- 1. Cum arata iritatiile create de scutec?
- 2. Ce se intampla cand iritatiile nu sunt tratate?
- 3. Care sunt cauzele aparitiei iritatiilor create de scutec?
- 4. Care este modalitatea cea mai eficienta de tratare a iritatiilor create de scutec?
- 5. In cat timp se vindeca pielea bebelusului, din momentul in care tratamentul a fost aplicat?
- 6. Cum se poate preveni iritatia creata de scutec?
1. Cum arata iritatiile create de scutec?
Daca micutul tau se confrunta cu asa ceva, vei sti cu siguranta. Pielea sa va deveni rosie si inflamata in zona in care aceasta a fost in contact cu scutecul. Iritatia va afecta zona genitala, sezutul si suprafata pielii cutelor care se creeaza intre coapse. Zonele afectate pot fi lucioase sau cu pustule.
2. Ce se intampla cand iritatiile nu sunt tratate?
a. Printre cele mai cunoscute infectii care apar in urma ignorarii iritatiilor create de scutec se afla candida. Aceasta infectie este foarte comuna in cazul persoanelor care iau antibiotice. Acest lucru se intampla din cauza faptului ca antibioticele omoara bacteriile bune care tin candida sub control.
b. Nu in ultimul rand, pot aparea infectii bacteriene. Acestea debuteaza cu febra si cauzeaza scurgeri galbene si cosulete cu puroi.
3. Care sunt cauzele aparitiei iritatiilor create de scutec?
Principala cauza o reprezinta contactul pielii cu umezeala si fecalele. Chiar si cele mai eficiente scutece nu reusesc sa absoarba in totalitate umezeala. Acest lucru ingreuneaza capacitatea pielii (extrem de delicata in cazul unui nou-nascut) sa lucreze ca o bariera protectoare.
Daca scutecul nu este schimbat cu regularitate, din cauza reactiei dintre pipi si fecale, copilul tau se va confrunta cu problemele de mai sus. In cauzul diareei, copilul este si mai expus iritatiilor. Asta din cauza ca fecalele se raspandesc pe o suprafata mai mare decat in mod normal.
In mod ocazional, exista si alte cauze care creeaza iritatii. Copilul ar putea avea o reactie alergica datorata scutecului pe care il foloseste sau anumitor creme pentru protectia funduletului. In acest caz avem de-a face cu dermatita alergica, dar aceasta se intalneste destul de rar.
4. Care este modalitatea cea mai eficienta de tratare a iritatiilor create de scutec?
Poti trata aceste iritatii acasa. In mod normal, trebuie sa dispara dupa 3 sau 4 zile de la aparitia lor.
Iata cateva metode:
• Mentine pielea bebelusului tau curata si uscata prin schimbarea scutecului in mod frecvent. Incearca sa il schimbi imediat ce l-a udat (pe cat posibil).
• Curata-i funduletul si zonele genitale cu servetele umede fara parfum si alcool si spala-l inainte de a-i schimba scutecul cu un sapun special conceput pentru copii, hipoalergenic de preferat. Nu uita: "apa e sfanta".
• Lasa-l fara scutec de cate ori ai ocazia, pentru a permite aerului sa contribuie la vindecare.
• Inainte de a-i pune un scutec curat, aplica pe fundulet si zonele genitale, insistand in zona cutelor, o crema protectoare, de preferat una care sa contina atat oxid de zinc (acesta previne si vindeca), dar si pantenol (care hidrateaza).
5. In cat timp se vindeca pielea bebelusului, din momentul in care tratamentul a fost aplicat?
O iritatie comuna se vindeca in mod normal in 3 sau 4 zile de la aparitia sa, in conditiile in care ai respectat pasii de mai sus. Daca aceasta persista sau se inrautateste, cere sfatul pediatrului. Desi la inceput poate parea o simpla iritatie, aceasta se poate transforma in candida sau o infectie bacteriana. Iti vei da seama de acest lucru deoarece zona este inflamata, iar micutul tau nu se simte confortabil. In asemenea cazuri, pediatrul se va vedea nevoit sa prescrie o crema cu hidrocortizon, un antifungic sau un antibiotic. Lasa-l pe el sa decida!
6. Cum se poate preveni iritatia creata de scutec?
Cea mai buna metoda o reprezinta un fundulet uscat:
• Lasa-l fara scutec ori de cate ori ai ocazia. Faptul ca sta tot timpul cu scutec reprezinta chiar prima problema.
• Schimba-i scutecul cu regularitate, daca este posibil, imediat dupa ce l-a udat.
• Curata-i organele genitale si funduletul cu foarte mare atentie, mai ales dupa ce l-a murdarit cu fecale si verifica daca pielea este complet curata si uscata inainte de a-i pune scutecul.
• Foloseste creme protectoare speciale care previn aparitia unor astfel de iritatii si hidrateaza in acelasi timp. Combinatia ideala o reprezinta oxidul de zinc + pantenol.
• Nu fixa scutecul foarte strans, in caz contrar aerul nu va mai circula, iar pielea copilului tau va sta tot timpul in contact cu umezeala.