de preferintele personale. Desi sunt si mamici care prefera ca pernele pentru alaptare sa fie mai moi, specialistii iti recomanda sa alegi una mai ferma (nu tare) pentru ca bebe sa nu se afunde in ea. (Daca alegi una prea tare, bebe ar putea aluneca usor de pe perna). Daca tot ai papusa in brate, ar fi bine sa vezi daca sta in pozitie corecta pentru alaptare. Stii foarte bine ca bebe trebuie sa stea cu gatul drept atunci cand este alaptat si cu fata sa-ti atinga pieptul.
Cu sau fara curele?
Sunt perne pentru alaptare care se pot prinde cu ajutorul unor curele de mijlocul mamei. Acestea iti permit sa te ridici, in timpul alaptarii (sa desfaci ceva sau sa iei un servetel) fara sa cada pe jos - sunt foarte frecvente situatiile in care tocmai ce te-ai asezat sa alaptezi cand ti-ai amintit ca mai ai nevoie de ceva si te ridici (cu bebe cu tot), moment in care perna cade pe jos si cu greu o mai ridici. Cu toate acestea, astfel de perne pentru alaptare nu sunt atat de comode si nu sunt multifunctionale.
Caracteristici speciale
Daca-ti doresti ceva anume de la o perna pentru alaptat, este posibil sa gasesti. De exemplu, sunt perne pentru alaptat destinate gemenilor, perne pentru alaptat care tin copilul intr-o pozitie aproape verticala (poate fi buna pentru bebelusii cu reflux gastric). Daca iti place sa calatoresti, gasesti perne pentru alaptat care se pliaza si astfel ocupa foarte putin spatiu in bagaj. De asemenea, exista variante care pot fi folosite si in perioada sarcinii, sprijinindu-ti burtica grea timpul somnului.
Usor de spalat.
O perna pentru alaptare trebuie sa aiba husa detasabila si lavabila, pentru ca piticul, chiar daca este mic, poate face multa mizerie atunci cand papa, iar petele trebuie curatate usor si deoarece el mananca de 8 pana la 12 ori pe zi si tu ai mare nevoie de perna de alaptare. Ar fi bine daca in pretul pernei este inclusa si o husa de schimb, daca nu... trebuie sa cumperi una.
Stil si calitate
Daca perna este colorata sau nu, inflorata sau desenata, mai mare sau mai mica... depinde de fiecare mama in parte. Trebuie doar sa stii ca ai de unde alege. Nici macar nu-ti imaginezi cate stiluri de perne si cate feluri de huse pentru aceste perne exista in magazinele de profil. Trebuie doar sa cauti pana gasesti una care sa ti se potriveasca. In ceea ce priveste calitatea, cu siguranta trebuie sa o alegi pe cea mai buna. Tesatura din care este facuta husa ar trebui sa fie dintr-un material moale si prietenos cu pielea bebelusului. Bumbacul este si de aceasta data cea mai buna alegere .
Citeste si: Ai grija de tine in perioada lauziei

Perna alaptare: ghid de utilizare

Este foarte usor sa utilizezi o perna pentru alaptare:
• Mai intai trebuie sa-ti gasesti pozitia ideala pentru alaptare (iti va lua cateva zile), asta inseamna ca atat tu cat si bebelusul tau trebuie sa stati cat mai confortabil pentru ca o "masa" poate dura de la cateva minute pana la o jumatate de ora.
• Dupa ce ti-ai gasit pozitia si te-ai asezat confortabil, ia perna pentru alaptat si prinde-o in jurul taliei, bineinteles cu partea mai voluminoasa in fata.
• Asaza bebelusul pe pernita in pozitie laterala sau pe mana ta care se sprijina pe perna pentru alaptat si apropie bebelusul de san... de aici stie bebe ce are de facut.
• In cazul in care piciul se descurca bine si fara ca mainile tale sa-l sprijine sau sa-l ghideze in vreun fel, poti sa-ti verifici linistita mesajele sau email-urile de pe telefon, poti citi ceva sau pur si simplu te poti relaxa.
• Daca alegi o pernita in forma de semicerc, o poti pozitiona fie pe o laterala sau pe cealalta, fie in fata. Aceasta perna pentru alaptare nu va trece si prin spatele tau, dar este la fel de confortabila ca si celelalte si aduce cam aceleasi beneficii.
• In cazul in care alegi o perna pentru alaptare cu centuri, trebuie sa stii ca aceasta se prinde in jurul taliei tale cu ajutorul unei centuri reglabile care are in capete o catarama din plastic. De obicei, aceste perne pentru alaptat sunt ceva mai complexe decat cele clasice si vin la pachet cu mai multe accesorii, cum ar fi buzunarase pentru lucruri utile in timpul alaptarii si o perna suplimentara care actioneaza ca un suport pentru capul copilului, astfel incat mama sa stea confortabil si in acelasi timp copilul sa stea in pozitia corecta.
Citeste si: Cinci probleme la alaptare

