Primul an de viață poate prezice viitorul bebelușului tău

Primul an de viață poate prezice viitorul bebelușului tău

Irina Olteanu - Redactor Senior

Conform unui articol publicat în cadrul revistei Părinți, au fost identificate câteva semne care își pot indica modul în care va evolua viitorul bebelușului tău. Pe multe dintre ele cu siguranță le cunoști și tu. Cât sunt de reale sunt aceste mituri despre bebeluși vei afla chiar aici.

Niciun părinte nu rezistă tentației de a-și imagina cum vor arăta sau cum se vor comporta copiii lor în viitor. Se întreabă cu cine vor semăna, ce abilități/pasiuni vor dezvolta și, mai ales, ce destin li se va așterne în față. Pentru majoritatea întrebărilor răspunsurile vin de la sine, dar odată cu trecerea timpului. Iată câteva indicii pe care vi le pot transmite cei mici încă din scutec:

Ce indicii îți oferă temperamentul despre viitorul bebelușului

Când îl schimbi de scutec pe cel mic, observi că este mai degrabă entuziast sau dimpotrivă că manifestă o grimasă de nemulțumire? Indiferent de reacție, bebelușul tău își oferă o frântură din personalitatea sa. Conform profesorului de psihologia dezvoltării din Colegiul Marist New York, temperamentul reprezintă o trăsătură cu care te naști și rămâne constant pe tot parcursul vieții. Există și un studiu realizat de Universitatea din Iowa care a demonstrat că bebelușii agitați la vârsta de 3-4 săptămâni au avut șanse mai mari de a se confrunta cu probleme de axietate în adolescență. Însă, profesorul Ross Thompson de psihologie a dezvoltării de la Universitatea din California, afirmă că doar pentru că bebelușul izbucnea în lacrimi la orice mișcare bruscă nu înseamnă că va deveni un copil care plânge mereu. Odată cu maturizarea creierului, cel mic va deprinde cum să își controleze mai bine emoțiile. De asemenea, și mediul înconjurător are un impact semnificativ; astfel, modul în care un părinte răspunde la natura cooperantă sau, dimpotrivă, sfidătoare, a unui copil tinde să sugereze acestuia direcția de răspuns, conform psihologului Kevin Leman. Practic părinții transmit involuntar copilului modul în care trebuie să reacționeze. Există și un aspect pozitiv al fiecărei personalități, astfel un copil dificil se poate dovedi un adult de succes, motivat, iar unul timid poate dobândi încredere în forțele proprii și se va distanța singur.

Ce puteți face: când copilul devine agitat dacă dacă este luat în brațe de o altă persoană, încearcă să descoperi metode de a-l face să se simtă în siguranță și fericit. Odată cu creșterea, introdu-l în situații ce presupun noutate, pentru a-l învăța să le accepte. Indiferent de temperamentul copilului, evită să îi pui etichete, recomandă doctorul în educație Michele Borba. Se poate ca modul în care te aștepți să se comporte să devină chiar modul în care se comportă.

Citește și: Pot sa prezic temperamentul lui bebe?

