Dezvoltarea copilului de la 0 la 3 ani: evolutia somnului

Dezvoltarea copilului de la 0 la 3 ani: evolutia somnului

Alexandra Negreanu

Somnul sugarilor si al copiilor este una dintre preocuparile cele mai comune pentru parinti. Majoritatea proaspetilor parinti isi fac griji daca copilul lor nu doarme linistit toata noaptea, se gandesc ca nu fac ceva cum trebuie. Insa nu exista o modalitate corecta pentru parinti sa isi adoarma bebelusul sau un program strict pentru sugari si copii sa doarma, modele variaza intre culturi si familii diferite. Ceea ce conteaza este ca ora de culcare sa fie un moment relaxat si confortabil atat pentru bebelusi, copiii cat si pentru parinti.

Exista doua tipuri principale de somn: somn usor si somn profund

Somnul usor este atunci cand visam si atunci cand ne trec prin minte evenimentele din ziua respectiva si cand ne trezim suntem odihniti. De asemenea, este un fel de somn din care ne vom trezi mai usor. In cazul copiilor, acest somn usor reprezinta 80 la suta din timpul in care dorm, dar spre adolescenta reprezinta doar aproximativ 20 la suta din somn.
Somnul adanc este perioada in care crestem. Este mult mai greu sa te trezesti din acest tip de somn. In fiecare noapte trecem prin cicluri de somn de la somn usor la somn adanc, apoi din nou la somn usor. Si bebelusii trec prin aceste doua tipuri de somn, dar ciclul lor este mai scurt. Copiii au de obicei aproximativ o ora pentru fiecare model sau ciclu de somn.

Atunci cand are loc trecerea de la somn adanc la somn usor noi, ca adulti, am putea trage patura peste noi sau ne putem intoarce de pe o parte pe alta si apoi adormim la loc, trecand in stadiul de somn adanc. Pentru sugari si copii mici acest lucru se poate intampla atunci cand plang: este de fapt un strigat prin care te anunta ca au nevoie de ajutor sa se reinstaleze inapoi la somn.

Somnul bebelusului de la nastere la trei luni

In primele  saptamani de la nastere, bebelusii dorm in cea mai mare parte a timpului. Ei nu deosebesc daca este zi sau noapte si se trezesc in mod regulat la fiecare doua sau trei ore, pentru alaptare si atentie. In prima luna bebelusii dorm in medie de 14-20 ore. In jurul varstei de trei luni, majoritatea bebelusilor si-au stabilit un program de somn si stau treji mai mult in timpul zilei, dar si perioadele de somn devin mai lungi (poate patru-cinci ore), pe timp de noapte. Cei mai multi copii la aceasta varsta necesita inca una sau doua sesiuni de hranire pe noapte. Atunci cand un bebelus de 3 luni doarme cinci ore neintrerupt, se considera ca a dormit toata noaptea.

De la nastere pana aproape de varsta de 2 luni exista o perioada de adaptare atat pentru bebelus la noul mediu, cat si pentru parinti sa isi cunoasca copilul. Asadar, nu exista o ora fixa la care bebelusul ar trebui sa mearga la culcare. Tu trebuie sa identifici semnalele pe care acesta ti le da in functie de nevoile sale: atunci cand este activ- doreste sa joace si atunci cand este agitat poate fi somnoros. S-ar putea sa iti ia ceva timp pentru a invata semnalele pe care ti le da bebelusul cand este obosit. Semnele pot include cascatul, miscarile aleatorii ale ochisorilor, plansul sau frecarea ochisorilor. Dupa o sesiune de alaptare, de obicei bebelusii sunt adesea relaxati si adorm. Insa unii bebelusi sunt activi pentru inca o perioada scurta de timp, inainte de a da semne cum ca sunt obositi si gata de somn.

Chiar daca bebelusul este mic poti incepe de pe acum formarea unui ritual de somn. Din acesta poate face parte baita, sesiunea de alaptare, un masaj, ascultarea unui cantec lent si scurt, un sarut de noapte buna. Unii copii mici tind sa fie mai activi mai degraba seara sau noaptea, decat in timpul zilei. Asadar, acest ritual ii ajuta sa invete cand este zi si cand este noapte. Insa este important ca activitatile care intregesc ritualul sa fie facut seara, intr-un loc linistit, cu lumina difuza, sa nu te joci cu bebelusul inainte de a il pune in patut.

