Beneficii uimitoare când ne jucăm cu bebelușul

Beneficii uimitoare când ne jucăm cu bebelușul

Alina Nedelcu - Redactor Senior

La fel ca întreaga noastră grijă, și jocul îl poate ajuta pe bebeluș să se dezvolte din toate punctele de vedere. De aceea este indicat să ne jucăm cu acesta de la o vârstă fragedă, ajutându-l astfel să dobândească abilități ce-i vor fi mereu utile. În plus, nu trebuie să uităm că jocul este o modalitate excelentă de a petrece timp de calitate alături de micuții noștri, ceea ce va întări și mai mult legătura dintre noi.

Jucându-ne cu bebelușul, vom contribui la dezvoltarea sa senzorială

Jocul este o modalitate excelentă de a ne stimula bebelușul să descopere lumea prin intermediul simțurilor. Acest demers va fi cu atât mai util pentru primele luni de viață ale bebelușului, care începe să fie tot mai curios să înțeleagă ce se întâmplă în preajma sa.
În funcție de vârsta bebelușului nostru, putem să organizăm pentru el mai multe tipuri de activități ce țin de dezvoltarea sa senzorială.
De pildă, chiar și când îi schimbăm scutecul putem să-i dăm în mânuță o bucată de material textil cu o textură mai aspră și una foarte moale și catifelată. În acest mod, bebelușul va descoperi, prin intermediul atingerii, cât de diferite pot fi materialele regăsite în lumea înconjurătoare.
Un alt tip de activitate ce-l va putea ajuta din punct de vedere senzorial este jocul pe burtică. Lăsându-l pe bebeluș să se târască pe diverse suprafețe sau lăsându-l pur și simplu pe burtică pe unele diferite, el va ajunge să înțeleagă diferențele existente în lumea din jur.
Pe măsură ce crește, putem să-l lăsăm să se joace cu mânuțele în diverse contexte, precum:
• Să strângă în mânuță paste fierte
• Să umble cu mânuțele prin gelatină de diverse culori
• Să se joace cu apa pusă într-o farfurie mare, adâncă etc.
Mai mult, în vederea unei dezvoltări senzoriale optime, este cazul să-l încurajăm pe bebeluș să se joace atunci când îi facem baie. De altfel, specialiștii ne asigură că jocul în baie le poate aduce bebelușilor și alte beneficii alături de o bună dezvoltare senzorială, cum ar fi: vor putea deprinde o mai bună coordonare mână-ochi, vor învăța să fie mai atenți, mai concentrați asupra unei activități, să rezolve probleme etc. (de pildă, vor trebui să lucreze cu tot felul de jucării ce îi vor stimula în aceste direcții).

Citește și: Jocuri si activitati pentru dezvoltarea senzoriala a bebelusului

Jocul favorizează dezvoltarea cognitivă a bebelușului

Încă de când bebelușul devine mai receptiv la ceea ce se întâmplă în jurul său (cam de la 3 luni în sus) și începe să-și întoarcă privirea după ceva ce îl atrage, poți să începi să-l antrenezi în niște activități simple. De pildă, arată-i o eșarfă colorată sau pune-i la dispoziție un obiect mișcător, la care va trebui să ajungă. În acest fel, nu numai că va învăța să fie mai receptiv, dar va îi vei stimula și curiozitatea. Vei vedea că, treptat, va începe să-și întoarcă tot mai mult privirea și după fețe cunoscute și va fi mai dornic să exploreze spațiul din apropiere și nu numai.
De asemenea, ține cont de faptul că jocul îl va ajuta pe bebeluș să-și dezvolte acea parte a creierului responsabilă cu rezolvarea de probleme, cu memoria și cu înțelegerea relației cauză-efect . Spre exemplu, de la activități precum sortarea unor obiecte, până la realizarea unor construcții sau „peek-a-boo", bebelușul va avea șansa să se dezvolte tot mai mult din punct de vedere cognitiv și va deveni tot mai independent.
Tot în scopul unei bune dezvoltări cognitive ne putem antrena bebelușul și în altă activitate: să ne jucăm cu el în universul apropiat. Astfel, acesta va începe să învețe unde se află, care sunt obiectele din jurul său și cu ce persoane interacționează. Când desfășurăm activități ludice alături de micuții noștri în mediul apropiat lor, aceștia vor învăța să-și creeze propriile modele de a acționa în cadrul său.
Pe măsură ce se dezvoltă, bebelușii vor învăța să meargă și atunci le va fi tot mai ușor să exploreze și să înțeleagă mediul din care fac parte, dobândind tot mai multă indepedență
Nu în ultimul rând, antrenează-l pe bebeluș în tot felul de activități repetitive. De exemplu, apăsați de mai multe ori pe butonul unei jucării. Nu numai că va învăța mai rapid despre relația-cauză efect, dar își va îmbunătăți și capacitatea de a memora diverse acțiuni și de a le pune ulterior în practică.

