Limbajul bebelusului: 14 semne pe care trebuie sa le cunosti

Limbajul bebelusului: 14 semne pe care trebuie sa le cunosti

Alexandra Negreanu

Primele 3 luni de viata ale unui nou-nascut sunt o etapa ce ii supune pe proaspetii parinti la o serie de provocari, scopul fiind adaptarea si cunoasterea bebelusului. Acum au loc schimbari rapide in dezvoltarea nou-nascutului, foarte importante. Insa tu, ca proaspat parinte, esti atat de tensionat si de concentrat sa asculti sfaturi de la medici, alti parinti, prieteni, rude in varsta, incat poate omiti semnalele pe care propriul copil ti le da. In sufletul tau se da o lupta continua pentru a intelege ce nevoie are copilul tau de la un moment la altul. Oricat de pregatita si de calma ai fi, poate fi foarte frustranta incercarea de a calma un copil plangand, fara sa stii motivul. Nu ar fi minunat daca ar exista o modalitate simpla prin care sa intri in mintea copilului si sa intelegi exact care este motivul starii lui?

8 semne pe care bebelusii le fac din reflex pentru a comunica

Scancetul

Primul indiciu pe care nou-nascutul il ofera parintilor, atunci cand nu este intr-o pozitie confortabila sau ceva il deranjeaza este un mic scancet, insotit de grimase. Acesta este prima modalitate prin care nou-nascutul isi exprima starea. Avand in vedere ca nevoile unui nou-nascut sunt hrana, somn si joaca, este usor pentru proaspetii parinti sa descopere rapid motivul scancetului.

Plansul

Dupa varsta de 4 luni insa, apare plansul puternic si de cele mai multe ori, chiar daca nevoile de hrana, somn, momente de alint sau joaca i-au fost satisfacute. De la aceasta varsta bebelusii devin usor, usor, constienti de conexiunea gand- actiune si incep sa isi exprime dorintele si nevoile, transmitand anumite semnale. Daca esti atenta la bebelusul tau si inveti semnele pe care acesta ti le da, poti anticipa nevoile copilului si astfel eviti starea de plans. Tot ce poti sa faci este sa te asiguri ca motivul nu este o conditie medicala. Uneori bebelusii plang pentru ca sunt prea obositi si nu reusesc inca sa adoarma pe cont propriu. Un alt motiv pentru care bebelusii plang la acesta varsta este faptul ca se simt singuri. De aceea se linistesc cand sunt luati in brate, pentru ca pur si simplu au nevoie de mirosul, vocea si contactul fizic al mamei.

Ganguritul

Un bebelus nu poate pronunta cuvinte precum un adult, insa fii sigura ca acestia comunica printr-un limbaj "codat"- gangureala. In momentele in care bebelusul este binedispus si se joaca, da din manute si picioruse rapid, vei observa cum incearca sa vorbeasca, miscand limbuta. Astfel el reuseste sa scoata sunete, pe care noi le numim gangureli. Fiecare parinte ar trebui sa profite de aceste momente si sa comunice cu bebelusul, stimulandu-i astfel activitatea cerebrala. Studiile demonstreaza ca, acei bebelusi carora li s-au citit povesti si cu care s-a vorbit in mod frecvent, inca de la nastere, incep sa vorbeasca mai repede si au un vocabular mai bogat fata de bebelusii care au fost lasati sa se joace in patut singuri.

 parinti cu bebelus in brate

Frecatul la ochi, nas sau urechi

Acesta este semnul pe care toti bebelusii il fac cand prezinta semne de oboseala. Unii bebelusi isi freaca urechile, altii se freaca la nas, insa cei mai multi se freaca la ochi. Este un semn pe care il putem observa si la adulti. Pe masura ce bebelusul creste, chiar daca va sti sa pronunte " imi este somn" nu o va face. De cate ori ati auzit copilul mic sa spuna ca ii este somn? Insa semnalul care te atentioneaza ca acesta este obosit si este vremea de culcare ramane tot frecatul cu manutele la ochi, nas sau urechi. Este adevarat insa ca frecatul la nas nu intotdeauna poate reprezenta stare de somnolenta ci si un potential alergenic. Copiii si persoanele alergice au tendinta de a se freca la nas, atunci cand apare factorul alergen: mirosuri diferite, polen, praf etc.

