Cum să-ți ajuți bebelușul să doarmă liniștit în condiții de zgomot

Cum să-ți ajuți bebelușul să doarmă liniștit în condiții de zgomot

Qbebe.ro

În primele luni din viață, bebelușul are nevoie de multă atenție și protecție. Este o perioadă solicitantă, dar dacă bebelușul tău este liniștit și fericit, și tu, în calitate de proaspătă mămică, vei fi bine din punct de vedere psihic și emoțional. Citește despre prezența zgomotelor în viața bebelușului și află ce metode există pentru a avea un somn cât mai liniștit.

Zgomotele afectează somnul bebelușului

Bebelușul, după naștere, se întâlnește cu tot felul de zgomote complet noi pentru el, având în vedere că în burtica mamei este obișnuit în mare parte doar cu sunete ritmice și monotone, atenuante oricum de placentă sau pereții uterului.

Pot fi și cazuri în care bebelușii, în funcție de temperamentul lor, nu au o problemă majoră de adaptare cu zgomote de la mașini, lătrat de câini, gălăgie stradală sau provenită din apartamentele vecine.

bebelus care doarme

În perioadele de somn superficial, este foarte probabil ca bebelușul să se trezească la cele mai mici zgomote auzite, iar cu timpul, simțurile sale se vor dezvolta și mai mult, în sensul că aceștia vor fi mai atenți și curioși la tot ce aud. Senzațiile sunt greu de gestionat pentru bebeluși, mai ales dacă vorbim de zgomote intense și frecvente, care pot fi deranjante chiar și pentru un adult.

Așadar, zgomotele afectează somnul bebelușului, iar principala problemă a părinților va fi plânsul acestuia, care nu reprezintă altceva decât un mod de a comunica cu tine. Rezolvarea acestei situații este importantă atât pentru confortul și liniștirea bebelușului, dar implicit și pentru starea de spirit a părinților.

Cum să-ți ajuți bebelușul să doarmă în zgomot

Este greu de crezut că îți poți învăța bebelușul să se adapteze la zgomote încă din primele luni de viață, cu atât mai mult cu cât acesta nu înțelege încă proveniența lor. Altfel spus, nu este deloc indicat să lași bebelușul să se streseze inutil cu ele.

În privința dezvoltării psihologice, copiii cu vârsta între 0 și 3 ani au o frică normală de zgomote. Poate este mult spus frică, ci mai degrabă un reflex instinctiv al bebelușului care resimte un potențial pericol. Dacă această frică rămâne netratată, adică părinții nu îl liniștesc, crezând că se adaptează, pot apărea tulburări emoționale și de somn care să se observe ulterior în viața copilului.

Cum probabil nu vei putea să îi oferi un mediu complet lipsit de zgomote, cel mai bine apelează la jucării sau dispozitive cu sunete albe pentru bebelusi. Detalii aici. Reține că aceștia nu au nevoie întotdeauna de o liniște perfectă, bebelușii fiind obișnuiți cu sunetele firești din organismul mamei. Prin urmare, ei deja cunosc anumite sunete.

Sunetele albe acoperă zgomotele de fond și recreează acel mediu cu care bebelușul este obișnuit. Cele mai cunoscute zgomote albe sunt cele redate de un ventilator, aspirator sau foen. Zgomotul alb mai are și variații pe frecvențe înalte și joase. De exemplu, dacă bebelușul tău plânge, apelează la un zgomot maro, cu intensitate înaltă, precum vuietul de cascadă. Acesta îi va atrage atenția. După ce se liniștește, poți menține starea de bine și de somn cu ajutorul zgomotelor roz, cu intensitate joasă, precum valuri sau foșnet de frunze. Există studii care demonstrează faptul că bebelușii se calmează și adorm la loc după câteva minute de ascultare a acestui tip de sunete.

