Cea mai periculoasă poziție de dormit pentru bebeluși

Cea mai periculoasă poziție de dormit pentru bebeluși

Alina Nedelcu - Redactor Senior

Încă din primele zile de viață ale bebelușului nostru, ne dorim ca el să aibă parte și de cele mai bune condiții de somn, întrucât știm că somnul este esențial pentru o dezvoltare optimă. De aceea, este necesar să știm și care ar fi cele mai indicate și cele mai periculoase de somn. În articolul de mai jos vom vedea care sunt pozițiile de somn ale unui bebeluș și ce beneficii/riscuri presupun acestea. Nu uitați să vă supravegheați micuții permanent, evitând ca ei să ajungă să doarmă în acele poziții care pot într-adevăr periculoase.

Bebelușul culcat în cea mai sigură poziție de somn: pe spate

Experți din lumea întreagă au ajuns la concluzia că bebelușul tău va fi cel mai în siguranță când va dormi pe spate.
Astfel, studiile au demonstrat că bebelușii ce dorm pe spate sunt cu 50% mai puțin predispuși riscului de a fi victimele așa-numitului „sindrom al morții subite" la bebeluși. Acest sindrom este cauzat, cel mai probabil, de faptul că bebelușii culcați pe burtă primesc mai puțin oxigen decât aceia ce sunt culcați pe spate.
Chiar dacă se întâmplă ca bebelușul să-și schimbe singur poziția în timpul somnului (este vorba despre niște mișcări reflexe din lunile a treia- a șasea de viață, când bebelușii obișnuiesc să stea în lateral, cu brațul și cu piciorușul îndoite și de aici vor ajunge cel mai probabil pe burtică), suntem sfătuiți să-i urmărim cu mare atenție și să avem grijă să doarmă pe spate. În plus, în cazul în care ei vor resimți disconfort în această poziție din motive precum colicii sau nasul înfundat, îi putea ajuta să doarmă în poziția care este cea mai sigură pentru ei în oricare dintre următoarele moduri:
• Le putem face un masaj ușor pe burtică
• Putem pune în camera de somn un umidificator
• Le putem fixa căpușorul pe o pernuță ceva mai înaltă, ușurându-le respirația

Pentru ca al nostru bebeluș să beneficieze de un somn sănătos în poziția culcat pe spate, trebuie să evităm să facem următoarele lucruri:
• Să-i ținem culcați pe suprafețe poroase sau pufoase (precum saltele, plăpumi, pernuțe, coverturi etc)
• Să-i înconjurăm de tot felul de jucării de pluș

Oricare dintre acestea pot reprezenta un pericol pentru micuț, în condițiile în care, dacă la un moment dat acesta se va întoarce pe o parte sau pe burtică, acestea îl pot sufoca. Mult mai indicat este să ne culcăm bebelușul într-un pătuț cu o saltea fermă, acoperită de un simplu cearceaf.
Nu în ultimul rând, medicii ne atrag atenția asupra următorului fapt: dacă bebelușul va petrece prea mult timp în poziția culcat pe spate, riscă să dezvolte brahicefalie (sau „sindromul capului plat"; este o aplatizare a părții din spate a capului). Este adevărat, dar tot ei ne liniștesc și ne spun că această afecțiune trece de obicei de la sine, când bebelușul se va apropia de vârsta de 1 an și va începe să doarmă și în alte poziții.
Dacă vrem să evităm ca al nostru bebeluș să aibă brahicefalie, putem lua următoarele măsuri:
• Când este treaz, să-l lăsăm să stea și pe burtică
• Să-l ajutăm să doarmă, când putem fi permanent lângă el și într-o poziție laterală
• Să-l mai luăm și în brațe sau, pe măsură ce crește, să-l punem sprijinit pe pernuțe sau în scăunele speciale
• Să schimbăm poziția pătuțului, astfel încât și bebelușul să vadă alte lucruri și să-și miște mai des capul

