Probleme bizare ale nou-nascutului care nu trebuie sa te sperie

Probleme bizare ale nou-nascutului care nu trebuie sa te sperie

Louise Tanase - Contributor

Bebelusul tau iti aduce, inca din primele clipe de viata, nenumarate bucurii, dar si cateva motive de ingrijorare. In cazul in care si tu, la fel ca multe alte mamici, ai crezut ca stii totul despre bebelusul tau din cartile pe care le-ai citit inainte de nastere si de la medicul pediatru, Qbebe iti dezvaluie cateva probleme bizare ale nou-nascutului care nu trebuie sa te sperie.

Evident ca inainte de nastere ai citit nenumarate carti si articole pe internet, te-ai pregatit pentru travaliu si nastere, ai aflat cam tot ce se putea despre cum se schimba un scutec, cum se imbaiaza un bebelus si cat de grele vor fi toate acele nopti nedormite. Insa esti sigura ca ai invatat totul? Ai citit pana acum despre scaunul bebelusului, dar ai citit si ca uneori acesta poate fi eliminat ca un proiectil? Stii si despre miscarile incontrolate ale ochilor bebelusului? Inainte sa te grabesti sa mergi cu bebelusul la pediatru pentru anumite probleme mai bizare, Qbebe iti dezvaluie ce probleme nu trebuie sa te sperie.

1. Crusta de lapte - cojite pe scalpul bebelusului

Oricat de mult iti iubesti bebelusul si oricat de bine il ingrijesti, este posibil sa observi la un moment dat ca pe scalpul sau au aparut niste cruste groase, alb galbui, destul de ciudate, cu un aspect mai mult decat neplacut. Dermatita seboreica infantila este o afectiune a pielii foarte des intalnita la nou-nascuti, insa, din fericire, bebelusul nu este deloc deranjat de aceasta. Cojitele pot fi prezente nu numai pe scalpul micutului, ci si in jurul urechilor, al ochilor sau la baza nasului. Trebuie sa stii ca, in ciuda aspectului lor, aceste cojite care mai sunt numite si "crusta de lapte" sunt destul de comune in randul bebelusilor si nu sunt periculoase deloc. Nimeni nu poate spune cu siguranta de ce apar, insa vestea buna este ca acestea vor disparea un primele 2 luni de viata ale bebelusului (desi, in unele cazuri, mai reapar ocazional).

Ce poti face - Poti incerca sa masezi bine zonele afectate cu ulei pentru bebelusi si apoi sa ii pui o caciulita din bumbac. Aplica aceasta metoda de 2-3 ori pe saptamana, cu cel putin o jumatate ora inainte de baita bebelusului. Dupa baita, foloseste un pieptene des pentru parul bebelusului (cojitele vor cadea la pieptanat) sau un prosopel curat pentru zonele neacoperite de par. Nu insista sa desprinzi cojitele care par sa nu cedeze: risti sa ii provoci rani bebelusului si sa se infecteze.

Cand sa te ingrijorezi - Din fericire, nu prea ai de ce sa te ingrijorezi cand este vorba despre dermatita seboreica infantila. Nu este mai mult decat o simpla matreata sau iritatie. Insa, daca observi ca se raspandeste dincolo de scalpul bebelusului sau pare mai severa, daca apar zone care sangereaza sau isi schimba culoarea, mergi la pediatru sa consulte bebelusul.

2. Scaune explozive

Probabil ca este putin exagerat sa spunem „scaune explozive", insa adevarul este ca niciun parinte nu si-a desavarsit abilitatile de a schimba scutece pana cand nu a curatat putin si peretii sau macar mobila de materiile fecale ale bebelusului. Majoritatea parintilor stiu despre ce este vorba: ii scoti scutecul si inainte sa apuci sa iti dai seama ce se intampla, bebelusul proiecteaza un scaun semilichid ce stropeste totul in jur.

Ce poti face - Avand in vedere ca scaunele bebelusului nu sunt anormale, nu ai nimic de facut decat sa fii cat mai atenta atunci cand schimbi scutecul bebelusului si sa incerci sa eviti sa murdareasca totul in jur.

