Ce este fontanela și care este rolul ei în dezvoltarea bebelușului
Așa cum singură ți-ai dat seama, fontanela este porțiunea moale a capului bebelușului, mai exact zonele membranoase ce nu s-au osificat pentru a definitiva procesul de dezvoltare al cutiei craniene. Rolul acestora este de a face expulzia mai ușoară a bebelușului, în cazul unei nașteri naturale; punctele moi permit craniului să-și modifice forma în timpul tranziției prin canalul vaginal, nașterea pe cale naturală fiind aproape imposibilă în lipsa lor. De asemenea, fontanela la bebeluși permite creierului să crească și să se dezvolte normal în primele luni de viață.
Este adevărat că sunt zone moi, cu aspect fragil, de aici și teama părinților că creierul micuților este expus. Ei bine, cu toate că fontanela nu prezintă os, acesta are la bază o membrană fibroasă și densă, care protejează creierul bebelușului în caz de mici accidente sau traumatisme; de exemplu, atunci când micuțul face primele încercări de a-și susține capul, învață să se rostogolească sau face primele tentative de mers.
Cum se formează?
Capul bebelușului este format din oase moi, conectate prin țesut. Suturile craniene (articulațiile fibroase de la nivelul craniului și feței) împreună cu fontanela sunt extrem de importante pentru dezvoltarea cutiei craniene. Odată încheiat procesul de osificare al acestora nu mai este permisă creșterea în exces a creierului. La naștere, bebelușul prezintă 6 fontanele:
- Anterioară
- Posterioară
- Sfenoidale
- Mastoide
Fontanela anterioră, cunoscută și sub denumirea de fontanelă frontală sau bregmatică, este localizată la nivelul superior al bolții craniene. Este una din zonele moi vizibile, de mari dimensiuni și în formă de romb. Conform specialiștilor, la naștere prezintă un diametru de aproximativ 4-6 cm.
Fontanela posterioară mai poartă denumirea de occipitală sau lambdoidă și este situată în zona centrală a bolții craniene, spre spate, la joncțiunea dintre osul occipital cu cele două oase parietale. Are formă triunghiulară și are diametrul la naștere de 1-2 cm.
Există 4 fontanele temporale situate în zonele laterale ale capului, stânga dreapta. Fontanele sfenoidale sunt poziționate anterior-lateral, în timp ce fontanele mastoide se află în regiunea posterior-lateral.
Citește și: Totul despre capul bebelusului
Când trebuie să se închidă fontanela
Este cunoscut faptul că fiecare copil se dezvoltă în propriul ritm, ceea ce înseamnă că și închiderea fontanelei depinde de la un micuț la altul. În funcție de tipul lor, acestea se pot închide în primele luni de viață, sau în jurul vârstei de 1-3 ani. Astfel, ordinea este următoarea:
- 2-3 luni - fontanela posterioară
- 6 luni – fontanelele sfenoidale
- 6-18 luni – fontanele mastoide
- 1-3 ani – fontanela anterioară
Alături de greutate, lungime și semne vitale, medicul pediatru va verifica și stadiul fontanelei la bebeluși. În timpul fiecărui control de rutină, acesta măsoară diametrul capului copilului și palpează fontanela anterioară pentru a descoperi ritmul de acoperire, în comparație cu ritmul de creștere al micuțului și raportat la circumferința craniului.
Procesul de închidere al fontanelei la bebeluși |
Fontanele sunt zone sensibile, dar extrem de importante pentru dezvoltarea copilului, și nu numai. Acestea oferă informații prețioase părinților în legătură cu statea și sănătatea copilului. Fontanela la bebeluși poate căpăta un aspect bombat atunci când cel mic plânge, tușește sau vomită. Foarte important de urmărit este dacă umflătura persistă, pentru că atunci poate fi un semn de presiune intracraniană prea mare și devine necesară intervenția medicului. De asemenea, poate exista situația în care fontanela bebelușului să se „scufunde”, semn că micuțul este deshidratat sau malnutrit.
Fontanela deschisă la 2 ani
Este extrem de important de reținut faptul că ritmul de închidere al fontanelei variază de la un copil la altul, precum și dimensiunile de la naștere. În mod normal, fontanela se poate închide oricând între vârsta de 3-24 de luni, dar sunt cazuri când procesul decurge mai lent. În această situație intervine panica și părinții au tendința să suplimenteze administrarea de calciu sau vitamina D2 și D3, dar este nevoie de un control de specialitate. Medicul va pune diagnosticul de normal sau anormal în urma unor investigații clare.
