Cele mai eficiente soluții pentru pielea atopică

Cele mai eficiente soluții pentru pielea atopică

Bianca Geica - Redactor Senior

Pe lângă faptul că este cel mai mare organ al nostru și îndeplinește o serie de funcții care ajută la menținerea sănătății, pielea este și cea mai expusă parte a corpului. Tocmai din acest motiv este important să ii acordăm o atenție deosebită, mai ales în sezonul rece, când devine mai vulnerabilă în fața frigului și predispusă la deshidratare și iritații.

Dermatita atopică este una dintre cele mai întâlnite afecțiuni cutanate inflamatorii, cu care se pot confrunta atât copiii, cât și adulții. Potrivit statisticilor, undeva între 10-20 % dintre copii și 1-3 % dintre adulți au o piele cu tendință atopică. Însă mai mult de 60% din cazuri apar înainte de primul an de viață și chiar dacă dermatita atopică nu poate fi vindecată, există soluții care pot ameliora mâncărimile și preveni recidivele.

femeie care aplica unei fetite crema hidratanta pe picior

Află ce este, mai exact, pielea cu tendință atopică, de ce apare, cum se manifestă și care sunt cele mai eficiente soluții pentru ameliorarea simptomelor!

Ce este pielea atopică

Pielea foarte uscată, însoțită de iritații și mâncărimi este, de regulă, specifică dermatitei atopice (eczemă), o afecțiune cutanată care debutează, cel mai frecvent, în copilărie, pe un teren genetic favorabil. Potrivit studiilor în domeniu, dacă unul dintre părinți are piele atopică, există 30% șanse ca și copilul să moștenească această afecțiune. Dacă ambii părinți sunt afectați, șansele ca dermatita atopică să fie moștenită de copii cresc la 70%.

Cauzele dermatitei atopice

Nu se cunoaște încă principala cauză a producerii dermatitei atopice, însă există câțiva factori care pot duce la apariția acestei afecțiuni, atât la copii, cât și la adulți:

  • predispoziție ereditară: majoritatea pacienților cu dermatită atopică au un istoric familial de atopie;
  • factori fizici: temperaturi extreme, gradul de poluare, îmbrăcăminte strâmtă, haine din materiale sintetice;
  • folosirea unor produse de îngrijire nepotrivite tipului de piele sau care conțin alcool, parfumuri sau alte substanțe care usucă și irită pielea;
  • agenți infecțioși: infecția cu Staphylococcus Aureus sau Pytirosporum Ovale pot provoca eczemă;
  • factori alimentari: anumite alimente, precum laptele de vacă, ouăle de găină, alunele și fructele de mare pot provoca erupții cutanate specifice dermatitei atopice, în special în cazul sugarilor;
  • stresul emoțional: în perioade de stres, corpul secretă mai multă adrenalină și cortizol, suprimând sistemul imunitar.

Simptomele dermatitei atopice

În general, primele semne ale pielii cu tendință atopică apar în copilărie, sub formă unei erupții asociate cu mâncărime intensă. Însă trăsătura clinică distinctivă a dermatitei atopice o reprezintă xeroza cutanată (pielea foarte uscată).

Aspectul leziunilor specifice pielii atopice variază în funcție de vârstă. De exemplu:

  • în cazul sugarilor și copiilor până în 2 ani, dermatita atopică se manifestă pe obraji, scalp, trunchi și partea exterioară a extremităților;
  • după vârsta de 2 ani, semnele specifice dermatitei atopice apar pe obraji, dar mai ales în zonele de flexie (pliurile gâtului, cotului, genunchiului, încheieturile mâinilor). De obicei, după vârsta de 4 ani, leziunile sunt mai puțin acute și mai puțin umede și sunt frecvente papulele uscate, lichenificările, eritemul și edemul în jurul ochilor;
  • la adulți și adolescenți simptomele apar în ariile de flexie și în jurul ochilor, sub formă de plăci uscate, lichenificate, hiperpigmentate.

Soluții pentru pielea atopică

În primul rând, înainte de aplicarea oricărui tratament, se recomandă un consult dermatologic pentru a se stabili diagnosticul de dermatită atopică. Pe lângă prezența pruritului, diagnosticul clinic al dermatitei este susținut alături de:

  • erupții în zonele de flexie (încheieturi, genunchi, gât);
  • prezența xerozei cutanate (piele uscată);
  • istoric familial (dacă unul sau ambii părinți suferă de această afecțiune, șansele că și copilul să aibă o piele cu tendința atopică sunt între 30 și 70%);
  • evoluția bolii.

Atât la adulți, cât și la copii, după stabilirea diagnosticului de dermatită atopică, se acționează prin stabilirea unui tratament care să amelioreze simptomele și să prevină eventualele recidive sau să mărească perioada dintre pusee, prin îmbunătățirea funcției de apărare a barierei epidermice.

Pentru pielea uscată și predispusă la atopie, produsele marca URIAGE din gama de îngrijire emolientă Xemose, îți vin în ajutor, oferind confort cutanat extrem și de lungă durată!

Produsele din gama Xemose refac și întăresc bariera fizică, protejând pielea împotriva agresiunilor externe, modulează bariera imună, reducând frecvența puseelor și reechilibrează barieră microbiomului, reducând disconfortul și senzația de furnicături. Sunt hipoalergenice, nu conțin săpun sau parfum și pot fi folosite de întreaga familie, de la sugari și copii mici, până la adolescenți și adulți, indiferent de tipul de piele uscată, cu tendință atopică.

Rutina ideală pentru pielea atopică se realizează, de regulă, în doi pași:

1. Curățare

Curățarea pielii ar trebui să se realizeze cu un ulei special sau cu un gel-cremă care să protejeze pielea de uscăciunea excesivă și să calmeze senzațiile de mâncărime.

