Ce se poate întâmpla dacă bebelușul doarme cu suzeta

Ce se poate întâmpla dacă bebelușul doarme cu suzeta

Alina Nedelcu - Redactor Senior

Să apelăm sau nu la suzetă pentru micuții noștri nu este o decizie prea simplu de luat, mai ales dacă ne gândim la faptul că aceasta îi ajută adesea să se calmeze. În plus, dacă ținem cont și de concluziile unor studii recente, conform cărora micuții ce folosesc suzeta sunt cu aproape 50% mai puțin expuși riscului de a deceda din cauza „sindromului morții subite", alegerea noastră devine tot mai dificilă. Pentru a fi mai ușor să luăm o decizie în acest sens, putem parcurge articolul de mai jos, ce ne ajută să descoperim care sunt cele mai importante dezavantaje ale utilizării suzetei, dar și ce se întâmplă când ai noștri bebeluși o folosesc în timpul orelor de somn. Nu în ultimul rând, vom vedea și ce reguli de siguranță ar trebui să cunoaștem dacă vrem să-i dăm bebelușului nostru suzetă.

Care sunt dezavantajele folosirii suzetei

Unele dintre noi consideră că suptul unei suzete se poate transforma într-un obicei menit să persiste pe termen lung, așa că renunțăm să-i dăm bebelușului așa ceva. Pe de altă parte, putem considera că suzeta este o modalitate de a-l determina pe bebeluș să se liniștească mai rapid.
Înainte de a ne hotărâ dacă să-l familiarizăm sau nu pe bebeluș cu suzeta, trebuie să știm care pot fi dezavantajele folosirii acesteia:

Suzetele pot crește riscul de dezvoltare a unei infecții la ureche
Specialiștii consideră că folosirea îndelungată a suzetei poate crește riscul de apariție a infecțiilor la urechea medie. De aceea, se recomandă ca aceasta să nu mai fie utilizată după vârsta de 6 luni, mai ales dacă micuțul tău s-a confruntat de mai multe ori cu infecțiile de la nivelul urechii.

Suptul suzetei poate duce la apariția confuziei dintre aceasta și mamelon
Studiile din domeniu au ajuns la concluzia că bebelușii cărora li se dă o suzetă înainte să împlinească 1 lună vor fi mai predispuși să o confunde cu sfârcul și să aibă dificultăți în alăptare. Acesta este motivul pentru care suzeta ar trebui să-i fie oferită bebelușului după ce acesta s-a obișnuit bine cu suptul, dacă a câștigat vizibil în greutate și i-ai fixat deja o rutină în materie de alăptare. Când vezi că bebelușul nu câștigă suficient în greutate, gândește-te că poate fi vorba despre refuzul de a suge suficient, întrucât el s-a obișnuit mai degrabă cu suptul suzetei decât cu sânul.
Tocmai pentru că suptul suzetei și suptul sfârcului sunt lucruri total diferite trebuie să ne determine să nu ne grăbim prea mult cu a-i da bebelușului suzetă. De pildă, încă din primele clipe de viață ale acestuia, cât suntem încă la maternitate, dacă nu vrem ca al nostru bebeluș să primească o suzetă, este bine să anunțăm personalul medical despre decizia noastră.

O perioadă prea îndelungată de folosire a suzetei poate să creeze probleme legate de dezvoltarea dinților
Medicii ne sfătuiesc, pentru ca ai noștri micuți să nu aibă probleme cu dezvoltarea dinților, să întrerupem cât mai rapid utilizarea suzetei. Dacă este posibil, renunțarea la suzetă ar trebui să se facă încă din primii 2 ani de viață, întrucât apelarea la ea până la vârsta de 4-5 ani ar putea afecta dinții. Până atunci, suzeta nu este periculoasă din acest punct de vedere pentru că există dinții de lapte.

Bebelus ce doarme cu suzetă

Folosirea în exces a suzetei va crește predispoziția spre infecții
Specialiștii ne avertizează asupra următorului lucru: bebelușii ce au parte de suzetă încă din primele 2 luni de viață vor fi mai predispuși să dezvolte tot felul de infecții. Printre acestea, cele mai comune sunt cele cu Candida (la nivelul gurii) sau cele intestinale, în condițiile în care suzeta poate intra în contact cu tot felul de bacterii sau viruși când nu se află în gura bebelușului.