Cand sa te ingrijorezi: Atat timp cat culoarea scaunului bebelusului este normala si are consistenta potrivita pentru varsta si modul in care il alimentezi, scaunul bebelusului tau nu trebuie sa constituie motiv de ingrijorare. Insa, daca observi schimbari de culoare sau urme de sange, trebuie sa anunti urgent medicul pediatru.

Citeste si:
Scaunul la bebelusi - informarii complete
Ghidul de schimbare a scutecului la bebelusi

3. Bebelusul are sani

Iti amintesti de hormonii aceia nazdravani care s-au jucat cu corpul si mintea ta toata perioada sarcinii? Ei bine, aceiasi hormoni isi fac de cap si cu bebelusul tau. Din pacate unul dintre efectele secundare ale actiunii acestora este cresterea sanilor micutului tau. Expunerea bebelusului la hormonii tai in perioada sarcinii poate provoca uneori dezvoltarea tesutului sau mamar, deoarece corpul lui are nevoie de un timp pentru a elimina din sistem hormonii buclucasi.

Ce poti face - Nu ai ce face in acest caz si nu trebuie sa iti faci griji, pentru ca in general acest efect dispare de la sine.

Cand sa te ingrijorezi - In cazul in care observi ca in jurul sanilor bebelusului apare o zona rosie, trebuie sa ii verifici temperatura bebelusului. Daca bebelusul are temperatura crescuta, mergi la pediatru cu cel mic, deoarece ar putea fi vorba despre o afectiune medicala ce necesita un consult medical.

4. Bebelusul scoate sunete ciudate

In cazul in care te asteptai ca bebelusul tau sa scoata numai sunete dragalase si sa planga uneori, o sa ai o surpriza in ceea ce priveste sunetele pe care le produce. Bebelusii pot fi foarte interesanti in aceasta privinta. Vei auzi gemete, suieraturi, grohaieli, sforaituri si tot felul de alte sunete amuzante. Conform specialistilor, toate aceste zgomote sunt cauzate de faptul ca bebelusul are narile si caile aeriene destul de inguste in primele saptamani de viata, ceea ce face ca mucusul sa fie prins in anumite zone si sa vibreze la trecerea aerului, provocand astfel producerea acestor sunete.

Ce poti face - In cazul in care auzi tot mai multe astfel de sunete in ultima vreme, ar trebui sa acorzi o importanta mai mare desfundarii nasului bebelusului.

Cand sa te ingrijorezi - In general, aceste tipuri de sunete sunt normale la bebelusi, insa incearca sa fii putin atenta. Daca observi ca bebelusul suiera sau horcaie la fiecare respiratie, pentru ca in acest caz ar putea avea probleme respiratorii. In acest caz, trebuie sa mergi de urgenta cu bebelusul la medic.

Citeste si: 
Respiratia bebelusului: informatii importante
Cum interpretezi respiratia bebelusului?

5. Stranuturi ocazionale

 

Vei observa destul de repede inca din primele zile de viata ca bebelusul stranuta ocazional, fara nici un motiv. Motivul pentru care bebelusul stranuta este acela ca organismul lui incearca sa se adapteze la noua lume in care traieste, fiind inca destul de sensibil la foarte multe lucruri la care adultii sunt imuni. Prin urmare, daca observi ca bebelusul stranuta furtunos, insa nu este racit, probabil ca organismul sau incearca sa elimine anumite particule care au ajuns in nari. Alta cauza probabila a stranutului bebelusului este faptul ca uneori priveste direct spre o sursa de lumina, ceea ce necesita o alta adaptare a organismului - poti observa asemenea serii de stranuturi atunci cand scoti bebelusul la plimbare intr-o zi insorita. Alte cauze sunt nevoia de a elimina mucusul in exces sau chiar lichid amniotic ramas in caile aeriene in primele zile de viata.

Ce poti face - In general, nu trebuie sa faci nimic, decat sa observi daca bebelusul tau nu are si alte probleme, cum ar fi o respiratie ciudata. In rest, lasa corpul bebelusului sa se adapteze la noul mediu si stranuturile vor disparea curand.