Anomaliile la nivelul fontanelei sunt rare, însă modificările formei și dimensiunii acesteia pot indica prezența unei patologii ce pune în pericol viața copilului. Aspectul de „frunte bombată” poate avea cauze diverse, printre care se numără:
- Meningita
- Presiune intracraniană crescută
- Hidrocelafie
- Encefalita
Asimetria la bebeluși
Ei bine, da, se poate să observi o formă asimetrică a capului bebelușului. Asimetria poate fi manifestată la scurt timp de la naștere, când oasele craniului au suferit modificări de formă pentru a trece prin canalul vaginal, dar la fel de bine poate apărea și la câteva săptămâni după naștere; în acest caz ai de-a face cu plagiocefalia pozițională, cunoscută și sub denumirea de „sindromul capului turtit”. Nu trebuie să te îngrijorezi dacă observi astfel de porțiuni aplatizate pe partea din spate a capului, sau în laterale, pentru că sunt rezultatul timpului îndelungat petrecut într-o anumită poziție.
Plagiocefalia nu afectează dezvoltarea creierului copilului, dar este de preferat să iei toate măsurile pentru a o evita. Incidența acesteia a crescut începând cu anul 1990, când Academia Americană de Pediatrie a recomandat ca bebelușii să doarmă pe spate, ca măsură pentru prevenirea sindromului morții subite. Așadar, specialiștii sunt de părere că poziția corectă de somn este pe spate, chiar dacă există riscul apariției zonelor plate.
În mod normal, asimetria craniului se corectează de la sine după prima lună și jumătate de viață, când bebelușul învață să-și întoarcă singur capul. Totuși, există câteva metode foarte simple prin care te poți asigura că puiul tău va avea un cap perfect rotund; trebuie doar să-i întorci capul când într-o parte, când în cealaltă în timpul somnului. De asemenea, atunci când nu doarme, este de preferat să-l așezi într-o poziție ce nu pune presiune pe craniu.
Citește și: Capul turtit (plagiocefalia pozitionala) la bebelusi
Umflătură pe frunte la bebeluși
Umflătura pe frunte este de fapt un hematom, ce se formează de regulă între piele și craniu, ca urmare a unui traumatism. Trebuie să știi că fruntea este puternic vascularizată, motiv pentru care se poate umfla foarte ușor. De asemenea, este important de reținut faptul că umflătura pe frunte la bebeluși poate apărea și dacă există o creștere anormală la nivelul oaselor sau țesuturilor. În mod normal, se retrage de la sine, dar este totuși indicat să te adresezi medicului în cazul în care observi că bebelușul:
- nu este atât de activ ca de obicei
- nu reacționează la sunete, lumini și vocea ta
- este hiperactiv
- nu-și mai ține echilibrul
- nu-ți mai coordonează mișcările
- are pupilele dilatate
- ochii nu au mișcări coordonate
Cum fac masaj la cap bebelușului
Este adevărat că fontanela la bebeluși te face să-ți fie teamă să atingi sau să masezi capul micuțului, însă o simplă atingere nu-i va face rău. De asemenea, nu trebuie să aștepți ca fontanela să se închidă pentru a-i mângâia capul.
Specialiștii cred că masajul este benefic pentru bebeluși. Îi ajută să se dezvolte armonios, să doarmă mai bine, dar te ajută și la formarea unei conexiuni aparte între tine și bebe. De asemenea, joacă un rol important în dezvoltarea sistemului circulator, imunitar și digestiv. Astfel, după băița din fiecare seară este timpul pentru momentul de răsfăț prin masaj.
Poți face masaj la nivelul capului chiar dacă fontanela nu este închisă. Prinzi capul micuțului din părțile laterale și poziționezi degetele mari pe frunte și începi un masaj ușor, ca atunci când șamponezi, evitând zona fontanelei. Cobori spre nas, ajungi la baza lui și urci pe obraji, spre sprâncene, cu mișcări circulare, având grijă să nu pui prea multă presiune pe nicio porțiune. Apoi, mișcările se îndreaptă spre mandibulă, avansează spre urechi și se încheie pe gât în jos, până la zona pieptului, unde începe etapa a doua de masaj.
Surse: healthline.com, healthline.com, news-medical.net, anthropogeny.org, reginamaria.ro, beverlyhillspediatrics.com.
Surse foto: Istock.com