Greutatea bebelusului
Un bebelus nascut la termen are o greutate normala cuprinsa intre 2800 - 4000 grame. Fetitele au o greutate cuprinsa intre 2800 - 3600 grame, in timp ce baieteii au o greutate intre 3000 - 4000 grame. Daca bebelusul tau are la nastere in jur de 2600 grame, inseamna ca este subponderal, iar daca are sub 2500 grame, inseamna ca este un bebelus prematur.
Majoritatea bebelusilor au o scadere fiziologica in greutate la primele zile de la nastere, de aproximativ 10% din greutatea de la nastere, dar castiga apoi aproximativ 200 grame in fiecare saptamana. Daca ti se pare ca bebe nu ia in greutate sau slabeste mult, consulta medicul pediatru al copilului. Lungimea bebelusuluiDaca bebelusul s-a nascut sanatos si la termen, atunci lungimea lui va fi cuprinsa intre 46 - 54 centimetri. In primele luni de viata, bebelusul va creste cu cate 5 cm in fiecare luna. |
|
Alimentatia lui bebe
Alimentatia bebelusului este un subiect care da batai de cap fiecarei mame, insa nimic nu este complicat daca respecti cativa pasi. Alimentatia naturala, din primele luni de viata, se bazeaza exclusiv pe alaptare. Daca iti alaptezi bebelusul, atunci trebuie sa il hranesti de fiecare data cand iti da semne clare ca vrea sanul.
In primele 5 saptamani de viata, bebe va fi alaptat la fiecare 2 ore, pentru ca mai tarziu sa simta nevoia unei mese la fiecare 3 ore si chiar sa doarma linistit, fara alaptare, in timpul noptii. Alaptarea ca si proces de alimentatie tine pana la varsta de 5 luni, cand bebe incepe sa se bucure de diversificarea alimentelor.
Colicile bebelusului
Colicile afecteaza 90% dintre bebelusi si apar in prima luna de viata, disparand in a treia sau a patra luna.
Iti poti calma puiul leganandu-l si cantandu-i, sau cu o plimbare scurta pe afara. De cele mai multe ori totusi, nu este de ajuns, asa ca ai nevoie de un ceai pentru bebelusi, special creat pentru perioadele cu colici . De mare ajutor iti pot fi si clisma cu apa calda sau masajul pe burtica, in sensul acelor de ceasornic.
|
Dezvoltarea psihomotorie a bebelusului
Care sunt semnele unei dezvoltari normale a bebelusului in prima luna de viata?
- vede foarte bine la maximum 30 cm distanta si este atras de contrastele coloristice puternice;
- este foarte atent la tot ce se intampla in fata lui si iti urmareste miscarile fetei;
- auzul este bine dezvoltat, insa deocamdata nu intoarce privirea si capul spre sursa de zgomot;
- nu ii plac sunetele puternice si zgomotele in preajma lui, iar daca se sperie de zgomot, plange strident;
- iti recunoaste vocea, treptat si pe a celor apropiati, asa ca vorbiti cu el cat mai mult: in timpul alaptarii, la baita sau cand il adormi;
- daca il asezi pe burtica, poate sa isi tina capul ridicat pentru cateva secunde.
|
|
Pentru ingrijirea zilnica a bebelusului mai ai nevoie de:
- ceai de musetel, ser fiziologic si comprese sterile pentru curatarea ochisorilor;
- spray nazal cu apa de mare;
- hainute comode si potrivite ca marime, care sa nu il zgarie, nici sa il irite;
- produse de ingrijire a pielii, special create pentru bebelusi - cu Ph neutru, fara parabeni si conservanti nocivi.
Ce reflexe are bebe?
La nastere, bebe dispune si de anumite reflexe, mostenite genetic, primitive fiind. Datorita reflexelor, bebe reactioneaza instinctiv la situatiile neasteptate. Cele mai importante 3 dintre aceste reflexe sunt: reflexul de supt, reflexul de apucare si reflexul Moro.
Reflexul de supt apare cand bebe primeste sanul si biberonul sau cand isi suge degetelul. Acest reflex se datoreaza fie instinctului de a se hrani, fie instinctului de a se proteja sau de a se calma. Cu timpul, reflexul de supt dispare.
Reflexul de apucare apare si el chiar din primele zile de viata. Cu siguranta ai observat chiar de prima data cand l-ai atins, cum bebe ti-a strans degetul cu degetelele lui mici, de parca nu ar mai vrea sa iti dea drumul. Din nou un instinct se declanseaza - nevoia de protectie. Reflexul Moro este un reflex pe care toate mamicile il cunosc, insa nu neaparat cu denumirea lui originala. Cand si cum se declanseaza? Bebelusul este speriat de un zgomot puternic sau de un gest al tau brusc. Imediat, isi intinde manutele si piciorusele, apoi brusc pune manutele pe piept, strange pumnii si ochii si izbucneste in plans. Reflexul Moro dispare dupa varsta de 6 luni. |
|
Impreuna cu celelalte mamici care citesc acest articol, asteptam o sugestie si din partea ta! Spune-ne, cum ti-ai ingrijit puiul in prima lui luna de viata?