Informatii despre comportamentul bebelusului
Bebelusul se naste pregatit sa comunice cu parintii sai si mai ales cu cea care i-a dat viata, mama. Miscarile sale pot parea intamplatoare, insa fiecare gest al sau are un rost. Prin intermediul lor cel mic va va transmite ce doreste, va demonstra ce anume ii place sau dimpotriva ii displace si va crea incet-incet comportamente.
Citeste si:
De ce baga bebelusii mana in gura?
Ce inseamna cand bebelusul isi baga pumnul in gura
Senzatie de foame - Trebuie sa stiti in primul rand, ca desi de cele mai multe ori introducerea pumnului in gura ascunde o senzatie de foame, dupa ce copilul depaseste perioada de nou-nascut ea nu mai constituie un indicator de incredere. Daca suptul pumnului este insotit de un plans specific (cunoscut de fiecare parinte) si de rasucirea constanta a capului intr-o anumita directie in timp ce-si deschide gura, este cel mai probabil vorba despre manifestarea senzatiei de foame.
Descoperirea partilor corpului - Incepand de la varsta de 6-8 saptamani, va incepe sa dobandeasca un control din ce in ce mai mare asupra mainilor si va incepe sa le exploreze, precum si pe toate lucrurile din jurul sau folosindu-se de gura. Cei mici nu sunt constienti de membrele corpului si practic realizeaza o conexiune cu ele introducandu-le in gura, iar mana este prima pe lista de proaspete descoperiri.
Eruptia dentara - Este de asemenea un lucru obisnuit pentru bebelusi sa isi suga mainile cand gingiile devin inflamate/dureroase pregatindu-se pentru eruptia dentara; in acest sens, simptomele eruptiei pot fi prezente chiar cu saptamani sau luni inainte de aparitia primului dinte (varsta uzuala pentru eruptia dentara se incadreaza intre 4-7 luni), insa nu este principalul motiv pentru introducerea pumnului in gura.
Metoda de autocalmare - Daca bebelusul incepe prin a-si introduce pumnul in gura, iar apoi trece doar la suptului degetului mare sau al altor degete, poate insemna ca a descoperit o metoda noua de a se linisti singur, ceea ce poate fi privit atat drept o reusita in dezvoltare pentru cel mic, cat si o usurare pentru parinti. Unii bebelusi se entuziasmeaza usor si pot face fata doar la perioade scurte de joaca; copilul va va transmite ca este suprastimulat prin stranut, cascat, privit distant sau coloratie a fetei palida/rosie, dar poate parea si adormit sau va plange si va poate respinge. Obiceiul de supt provine din perioada intrauterina, cand se calma si reusea sa se adoarma singur.
Reflux gastro-esofagian - nu in ultimul rand, un motiv pentru introducerea pumnului in gura este reprezentat de faptul ca cel mic sufera de reflux gastro-esofagian (de fapt este un simptom) deoarece in acest mod se creeaza saliva in exces care contribuie la reducerea aciditatii gastrice.
Dupa varsta de 2-4 luni, vor fi introduse si alte parti ale corpului in gura, precum picioare etc. Conform filosofului si psihologului specializat in dezvoltare Jean Piaget, de la nastere si pana la 2 ani, copiii se afla intr-un stadiu senzorio-motor. In acest interval de timp invata despre lume si ei insisi prin atingere, iar o mare parte din atingerea in acest luni se face prin intermediul gurii.
Ce sa faceti cand bebelusul baga pumnul in gura
In cazul in care considerati ca cel mic este excesiv de agitat si irascibil (din cauza faptului ca nu reuseste sa-si introduca pumnul in gura, fiind mai mic decat acesta-apare senzatie de frustrare), puteti sa apelati la metoda infasatului. De asemenea, puteti sa il tineti in brate si sa-l asezati aplecat usor pe umar sau intr-un loc linistit cu mana voastra pe abdomenul sau; veti descoepri singuri cu timpul ce metoda de linistire functioneaza, precum si propriile sale tehnici de autoreglare.
Daca observati si o salivatie abundenta care insoteste introducerea pumnului in gura, poate desemna faptul ca eruptia dentara este responsabila pentru comportament (si folosindu-se de pumn aplica presiune pe gingii); solutia cea mai la indemana consta intr-o jucarie de ros, precum inele gingivale sau aplicarea unui gel cu efect anestezic.
In majoritatea situatiilor, cu exceptia cazului in care bebelusul merge printr-un mediu neigienic sau in exterior, nu trebuie sa va ingrijorati cu privire la curatarea constanta a mainilor sale. Este suficient sa mentineti podelele aspirate si spalate si casa curata si, desigur, sa inlaturati din calea sa eventuale obiecte ce pot fi introduse in gura si ii pot dauna (obiecte mici si substante toxice, obiecte ascutite etc.); atata timp cand poate suge pumnul inseamna ca poate tine si introduce in gura si alte obiecte, prin urmare vigilenta este esentiala. Si retineti ca ingrijorarea nu este justificata deoarece urmatorul pas in dezvoltare va fi reprezentat de introducerea piciorului in gura.
Surse:
www.babycentre.co.uk; www.babiesonline.com; www.parents.com; www.circleofmoms.com