Ce este aspiratorul nazal pentru copii?
Aspiratorul nazal pentru copii este un dispozitiv care poate fi folosit pentru aspirarea mucusului din nas. Copiii mici sunt cei care au nevoie de acest dispozitiv pentru ca nu-si pot sufla nasul. In supermarketuri gasesti tot felul de aspiratoare nazale, care au aceeasi functie dar difera forma, culoarea, modelul, marca si pretul.
Unele mamici lauda pompitele clasice pentru aspirarea mucusului, in timp ce altele recomanda batista bebelusului care se ataseaza la aspiratorul casnic. De asemenea, sunt mamici care considera ca aspiratoarele nazale electrice sunt cele mai bune. Important este ca aspiratorul nazal pentru copii sa fie bland cu nasucul si pielea bebelusului, sa aspire in profunzime si sa curete rapid nasul bebelusului, pentru ca acesta se va zbate si va riposta prin plans si agitatie. Trebuie sa ai grija atunci cand manevrezi un astfel de dispozitiv pentru ca, daca-i provoci durere sau disconfort copilului, acesta va plange ori de cate ori te va vedea cu aspiratorul nazal in mana. Nasul copilului mic este foarte sensibil si are nevoie de un tratament bland si atent.
Tipuri de aspiratoare nazale pentru copii
Aspiratorul nazal cu pompita.
Cel mai simplu si "vechi" model de aspirator nazal este binecunoscuta pompita nazala (aspirator nazal cu valva). Capatul din plastic se introduce usor in nasucul copilului dupa ce ai apasat pe pompita din cauciuc, se produce astfel un efect de vidare si atunci cand dai drumul la pompita sunt aspirate mucozitatile aflate in narile bebelusului.
Avantajele pompitei de aspirare sunt:
-are un pret foarte mic;
- este usor de folosit;
- curata bine nasucul copilului;
- pot fi folosite oricand si oriunde;
- sunt relativ usor de curatat;
- sunt usor de transportat.
Dezavantajele pompitei nazale sunt:
- nu pot fi sterilizate;
- nu reprezinta o modalitate rapida de curatare a nasului (trebuie introdusa de mai multe ori in fiecare nara pentru a curata bine nasucul copilului).
Aspiratorul nazal manual
Aceasta varianta arata ca un tub lung si ingust care se termina cu un furtun subtire. Un capat al tubului se introduce in nara copilului si capatul furtunului se introduce in gura persoanei care ajuta copilul. Prin suctiune (tragerea aerului cu putere - aspirare) mucozitatile patrund in tub si se opresc in filtrele aspiratorului nazal, fara a ajunge in gura persoanei care executa aceasta procedura. Aceste aspiratoare nazale sunt extrem de populare, desi la inceput iti pot da un sentiment de repulsie. Sunt perfect igienice si practice, usor de luat in geanta copilului si la fel de usor de folosit oriunde te-ai afla.
Avantajele aspiratorului manual:
- formele rotunjite asigura utilizarea in deplina siguranta;
- diametrul mare evita penetrarea prea adanc in caile nazale ale copilului;
- usor de folosit;
- usor de curatat (se indeparteaza filtrele si se pun sub jet de apa);
- preturile difera in functie de marca, dar sunt si variante foarte ieftine (sunt variante de la 20 de lei la 60 de lei);
- usor de transportat;
- ocupa spatiu putin in geanta bebelusului;
- poti controla puterea aspirarii (in functie de nevoile bebelusului poti trage mai tare sau mai incet);
Dezavantajul este ca persoana care executa aceasta manevra se poate contamina (poate lua virusul de la bebelus).
Batista bebelusului
Acest aspirator nazal pentru copii este un dispozitiv care isi poate regla singur intensitatea de aspirare si se monteaza la aspiratorul pe care il folosesti la aspirarea covoarelor. Arata aproximativ la fel ca aspiratorul nazal manual. Folosirea batistei bebelusului nu este dureroasa.
Avantajele acestui aspirator nazal sunt:
- este igienic;
- este eficient;
- usor de curatat;
- se poate steriliza prin fierbere.
