Lenjerie patut bebelusi: tot ce trebuie sa stii

Lenjerie patut bebelusi: tot ce trebuie sa stii

Roxana Cristea

Lenjeria de patut a bebelusului trebuie sa fie din bumbac moale, fara fermoare, cusaturi deranjante sau ate care ies usor din material. In primele luni de viata, bebelusul nu va observa lenjeria din patut, dar cand va fi ceva mai mare se va bucura foarte mult daca cearceaful si pernita lui vor fi colorate si vor avea cateva desene frumoase. Iata tot ce trebuie sa stii despre lenjeria pentru patutul bebelusului.

Dupa ce ai cumparat patutul si salteaua bebelusului, trebuie sa te gandesti si la lenjeria pentru patut. Alegerea acestor produse nu este foarte usoara pentru ca modelele, culorile si stilurile de lenjerie sunt aproape infinite. Ca sa faci o selectie rapida atunci cand mergi sa cumperi lenjerie pentru patutul bebelusului, te gandesti la utilitatea ei.

Seturi de lenjerie sau piese separate?

In primul an de viata al bebelusului ai mare nevoie de piese separate, in special cearceafuri care pot fi usor schimbate si spalate.
Bebelusul va face multa mizerie in patut, ba chiar il va uda destul de frecvent si de aceea ar fi bine sa folosesti 2bebe in patut cearceafuri in acelasi timp - imbraci salteaua cu primul cearceaf, apoi pui o paturica absorbanta peste care pui celalalt cearceaf. In felul acesta, daca bebe uda noaptea un cearceaf, tot ce ai de facut este sa indepartezi rapid primul cearceaf si paturica absorbanta, dupa care il poti culca rapid pe bebe in patut.

Seturile de lenjerie pentru patut pot fi folosite impreuna atunci cand bebe este mai maricel si poate beneficia si de o pernita sau de o pilota usoara, pentru ca in primul an bebe nu are nevoie decat de un patut sigur, o saltea confortabila si de mai multe cearcefuri moi si blande cu pielea sensibila a bebelusului.
Seturile de lenjerie pot contine mai multe piese, cum ar fi fete de perna, aparatoare patut, huse pentru paturici sau pilote, produse care pot fi periculoase pentru copiii foarte mici, existand pericolul de sufocare sau supraincalzire.

Medicii recomanda ca bebelusul sa doarma intr-un patut dotat cu o saltea acoperita doar cu un cearceaf, fara perne sau pilote. In cazul in care temperatura din camera copilului este mai mica de 20 de grade Celsius, poti pune o paturica subtire sub cearceaf sau il poti baga pe bebe intr-un sac de dormit destinat copiilor foarte mici - aceste produse ofera bebelusului caldura si libertate de miscare in timpul somnului.

Lenjeria pentru patutul bebelusului trebuie sa fie moale si usor de spalat

Nu conteaza daca lenjeria de patut este scumpa sau ieftina, important este sa te asiguri ca este confectionata din bumbac moale si fin la atingere. Cearceafurile din microfibra, tricot sau flanel sunt foarte populare in randul mamicilor, asa ca ai putea sa le incerci. In orice caz, ar fi bine sa rogi vanzatoarea sa te lase sa atingi cu mana suprafata exterioara a materialului, care va intra in contact cu pielea bebelusului. Daca ti se pare moale si "prietenoasa", atunci si piticul va fi multumit.
De asemenea, alege un material care poate fi spalat la masina, nu vei avea timp si dorinta sa stai sa cureti de mana fiecare pata in parte si nici la curatatorie nu poti merge de fiecare data cand bebe le uda sau le murdareste.

Lenjeria pentru patutul bebelusului trebuie sa fie confortabila

Prin lenjerie confortabila intelegem una care sa se potriveasca perfect cu salteaua patutului - un cearceaf prea mare ar putea sa se cuteze si bebe sa se "impiedice" in ea; un cearceaf prea mic s-ar putea strange sub bebelus sau ar putea sa curbeze salteaua, in cazul in care are elastic la extremitati. Daca tot a venit vorba despre cearceafurile cu elastic, acestea sunt foarte utile pentru ca, de cele mai multe ori, imbraca perfect saltelele patuturilor (in general patuturile au marimi standard, la fel ca si saltelele si lenjeriile pentru patut) si impiedica alunecarea acestora.