Uleiul de curățare Uriage din gama Xemose curăță delicat pielea, creând o peliculă protectoare neuleioasă care apară împotriva agresiunilor externe. Textura sa fină și extrem de delicată reconfortează instantaneu și pe termen lung pielea uscată până la foarte uscată, calmează și alina senzațiile de mâncărime, strângere și disconfort.

Gelul cremă de curățare Xemose Syndet este foarte delicat și are o formulă creată special pentru curățarea zilnică a tipurilor de piele foarte uscată până la pielea predispusă la atopie. Baza sa de curățare extrem de delicată elimină impuritățile de la nivelul pielii fără a acționa cu duritate, datorită pH-ului fiziologic, iar complexul Cerasterol 2F brevetat protejează împotriva efectelor factorilor de mediu, restabilind în același timp confortul pielii și îmbunătățind calitatea vieții.

2. Hidratare și îngrijire zilnică

Al doilea pas în îngrijirea pielii cu tendință atopică îl reprezintă hidratarea. Pielea foarte uscată, predipusă la iritații și mâncărimi are nevoie de o hidratare sporită, iar recomandate în acest sens sunt produsele din gama Xemose de la Uriage.

Pentru calmarea pruritului ai un portofoliu extins din care poți să alegi. Dacă îți plac texturile lejere, fresh optează pentru Xémose Sos Spray Anti-prurit. Dacă ai pielea foarte uscată poți utiliza Crema Relipidantă Xémose. Dacă ai o uscăciunea severă a pielii, o variantă potrivită ar fi Balsamul Oleo Xémose sau Xémose Cerat pentru zone localizate cu uscăciune severă.

Spray-ul anti-prurit Xemose de la Uriage este, însă, produsul care nu trebuie să îți lipsească, fiind destinat pielii cu tendința atopica și altor tipuri de xeroze, calmând în mai puțin de 60 de secunde. Este recomandat pentru toate tipurile de piele, atât la bebeluși și copii, cât și adulți.

Pielea cu tendință atopică nu are nicio șansă în fața unei rutine de curățare și îngrijire cu produsele adecvate!

Surse foto: istockphoto.com

Articolul urmator
De ce se descuamează pielea bebelușului meu și ce pot să fac în acest sens?
De ce se descuamează pielea bebelușului meu și ce pot să fac în acest sens?

Noutăți de la Qbebe

Înscrie-te la newsletter-ul Qbebe și primești ultimele noutăți.

Va rugam sa completati campurile necesare.

    Alte articole care te-ar putea interesa

    S-a demonstrat că pisicile sunt cele mai eficiente în tratarea dezechilibrelor emoționale
    S-a demonstrat că pisicile sunt cele mai eficiente în tratarea dezechilibrelor emoționale

    Terapia cu ajutorul animalelor de companie a devenit tot mai apreciată în ultimele decenii. Printre cele mai populare tipuri de terapii este cea care se realizează cu ajutorul...

    Această dădacă lucrează cu copiii de 18 ani și ne împărtășește cele mai eficiente 3 metode de a calma tantrumurile
    Această dădacă lucrează cu copiii de 18 ani și ne împărtășește cele mai eficiente 3 metode de a calma tantrumurile

    O dădacă din Marea Britanie cu o experiență de 18 ani în lucrul cu copiii, le dezvăluie părinților cele mai eficiente trei metode de a calma tantrumurile celor mici.

    Sanosan – mai multă grijă pentru pielea bebelușului tău
    Sanosan – mai multă grijă pentru pielea bebelușului tău

    Bebelușul tău este o minune! La fel e și pielea lui. Este delicat și sensibil – și, prin urmare, necesită o îngrijire adecvată.

    Cele mai detestate zodii și de ce ele sunt, de fapt, cele mai bune zodii
    Cele mai detestate zodii și de ce ele sunt, de fapt, cele mai bune zodii

    La fel cum s-a întâmplat în cazul altor aspecte ale vieții, și în ceea ce privește zodiile s-au creat, de-a lungul timpului, diverse stereotipuri. Acestea țin de...

    Un copil a ajuns de urgență la spital, cu pielea galbenă, după ce a mâncat prea multe portocale. Ce diagnostic a primit
    Un copil a ajuns de urgență la spital, cu pielea galbenă, după ce a mâncat prea multe portocale. Ce diagnostic a primit

    Portocalele sunt o sursă excelentă de vitamina C şi antioxidanţi cu rol în menţinerea sănătăţii. Contribuie la întărirea sistemului imunitar, previn constiparea,...

    Ulei pentru riduri adânci: cele mai bune variante
    Ulei pentru riduri adânci: cele mai bune variante

    Uleiurile de față pot fi folosite ca parte a unei rutine de îngrijire a pielii pentru a ajuta la reducerea aspectului ridurilor adânci. Aceste uleiuri conțin substanțe...

    Pete maronii pe pielea copilului: ce înseamnă
    Pete maronii pe pielea copilului: ce înseamnă

    Copilul tău are pete maronii pe piele, dar nu știi ce reprezintă? Petele maronii de pe pielea copiilor pot avea diverse cauze și sunt, de obicei, diferite de petele maronii pe care le...

    Iată de ce mamele sunt cele mai bune antreprenoare
    Iată de ce mamele sunt cele mai bune antreprenoare

    „Ce avem la cină? Ew, te rog, nu pește!”, „Pot să mă uit la asta? Pot să mă uit la asta? Dar mamă! Prietenii mei au voie!” Vă sună cunoscut? Mamele au cea...

    © 2024 Qbebe