Bebelușul poate ajunge să nu mai vrea să adoarmă fără o suzetă
Motivul principal pentru care putem decide să-i dăm bebelușului suzetă este dorința de a se liniști mai ușor la culcare.
Cu toate acestea, medicii spun  că suzeta nu este nici pe departe un subtitut pentru alte acțiuni pe care ar trebui să le facem atunci când ne culcăm bebelușul, astfel încât să-i imprimăm o rutină de somn. Mult mai important va fi să vorbim calm cu bebelușul, să-i punem o muzică liniștitoare, să-i citim ceva, să stingem luminile etc.
Dacă nu vom pune în practică aceste acțiuni, bebelușul nu va putea adormi decât cu suzeta și ne va fi mult mai greu să-l determinăm să renunțe la ea, cu precădere pe timpul somnului.

Citește și: Cum alegem cea mai bună suzetă?

Ce se poate spune despre folosirea suzetei pe timpul somnului bebelușului, în funcție de vârsta pe care o are

Specialiștiii ne asigură de faptul că este perfect sigur să-i dăm bebelușului o suzetă în timp ce doarme, atât timp cât ținem cont și de aceste reguli:
• Nu atașa suzeta de o panglică, de un lănțișor etc. astfel încât să nu existe riscul de strangulare
• Nu-i da bebelușului suzeta dacă nu stăpânește încă bine suptul la sân
• Dacă nu ești sigură că suzeta nu este bine dezinfectată, mai bine nu i-o oferi
• Când nu știi sigur dacă modelul de suzetă ales nu este adecvat vârstei bebelușului, este preferabil să nu i-o pui la îndemână
• Nu înmuia suzeta în nimic, nici măcar în cazul în care vrei să-l determini pe bebeluș să renunțe la suzetă
• Nu-i pune la îndemână mai multe suzete (poate fi preocupat să le caute prin pat și va adormi mai greu)
• Pentru siguranța deplină a micuțului, asigură-te că suzeta are și găuri pentru respirat
Dacă un bebeluș are până în 4 luni, va fi foarte greu să-l dezveți de suzetă pe timpul somunului, mai ales dacă știe de ea din primele zile de viață. Nu te aștepta să găsească rapid să-și găsească alte metode de a se liniști pentru a adormi, ci mai degrabă vei fi alături de el, îl vei liniști și oferă-i suzeta dacă vezi că este în prea agitat și nu se poate odihni.

Bebelus ce are suzetă

Odată ce bebelușul are între 4 și 7 luni vei observa că este mai pregătit să folosească mai puțin suzeta în timp ce doarme. Mai ales pe măsură ce va deprinde o rutină de somn care-l face să doarmă mai profund în prima parte a nopții, atunci și nevoia sa de a suge suzeta va scădea. În plus, este vârsta la care suge tot mai bine și va fi mai atras de sânul tău decât de aceasta.
Dacă vrei să-l faci să renunțe la suzetă, ai multă răbdare și așteaptă-te să ai parte de nopți nedormite, mai ales dacă l-ai obișnuit să sugă des.
Nu uita însă că este esențial ca suzeta să nu fie prinsă în jurul gâtului când bebelușul doarme, întrucât riscul de a se strangula este ridicat.
După ce bebelușul depășește vârsta de 7 luni, poți continua să-i oferi suzeta, dar încearcă să-l determine să o folosească din ce în ce mai puțin. De exemplu, găsește metode prin care să-l liniștești fără suzetă (de exemplu, cântă-i, pune-i să asculte cântecele liniștitoare, spune-i o poveste etc.) și încearcă să-l lași măcar o parte din noapte fără ea.
Foarte important este să fii tu însăți constantă și, în cazul în care obișnuiai să-i dai suzeta chiar înainte de somn, să renunți la a o mai oferi. Sau, dacă îi pui la dispoziție mai multe suzete, brusc nu îi vei mai da niciuna. Procedând așa, nu îl vei face decât să devină tot mai iritat și să-i fie foarte greu să adoarmă sau să trezească mult mai des.
Respectă deci programul după care suzeta e folosită la culcare și, dacă vrei să-l determini pe bebeluș să renunțe complet la ea, poți să începi prin a i-o lua în perioade mai scurte de somn, de pildă la somnul din timpul zilei.
Vei vedea că treptat, dacă vei repeta de mai multe ori un asemenea demers, bebelușul va simți tot mai puțin nevoia de a avea suzeta la îndemână în timp ce doarme și treptat va renunța complet la ea.