Cumpara mai multe lenjerii pentru patutul bebelusului

Est recomandat ca in primul an de viata sa schimbi mai des lenjeria de pat. Chiar daca exista scutece care nu permit bebelusului sa il ude, mai exisat si accidente. Insa, cel mai adesea, va murdari lenjeria din cauza faptului ca va regurgita destul de des. De aceea, ar fi bine sa ai cel putin un set suplimentar - de preferat este sa ai 3-4 lenjerii de schimb. Pentru a proteja salteaua, ar fi bine sa pui sub cearceaf o paturica absorbanta. Exista si cearceafuri impermeabile, insa acestea fosnesc la fiecare miscare a bebelusului si nu sunt atat de placute la atingere.

Cat timp poate fi folosita lenjeria de pat pentru bebelusi?

Atunci cand stabilesti bugetul pentru lenjeria de pat a bebelusului, ar fi bine sa te gandesti cat timp vei folosi patutul. Daca ai de gand sa-l culci pe bebe numai in patut pana il vei putea muta intr-un pat mai mare, ar fi bine sa investesti in lenjerie de calitate si sa cumperi mai multe, sa ai de schimb. De asemenea, daca ai de gand sa faci repede un alt copil si vrei ca si acesta sa foloseasca produsele deja cumparate, ar fi bine sa investesti ceva mai mult in lenjeria de patut a bebelusului.
In schimb, daca ai de gand sa schimbi des mobilierul din camera copilului, inclusiv patutul, sau vrei ca bebe sa doarma cu tine, nu trebuie sa bagi prea multi bani in lenjeria de patut a bebelusului.
Intra pe shopping.qbebe.ro si compara online preturile, ca sa te asiguri ca gasesti cea mai buna oferta pentru lenjeria de pat a bebelusului.

 lenjerie patut

Articolul urmator
Laptele praf făcut acasă este sigur pentru bebeluși? Răspunsul specialiștilor
Laptele praf făcut acasă este sigur pentru bebeluși? Răspunsul specialiștilor

Noutăți de la Qbebe

Înscrie-te la newsletter-ul Qbebe și primești ultimele noutăți.

Va rugam sa completati campurile necesare.

    Alte articole care te-ar putea interesa

    Viața de familia cu un câine de talie mare - tot ce trebuie să știi
    Viața de familia cu un câine de talie mare - tot ce trebuie să știi

    Te gândești să adopți un prieten pe viață pentru tine și familia ta? Ei bine, mărimea este un factor important de care trebuie să ții cont atunci când decizi că vrei...

    Bananele și colonul iritabil: tot ce trebuie să știi
    Bananele și colonul iritabil: tot ce trebuie să știi

    Colonul iritabil este o tulburare digestivă inflamatorie, ale cărei simptome sunt crampele și durerea în zona abdominală, schimbările de tranzit intestinal, balonarea,...

    Tot ce trebuie să știi tu, ca părinte, despre atașament
    Tot ce trebuie să știi tu, ca părinte, despre atașament

    Atașamentul apare încă din primele zile de viață și reprezintă conexiunea emoțională puternică între bebeluș și persoana care îl îngrijește. Acest concept...

    Anxietatea de separare în sarcină: tot ce trebuie să știi
    Anxietatea de separare în sarcină: tot ce trebuie să știi

    Chiar dacă ești tentată să crezi că anxietatea de separare se întâlnește doar la copii, de fapt ea poate fi prezentă și la persoanele adulte. De alfel, în anumite...

    Ce este zigotul? Tot ce trebuie să știi despre prima etapă din dezvoltarea sarcinii
    Ce este zigotul? Tot ce trebuie să știi despre prima etapă din dezvoltarea sarcinii

    Zigotul reprezintă prima celulă formată prin fertilizarea ovulului de către spermatozoid. 9 luni mai târziu, acesta devine o mică persoană, care vine pe lume...

    Lavajul nazal la copii și bebeluși - tot ce trebuie să știe orice proaspăt părinte, și nu numai
    Lavajul nazal la copii și bebeluși - tot ce trebuie să știe orice proaspăt părinte, și nu numai

    Lavajul nazal la copii și bebeluși este o procedură simplă prin care părinții sau cadrele medicale pot decongestiona nasul înfundat. Este foarte important să știm cum se face...

    Tot ce trebuie să știi despre psoriazis la copii
    Tot ce trebuie să știi despre psoriazis la copii

    Printre afecțiunile pielii se află și bolile autoimune cutanate, ce survin când sistemul imunitar va ataca propriile țesuturi. Aceste boli pot afecta și copiii, iar pentru unele...

    Amprenta anală: tot ce trebuie să știi despre rolul și etapele acestei proceduri
    Amprenta anală: tot ce trebuie să știi despre rolul și etapele acestei proceduri

    Prezența paraziților intestinali este o problemă des întâlnită în rândul copiilor, iar metodele prin care pot fi detectați acești paraziți sunt variate. Dat...

    © 2024 Qbebe