Bebelus ce se joaca pe burtica

 

Jucându-ne cu bebelușul, îl vom ajuta să se dezvolte armonios și din punct de vedere fizic

Când ne jucăm cu bebelușul, îl vom stimula să învețe diverse mișcări, ce-i vor fi foarte utile până când va începe să meargă. Spre exemplu, îl vom determina să se târască, să se rostogolească, să meargă de-a bușilea.
Una dintre cele mai benefice activități pentru dezvoltarea bebelușului, în primele luni de viață, va fi jocul pe burtică. Dacă la început micuțul nu va fi prea dornic să adopte această poziție, treptat îl putem convinge în acest sens, punându-i la dispoziție obiecte atractive. În acest fel, el va fi dornic să ajungă la ele și nu se mai feri să stea mai mult timp pe burtică.
Datorită jocului pe burtică bebelușul va învăța să-și țină capul drept, își va întări musculatura brațelor, spatelui și gâtului, ceea ce-i va fi binevenit pentru a deprinde mai ușor să se târască și să meargă de-a bușilea.
Începe prin scurte sesiuni de joacă pe burtică, invitându-le pe bebeluș să ajungă la diverse „ținte" (jucării, obiecte din casă etc.) propuse de tine. Crește treptat durata acestora și, dacă ai posibilitatea, lasă-l pe bebeluș să stea pe burtică și în aer liber.
Un alt beneficiu pe care-l va avea asupra bebelușului timpul petrecut la joaca pe burtică va fi îmbunătățirea mișcărilor coordonate. De pildă, ține un obiect în fața bebelușului, pe care să-l deplasezi însă pe măsură ce acesta se apropie de el. Bebelușul va trebui să ajungă la el, să-l apuce.
Toate lucrurile pe care bebelușul va avea ocazia să le învețe prin intermediul jocurilor pe burtică îi vor fi utile când va începe să meargă.

Jucându-ne cu bebelușul vom contribui la dezvoltarea sa emoțională și îl vom familiariza cu relațiile sociale

Când ne vom petrece timpul jucându-ne cu bebelușul, îl vom introduce practic în primele sale interacțiuni sociale. Din acest motiv, psihologii ne recomandă să-l antrenăm în acest demers după vârsta de 6-8 săptămâni, când acesta începe să devină mai receptiv la ceea ce se întâmplă în jur.
În plus, pe măsură ce crește, este bine să profiți de curiozitatea bebelușului și să-l antrenezi în jocuri menite să-l familiarizeze cu gesturile și comunicarea nonverbală. Zâmbește-i, încruntă-te ușor, strâmbă-te la el și vei vedea că a încerca să te imite! La fel se va întâmpla și dacă vei începe să râzi.
O activitate recomandată în direcția familiarizării cu relațiile sociale va fi și să-l înveți pe bebeluș să-și aștepte rândul. De pildă, dă-i ocazia să apăsați pe rând un buton, să strângeți în mână o jucărie gonflabilă etc. Va fi important să-i inoculezi micuțului ideea că trebuie să-și aștepte rândul, să-i respecte pe ceilalți.
Mai mult, psihologii sunt de părere că, pe măsură ce cresc, bebelușii ar trebui să vină cât mai mult în contact și cu alții. Astfel, nu numai că vor putea să învețe diverse unii de la alții, dar vor învăța să fie mai sociabili.

Mama ce se joaca cu bebelusul ei

Prin intermediul jocului, îi putem oferi bebelușului un alt beneficiu uimitor: îl vom stimula să-și dezvolte limbajul, să învețe să comunice

Încă din primele săptămâni de viață este indicat să vorbim cu bebelușii noștri. Chiar și în timpul activităților ce fac parte din rutina zilnică (precum schimbatul scutecelor, momentul în care bebelușul face baie etc.) este bine să stăm de vorbă cu micuții, încurajându-i astfel să ne imite pe măsură ce vor crește.
De asemenea, putem să lăsăm câteva clipe de pauză când le vorbim, dându-le ocazia să gângurească, să vorbească pe propria lor „limbă".
Altă activitate  foarte utilă în direcția dezvoltării limbajului la bebelușului va fi indicarea și numirea unor obiecte din universul apropiat. Tot arătându-le și repetându-le denumirile acestora, bebelușii vor ajunge să asocieze obiectul cu denumirea sa și vor învăța mai rapid să facă astfel de asocieri.

Mama alaturi de fetita ei, bebelus, imbracata in costum de fluturas

Psihologii ne spun, când vine vorba despre dezvoltarea limbajului și a capacității de comunicare a bebelușilor, să nu uităm nici de următoarele activități: să le spunem poezii scurte, simple și să le citim cât de des putem. Studiile din domeniu au demonstrat că bebelușii care au avut parte de așa ceva au învățat să vorbească mai repede și mai corect, iar odată ajunși la școală au învățat să citească mai ușor.