viitorul bebelusului

Ce indicii îți oferă ordinea nașterii despre viitorul bebelușului

Conform doctorului Kevin Leman, contează ordinea în care copiii vin pe lume; astfel, dacă este vorba despre primul născut din familie, are șanse mari de a se dovedi un lider dornic de realizări, un director sau un antreprenor. De asemenea, sunt șase mari ca copiii mai mari să fie și puțin mai inteligenți (conform unui studiu norvegian, într-un grup de tineri cu vârsta 18-19 ani, frații mai mari au prezentat un IQ cu 3 puncte mai mare decât următorul născut). Motivul pentru care se întâmplă acest lucru este de altfel logic: părinții îi acordă o atenție mai mare, conform profesorului de economie din Utah, Joseph Price. Astfel, în cadrul unei cercetări copiii cu vârsta 4-13 ani petrec cu 3000 ore mai mult alături de părinți, ore care nu se regăsesc la următorii născuți (părinții trebuie să își împartă atenția ulterior la mai mulți copii). În consecință, apare un alt fenomen, acela conform căruia cei mai tineri membri ai familiei dezvoltă o personalitate care solicită atenția, chiar de clovn, deoarece se întrec cu cei mai mari pentru a beneficia de atenția părinților. De obicei copiii mijlocii ajung experți în tehnica negocierii și a compromisului; este necesară pentru a menține o atmosferă pașnică între frații mai mari și cei mai mici și a câștiga aprobarea părinților. În acest sens, copiii singuri la părinți, contrar stereotipului vehiculat, nu întâmpină probleme cu socializarea, ajungând la fel de populari ca cei care au frați, conform unui studiu desfășurat la Universitatea din Ohio.
Ce puteți face: încearcă să petreci la fel de mult timp cu copiii mai mici cât ai petrecut și cu frații lor mai mari. Rezistă tentației de a compara modul în care s-au dezvoltat copiii tăi între ei. Atâta timp cât se încadrează în normal, nu ai de ce să te îngrijorezi cu privire la ritmul în care ating anumite praguri în dezvoltare.

Ce indicii îți oferă inteligența despre viitorul bebelușului

Deși nu-ți poți imagina cum ai putea anticipa gradul de inteligență pe care îl va atinge un bebeluș care gângurește, conform profesorului de psihologie Joseph Fagan, cei mici sunt experți în captarea și memorarea informațiilor, trăsături care constituie bazele inteligenței. Un test simplu care a fost realizat de către profesor a constat în expunerea consecutivă la o imagine familiară urmată de una necunoscută; bebelușii care au prezentat interes pentru imaginea necunoscută s-au dovedit ulterior a prezenta rezultate bune la testele standard de mai târziu. Alte modalități care pot "prezice" modul în care va evolua inteligența unui bebeluș constau în: cât de repede efectuează sarcini simple, cât de repede se plictisesc când sunt expuși la sunete pe care le-au mai auzit și cât de ușor înțeleg concepte precum consistența materialelor. Conform doctorului Linda Dunlap, acei bebeluși care reușesc să se concentreze un timp îndelungat asupra unei singure activități au demonstrat perseverență, o abilitate utilă mai târziu în școală și în viață.
Ce poți face: pornește de la premisa că micuțul tău este un geniu și joacă-te cu el în timp ce îi povestești ce faceți, citește-i cărți cu fraze care se repetă și oferă-i o stimulare adecvată dezvoltării. Este important și modul în care vorbești cu el; astfel, conform unui studiu desfășurat în Universitatea Carnegie, bebelușii cărora li s-a vorbit pe un ton ridicat și folosind propoziții scurte au deprins mai rapid limbajul. Folosește și indicii vizuale/gesturi pentru a exemplifica limbajul; conform doctorului Michele Borba, în acest mod pui bazele comunicării.

viitorul bebelusului

Mituri legate de bebeluși

Dacă bebelușul adoră suzeta, va vorbi târziu - deși specialiștii în vorbire recomandă renunțarea la suzetă pe perioada orelor în care copilul este treaz când începe să vorbească, nu există nicio dovadă științifică care să indice că suzeta ar putea întârzia vorbirea
Dacă bebelușul are capul mare, va fi extrem de inteligent - circumferința craniană nu are niciun fel de legătură cu inteligența copilului. Conform doctorului Linda Dunlap, gândirea critică este numărul și calitatea conexiunilor dintre neuroni.
Dacă bebelușul vrea tot timpul în brațe, va fi răsfățat - nu este deloc adevărat; din contră, cercetările au demonstrat că acei copii care au dezvoltat un atașament sigur cu părinții au un grad mai ridicat de stimă de sine și abilități mai puternice de a se adapta. De asemenea, o interacțiune semnificativă a fost observată în urma unui studiu efectuat în anul 2008; copiii care au demonstrat mai puțină agitație au prezentat ulterior mai puține probleme de comportament.
Dacă bebelușul nu mănâncă mazăre, va deveni un mofturos - mulți bebeluș trec printr-o fază de mofturi, prin urmare continuă să îi prezinți alimente noi. Conform doctorului Michele Borba, dacă îi oferi de cel puțin 10 ori un aliment în cantitate mică, sunt șanse mari ca în final să îl accepte.
Dacă bebelușul merge sau se târăște timpuriu, va deveni un atlet - un copil care atinge mai devreme anumite praguri în dezvoltare se poate să dispună de o putere și o coordonare superioară, însă trebuie să prezinte interes în practicarea sporturilor și dorința de a fi activ.