Alte practici recomandate pentru un somn liniștit

  • Dacă bebelușul se sperie de zgomote, cel mai simplu gest este să îl iei în brațe și să îi vorbești ușor, până se liniștește. Sentimentul de protecție în preajma părinților este vital pentru cel mic.
  • Cântecele de leagăn calmează și relaxează bebelușul înainte de somn, deoarece muzica pune în acțiune activitatea celulelor cerebrale. Este o practică veche, însă aduce în continuare rezultate foarte bune.
  • Cum întunericul îi poate amplifica neliniștea, folosește o lampă de veghe, care să îi ofere o senzație de siguranță și protecție atunci când se trezește.
  • Asigură-te că salteaua pătuțului este de calitate și contribuie la odihna bebelușului tău.

Sperăm că informațiile găsite în articol îți vor fi utile, iar bebelușul va avea parte de acum înainte de un somn liniștit, care să-l pregătească de o nouă zi plină de zâmbete și năzdrăvenii.

Sursa foto: Shutterstock

Articolul urmator
Bebelușul meu plânge de fiecare dată când îl pregătesc de nani. De ce?
Bebelușul meu plânge de fiecare dată când îl pregătesc de nani. De ce?

Noutăți de la Qbebe

Înscrie-te la newsletter-ul Qbebe și primești ultimele noutăți.

Va rugam sa completati campurile necesare.

    Alte articole care te-ar putea interesa

    Cum îți dai seama că cel mic este pregătit să doarmă peste noapte la un prieten
    Cum îți dai seama că cel mic este pregătit să doarmă peste noapte la un prieten

    Micuțul tău a crescut și a început să-și facă relații stabile de prietenie! Inevitabil, va veni vremea (dacă nu a venit deja) în care se va pune problema să doarmă...

    Copilul preadolescent încă vrea să doarmă cu voi? Ce e de făcut
    Copilul preadolescent încă vrea să doarmă cu voi? Ce e de făcut

    Fiecare familie are propriile reguli atunci când vine vorba de dormit. Unii copii dorm cu părinții mai mult decât ar fi ideal. În cazul în care copilul e deja...

    Copilul și aparatul dentar. Cum îl ajuți să se adapteze
    Copilul și aparatul dentar. Cum îl ajuți să se adapteze

    La unii copii, aparatul dentar este o necesitate. Acest instrument folosit de medicii dentiști să corecteze postura dinților copiilor, poate fi la început destul de deranjant pentru...

    Cum ajuți copilul să-și dezvolte spiritul de echipă
    Cum ajuți copilul să-și dezvolte spiritul de echipă

    Spiritul de echipă este o calitate importantă, pe care trebuie să le-o insuflăm celor mici încă din primii ani ai copilăriei. Un spirit de echipă bine dezvoltat îi...

    Cum îl ajuți pe copil să scape de teama de respingere
    Cum îl ajuți pe copil să scape de teama de respingere

    Te-ai confruntat vreodată cu respingerea? Dacă da, atunci probabil știi foarte bine ce presupune acest lucru. Iar dacă nu, atunci încearcă să înțelegi acest sentiment...

    M-am temut de durerile nașterii și m-am liniștit cu gândul la epidurală, dar nu s-a putut. Niciodată, la nicio naștere
    M-am temut de durerile nașterii și m-am liniștit cu gândul la epidurală, dar nu s-a putut. Niciodată, la nicio naștere

    Cât de grea este nașterea fără epidurală? Ne spune o mămică de peste ocean, care a născut 4 copii, fără injecția la care speră majoritatea mamelor, care se pregătesc să...

    Copilul tău încă udă patul? Uite cum poți să îl ajuți
    Copilul tău încă udă patul? Uite cum poți să îl ajuți

    La fel ca și antrenamentul la oliță și crizele de furie, udarea patului poate fi una dintre multele provocări cu care se confruntă părinții. Udatul patului este un fenomen foarte...

    Copilul este pasionat de jocurile video? Cum să-l ajuți să se joace „sănătos”
    Copilul este pasionat de jocurile video? Cum să-l ajuți să se joace „sănătos”

    Știai că jocurile video reprezintă cea mai populară formă de entertainment din lume? Aproximativ 40% din populație (3 miliarde de oameni) joacă frecvent jocuri video. Ne referim...

    © 2025 Qbebe