Ce sunt colicii?
Un planset puternic si persistent, care apare la sugarii cu varsta intre 3 saptamani si 3 luni (aproximativ 20% dintre bebelusi se confrunta cu ei), fara vreo problema de sanatate asociata. Se pare ca frecventa medie indicata de statistici pentru aceste episoade este de mai mult de 3 ori pe zi, mai mult de 3 zile pe saptamana, mai mult de 3 saptamani. Desi sunt prezente dintotdeauna la bebelusi, colicile reprezinta inca un mister al naturii umane, iar cauzele aparitiei sunt doar presupuse si nu certe, afectand deopotriva si sugarii alaptati natural, dar si pe cei alaptati artificial. In cazul in care copilul se dezvolta normal din punctul de vedere al staturii si al greutatii, nu trebuie sa va ingrijorati.Cauze
Notiunea de colici a inclus in decursul timpului, din pacate, si o serie de alte afectiuni asociate sugarului care in consecinta raman neobservate si netratate corespunzator (fiind confundate in mod eronat cu colicile).In cazul in care bebelusul se dezvolta normal, aflati ca in timpul unei alaptari laptele matern isi modifica compozitia. Astfel, pe masura ce sanul este golit de lapte, cantitatea de grasime continuta de acesta creste, iar, daca sugarul este mutat automat de la acel san in timpul suptului (inainte de a epuiza rezerva de lapte), poate primi o cantitate mica de grasime in timpul hranirii. Acest aspect conduce la un aport caloric redus si, in consecinta, la o hranire mai frecventa.
Tot in ceea ce priveste modul de alaptare, este uneori posibil ca lactatia abundenta sa conduca la un flux deosebit de crescut al laptelui, iar cel mic va inghiti inevitabil si aer impreuna cu lapte (ce cauzeaza crampe abdominale). Acest inconveninent are insa un remediu extrem de facil, constand intr-o pozitie culcata in timpul alaptarii pentru a incetini viteza de curgere a laptelui.
Un alt motiv care poate conduce la colici este o suprastimulare a copilului fie inainte, fie dupa momentul alaptarii. In acest sens, este bine sa nu va jucati intens cu cel mic inainte de a-l hrani si nici o perioada dupa (30 minute- 1 ora) pentru ca poate inghiti aer ce va conduce din nou la simptome asemanatoare colicilor.
Alte cauze considerate "vinovate" pentru aparitia colicilor constau in alimentatia mamei in timpul alaptarii. Astfel, produsele lactate reprezinta unele dintre primele care trebuie analizate in acest sens. Incercati sa reduceti cantitatea de lapte, branza sau iaurt timp de cateva saptamani (proteina laptelui de vaca ramane destul de mult in laptele matern, purtand si denumirile de: lactoglobulina, cazeina, lactalbumina, cazienat de sodiu si zer) pentru a verifica daca se amelioreaza situatia. Apoi, pe lista mai sunt incluse si alimentele picante, produsele fainoase, nucile, capsunile, varza, broccoli si conopida si, nu in ultimul rand, usturoiul, cafeaua (din cauza cofeinei care in mod evident cauzeaza o stare de agitatie) si alcoolul. Pentru a verifica daca vreunul dintre aceste alimente dauneaza bebelusului, excludeti-l timp de cateva zile din dieta si, daca nu se observa nicio diferenta, il puteti reintroduce (treptat). Daca bebelusul devine agitat cand reincepeti sa mancati un anumit aliment, ati descoperit problema. De asemenea fumatul trebuie exclus, deoarece, pe langa faptul ca scade secretia de lapte, poate cauza greata/varsaturi, diaree si crampe abdominale (colici) celui mic.
Refluxul gastro-esofagian este uneori confundat cu colicile. Daca observati ca bebelusul regurgiteaza frecvent si constant cantitati mari de lapte, fara vreo alta afectiune asociata (temperatura, sange in voma/scaun), starea de agitatie/neliniste poate avea drept cauza refluxul. Si alergia la lapte trebuie de asemenea luata in considerare, manifestandu-se prin simptome similare, dar aceasta va fi insotita si de manifestari mult mai evidente, cum sunt eczema, chiar umflarea unor portiuni ale corpului si trebuie sa apelati in ambele cazuri la medic.