Cand sa te ingrijorezi - In cazul in care stranutul bebelusului este acompaniat de respiratie suieratoare, mergi cu bebelusul la pediatru pentru un consult. Pediatrul ar trebui sa verifice daca bebelusul tau are vreo alergie sau vreo afectiune ce necesita tratament. Medicul pediatru va verifica si daca respiratia bebelusului este normala, daca inghite normal si daca plamanii sai sunt curati.

6. Miscari spasmodice aleatorii

Probabil ca fiecare parinte stie ca, uneori, bebelusul pur si simplu zvacneste din picioruse si manute de parca membrele sale ar fi montate pe arcuri. Poate ca si tie ti se par ciudate aceste miscari spasmodice, insa trebuie sa stii ca totul face parte din procesul de adaptare si dezvoltare. In primele luni de viata bebelusul trece prin multe schimbari produse de dezvoltare, iar una dintre acestea este reflexul de tresarire, sau reflexul Moro. Vei observa ca aceste miscari apar uneori intamplator, fara motiv, iar alteori apar cand aude un zgomot puternic. Trebuie sa stii ca aceste miscari spasmotice vor disparea de la sine in jurul varstei de 3 - 4 luni.

Ce poti face - Desi nu este nimic anormal sau periculos, poti sa infasori bebelusul intr-o paturica sau scutec, mai ales cand doarme, deoarece uneori aceste miscari apar in timpul somnului iar bebelusul se mai sperie de propriile miscari si se trezeste.

Cand sa te ingrijorezi - Surprinzator, in cazul acestor miscari trebuie sa te ingrijoreze absenta lor. Absenta miscarilor spasmodice aleatorii ar putea insemna ca bebelusul are o problema de sanatate, prin urmare daca nu le observi trebuie sa ii spui acest lucru medicului pediatru.

Citeste si:
Etape in dezvoltarea copilului despre care nu iti spune nimeni
Dezvoltarea bebelusului pana la un an: cele mai importante etape

7. Capul bebelusului are o forma ciudata

 

In cazul bebelusilor nascuti natural, trebuie sa stii ca nasterea nu este simpla nici pentru ei, cum nu a fost nici pentru tine. Si bebelusul trece prin momente dificile incercand sa se strecoare prin canalul de nastere, de aceea nu este de mirare ca imediat dupa nastere arata ca si cum ar fi fost la sala de forta: roz aprins si pe alocuri cu edeme. Deoarece capul bebelusului este moale si maleabil la nastere, trecerea prin canalul de nastere (mai ales pe langa osul tau pelvian) poate cauza anumite deformari temporare. In cazul in care nu nasti natural, poti observa ca apar anumite portiuni aplatizate pe capul bebelusului, mai ales pe partile pe care se sprijina cand sta intins sau doarme.

Ce poti face - In cazul in care observi ca bebelusul are craniul aplatizat mai ales in partea din spate, incearca sa il tii mai mult in brate sau sa il asezi pe burtica atunci cand este treaz, pentru a diminua perioadele in care sta pe spate. De asemenea, poti incerca sa il sprijini pe cate o parte cand este treaz, sau sa ii plasezi jucarii care sa ii atraga atentia, alternativ, ori intr-o parte ori in cealalta.

Cand sa te ingrijorezi - Daca ai incercat toate metodele descrise mai sus pana acum si nu ai observat rezultate pozitive, iar craniul bebelusului tot are anumite parti plate, vorbeste cu pediatrul. Bebelusul tau ar putea avea nevoie sa poarte o casca speciala care sa ii corecteze forma capului. Trebuie sa stii ca aceste casti sunt foarte eficiente, insa numai pana in jurul varstei de 4-6 luni, prin urmare nu trebuie sa astepti prea mult pana sa iei masuri in acest sens.

8. Organe genitale inflamate

Una dintre problemele ciudate ale bebelusului este putin mai delicata. In cazul in care ai un baietel, vei observa ca organele lui genitale sunt semnificativ mai mari decat te-ai astepta si ne referim in special la testiculele sale. De ce se intampa acest lucru? Exista 2 posibile cauze: fie bebelusul este afectat de hormonii la care a fost expus intrauterin, fie are mai mult lichid acumulat in scrot (saculetul in care stau testiculele sale). Nu trebuie sa te ingrijorezi, lichidul se dreneaza de la sine in primele zile de viata. In cazul in care ai o fetita, vei putea observa ca labiile mari sunt inflamate in primele zile dupa nastere.