Nou nascutii trebuie sa doarma intotdeauna pe spate, nu pe burtica sau pe o parte. Atunci cand amenajezi patutul sau locul de dormit al bebelusului ia in considerare lenjerii special create pentru siguranta nou-nascutului, nu lasa jucarii de plus in patut, iar paturica cu care il invevelesti sa fie din bumbac nu lanita sau alte materiale cu care bebelusul se poate supraincalzi sau sufoca. Atunci cand se face pana la locul sau de pat-l la jumatate in jos patu? cu picioarele aproape. De asemenea lasa bebelusul cu capul descoperit in timpul somnului. Bebelusii care au capul acoperit, a caror respiratie este blocata intr-un fel sau care se suprincalzesc, pot fi mai predispusi sa moara brusc.

 Bebelusii nu au nevoie de perna pentru somn confortabil. Un sac de dormit este mult mai potrivit pentru somnul dulce al unui nou-nascut. Pe langa faptul ca odata pus in el, copilul este in depline conditii de siguranta el il poate ajuta pe copil sa obtina pozitia confortabila de somn.

Nou-nascutii nu se pot rostogoli sau aseza intr-o pozitie confortabila pentru somn si pot fi deranjati de o saltea prea tare, se pot trezi deoarece se agita foarte tare. Sacul de dormit nu permite copilului sa fie dezvelit, este prevazut cu pieptar, foarte util cand bebe este racit etc.

Infasatul bebelusului asigura un somn bun si linistit. Unii bebelusi dorm mai bine atunci cand sunt infasati intr-un scutec de bumbac, in timp ce altii riposteaza. In functie de personalitatea bebelusului poti alege sa il infasezi pe timpul noptii sau nu. Ideea este ca infastul ii poate ajuta pe copii sa isi dezvolte un model de somn si ei pot dormi mai bine. Faptul ca sunt stransi ajuta la prevenirea miscarii bratelor, lucru care poate perturba somnul. Cu cat creste va dori sa aiba manutele libere si ii poti respecta acest lucru. Asigura-te ca atunci cand il legi cu fasa, legatura este ferma, dar nu prea stransa, astfel incat bebelusul poate indoi genunchii.

 

Somnul bebelusului de la trei luni pana la sase luni

La 3 luni, majoritatea bebelusilor dorm un total de 15 ore pe zi, inclusiv somnul pe timp de noapte. La aceasta varsta unii copii au cate doua sau trei sesiuni de somn in timpul zilei, in timp ce altii au doar pui de somn scurt. Unii bebelusi pot dormi 12 ore fara intrerupere; altii opt ore, in timp ce multi dintre bebelusii de 3 pana la 6 luni se trezesc destul de regulat pentru hranire. Insa majoritatea bebelusilor la aceasta varsta au invatat sa doarma mai mult noaptea decat o fac in timpul zilei. In jurul varstei de 6 luni, aproximativ 50 la suta din copii dorm toata noaptea. Si aici ne referim la aproximativ cinci ore sau mai mult.

De obicei, la de varsta 4 luni, bebelusii au un program de somn regulat si au scazut trezirile pe timp de noapte pentru alaptare. Acest lucru nu inseamna ca ar trebui sa se impuna un program de somn rigid brusc, la un bebelus de 4 - sau 5-luni. De fapt, copilul poate sa isi fi format deja un program de somn care se potriveste perfect cu viata de familie. Dar, daca acest lucru nu s-a intamplat in mod natural si vrei sa ajuti copilul sa doarma noaptea mai mult si puiul de somn pe timp de zi sa aiba loc la ore regulate, acum ar putea fi un moment bun sa incerci implementarea unui program de somn. Insa tine minte ca fiecare copil este unic si are propriul sau ritm biologic. Observa modul in care copilul tau reactioneaza la noul program de somn in formare, si daca nu pare a fi gata, renunta si incearca din nou peste cateva saptamani.

La un moment dat intre 4 si 6 luni, majoritatea bebelusilor sunt capabili de a dormi toata noaptea. "Prin noapte", la aceasta varsta reprezinta, in general o intindere de la 8 la 12 ore. Aceasta este o etapa extrem de importanta pentru tine, precum si pentru copilul tau, permitandu-ti sa obtii mai multe cicluri de somn peste noapte si, astfel sa te simti mai odihnita dimineata. Daca bebelusul tau nu doarme inca 8 ore in continuu, nu esti singurul parinte care intampina aceasta problema. Multi bebelusi intre 4 pana la 6 luni se trezesc de mai multe ori pe timp de noapte pentru mese. Dar, de 6 luni, daca nu inainte, copilul tau este probabil pregatit sa renunte la hrana pe timp de noapte, daca asta e ceea ce alegi.