Care sunt cele mai potrivite momente pentru a ne juca cu bebelușul

Jocul este binevenit oricând pentru cei mici și pentru noi, având în vedere că ne va determina și să râdem, ceea ce va fi în beneficiul întregului nostru organism.
Experții ne sfătuiesc însă, pentru ca bebelușii noștri să învețe cât mai mult din activitățile ludice, să ținem cont de următoarele indicații:
• Un bebeluș va fi dornic să se joace când este vesel și când nu este obosit sau când îi este foame- S-a constatat că cei mai mulți dintre bebeluși vor fi dispuși să se joace dacă sunt liniștiți și vioi. Iată de ce ideal este să te joci cu un bebeluș după ce a mâncat sau după ce este schimbat.
• Bebelușii nu pot fi atenți la mai multe lucruri simultan- Evită deci să le oferi prea mulți stimuli odată. Procedând așa, vei reuși să-i faci să se concentreze mai bine și să învețe ceva. De altfel, nu va fi greu să-ți dai seama că bebelușul nu este mulțumit de cum vă jucați. Iată semnele menite să-ți arate acest lucru: bebelușul devine agitat, plânge, încearcă să arunce un anumit obiect/ o jucărie, își întoarce capul la acesta/aceasta etc..
• Când se apropie ora de culcare, alege pentru bebeluș activități menite să-l liniștească- De pildă, cântă-i ceva, citește-i sau uitați-vă împreună într-o carte. De asemenea, un masaj ușor este oricând binevenit, relaxându-l și stimulându-l să adormă mai ușor.

Citește și: Cele mai amuzante activități pe care să le faci cu bebelușul tău

Voi știați până acum de ce jocul poate avea beneficii uimitoare pentru bebelușii noștri?

Surse:
www.babycentre.co.uk, www.fisher-price.com

Surse poze:
www.pexels.com

Articolul urmator
Unei mame care își alăpta bebelușul în public i s-a cerut să se acopere așa că s-a conformat! Gestul ei a generat multe comentarii
Unei mame care își alăpta bebelușul în public i s-a cerut să se acopere așa că s-a conformat! Gestul ei a generat multe comentarii

Noutăți de la Qbebe

Înscrie-te la newsletter-ul Qbebe și primești ultimele noutăți.

Va rugam sa completati campurile necesare.

    Alte articole care te-ar putea interesa

    Băile cu gheață: când sunt recomandate și ce beneficii au
    Băile cu gheață: când sunt recomandate și ce beneficii au

    Utilizarea apei la temperaturi scăzute în scop terapeutic, spre exemplu pentru ameliorarea durerilor sau pentru scăderea febrei, este cunoscută încă din Antichitate. În...

    Soția mea îmi reproșează că am un somn foarte adânc și nu aud bebelușul când plânge
    Soția mea îmi reproșează că am un somn foarte adânc și nu aud bebelușul când plânge

    Printre marile provocări pe care le ai de înfruntat odată ce devii mamă se regăsește și aceasta: să reușești să reziști în perioadele marcate de nopțile nedormite....

    Ce se întamplă in corpul tău, când se întoarce bebelușul în burtică
    Ce se întamplă in corpul tău, când se întoarce bebelușul în burtică

    Pe măsură ce sarcina progresează și bebelușul se dezvoltă, corpul tău trece prin numeroase schimbări. Află când se întoarce bebelușul în burtică și cum te...

    Am înnebunit când o altă mamă i-a spus fiului meu să nu mai plângă ca să nu îi trezească bebelușul
    Am înnebunit când o altă mamă i-a spus fiului meu să nu mai plângă ca să nu îi trezească bebelușul

    O mamă s-a enervat cumplit în momentul în care o femeie i-a cerut fiului ei să nu mai plângă ca să nu-i trezească din somn bebelușul.

    Nimeni nu dorea să îmi țină bebelușul în brațe când l-am născut pentru că era prea urât. Dar iată cum arată acum
    Nimeni nu dorea să îmi țină bebelușul în brațe când l-am născut pentru că era prea urât. Dar iată cum arată acum

    Foarte puțini nou-născuți sunt cu adevărat drăgălași, să recunoaștem. Bebelușii vin pe lume cu pielea zbârcită de la 9 luni de înotat în lichid amniotic,...

    Eram însărcinată în 32 de săptămâni când mi-am dat seama că bebelușul meu nu mai mișcă
    Eram însărcinată în 32 de săptămâni când mi-am dat seama că bebelușul meu nu mai mișcă

    O mamă din Australia a trecut și încă mai trece prin încercări grele după ce bebelușul ei s-a născut prematur, având o boală genetică rară. Micuțul a trecut deja...

    La ce pericole îți supui bebelușul când consumi fast-food în sarcină, în mod regulat
    La ce pericole îți supui bebelușul când consumi fast-food în sarcină, în mod regulat

    Consumul de alimente fast-food nu este recomandat de către medici, cu atât mai puțin în sarcină. Pe lângă kilogramele acumulate din cauza unei asemenea alimentații,...

    Nepoata mea de opt ani mi-a cerut lapte matern când îmi alăptam bebelușul. Așa mi-am dat seama că încă este alăptată
    Nepoata mea de opt ani mi-a cerut lapte matern când îmi alăptam bebelușul. Așa mi-am dat seama că încă este alăptată

    O proaspătă mămică din Marea Britanie este îngrijorată cu privire la comportamentul nepoatei sale, în vârstă de 8 ani. Fetița i-a cerut femeii lapte matern, iar acum...

    © 2024 Qbebe