Intinderea manutelor

Pe la varsta de 6-8 luni bebelusul isi recunoaste foarte bine parintii si numai accepta sa stea in brate la oricine. Vei observa ca isi doreste sa fie luat in brate pentru ca va intinde manutele spre tine. Acum are mobilitate mai buna si se dezvolta abilitatile de coordonare. Stie sa ceara ceva, intinzand manuta spre acel lucru. De acum toate semnele si gesturile pe care bebelusul le face incep sa exprime o dorinta, o nevoie sau o actiune, acestea fiind insa insotite si de sunete scurte ca "aaaa", "maaa", "taaa", "eahhh".  De asemenea privirea bebelusului exprima sentimente mult mai clare. Daca isi doreste ceva foarte mult se va uita spre acel lucru sau spre locul unde era obisnuit sa il gaseasca in mod insistent.  

Suptul degetului sau pumnilor

Acesta este modul prin care bebelusul atentioneaza de cele mai multe ori ca se aproprie ora mesei- isi baga degetele in gurita sau, uneori, pumnisorii salivand mai mult decat de obicei. Insa, daca tu consideri ca nu se apropie ora de masa si copilul se joaca linistit cu manutele prin gura, inseamna doar ca le-a descoperit, fiind modul sau de a explora. In curand va descoperi ca are si picioruse si le va duce si pe acelea la gurita.

Se trage de obrajori sau de fata

Bebelusii au acest reflex atunci cand ceva nou le-a invadat spatiul. Este semnalul pe care ei il dau pentru a anunta ca au nevoie de putin timp sa se acomodeze cu imaginea, obiectul sau persoana noua. Unii bebelusi pur si simplu isi duc mainile la fata, altii se trag usor de obrajori, in timp ce unii isi infunda fata in perna, la pieptul mamei acoperindu-se.

Miscarea rapida a manutelor si a picioruselor

Un bebelus iti comunica starea sa emotionala de la scancete, planseste pana la surasul acela din coltul gurii. Insa cand vrea cu adevarat sa iti " spuna" cat de amuzanta si interesanta este expresia fetei tale sau noua jucarie, isi misca rapid piciorusele si manutele. Atunci este fericit si dornic sa interactioneze cu persoana sau jucaria care i-a oferit aceasta stare.

7 semne pe care parintii il pot invata pe bebelus 

De-a lungul timpului s-au facut cercetari si studii ample despre importanta gesturilor simbolice in dezvoltarea unui copil. Dupa cum bine ne dam seama, bebelusii dobandesc prima data abilitatea de a isi coordona manutele si picioarele, apoi ei sunt capabili sa rosteasca cuvinte simple, ulterior sa formeze propozitii scurte si, intr-un final fraze. Copiii mai intai imita gesturile pe care le fac parintii in mod inconstient atunci cand pronunta anumite cuvinte, cum ar fi "nu", "da",  "haide", "bravo", "pa", apoi reusesc sa pronunte cuvinte. Parintii, fara sa isi dea seama fac un anumit semn, atunci cand rostesc cuvantul respectiv, tocmai pentru ca bebelusul sa inteleaga. 

Astfel s-a demonstrat ca folosirea limbajului semnelor cu bebelusii prezinta multiple avantaje in dezvoltarea intelectuala a acestora: un vocabular mai larg, atat de semne, cat mai ales de cuvinte vorbite; o dezvoltare social-emotionala mai buna etc. De altfel, semnele sunt o activitate amuzanta pentru micuti, jocul fiind modul natural prin care copiii dobandesc abilitati si cunostinte noi.

1. Semnul  "imi e somn"

Incepe predarea semnului pentru "ora de culcare" sau "somn" prin ducerea palmei deschise la frunte. Apoi treci palma peste fata, tinand degetele departate, pana ajungi la barbie, unde unesti degetele tinandu-te de barbie. Dupa terminarea semnului tine ochii inchisi si fata relaxata, ca si cad ai adormit. Foloseste acest semn ori de cate ori pregatesti copilul de culcare, fie ca este zi sau noapte. Astfel nu iti vei lua copilul niciodata pe nepregatite, el stiind deja ce urmeaza. Vei observa ca bebelusul va folosi acest semn cand oboseste, in loc sa fie irascibil.


