DE CE AVEM NEVOIE DE PERNA?
Sunt oameni care nu includ perna in rutina somnului. Dar sunt si altii care nu se pot odihni fara ea. Ba chiar au preferinte si, in dormitor, fiecare e cu perna lui. Asadar de ce avem nevoie de ea? Raspunsul este simplu si evident : sa umple curbura cervicala, golul dintre ureche si umar, sa pastreze capul intr-o pozitie confortabila pentru coloana vertebrala. Pentru cei carora o perna obisnuita nu este suficient, solutia consta in pernele anatomice, recomandate mai ales pentru probleme medicale.
CUM DOARME UN NOU-NASCUT ?
„Cand pe o parte, cand pe alta. Alternativ”, asa mi s-a spus la iesirea din maternitate. Asta este ceea ce mi-a recomandat si pediatrul mai apoi. Sunt si bebelusi care prefera sa doarma pe burtica (ii mai ajuta si la ameliorarea colicilor) sau chiar pe pieptul mamei. Nu e nimic gresit, dar in prima luna de viata trebuie supravegheati atent. Bineinteles ca un nou-nascut doarme fara perna, pentru ca micutul inca nu are forta sa o mute daca vine peste el si se poate sufoca. Dar, sunt si sugari care totusi au nevoie de un plan inclinat, mai ales cei care au reflux si care regurgiteaza mai mult. „Cu un scutec impaturit pus sub cearceaf se poate obtine o pozitie mai inalta de dormit. Dar nu se asaza capul bebelusului, ci tot corpul de la mijloc in sus”, le sfatuieste Rodica Lazar, medic pediatru. |
CAND ESTE BEBE PREGATIT PENTRU PERNA?
Cel mai devreme, un sugar poate folosi perna atunci cand isi sustine capul, dupa ce a implinit doua luni. „Dupa ce te convingi ca isi intoarce bine capul, dintr-o parte intr-alta si il ridica singur”, este ceea ce recomanda medicul. „O pernita mica, subtire, plata, nu mai inalta de 2 cm”, adauga pediatrul. Materialul din care este confectionata perna nu este important: fulgi, puf, vatelina sau silicon. Exceptie fac cazurile in care copilul are alergii. De asemenea, perna trebuie spalata, sa fie tot timpul curata.
Ce se intampla daca un bebelus doarme cu perna la o varsta prea frageda?
„Risca sa i se modifice postura coloanei”, este raspunsul simplu dat de specialist. Insa mamicile nu trebuie sa se alarmeze, aceste posibile modificari vor fi observate de catre medicul pediatru la controalele lunare ce i se fac bebelusului pana la 1 an. Ea mai incurajeaza mamicile sa-si puna bebelusii sa stea pe burta pentru ca asa isi fortifica muschii coloanei vertebrale.
Momentul cel mai potrivit pentru introducerea pernei nu este acelasi pentru toti copiii. „Dupa ce sta in fund si merge singur in picioare, poate folosi cu incredere perna”, spune Rodica Lazar. Dar ea nu trebuie sa fie mai inalta de 2-3 cm si nici tare ca o piatra. Perna anatomica poate fi o solutie sau una careia ii poata fi modificata forma usor. „Daca poate dormi bine mersi fara perna, atunci nici nu e nevoie de ea”, mai spune Lazar. Asadar, folosirea ei depinde de preferintele fiecarui copil in parte, la fel ca la adulti. El nu trebuie conditionat sa foloseaca perna sau o anumita pozitie de somn.