Bebelus culcat pe spate in patut

Ce se întâmplă dacă bebelușul doarme culcat pe o parte

Experții ne avertizează că această poziție de somn a bebelușului poate fi foarte periculoasă, în condițiile în care acesta poate ajunge foarte ușor, prin rostogolire, în poziția pe burtă.
S-a constatat că începând cu patru-cinci luni bebelușii se rostogolesc mai des dintr-o parte pe burtică. Iată de ce este foarte important să-i supraveghem și să nu-i lăsăm să stea așa, în condițiile în care riscul de „sindrom al morții subite al sugarului" este încă ridicat la această vârstă.
Pe măsură ce crește, îl putem lăsa totuși pe bebeluș să doarmă în lateral, cu condiția să nu fie pe timpul nopții și să fim în preajma lui.
Cu toate acestea, medicii insistă să ne obișnuim bebelușii să doarmă pe spate încă din primele zile de viață și să facem tot ce putem pentru ca ei să ajungă să se simtă confortabil în această poziție.

Citește și: Top 10 reguli pentru un bebe cu un somn sanatos

Bebelușul culcat pe burtă- cea mai periculoasă poziție de somn

Medicii îi sfătuiesc pe părinți să nu-i obișnuiască pe bebeluși să doarmă pe burtă întrucât:
Somnul în această poziție va pune presiune pe maxilar și va reduce din circulația aerului (de aceea va crește riscul „sindromului morții subite")
Micuții ce dorm în poziția întins pe burtă vor dormi mai adânc, se vor mișca mai puțin și vor fi mult mai puțin sensibili la zgomote (toate acestea pot crește riscul „sindromului morții subite")
Bebelușii care dorm pe burtică pe saltele prea moi sau înconjurați de pernuțe și de jucării de pluș sunt mai predispuși să se sufoce
Bebelușii pot inhala mai ușor microbii din saltele în cazul în care dorm cu fața în jos
Dacă se întâmplă să fie îmbrăcați prea gros, bebelușii se pot sufoca mai ușor, din cauza supraîncălzirii, când sunt culcați pe burtă
Puțini medici recomandă ca un bebeluș să fie culcat pe burtă. De altfel, aceștia sunt de acord ca un bebeluș să doarmă așa dacă este diagnosticat cu reflux gastroesofagian sever sau cu diverse malformații în zona stomacului sau esofagului.
Unii medici spun că este mai puțin periculos ca un bebeluș să vomite când este culcat pe burtă. Cu toate acestea, cercetările au demonstrat că bebelușii pot întoarce cu ușurință capul într-o parte în care vor vomita, chiar și din poziția pe spate.
Totuși, putem să ne lăsăm bebelușii să stea pe burtă când sunt treji, întrucât astfel îi vom stimula să se târască și să-și dezvolte mai bine mușchii din zona gâtului și a spatelui.

Bebelus ce doarme pe burtica

Care este cea mai bună poziție de dormit pentru bebelușii născuți prematuri

Întrucât studiile din domeniu au arătat că bebelușii născuți prematur sunt mai expuși riscului de apariție al „sindromului morții subite", specialiștii recomandă ca și aceștia să fie culcați pe spate când ajung acasă.
Așa cum s-a precizat mai sus, părinții nu trebuie să se teamă că dacă micuții lor vor dormi pe spate vor dezvolta brahicefalie. Această afecțiune poate fi ușor prevenită și, în cazul în care apare, sunt șanse foarte mari să dispară de la sine în jurul vârstei de 1  an. În plus, pe măsură ce bebelușul începe să se dezvolte și să aibă o greutate normală, poate fi ajutat să-și schimbe mai des poziția, mai ales pe parcursul zilei.
În cazuri extreme, în care bebelușii prematuri au probleme respiratorii grave și sunt în spital, medicii pot să recomande, ocazional, ca ei să fie culcați pe burtică, în vederea unei mai bune oxigenări.
Cu toate acestea, din momentul în care aceștia sunt în afara pericolului și sunt lăsați să plece acasă, se va insista să fie culcați tot în poziția pe spate, considerată cea mai sigură.

