Ce sunt reflexele unui nou-născut
Acestea mai sunt denumite și reflexe congenitale și reprezintă acte involuntare, spontane, ce le permit bebelușilor să răspundă la stimuli veniți din exterior, înainte ca ei să aibă parte de expriențe de învățare. Reflexele sunt cele care îi vor ajuta să se pregătească pentru adaptarea la noul mediu.
Bebelușii vin pe lume cu aceste reflexe, dar cu timpul ele se vor transforma și vor fi integrate în reacții mai complexe, întrucât vor fi „prelucrate" de impulsurile venite de la creier. Acest fenomen se întâmplă pe măsură ce creierul evoluează, asigurând organismul că s-a familiarizat suficient cu mișcările deprinse în cadrul reflexelor și că este momentul să le controleze în alt mod, mai avantajos.
De asemenea, trebuie să știm că un nou-născut sănătos va avea reflexeze simetrice, în sensul în care se va observa că mișcările de pe partea dreaptă a corpului sunt prezente și pe cea stângă. În situația în care nu veți sesiza așa ceva, luați legătura urgent cu un medic pediatru.
Citește și: Reflexul Moro la nou-nascuti
Cauzele ce pot duce la disfuncționalități ale reflexelor nou-născutului
Așa cum s-a precizat anterior, în situația în care nu observi o simetrie a reflexelor sau acestea nu sunt pe deplin funcționale, gândește-te că această situație a putut fi provocată de oricare dintre factorii de mai jos:
• Te-ai confruntat cu foarte mult stres pe parcursul sarcinii
• Nașterea a fost dificilă
• Ai suferit de anumite afecțiuni
• Ai avut de-a face și cu traume fizice
• Ai fost expusă la diverse toxine
De obicei, vei sesiza că există o problemă doar la cu un anumit reflex, în timp ce restul sunt normale. Numai în cazuri extreme, când sunt prezente anumite leziuni la nivelul creierului bebelușului, toate reflexele sunt afectate. Medicul este singurul care va pune un diagnostic și îi va face bebelușului tot felul de analize, întrucât există și posibilitatea ca leziunile de la acest nivel să fie provocate de boli infecțioase, ce determină inflamații puternice.
Totodată, un specialist îți poate cere să-ți analizezi cu mare atenție bebelușul pentru a evidenția și alte eventuale simptome, care pot fi corelate cu disfuncționalitatea unui reflex și care-l pot ajuta pe acesta să ia măsurile cele mai bune.
Care sunt reflexele unui nou-născut și cum le verifici acasă
Pentru a putea să-ți dai seama dacă ai un bebeluș perfect sănătos, este necesar să-i testezi anumite reflexe acasă, în fiecare zi. Ca să te asiguri că rezultatele vor fi cât mai concludente, doctorii ne sfătuiesc să facem verificările în următoarele condiții:
• Camera în care se află bebelușul trebuie să aibă o temperatură plăcută și să fie liniștită
• Bebelușul ar trebui să nu fie înfometat, stresat sau prea obosit
• Bebelușul va fi neapărat treaz
O altă regulă foarte importantă de care trebuie să ții cont este și aceasta: mișcările pe care le vei executa pentru a testa reflexele vor trebui să fie blânde, să nu-i provoace disconfort bebelușului.
Iată care sunt unele dintre cele mai importante reflexe ale nou-născutului:
Reflexul de împingere a limbii
Face parte dintre cele mai importante reflexe ale unui nou-născut, ce vor demonstra nu numai capacitatea sa de a suge, ci și, pe măsură ce va crește, abilitatea de a se adapta la hrana solidă. În același timp, reflexul îl va proteja pe bebeluș de riscul de a se îneca.
Nu va fi deloc dificil să, vezi, chiar și în fiecare zi, dacă bebelușul tău dispune de acest reflex. Practic, tot ce ai de făcut este să iei o linguriță și să atingi cu ea vârful limbii micuțului. Firesc este să-și împingă limba înapoi.
De obicei, reflexul dispare după vârsta de 4 luni și poate fi un indicator bun pentru momentul în care vei putea să începi să-i dai și hrană solidă.
Reflexul de protecție
Încă de la naștere, bebelușii dețin un asemenea reflex. Acesta poate fi testat în felul următor: o cârpă foarte subțire va fi așezată peste ochii și năsucul bebelușului. În acel moment, bebelușul ar trebui să se încordeze și să facă eforturi să-și încleșteze mânuțele pentru a scăpa de obiectul respectiv.
Reflexul de protecție este esențial pentru momentele în care bebelușul este alăptat, întrucât va fi o formă de apărare a acestuia pentru a nu se sufoca la sân. Cu precădere dacă bebelușul nu respiră prea bine, din diverse motive, trebuie să-l supraveghem cu mare atenție și, dacă ni se pare că nu poate respira, îl vom retrage de la sân până la ameliorarea situației.
Reflexul de retragere
Este similar reflexului de protecție și este vizibil când bebelușul își va întoarce rapid capul dacă un obiect va veni înspre el.
Acest reflex nu va dispărea, ajutându-ne să ne protejăm de pericole toată viața. De aceea, va trebui să-i verfici bebelușului acest reflex încă din primele săptămâni de viață. Spre exemplu, bebelușul va sta pe spate, vei lua un obiect și îl vei îndrepta către el. Ar trebui să-și ridice sau să-și sucească îndată capul.