Trezirea din nou la intervale scurte de timp in jurul varstei de 5-6 luni. Daca bebelusul tau doarme deja perioade lungi, pe timp de noapte, bucura-te de aceasta perioada. Pentru ca nu este exclus ca bebelusii care au inceput sa doarma toata noaptea de saptamani sau luni, sa inceapa sa se trezeasca la fiecare cateva ore din nou. Poate fi frustrant pentru un parinte, in cazul in care copilul tau face acest lucru, dar ia in consideraa ca bebelusul are motivele sale. El poate fi din ce in ce mai constient din punct de vedere social si se va trezi plangand pentru compania ta. Sau poate fi greu pentru bebelus sa stapaneasca noi competente, cum ar rostogolirea si asezarea cu fata in sus si se va trezi pentru ca are nevoie ca tu sa il ajuti sa isi gaseasca din nou pozitia confortabila de somn.

Iata cateva sfaturi pentru a ajuta copilul sa doarma mai bine la aceasta varsta:

Stabileste unui program de somn si intervale regulate de pui de somn pe timpul zilei -si ramai la ele. Cand copilul dtau  a fost un nou-nascut, ai stiut care au fost semnele pe care le dadea inainte de culcare, atunci cand ai inceput sa observi semne de somnolenta (se freca la ochisori, se tragea de urechi, isi punea palmele pe fata si asa mai departe). Acum, ca bebelusul a crescut, ar trebui sa isi stabileasca o ora de culcare regulata, precum si cateva ore consistente de somn pe timpul zilei. Unii bebelusi dau semne cum ca trebuie sa mearga la culcare la ora 6, altii au ochii mari chiar si la ora 8 sau chiar pana la 10 seara. Si, desigur, rutina de uz casnic va influenta programul sau de somn, de asemenea. Alege o ora de culcare rezonabila care sa se potriveasca programul familiei  si nu te abate de la ea  cat mai mult posibil. Daca bebelusul tau pare ca vrea sa ramana treaz si ora de culcare a trecut, ia in considerare acest lucru: comportamentul energic tarziu in noapte poate fi un semn ca un copil este obosit.

Incurajeaza-ti copilul sa adoarma independent. Fiecare dintre noi, copii si adulti deopotriva, ne trezim de mai multe ori in fiecare noapte pentru perioade scurte de timp (de la cateva secunde la cateva minute). Ca adulti, ne punem inapoi la somn de fiecare data - si nici macar nu ne amintim dimineata ca am facut asta. Capacitatea de a adormi la loc este un element cheie atunci cand vine vorba de un somn bun toata noaptea. Unii copii par sa faca acest lucru in mod natural. Dar daca copilul tau nu o face, este o abilitate pe care va trebui sa il inveti sa o stapaneasca. O modalitate de a obtine acest lucru este sa il pui in patut atunci cand este somnolent, dar treaz.

Somnul bebelusului de  la 6 luni la 12 luni

Pana la varsta de 6 luni, majoritatea bebelusilor dorm in total 14 ore pe zi si sunt capabili sa doarma perioade lungi de timp. Intre 6 si 12 luni, multi copii isi pot consolida un program de somn bine stabilit pe timpul zilei cu cel putin 3 puiuri de somn: unul dimineata, unul dupa-amiaza si unul seara devreme. Nu este exclus ca bebelusul sa continue sa doarma mai mult de trei reprize de somn pe zi. Pastrarea acestor reprize de somn consistente si stabilirea unei ore de culcare vor ajuta la reglarea tiparelor sale de somn.

Daca bebelusul tau nu si-a fost stabilit inca un program de somn care se potriveste cu viata de familie, acum ar putea fi un moment bun pentru a incerca formarea unui program regulat de somn. Daca bebelusul tau doarme acum noua sau zece ore pe noapte, inseamna ca a reusit sa adoarma singur si si-a dat seama cum sa se stabileasca inapoi la somn - in perioada de tranzitie. Insa nu este exclus ca micutul tau sa se trezeasca noaptea pentru mese. Dar bebelusii la aceasta varsta, nu se trezesc neaparat pentru ca le este foame.

  Bebelusii intre 6 si 12 luni ar putea sa inceapa brusc sa se trezeasca pe timp de noapte sau au dificultati de adormire la loc. De ce? Tulburarile de somn au de a face adesea, cu dezvoltarea cognitiva si motorie si cu anxietatea de separare.