Citește și: Pozitiile de somn potrivite pentru copil in functie de varsta

Voi știați până acum care este cea mai periculoasă poziție de dormit pentru un bebeluș?

Surse:
www.momjunction.com; www.nichd.nih.gov; www.positivemed.com;www.healthychildren.org

Surse poze:
www.pexels.com
 

Articolul urmator
Mi-am lăsat cea mai bună prietenă să-mi alăpteze copilul ca să pot ieși în oraș
Mi-am lăsat cea mai bună prietenă să-mi alăpteze copilul ca să pot ieși în oraș

Noutăți de la Qbebe

Înscrie-te la newsletter-ul Qbebe și primești ultimele noutăți.

Va rugam sa completati campurile necesare.

    Alte articole care te-ar putea interesa

    Soțul meu a dormit în timpul petrecerii de un an a copilului nostru…
    Soțul meu a dormit în timpul petrecerii de un an a copilului nostru…

    O mamă de peste hotare este nemulțumită de faptul că soțul său a dormit pe tot parcursul petrecerii fiicei lor de 1 an. Ea cere sfatul internauților de pe un forum de parenting,...

    De ce cea mai mare greșeală a ta este, de fapt, cea mai bună lecție de viață, în funcție de zodie
    De ce cea mai mare greșeală a ta este, de fapt, cea mai bună lecție de viață, în funcție de zodie

    Sensibile și romantice, zodiile de apă au o importantă lecție astrologică de învățat. Creativele, comunicativele și istețele zodii de aer primesc sfaturi importante de care...

    Amintiri din casa în care am avut cea mai frumoasă copilărie - cea a bunicii mele
    Amintiri din casa în care am avut cea mai frumoasă copilărie - cea a bunicii mele

    Una dintre cele mai iubite locuri de pe acest Pământ pentru mine? Casa bunicii mele. Cândva era un loc al familiei, al râsului, al dragostei, al jocului de cărți, al...

    Atenție, părinți! Un copil de 4 ani s-a infectat cu o bacterie periculoasă de la odorizantul de cameră
    Atenție, părinți! Un copil de 4 ani s-a infectat cu o bacterie periculoasă de la odorizantul de cameră

    Părinți, gândiți-vă de două ori înainte de a cumpăra parfumuri și odorizante de cameră! Ingredientele pe care acestea le conțin pot fi periculoase pentru inreaga...

    Avertismentul unei mame în durere! „Copilul meu a murit pentru că am dormit împreună. Nu am crezut că ni se poate întâmpla asta”
    Avertismentul unei mame în durere! „Copilul meu a murit pentru că am dormit împreună. Nu am crezut că ni se poate întâmpla asta”

    Să îți pierzi copilul pentru întotdeauna este cea mai grea experiență prin care poate trece un părinte. Cu atât mai mult cu cât intervin sentimentele de...

    Cei mai simpatici trei bebeluși pe care îi vei vedea azi
    Cei mai simpatici trei bebeluși pe care îi vei vedea azi

    Toți bebelușii sunt adorabili, însă unii dintre ei reușesc să ne amuze prin felul în care arată. Fie că seamănă izbitor cu anumite celebrități, fie că fac niște...

    16 bebeluși simpatici care pare că mai au puțin și se pensionează
    16 bebeluși simpatici care pare că mai au puțin și se pensionează

    Fără păr sau dinți și cu o privire morocănoasă. Abia s-au născut, dar arată de parcă ar fi pe cale să ne dea sfaturi de viață sau să înceapă fiecare frază cu „pe...

    Depresia mută, funcțională: O afecțiune periculoasă a prezentului, care pândește din întuneric
    Depresia mută, funcțională: O afecțiune periculoasă a prezentului, care pândește din întuneric

    Atunci când ne gândim la depresie, ne imaginăm cel mai adesea că persoanele afectate se află într-o situație de viață aproape lipsită de speranță. Ne imaginăm că...

    © 2025 Qbebe