Atentionari cu privire la perna pentru alaptare:

- nu-ti lasa bebelusul sa stea cu fata in jos pe o perna pentru alaptare (pe nicio perna), se poate sufoca;
- nu-ti pune bebelusul la somn pe o astfel de perna;
- nu pune perna in patut sau tarc;
- nu lasa bebelusul nesupravegheat pe o astfel de perna.

Foloseste ghidul de shopping qbebe pentru a-ti alege perna pentru alaptare potrivita stilului ta.

perna pentru alaptat

Surse: breastfeeding-problems.com; pregnant.thebump.com; giggle.com.

Articolul urmator
8 trucuri utile în alăptare pentru mamele care revin la serviciu după concediul de creștere a copilului
8 trucuri utile în alăptare pentru mamele care revin la serviciu după concediul de creștere a copilului

Noutăți de la Qbebe

Înscrie-te la newsletter-ul Qbebe și primești ultimele noutăți.

Va rugam sa completati campurile necesare.

    Alte articole care te-ar putea interesa

    Ulei de cimbru: beneficii și mod de utilizare
    Ulei de cimbru: beneficii și mod de utilizare

    Uleiul de cimbru este un ulei esențial extras din planta de cimbru (Thymus vulgaris), cunoscută pentru aroma sa distinctivă și proprietățile terapeutice.

    Noaptea dormeam cu fetița strâns în brațe cu cuțitul sub pernă. Venea lângă noi, mă scuipa, mă înjura și mă amenința că mă omoară
    Noaptea dormeam cu fetița strâns în brațe cu cuțitul sub pernă. Venea lângă noi, mă scuipa, mă înjura și mă amenința că mă omoară

    Violența domestică, abuzul fizic sau/și emoțional în familie este mai frecvent decât spun statisticile. Conform unui raport al Ministerului Public în 2021 au fost...

    Brânca ursului: beneficii și mod de utilizare
    Brânca ursului: beneficii și mod de utilizare

    Brânca ursului, cunoscută și sub denumirea științifică Heracleum sphondylium, este o plantă medicinală tradițională folosită de secole în medicina populară. Aceasta...

    Piatra de alaun: beneficii și utilizare
    Piatra de alaun: beneficii și utilizare

    Încă din cele mai vechi timpuri, oamenii recurg adesea la ceea ce le pune la dispoziție natura pentru a se bucura de beneficii pentru sănătate și frumusețe. De aceea, inclusiv...

    Ulei de neem: beneficii și mod de utilizare
    Ulei de neem: beneficii și mod de utilizare

    Uleiul de neem este un produs natural, cu o istorie lungă și bogată în utilizări medicinale și cosmetice. Acest ulei este extras din semințele arborelui de neem (Azadirachta...

    Untul pământului: beneficii și mod de utilizare
    Untul pământului: beneficii și mod de utilizare

    Chiar dacă în prezent progresele înregistrate în domeniul medical sunt remarcabile, numeroase persoane preferă să recurgă adesea la remedii naturale tradiționale...

    Ceai de salvie: beneficii și utilizare
    Ceai de salvie: beneficii și utilizare

    Vestită pentru virtuțile ei tămăduitoare încă din Antichitate, din perioada civilizațiilor romană și greacă, salvia este una dintre cele mai cunoscute plante medicinale. De...

    Ciuperci adaptogene: beneficii și utilizare
    Ciuperci adaptogene: beneficii și utilizare

    Anumite specii de ciuperci se folosesc încă din cele mai vechi timpuri pentru virtuțile lor terapeutice. Printre ciupercile care se disting din acest punct de vedere se numără și...

    © 2025 Qbebe