Ce poti face - Nu trebuie sa faci nimic. Inflamarea organelor genitale va disparea de la sine in cateva zile. Daca vrei sa stii, bebelusii pierd destul de multe fluide in primele zile de la nastere, astfel incat scad cam 10% din greutatea de la nastere.

Cand sa te ingrijorezi - In cazul in care inflamatiile nu dispar in cateva zile de la nastere, ar trebui sa ii mentionezi acest lucru pediatrului, mai ales daca ai un baietel. Trebuie sa stii ca baietii pot dezvolta o afectiune numita hidrocel (formatiune nedureroasa, plina cu lichid, localizata in jurul unuia sau ambelor testicule sau scrotului) care se amelioreaza mai greu de la sine, in aproximativ un an.

Citeste si: 
Igiena bebelusului: reguli vitale
Fimoza la bebelusi: simptome si tratament

9. Sange in scutec

Orice parinte ar fi foarte ingrijorat daca ar gasi si cea mai mica pata de sange in scutecul bebelusului, insa adevarul este ca nu orice pata de sange in scutec este motiv de ingrijorare. Exista numeroase motive pentru care o pata de sange ar putea sa apara, toate cauzele fiind temporare. In cazul in care ai o fetita, sangerarea ar putea constitui un efect secundar al expunerii la hormonii tai in viata intrauterina. Nu trebuie sa te ingrijorezi, deoarece o mica menstruatie poate sa apara la aproape toate fetitele in primele zile de viata datorita estrogenului prezent in cantitate mai mare in corp imediat dupa nastere. Alte cauze ale aparitiei unor pete de sange pe scutecul bebelusului pot fi o iritatie adanca provocata de scutec sau, daca este baietel si a fost circumcis poate fi sangerarea aparuta in locul inciziei.

Ce poti face - In cazul in care sangerarea fetitei este cauzata de hormoni, nu trebuie sa faci nimic. O sa dispara de la sine. Daca baietelul tau a fost circumcis, ai grija ca ranile sa se vindece frumos si sa nu se infecteze. La fel si in cazul in care bebelusul are o rana provocata de o iritatie mai severa aparuta din cauza scutecului. Singurul lucru pe care poti sa il faci este ungi ranile cu un unguent recomandat de pediatru pentru grabirea cicatrizarii si evitarea infectarii.

Cand sa te ingrijorezi - Desi probabil totul este normal, asigura-te de acest lucru, mai mult pentru linistea ta, intreband medicul pediatru. Adevarul este ca nu exista parinte care sa doarma linistit dupa ce a observat o pata de sange pe scutecul bebelusului.

10. Ochi incrucisati

In primele saptamani de viata este normal ca ochii bebelusului sa fie putin "dereglati", adica sa faca miscari necoordonate si chiar sa se uite putin incrucisat. Nu trebuie sa te sperii: ochii bebelusului se adapteaza la noile experiente si stimuli, de aceea organismul bebelusului are nevoie de putin timp pentru a invata sa controleze muschii oculari si sa isi perfectioneze tehnicile de focalizare. Trebuie sa stii ca uneori, atunci cand crezi ca ochii bebelusului sunt incrucisati, in realitate nu sunt. Din cauza unei piramide nazale largi, a inflamarii tesuturilor moi sau a pielii in exces din jurul ochilor bebelusului, anumite parti ale ochiului ar putea fi ascunse de pleoape in mod inegal, creand astfel un fel de iluzie optica numita pseudostrabism.

Ce poti face: In primul rand, studiaza bine bebelusul si modul in care priveste. Pupilele bebelusului sunt aliniate si se misca simultan? Este posibil ca, de fapt, numai sa ti se fi parut ca ochii bebelusului sunt in neregula.

Cand sa te ingrijorezi - Potrivit specialistilor, daca bebelusul tau inca mai are ochii incrucisati sau cu miscari dezordonate dupa varsta de 6 luni, ar trebui sa mergi la pediatru sa evalueze situatia. Daca ochisorii bebelusului se misca independent unul de celalalt si privesc in doua directii diferite, ar putea avea strabism. In cazul in care numai unul dintre ochisori se misca ciudat ar putea fi vorba despre ambliopie sau ochi lenes. In orice caz, un oftalmolog pediatru te va lamuri daca este sau nu o problema reala.