Specialiștii spun că datorită reflexului de retragere nou-născuții au capacitatea de a face diferența între un stimul ce le-ar putea dăuna și unul care este inofensiv.
Reflexul palmar (de agățare)
Este un reflex care-ți va demonstra că bebelușul este apt să țină în mână un obiect și ulterior să deprindă mișcări coordonate la nivelul mâinilor. Apare încă de la naștere și durează până când bebelușul are între 3 și 6 luni.
Pentru a vedea cum se descurcă bebelușul și din acest punct de vedere, va trebui să-ți lipești unul dintre degete sau orice obiect de podul palmei sale. Reacția normală va fi ca bebelușul să încerce să-și închidă pumnul și să apuce degetul/obiectul pe care i l-ai pus la dispoziție.
„Reflexul spadasinului"
Întrucât îl va pregăti pe bebeluș pentru a se putea ridica singur de jos (dintr-o poziție orizontală), când va mai crește, ar trebui să observi că este prezent permanent, încă din primele 2 luni de la naștere. În acest scop, procedează așa: bebelușul va sta întins pe spate, cu capul întors pe o parte. Normal este ca mânuța de pe partea de unde s-a efectuat întoarcerea capului să se întindă și să se depărteze de corp, iar la brațul opus ar trebui să vezi cum se îndoaie cotul.
Reflexul acesta va dura cam pânâ când bebelușul ajunge la vârsta de 4-6 luni.
Reflexul Galant
Poartă denumirea și de reflexul de curbatură a trunchiului și trebuie testat pentru a sesiza capacitatea bebelușului de a-și pregăti corpul pentru când va începe să se târască și să meargă de-a bușilea.
Vei putea să verifici acest reflex în acest mod: îl vei așeza pe bebeluș pe burtică și vei aplica lovituri ușoare, de o parte și de alta a coloanei vertebrale a acestuia. Va trebui ca bebelușul să își miște unul sau ambele piciorușe spre stimul.
Reflexul Babinski
Și acesta apare încă de la nașterea copilului și este o altă formă de a-l proteja de căderi și de a-l sprijini în deprinderea mersului. Medicii pediatri ne recomandă să testăm acest reflex zi de zi, astfel încât să ne asigurăm că va putea executa acele mișcări ale tălpilor cei vor facilita mersul. Ideal va fi să facem „testul" când pregătim bebelușul de baie sau în orice alt moment în care acesta este relaxat și vesel.
Gestul pe care va trebui să-l facem este acesta: vom masa viguros una dintre tălpițele bebelușului, pe partea interioară, venind apoi spre exterior, pe toată lungimea ei. Ar trebui ca degetul mare să se depărteze de celelalte, care se vor răsfira și probabil se vor îndoi. Talpa se va direcționa spre interior. Reflexul Babinski va dispărea în jurul vârstei de 5-6 luni.
Reflexul de mers
Când vrei să fii sigură că bebelușul tău nu va avea dificultăți când va începe să facă primii pași, încearcă să verifici în fiecare zi acest reflex. Mai exact, el se referă la capacitatea bebelușului de a executa mișcări similare unor pași, în momentul în care este ținut în poziție verticală și în care tălpile sale vin în contact cu o suprafață plată. Ar trebui să observi că bebelușul poate să-și ridice piciorușele, rând pe rând.
Reflexul de mers va dispărea după vârsta de 2 luni și va reveni, într-o formă perfecționată, când bebelușul ajunge în jurul vârstei de 10-12 luni.
Când ar trebui să ne îngrijorăm în legătură cu reflexele bebelușului
Înainte de orice, ar trebui să ținem cont de următoarea precizare a medicilor: fiecare bebeluș este unic și se dezvoltă în ritmul său. De aceea, anumite reflexe congenitale pot dispărea mai lent la unii dintre ei.
Odată ce te apuci să testezi acasă reflexele micuțului tău, așteaptă-te să nu vezi din prima reacțiile pe care le aștepți. Astfel, fie nu ai aplicat stimulii care trebuie, cum ar trebui, fie bebelușului îi este prea foame, este prea obosit sau nu se simte bine. Ca să te asiguri că verificările tale vor da rezultate, este indicat să testezi anumite reflexe de mai multe ori, pentru câteva zile la rând. Abia după aceea ar trebui să te îngrijorezi serios și să iei legătura cu un pediatru.
Nu în ultimul rând, ia seama și de următorul aspect: reflexele care prezintă disfuncționalități pot fi dovada unei tulburări de ordin neurologic, cauzată cel mai adesea de unele leziuni de la nivelul creierului sau coloanei vertebrale. În plus, reapariția sau accentuarea lor după limita de vârstă la care ar trebui să înceteze poate fi posibilă în cazul unor traumatisme, șocuri emoționale sau expunerea la anumite toxine. Doar un specialist va putea să-ți spună exact despre ce este vorba, după o evaluare completă a bebelușului/copilului.
Voi v-ați gândit până acum la faptul că atât de multe reflexe ale unui nou-născut ar trebui verificate acasă?
Citește și: Totul despre reflexele bebelusului
Surse:
www.livingandloving.co.za, www.mamanatural.com, www.motherhow.com, www.secondopinionmagazine.com, www.verywellfamily.com,www.wehavekids.com, www.whattoexpect.com