În final, reține că fiecare bebeluș este unic, iar comportamentul tău are un impact decisiv asupra evoluției sale. Pe măsură ce ajungi să îți cunoști bebelușul, îți va fi mai ușor să răspunzi la nevoile sale. Păstrează o gândire flexibilă, încearcă să înțelegi și să te adaptezi comportamentului său și vei vedea ce îți oferă viitorul.

Surse: 

 

www.babycentre.co.uk;www.parents.com; www.ncbi.nlm.nih.gov

Articolul urmator
Tu cum sterilizezi suzetele bebelușului?
Tu cum sterilizezi suzetele bebelușului?

Noutăți de la Qbebe

Înscrie-te la newsletter-ul Qbebe și primești ultimele noutăți.

Va rugam sa completati campurile necesare.

    Alte articole care te-ar putea interesa

    Studiu: perioada prenatală ar putea prezice ADHD-ul la copii
    Studiu: perioada prenatală ar putea prezice ADHD-ul la copii

    Un studiu recent realizat în SUA demonstrează că semnele ADHD-ului la copii pot fi prezise chiar de la naștere. Eșantionul a cuprins 10.000 de copii din SUA, care au fost...

    Culoarea costumului de baie al copilului tău îi poate salva viața. Iată cum!
    Culoarea costumului de baie al copilului tău îi poate salva viața. Iată cum!

    Atunci când alegi un costum de baie pentru copilul tău, culoarea acestuia nu reprezintă neapărat un factor decisiv. Ar putea fi, însă, cel mai important! Culoarea costumului...

    Logopedia: Cum poate face diferența în viața copilului tău
    Logopedia: Cum poate face diferența în viața copilului tău

    Logopedia sau terapia limbajului tratează tulburările de vorbire. Fie că vorbim despre un copil care nu vorbește deloc, sau care are nevoie să-și corecteze pronunția, logopedia face...

    Cum te pregătești ca adult pentru viitorul copilului tău? Asigurarea pentru copii și părinți
    Cum te pregătești ca adult pentru viitorul copilului tău? Asigurarea pentru copii și părinți

    Dacă am învățat ceva în ultimii doi ani este că timpul nu așteaptă pe nimeni. El trece și nu ține cont că e pandemie sau război. Așa că stă în puterea...

    O fetiță salvează viața unui copil dupa ce a învățat cum să acorde primul ajutor de pe YouTube
    O fetiță salvează viața unui copil dupa ce a învățat cum să acorde primul ajutor de pe YouTube

    Internetul poate fi util pentru copii! Pe lângă faptul că îi ajută să se familiarizeze, încă de la vârste foarte fragede, cu mediul digital, internetul abundă...

    O femeie a amânat nunta pentru că viitorul ei soț și-a pus aparat dentar
    O femeie a amânat nunta pentru că viitorul ei soț și-a pus aparat dentar

    O femeie a povestit, pe Reddit, că și-a amânat nunta fiindcă viitorul ei soț și-a pus aparat dentar. Ea a recunoscut că îi era rușine de felul în care va arăta...

    Sanosan – mai multă grijă pentru pielea bebelușului tău
    Sanosan – mai multă grijă pentru pielea bebelușului tău

    Bebelușul tău este o minune! La fel e și pielea lui. Este delicat și sensibil – și, prin urmare, necesită o îngrijire adecvată.

    Tranzitul intestinal al copilului în primul an de viață. Copii alăptați vs. copii crescuți cu lapte formula
    Tranzitul intestinal al copilului în primul an de viață. Copii alăptați vs. copii crescuți cu lapte formula

    Tranzitul gastrointestinal reprezintă procesul prin care alimentele care au fost ingerate vor fi digerate și prelucrate în timp ce vor traversa tractul digestiv. Modul în care...

    © 2024 Qbebe