- Bebelușul este capabil să țină în mână o cănuță specială
- Bebelușul tău s-a obișnuit să bea și alte băuturi în biberon
- Bebelușul a început să stea pe scăunel când mănâncă
- Bebelușul a început să fie tot mai atras și de alte alimente, nu numai de lapte
- Bebelușul nu mai simte nevoia de lapte în preajma orei de culcare
- De ce este bine să renunțați la biberon odată ce bebelușul este pregătit pentru acest lucru
- Cum se renunţă la biberon?
Bebelușul este capabil să țină în mână o cănuță specială
Odată ce observi că al tău copil începe să se obișnuiască să-și bea laptele astfel, este momentul să începi să-l determini să renunțe la biberon.
De altfel, experții ne recomandă ca în jurul vârstei de 1 an să-l ajutăm pe copil să se desprindă de biberon, întrucât acesta poate facilita apariția cariilor. Explicația este următoarea: laptele rămas în gura copilului în timp ce acesta doarme va determina multiplicarea bacteriilor ce vor produce cariile.
Un prim pas în această direcție este să-i înlocuiești copilului una dintre mesele zilei, pe care o ia cu biberonul, cu servirea din cană. De exemplu, poți să înlocuiești biberonul de la prânz și să-l servești cu lapte din cănuță.
Continuă apoi să-i oferi și dimineața lapte tot din cană, urmând să-i dai o mică gustare sau o altă porție de lapte (în cană) înainte de culcare.
Pentru a reuși mai ușor în acest demers este nevoie și să ai cănuța potrivită. Aceasta nu ar trebui să fie dotată cu valve anti-scurgere, ci să aibă un capac care să se poată închide și deschide ușor, dar fără să permită ca lichidul să se prelingă ușor în afară.
Citește și: Canuta pentru bebelusi, ce trebuie sa stii?
Bebelușul tău s-a obișnuit să bea și alte băuturi în biberon
Odată ce micuțul tău a început să utilizeze cănuța, începe să-i dai apă când bea din biberon. Ai grijă să crești treptat cantitatea de apă și să diluezi laptele cu ea. În schimb, dă-i lapte nediluat numai când bea din cană.
Când vezi că s-a mai obișnuit să bea din cană, încearcă să ascunzi toate biberoanele din casă. Specialiștii ne recomandă chiar să începem să nu-i mai dăm biberonul la culcare și să-i dăm în locul lui un obiect de confort. Sau dacă îi dăm totuși biberonul, este ideal să-l umplem cu apă.
Bebelușul a început să stea pe scăunel când mănâncă
Pe măsură ce copilul se obișnuiește să ia cea mai importantă masă a zilei pe scăunelul special, stimulează-l tot mai mult să utilizeze cănuțele. Poți opta și pentru cele cu pai sau pentru orice variantă care poate fi ușor ținută în mână de micuț.
În contextul în care copilul poate să stea fără probleme pe scăunel și să țină în mână o cănuță, înseamnă că deține acea combinație de abilități motrice și de control al mușchilor gurii, care îl pot ajuta să bea dintr-o cană. Așa că este numai bine să exerseze ținerea în mână a cănuței, astfel încât să ajungă, treptat, să nu mai fie atât de atras de biberon.
Bebelușul a început să fie tot mai atras și de alte alimente, nu numai de lapte
Străduiește-te să variezi alimentația copilului pentru ca el să fie atras și de alte mâncăruri, nu numai de lapte. Reușind să procedezi așa, implicit îl vei determina pe copil să nu mai mănânce totul cu biberonul.
De asemenea, dacă va mânca tot mai multă hrană solidă, copilul va fi mai sătul și nu va mai fi necesar ca, pe parcursul zilei sau chiar noaptea, să-i asiguri suplimente, sunb formă de lapte.
Cu alte cuvinte, introducerea unei game variate de alimente îl va face pe copil să depindă tot mai puțin de biberon.
Bebelușul nu mai simte nevoia de lapte în preajma orei de culcare
Dacă al tău micuț beneficiază de o cină mai consistentă, preponderent formată din hrană solidă, nu va mai avea nevoie de laptele de dinainte de culcare.
Într-o primă fază însă, nu-i „tăia" de tot copilului porția de lapte de la somnul de noapte. Reduce treptat cantitatea și apoi dă-i o cănuță cu apă la rutina de culcare.
Iar dacă totuși crezi că al tău copil nu se poate lipsi încă de laptele de seara, dă-i-l mai devreme și spală-l pe dinți înainte de somn. Nu uita nici să-i oferi un obiect de confort!
Citește și: Sfaturi importante in hranirea bebelusului cu biberonul
De ce este bine să renunțați la biberon odată ce bebelușul este pregătit pentru acest lucru
Așa cum am văzut, tranziția de la biberon spre cană nu este simplă. Cu toate acestea, odată ce observăm că al nostru copil începe să ne dea semnele precizate mai sus, este momentul să avem curajul să facem acest pas.
Medicii ne spun, în primul rând, că folosirea prea îndelungată a biberonului îl va face pe copil să se adapteze mult mai greu la o alimentație variată. Din acest motiv, el nu va beneficia de nutrienți valoroși, ceea ce îl poate predispune spre afecțiuni precum anemia.
În al doilea rând, s-a constatat că prelungirea hrănirii, cu biberonul, până dincolo de vârsta de 1 an, va adăuga prea multe calorii în alimentația copilului. De aceea, ei vor crește prea mult în greutate. De altfel, studiile din domeniu au arătat că micuții care au fost hrăniți cu mult lapte din biberon, până la 12-14 luni, vor fi mai predispuși riscului de obezitate infantilă. Iar pentru copiii mai mari, de 2 ani, riscurile cresc și mai mult.
Nu în ultimul rând, amânarea renunțării la biberon poate predispune mai mult copilul spre a dezvolta probleme legate de sănătatea dințiilor și gingiilor. Astfel, fie că beau lapte, fie că beau sau alte băuturi (precum sucurile de fructe), când este utilizat biberonul, acestea vor rămâne mai mult timp în gurița micuților. Din acest motiv, va exista răgazul proliferării bacteriilor dăunătoare.
Cum se renunţă la biberon?
Apelând la alte instrumente de alimentaţie. Cănile cu tetină, apoi cănile cu pai şi cana normală, într-un final. Folosirea cât mai des a tacâmurilor. Lasă copilul să se joace cu ele, să le folosească cât mai des, să capete dexteritate atât în a le mânui, cât şi în a le înţelege rostul. Lasă-l să se ocupe el de a se hrăni singur, de a bea singur, de a se bucura de farmecul independenţei lui.
Philips Avent - Cana Acum sunt mare
Cana Acum sunt mare 260ml (+12 luni), prevazuta cu supapa anti-scurgere revolutionara, activata de buzeCana Acum sunt mare 260ml (+12 luni), prevazuta cu supapa anti-curgere revolutionara, activata de buze, care controleaza fluxul de aer si lichid. Bautul din Cana Philips AVENT este o placere pentru copil! Bebelusul invata lucruri noi in fiecare zi, astfel este indicat sa-i stimulezi imaginatia in orice situatie. Cana Philips Avent cu imagini atractive il vor ajuta pe copil sa-si dezvolte creativitatea.
|
Voi știați care sunt semnele ce ne arată că ai noștri copii sunt pregătiți pentru renunțarea la biberon?
Surse:
www.ahaparenting.com; www.healthland.time.com; www.livestrong.com; www.sleeplady.com; www.whattoexpect.com