2. Semnul " imi e foame"

Apropie degetul mare de celelalte degete si tine strans, ca si cand ai cules o floare. Acelasi semn este folosit si pentru produsele alimentare. Asigura-te ca faci acest semn inainte, in timpul si imediat dupa terminarea fiecarei mese oferite copilului. Acesta va fi foarte motivat sa invete acest semn, stiind ca utilizarea semnului il ajuta sa obtina biberonul sau alte produse alimentare, atunci cand ii este foame.  Pe masura ce copilul creste, poti incepe introducerea numelor de produse alimentare specifice. Astfel incat, atasat de cuvantul "mananc" sau "imi este foame" copilul va incepe sa foloseasca cuvinte mai specifice, cum ar fi banana sau branza.


3. Semnul "mai vreau"

O, acesta este semnul pe care orice mamica si-ar dori sa il vada la bebelusul lor, in special cand vine vorba de mancare. Iata cum poti face: tine degetele stranse ca si cand ai prins o floare si loveste-le pe cele de la mana stanga de cele de la dreapta (ca in imagine).  Bebelusul tau va simplifica de multe ori semnul, aplaudand voios sau tinand pumnii stransi. Pe masura ce creste, poate iti vei dori sa il incurajezi sa foloseasca forma corecta a semnului.  "Mai" este unul din semnele preferate ale  bebelusilor deoarece le ofera un control mult mai mare asupra dorintelor lor.


La inceput, bebelusul il va folosi doar pentru a primi mai mult din alimentele sau lichidele pe care si le doreste.  Apoi, pe masura ce creste il poti intrerupe, de exemplu in timp ce bea din biberon sau din canita si il poti intreba: "Nu vrei mai mult?" (in timp ce tu faci semnul de "mai  vreau"). Apoi, da-i inapoi biberonul sau cana. Odata ce copilul tau devine mai avansat, poti incepe sa utilizezi semnul "mai vreau" si in alte contexte. De exemplu, atunci cand te joci un joc sau il gadili, te opresti si intrebi "Mai vrei sa te gadil?" Acest exercitiu este o modalitate foarte buna de a il ajuta pe copil sa invete mai repede sistemul de intrebare-raspuns. Nu uita, pronunta clar si ai grija la punctuatie prin utilizarea inflexiunilor vocii.

 

4. Semnul " te iubesc"

Copilul tau iti va arata de nenumarate ori ca te iubeste, cautandu-te cu privirea, cu gurita atunci cand te apropii de el etc. Insa in limbajul bebelusilor exista un semn universal pe care il poti preda copilului: uneste mainile peste piept in forma de X. Un semn care poate fi folosit nelimitat pentru a ii comunica copilului, inca de cand este mic, ca il iubesti. O modalitate excelenta pentru a iti incuraja bebelusul sa isi exprime semtimentele si emotiile.

 

5. Semnul " ma doare"

Unii bebelusi intind manutele atunci cand au nevoie de ajutor sau ceva le provoaca o stare de disconfort, plangand. Altii insa sunt firi mai puternici inca din frageda pruncie si doar pun ambele palmute lipite de zona pieptului. Aceste semne sunt de mare folos parintilor, pentru ca odata invatate si constientizate de bebelus, acestia scapa de incordarea permanenta ca la primul scancet are febra, il doare burtica sau ii este rau si se pot bucura impreuna de momente de dragalasenie si joaca. Si acest lucru este realizabil doar pentru ca exista o comunicare excelenta intre bebelus si parinte.


6. Semnul " mama"

Cine este prima fiinta cu care bebelusul interactioneaza? Mama! Iata ca exista un semn prin care te poti bucura de acest statut inca inainte ca micutul tau sa fie capabil sa pronunte perfect acest cuvant. Tine degetele de la mana departate, indreptate spre barbie pana cand degetul mare atinge, de fapt barbia. Semnul pentru mama este acelasi si pentru tata. Semnele de sex feminin sunt adesea asemanatoare cu semnele de sex masculin, dar varianta de sex masculin este de obicei cu degetul mare mai sus, atingand nasul.

 

7. Semnul "nu este"  sau "gata"

Tine palmele in sus si priveste mirata catre ale. Apoi intoarce-le cu fata catre copil si spune " numai este" sau "gata".