Doamna doctor Alexandra Bulboaca, medic nutritionist-dietetician http://nutritionistarad.wordpress.com/, membru Asociatia Romana de Nutritie si Dietetica ne mentioneaza:
"Sa incepem prin a ne gandi ce sunt colicile si de ce apar. Sunt mai multe teorii. Unii specialisti spun ca apar din cauza ca sistemul digestiv al bebelusilor e imatur si foarte sensibil. Alta teorie spune ca rareori si dieta mamei poate afecta. Unii acuza produsele lactate, altii pe cele de patiserie, pe cele procesate etc. Cea mai "populara" sau acceptata idee (se poate gasi si alt termen) e faptul ca bebelusul inghite aer mult in timpul alaptarii. Deci cel mai important e sa se gaseasca metode ca bebelusul sa inghita cat mai putin aer in timpul alaptarii."
Doamna doctor Ana Culcer, medic primar pediatru - seful sectiei de Nou Nascuti din cadrul Spitalului Universitar Bucuresti www.ingrijireacopilului.ro ne informeaza:
"Nou nascutul si sugarul in primele 2-3 luni pot face colici. Indiferent de felul alimentatiei naturale sau artificiale - pentru ca este o adaptare a tubului digestiv al copilului. O mama care alapteaza, daca nu mananca alimente care o baloneaza sau la care ea este alergica, va reduce colicile copilului. Pozitia copilului la san ca acesta sa nu inghita aer reduce colicile."
Sfaturi
Tratamentul, desi este de multe ori prescris de medic, nu este curativ, ci mai degraba atenueaza modul in care se prezinta simptomele. De obicei, consta in picaturi Sab simplex, Infacol, uneori Debridat sau Espumisan, toate cu rolul de a reduce flatulenta, senzatia de plenitudine si de tensiune din abdomen. De asemenea, medicii indica uneori si variante naturiste (pe baza de plante), cum sunt Bonnisan, Alinan, Gripe Water sau ceaiuri gen Baby Calm, Baby drink ale caror modalitati de administrare vor fi indicate de medic sau le puteti regasi si pe prospectul fiecaruia. Exista disponibile de asemenea ceaiuri din plante cum este Ceaiul de fenicul care se administreaza sugarilor din a 2-a saptamana de viata, fiind usor de preparat. Acesta amelioreaza colicile, contine glucide usor digerabile, are gust placut, nu contine zahar si nici conservanti, coloranti sau aromatizanti artificiali. De asemenea, putem apela la formule de lapte praf speciale (pentru bebelusii alimentati artificial) cum este Humana AntiColic: formula de lapte praf speciala pentru colici, care diminueaza considerabil disconfortul produs de formarea gazelor intestinale, meteorismului abdominal si constipatiei. Se poate administra chiar de la nastere.
Unii medici recomanda chiar anumite ceaiuri pentru mama, care, pe langa efectul de stimulare a lactatiei, au si rolul de a preveni aparitia/a ameliora colicile, cel mai des fiind utilizat ceaiul de chimen si anason (pana la 2 l pe zi): La 1-2 lingurite din fiecare se adauga o cana de 500 ml apa fierbinte. Se lasa acoperit 15-20 minute, dupa care se filtreaza si se lasa intr-un loc racoros. Adevarul este, insa, ca nu va puteti baza nici macar pe solutiile disponibile in farmacii si nici pe cele naturiste, colicile aparand si disparand de obicei de la sine. Solutiile anterior mentionate au mai degraba rolul de a ameliora disconfortul resimtit de copil pe parcursul reprizelor de colici, insa timpul este singurul care va rezolva pe deplin problema.
Multumim doamnelor doctor Ana Culcer si Alexandra Bulboaca pentru ajutorul acordat in realizarea articolului.
Surse:
https://nbci.ca; www.babycenter.com; www.breastfeeding-problems.com/