Tu ai observat la bebelusul tau vreuna dintre aceste probleme?

Surse: parents.com; thebump.com; kidshealth.org.

Articolul urmator
Cântă-i bebelușului din primele sale zile de viață și nu va avea întârziere în vorbire sau probleme de limbaj
Cântă-i bebelușului din primele sale zile de viață și nu va avea întârziere în vorbire sau probleme de limbaj

Noutăți de la Qbebe

Înscrie-te la newsletter-ul Qbebe și primești ultimele noutăți.

Va rugam sa completati campurile necesare.

    Alte articole care te-ar putea interesa

    Regulile bizare pe care bonele familiei Kardashian trebuie să le respecte
    Regulile bizare pe care bonele familiei Kardashian trebuie să le respecte

    Te-ai întrebat vreodată cum ar fi să lucrezi pentru una dintre cele mai faimoase familii din mass-media? Se pare că nu e deloc ușor să ții pasul cu familia Kardashian, mai ales...

    Programul „trusoul nou-născutului” a fost prelungi până în 2027. Ce trebuie să facă mamele pentru a beneficia de bani
    Programul „trusoul nou-născutului” a fost prelungi până în 2027. Ce trebuie să facă mamele pentru a beneficia de bani

    Femeile din anumite categorii sociale care aduc pe lume copilași pot beneficia de un ajutor unic de 2000 de lei, trusoul noului-născut, care se acordă sub forma de tichete electronice și...

    Regulile bizare de parenting ale unei mame au dat internetul peste cap
    Regulile bizare de parenting ale unei mame au dat internetul peste cap

    A avea grijă de șase copii nu este o treabă ușoară. Așa că este de înțeles de ce părinții care au un număr mare de copii sunt foarte riguroși: atâția copii și lipsa...

    Semne și simptome care trebuie să îți dea de bănuit că micuțul tău are probleme cu ficatul
    Semne și simptome care trebuie să îți dea de bănuit că micuțul tău are probleme cu ficatul

    Stările de oboseală, refuzul mâncării, durerile în partea dreaptă persistente, amețeli, vărsături, senzația de plinătate, sunt doar câteva dintre simptomele care...

    Ce te sperie cel mai mult în dragoste, în funcție de zodie
    Ce te sperie cel mai mult în dragoste, în funcție de zodie

    Anumite persoane nu își fac deloc probleme în legătură cu faptul că, odată ce se îndrăgostesc, o să-și deschidă sufletul și o să-și lase partenerii să le...

    Sfatul specialistului: 6 întrebări pe care trebuie să i le adresezi profesorului copilului dacă are probleme la școală
    Sfatul specialistului: 6 întrebări pe care trebuie să i le adresezi profesorului copilului dacă are probleme la școală

    Niciun copil nu este un sfânt și, mai devreme sau mai târziu, cel mai probabil că va face anumite năzbâtii. Este bine să adresezi problemele comportamentale ale...

    Sfaturi de parenting de la un terapeut specializat în probleme de atașament: 5 lucruri pe care NU trebuie să i le faci copilului
    Sfaturi de parenting de la un terapeut specializat în probleme de atașament: 5 lucruri pe care NU trebuie să i le faci copilului

    Știm deja că TikTok-ul poate fi o platformă cu ajutorul căreia putem primi sfaturi utile de la specialiști din diferite domenii. De data aceasta este vorba despre un psihoterapeut...

    Seminar: Riscuri în sezonul rece în cazul prematurilor sau al nou-născuților cu probleme cardiace sau bronho-respiratorii
    Seminar: Riscuri în sezonul rece în cazul prematurilor sau al nou-născuților cu probleme cardiace sau bronho-respiratorii

    Asociația Unu și Unu prezintă un seminar pentru părinți, din care veți afla care sunt riscurile infectării cu Virusul Respirator Sincițial (VRS) în cazul prematurilor sau al...

    © 2024 Qbebe