Voi știați până acum detalii legate de folosirea suzetei pe timpul somnului bebelușului?

Citește și: Suzeta la bebelusi: pareri PRO și CONTRA

Surse:
www.babycenter.com, www.babysleepscience.com, www.infantcpr.com,www.workingmother.com

Articolul urmator
La ce vârstă merg copiii și ce faci când nu se întâmplă la timp?
La ce vârstă merg copiii și ce faci când nu se întâmplă la timp?

Noutăți de la Qbebe

Înscrie-te la newsletter-ul Qbebe și primești ultimele noutăți.

Va rugam sa completati campurile necesare.

    Alte articole care te-ar putea interesa

    Ce se poate întâmpla dacă nu-mi duc copilul la grădiniță deloc?
    Ce se poate întâmpla dacă nu-mi duc copilul la grădiniță deloc?

    Educația preșcolară este foarte importantă pentru dezvoltarea cognitivă, socială și emoțională a copiilor. Înscrierea lor la grădiniță și frecventarea cursurilor...

    Ascund de alte mame faptul că bebelușul meu doarme tun toată noaptea
    Ascund de alte mame faptul că bebelușul meu doarme tun toată noaptea

    De când am devenit mamă, conversațiile pe care le am cu prietenii care au copii sunt foarte diferite de cele cu prietenii care nu au. Dar întrebarea care pare să mi se pună...

    Dragi părinți, nu este sfârșitul lumii dacă cel mic ia păduchi! I se poate întâmpla oricui, adult sau copil, important este să știm cum tratăm problema
    Dragi părinți, nu este sfârșitul lumii dacă cel mic ia păduchi! I se poate întâmpla oricui, adult sau copil, important este să știm cum tratăm problema

    Pe cât de mici și aparent inofensive, pe atât de „temute” sunt aceste mici insecte care provoacă mâncărimi puternice și rușine purtătorilor. Până...

    Mi-am uitat copilul în mașină. De două ori. Da, ți se poate întâmpla și ție asta!
    Mi-am uitat copilul în mașină. De două ori. Da, ți se poate întâmpla și ție asta!

    O mămică de peste hotare mărturisește că și-a lăsat bebelușul în mașină de două ori. În ambele cazuri, femeia era obosită și distrasă. Ea avertizează alte mămici...

    Cum îl convingi pe cel mic să renunțe la suzetă: plan simplu în 7 pași eficienți
    Cum îl convingi pe cel mic să renunțe la suzetă: plan simplu în 7 pași eficienți

    Suzeta e foarte utilă în cazul bebelușilor, dar situația se schimbă atunci când acesta crește. Uite 7 metode prin care îl poți convinge pe cel mic să renunțe la...

    Ce se întâmplă dacă înghiți glicerina
    Ce se întâmplă dacă înghiți glicerina

    Dacă ai folosit sau folosești glicerină în prezent, este bine să știi ce se întâmplă, dacă o înghiți. Află mai multe despre această substanță și despre...

    Avertismentul unei mame în durere! „Copilul meu a murit pentru că am dormit împreună. Nu am crezut că ni se poate întâmpla asta”
    Avertismentul unei mame în durere! „Copilul meu a murit pentru că am dormit împreună. Nu am crezut că ni se poate întâmpla asta”

    Să îți pierzi copilul pentru întotdeauna este cea mai grea experiență prin care poate trece un părinte. Cu atât mai mult cu cât intervin sentimentele de...

    Ce se întamplă in corpul tău, când se întoarce bebelușul în burtică
    Ce se întamplă in corpul tău, când se întoarce bebelușul în burtică

    Pe măsură ce sarcina progresează și bebelușul se dezvoltă, corpul tău trece prin numeroase schimbări. Află când se întoarce bebelușul în burtică și cum te...

    © 2025 Qbebe