La 9-12 luni, bebelusul tau poate fi in curs de invatare sa stea in picioare, sa se taraie, sau, eventual, chiar sa mearga singur - o multime de realizari! Nu este surprinzator, ca micutul sa nu isi doreasa sa se opreasca din practicarea abilitatilor sale noi, cand vine vremea de mers la culcare. Fiind atat de entuzismat se poate trezi peste noapte pentru a incerca inca odata ce a reusit sa faca peste zi.

Anxietatea de separare ar putea fi, de asemenea, cauza trezirilor si plansetelor din timpul noptii, dar nu este exclus sa renunte la somnul peste zi tot din acest motiv. Trezirea si faptul ca nu te vede acolo ii va cauza frica si sentimentul ca se afla in primejdie. Nu lasa copilul sa planga in speranta ca va adormi la loc. Dupa cel mult 3 minute mergi si linisteste-l: mangaie-l usor pe spate si vorbeste-i in soapta. Acest lucru il va calma si il va ajuta sa adoarma la loc. Nu il lua din patut in brate decat daca sesiunea de plansete se prelungeste mai mult.

Iata cateva sfaturi pentru a ajuta copilul sa doarma mai bine la aceasta varsta:

Elaborarea si urmarea unui rutini de culcare. Daca nu ai stabilit deja un fel de ritual de culcare, incepe acum. O rutina de culcare ar trebui sa ajute copilul sa adoarma, si in acest stadiu, copilul va incepe cu adevarat sa participe. Rutina bebelusului intre 6 si 9 luni include: o baie, un joc linistit,  citirea unei povesti inainte de culcare sau doua, un cantec de leagan. Asigura-te ca o faci in aceeasi ordine si la aceasi ora, in fiecare noapte.

Nu te abate de la programul stabilit. Amandoi veti beneficia de un program zilnic stabilit care include reprize de somn pe parcursul zilei si ora de culcare seara. Asta nu inseamna ca bebelusul trebuie sa manance masa de pranz la exact 12:15 in fiecare zi, dar aceasta nu inseamna ca ar trebui sa urmezi un program destul de previzibil. In cazul in care copilul doarme, mananca, vizioneaza desene animate si este gata de culcare la aproximativ aceeasi ora in fiecare zi, este mult mai probabil sa adoarma cu usurinta.

Incurajeaza-ti copilul sa adoarma pe cont propriu. Pentru un pui de somn bun si sa doarma toata noaptea la aceasta varsta, copilul trebuie sa invete sa adoarma pe cont propriu. Incerca sa-l pui in patut inainte sa „ ii pice capul de somn", astfel incat el poate practica metoda de a adormi singurel. Daca striga, nu astepta cateva cateva minute pentru a vedea daca el este intr-adevar suparat sau agitat.

Incearca sa bagi copilul la culcare mai devreme. Daca bebelusul tau este obisnuit sa mearga la culcare, dupa 08:30, dar, uneori, nu poate adormi, incerca sa il pui in pat cu o jumatate de ora mai devreme. Motivul pentru care el numai adoarme la ora stabilita ar putea fi faptul ca e obosit si pregatirea pentru somn mai devreme il va ajuta sa doarma mai profund. In niciun caz nu amana si mai mult ora de culcare.

Somnul copilului de la 1 an la 3 ani

Programul unui copil cu varsta cuprinsa intre 1 si 3 ani depinde, inclusiv de alimentatie, numarul de reprize de somn pe timpul zilei si durata somnului pe parcursul noptii. La aceasta varsta, copilul tau ar trebui sa doarma toata noaptea, fara mese pe timpul noptii. In aceasta etapa copilul trece prin multe schimbari si de asemenea somnul va varia in intervale de timp. In timp ce un copil de 1 an va dormi in medie pana la 12 ore pe noapte si 2-3 ore in timpul zilei, un copil de 3 ani va trece printr-o perioada de tranzitie si va renunta treptat la somnul de peste zi. La varsta de 2 ani, valoarea medie de somn scade la 12 ore, 12 ore si jumatate, inclusiv somnul de dupa-amiaza - doar unul. Varsta medie pentru ca un copil mic sa aiba doar un pui de somn peste zi( somnul de la pranz ) este de 15-18 luni. Trecerea prea devreme la acest program poate avea rezultate negative- de exemplu vei avea de a face cu un copil foarte capricios, nervos is agitat.