Dezavantajele sunt:
- dependenta de aspiratorul pentru covoare;
- greu de transportat avand in vedere ca trebuie sa cari si aspiratorul;
- imposibil de folosit daca nu ai un aspirator clasic la indemana;
- cel mic se poate speria de zgomotul facut de aspirator.
Aspiratorul nazal electric arata ca un termometru de ureche si este alimentat cu ajutorul unei baterii sau a unui acumulator. Aceste aspiratoare nazale sunt dotate cu un capat din plastic foarte moale care se introduce in nara bebelusului, apoi apesi pe un buton si aparatul isi face treaba.
Avantajele aspiratorului nazal electric:
- usor de folosit;
- sunt utile pentru ingrijirea zilnica;
- nu produc prea mult zgomot (unele au si melodii );
- sunt igienice (capetele care se introduc in narile copilului se sterilizeaza).
Dezavantajele aspiratorului nazal electric:
- sunt mult mai scumpe decat celelalte variante;
- nu au putere prea mare de suctiune;
- nu pot colecta prea mult mucus;
- nu au spatiu de stocare a mucusului.
- nu sunt foarte eficiente atunci cand cantitatea si fluxul de mucus sunt prea mari.
Ce spun mamicile despre aspiratoarele nazale pentru copii
Aspiratorele nazale pentru copii au si avantaje, si dezavantaje. Important este sa gasesti o varianta care ti se potriveste. De asemenea, poti achizitiona mai multe variante ca sa te asiguri ca faci fata tuturor provocarilor. Iata cateva pareri ale unor mamici:
Daniela Toma spune: Noi am achizitionat toate variantele de aspiratoare nazale: pompita, aspiratorul electric, batista bebelusului, aspiratorul manual... Am ramas la aspiratorul manual. Cand era bebe racit il tineam in buzunar si-l scoteam oriunde... in supermarket, in parc. Am gasit o varianta ieftina, cam 20 de lei. Mentionez ca aceasta a fost ultima varianta. Am incercat pompita si nu m-am descurcat prea bine, nu reuseam sa fac fata cand era vorba de raceala. la fel si cu cel electric pe care am dat vreo 200 de lei. Cu batista bebelusului am facut fata doar ca atunci cand dadeam drumul la aspirator incepeau urletele. In plus, noi stam la bloc si nu-i deloc confortabil sa bagi aspiratorul in functiune de 3-4 ori pe noapte. Aspiratorul manual ma ajuta si acum.
Ana-Maria Mihaiescu povesteste ca : Eu am folosit batista bebelusului. Am cumparat un aspirator de praf foarte mic, portabil si il luam cu mine peste tot.
Sfaturi utile pentru curatarea eficienta a nasucului
- curata nasul bebelusului dupa baita, aburii calzi ajuta la decongestionarea nasului;
- foloseste solutie salina (se gaseste usor si este foarte ieftina);
- curata nasul micutului intainte de masa (copiii mici nu stiu sa respire pe gurita si nici nu pot manca daca au nasucul infundat; in plus pot sa vomite daca li se pune solutie salina in nari dupa masa);
- capetele aspiratorului trebuie introduse cu grija si la suprafata, nu foarte adanc in nara, pentru a nu irita sau rani narile copilului;
- copilul trebuie sa stea linistit atunci cand executi aceasta operatiune pentru a nu se rani (in cazul in care nu-l poti imobiliza, cere ajutor sau incearca sa-i eliberezi nasucul in timp ce doarme)
- nu este recomandata curatarea nazala de mai mult de 3 ori pe zi (decat in cazul in care copilul este racit);
- mergi la medic daca bebelusul are probleme frecvente cu nasucul (congestie nazala, nas care curge).
Aspiratorul nazal pentru copii nu trebuie sa-ti lipseasca atunci cand ai un copil. Este foarte important ca bebelusul sa aiba nasucul curat si caile respiratorii libere sa respire. Si asta pentru ca mucozitatile neaspirate pot ajunge in gat si pot provoca tusea. In plus, copiii mici nu stiu sa respire pe gurita si, daca au nasul infundat, nu vor putea dormi sau manca.
In general, un aspirator nazal pentru copii nu este foarte scump, asa ca poti incerca mai multe variante pentru a vedea care este mai usor de folosit.
Surse: babyvac.com; mamajocares.com; happyhealthyyou.com