 

Acest semn te va ajuta sa comunici mai usor cu bebelusul in timpul meselor, dar si in timpul activitatilor. Un semn ideal pentru momentele de tranzitie ale bebelusilor de la o activitate la alta. Astfel sesiunile de furie si plansete vor fi povesti pentru tine, draga mamica.

bebelus care indica ca a terminat masa

Probabil ca multe dintre mamici fac aceste lucruri in mod instinctual atunci cand incearca sa ii ofere bebelusului o explicatie. Pe masura ce ii vei arata bebelusului cateva semne, vei observa ca el singur va incerca sa inventeze semne pentru unele jucarii, animale sau personaje preferate. Invata sa comunici cu bebelusul si, in timp vei descoperi ce relatie minunata ai cu copilul tau. De asemenea utilizarea acestor  semne este un mod distractiv de a il ajuta pe bebelus sa isi dezvolte abilitatile motorii fine.

 

 

Bibliografie:
www.momaroo.com/721399529/5-words-babies-use-key-to-the-secret-of-baby-language/
www.babysignlanguage.com/dictionary
www.parenting.com/gallery/baby-sign-language-words-to-know?pnid=113535

Articolul urmator
Cum te pregătești corect pentru diversificarea bebelușului?
Cum te pregătești corect pentru diversificarea bebelușului?

Noutăți de la Qbebe

Înscrie-te la newsletter-ul Qbebe și primești ultimele noutăți.

Va rugam sa completati campurile necesare.

    Alte articole care te-ar putea interesa

    Da sau nu - Învățăm copilul limbajul semnelor?
    Da sau nu - Învățăm copilul limbajul semnelor?

    Gesturile fac parte din viața noastră de zi cu zi. Atunci când plecăm, facem cu mâna. Când aprobăm ceva, ridicăm degetul mare. Atunci când ne certăm copiii,...

    Cum îți dai seama că ai pierdut o sarcină? 4 semne pe care nu trebuie să le ignori
    Cum îți dai seama că ai pierdut o sarcină? 4 semne pe care nu trebuie să le ignori

    Poate crezi că e ușor să îți dai seama că ai pierdut o sarcină, însă nu este tot timpul așa. Uite la ce semne trebuie să fii atentă.

    Crezi că prietenii copilului tău sunt toxici? Semne pe care trebuie să le urmărești
    Crezi că prietenii copilului tău sunt toxici? Semne pe care trebuie să le urmărești

    Prietenia este o experiență minunată, un sentiment înălțător, dar poate fi și toxică. Încă de la vârsta de trei ani, copilul începe să conștientizeze...

    Semne și simptome care trebuie să îți dea de bănuit că micuțul tău are probleme cu ficatul
    Semne și simptome care trebuie să îți dea de bănuit că micuțul tău are probleme cu ficatul

    Stările de oboseală, refuzul mâncării, durerile în partea dreaptă persistente, amețeli, vărsături, senzația de plinătate, sunt doar câteva dintre simptomele care...

    Limbajul pozitiv al părintelui: cum îl folosim?
    Limbajul pozitiv al părintelui: cum îl folosim?

    Ca părinte, probabil te-ai confruntat de multe ori cu un alt gen de limbaj în interacțiunea cu copilul tău. Vorbe precum ”Nu face asta”, ”Nu atinge aia”,...

    Cum să descifrezi limbajul dragostei copilului tău și să devii un părinte mai bun
    Cum să descifrezi limbajul dragostei copilului tău și să devii un părinte mai bun

    Fiecare dintre noi ne exprimăm dragostea și o primim în mod diferit. Cu cât înțelegem mai profund acest aspect, cu atât avem șanse să ne bucurăm de relații mai...

    Descifrăm limbajul iubirii la copii! Moduri prin care cel mic îți arată că te iubește, în funcție de etapa lui de dezvoltare
    Descifrăm limbajul iubirii la copii! Moduri prin care cel mic îți arată că te iubește, în funcție de etapa lui de dezvoltare

    Ce sentiment e mai frumos decât să primești semne de iubire din partea copilului tău? Uite care sunt modurile prin care copiii își exprimă iubirea, în funcție de...

    6 semne că trebuie să-l duci pe copil la oftalmolog
    6 semne că trebuie să-l duci pe copil la oftalmolog

    Vizitele anuale la medicul oftalmolog sunt obligatorii pentru cei mici! Miopia este o afecțiune tot mai des întâlnită la nivel global, iar depistarea acesteia din timp este...

    © 2024 Qbebe