Qbebe iti ofera 3 tipuri diferite de program de somn pnetru un copil cu varsta intre 1 si 3 ani:

Programul numarul 1: Doua episoade de somn diurn ( 1 an)

7:00 - Trezirea
07:00 / 07:30 - Mic dejun
9:30 - gustare usoara, daca are nevoie
10:00 - repriza de somn de dimineata (cel putin 1 ora)
11:30 / 12:00 - Pranz
14:00 - somnul de dupa-amiaza (cel putin 1 ora)
15:30 - gustare dupa-amiaza
17:30 - Cina
18:30 - Inceput rutina de culcare
19:00 - ora de culcare
Programul numarul 2: Un pui de somn peste zi ( 2 ani)

7:00 - Trezirea
07:00 / 07:30 - Mic dejun
9:00 - gustare usoara, daca are nevoie
11:00 - Pranz
12:00 - un pui de somn(cel putin 1 ora)
15:30 - gustare dupa-amiaza
17:30 - Cina
18:30 - Inceput rutina de culcare
19:00 - ora de culcare
Program numarul 3: Fara episoade de somn diurn(3 ani)

7:00 - Trezirea
07:00 / 07:30 - Mic dejun
9:30 - gustare usoara daca are nevoie
12:00 - Pranz
13:00 - perioada de liniste / odihna (45 de minute pana la 1 ora)
15:30 - gustare dupa-amiaza
18:30 - Cina
19:30 - Inceput rutina de culcare
20:00 - ora de culcare

Metodele si programul de somn variaza de la un copil la altul. Rutina care va functiona ideal pentru copilul tau, depinde de stilul tau ca parinte, convingerile personale si nevoile speciale ale copilului tau.

Cum a evoluat programul de somn al copilului tau pana acum?

 

 

 

Articolul urmator
De ce să nu administrezi sirop de tuse copiilor sub 5 ani
De ce să nu administrezi sirop de tuse copiilor sub 5 ani

Noutăți de la Qbebe

Înscrie-te la newsletter-ul Qbebe și primești ultimele noutăți.

Va rugam sa completati campurile necesare.

    Alte articole care te-ar putea interesa

    Părinții au decis: vârsta de 8 ani este cea mai dificilă perioadă din dezvoltarea copilului
    Părinții au decis: vârsta de 8 ani este cea mai dificilă perioadă din dezvoltarea copilului

    Fiecare perioadă din dezvoltarea copilului vine cu multe provocări, însă un sondaj de opinie recent arată că vârsta de 8 ani este cea mai dificilă.

    Igiena somnului: ce înseamnă și de ce este importantă?
    Igiena somnului: ce înseamnă și de ce este importantă?

    Igiena somnului se referă la o serie de practici și obiceiuri care sunt necesare pentru a avea un somn de calitate și pentru a menține o stare de vigilență optimă pe parcursul zilei....

    Audiobook-urile pot influența negativ dezvoltarea cognitivă a copilului? Ce spun studiile
    Audiobook-urile pot influența negativ dezvoltarea cognitivă a copilului? Ce spun studiile

    Știm deja că cititul poveștilor are numeroase beneficii pentru dezvoltarea creierului. Ce se întâmplă, însă, în cazul cărților audio? Au același efect ca și...

    Ce este „divorțul” somnului și când devine periculos pentru căsnicia ta
    Ce este „divorțul” somnului și când devine periculos pentru căsnicia ta

    Una dintre provocările cu care se pot confrunta partenerii unui cuplu este și aceasta: când unul dintre ei, din diverse motive, nu îi permite celuilalt să se bucure de un somn...

    Specialiștii confirmă: depresia mamei afectează dezvoltarea sănătoasă a copilului
    Specialiștii confirmă: depresia mamei afectează dezvoltarea sănătoasă a copilului

    Încă din primele clipe în care îți iei copilul în brațe, îți dorești să faci tot ce poți pentru a-i asigura o creștere sănătoasă. Cu toate acestea,...

    Întârziere în dezvoltarea copilului: tipuri, simptome și metode de tratament
    Întârziere în dezvoltarea copilului: tipuri, simptome și metode de tratament

    Atunci când un copil suferă de întârziere în dezvoltare, apar multe provocări cu care el și familia sa trebuie să se descurce. Află mai multe despre cauzele,...

    Rolul activităților educative în dezvoltarea copilului tău
    Rolul activităților educative în dezvoltarea copilului tău

    Odată cu sosirea toamnei, mulți părinți încep să se gândească să își înscrie copiii la tot felul de activități educative pentru a-i ajuta să își...

    Un ghiozdan greu afectează dezvoltarea copilului? Iată ce spune un chirurg ortoped
    Un ghiozdan greu afectează dezvoltarea copilului? Iată ce spune un chirurg ortoped

    Una dintre cele mai importante preocupări legate de pregătirea copilului tău pentru școală este să-i asiguri un ghiozdan care să nu-i provoace disconfort și care să-l ajute să-și...

    © 2024 Qbebe