Bebelusul la 8 saptamani - ingrijire si dezvoltare

Bebelusul la 8 saptamani - ingrijire si dezvoltare

Qbebe.ro

Cat de mare este bebelusul la 8 saptamani?

Bebelusul la 8 saptamani va avea in jur de 4.6 kg in greutate si 55 cm in inaltime daca a fost de marime medie la nastere.

Bebelusul deja are o memorie puternica, care ii da posibilitatea sa asocieze diferite evenimente cu unele consecinte. Va incepe sa anticipeze unele evenimente cand i se da un indiciu, de exemplu, ar putea sa se bucure cand vede un biberon pentru ca il va asocia cu mancarea.

Abilitatile lui fizice se imbunatatesc frumos acum. Poate sa-si ridice capul la 45 de grade cand ii e foame, iar cand este sezut, poate sa-si tina capul drept aproape tot timpul.

Bebelusul poate acum sa se concentreze chiar si la obiecte aflate la 3 metri departare, si va va urmari cand va indepartati. Culorile stralucitoare inca ii sunt favorite si si-ar putea intoarce capul in directia unei voci sau a unui sunet care il intereseaza.

Acum ca bebelusul si-a descoperit mainile, el le poate examina in mod amanuntit, si le poate apropia de fata. Daca pune ceva in gura isi va suge si degetele. Bebelusul invata ca degetele fac parte din el si obiectul nu.

Etapele dezvoltarii bebelusului in saptamana a 8-a

Dezvoltarea fizica

- Capul ramane in general drept cand bebelusul este in pozitia sezut, insa este inca putin instabil.
- Isi poate misca usor bratele si picioarele

Dezvoltarea mentala si sociala

- Poate discrimina cand observa voci, oameni, gusturi si marimea obiectelor.
- Recunoaste vocea mamei lui cand este intr-un grup
- Repeta actiuni de buna voie
- Priveste oamenii alert si direct

Calatorind cu bebelusul

Acum ca bebelusul creste, ati putea face planuri sa il duceti in vizita la bunici sau la alte rude.

Mersul pe afara nu mai e ce a fost inainte. Inainte puteati pur si simplu sa sariti in masina si gata. Acum va trebui sa faceti planuri si pentru bebelus.

Trebuie sa va ganditi in avans la ce veti avea nevoie, ati putea sa nu le folositi niciodata, insa aveti incredere in mine, e mult mai bine sa le aveti la indemana pentru orice eventualitate decat sa va dati seama ca aveti nevoie de ceva si sa va aduceti aminte ca a ramas acasa pe masuta pentru schimbat scutece!

Lucrurile esentiale pentru gentuta bebe:

- Doua seturi de haine pentru schimbat bebelusul
- 8-10 scutece
- Cateva scutece de carpa pentru a le folosi pe post de bavetici
- O punga de plastic refolosibila continand o carpa umeda
- Servetele umede
- Niste mancare gata preparata pentru bebelus ca de exemplu lapte formula
- Cateva pungi de nailon pentru lucruri murdare
- 2-3 biberoane aditionale
- Jucarii pentru bebelus
- Suzete
- Un obiect cu care sa-l puteti linisti pe bebelus
- O trusa de prim ajutor pentru mame, care sa includa un medicament impotriva durerii pentru bebelusi, o pipeta, crema de scutece, decongestante sau antihistamine, picaturi in ureche si orice alte medicamente recomandate de doctor de care ar putea avea nevoie un bebelus.

SMSS (Sindromul Mortii Subite la Sugar)

In Statele Unite, SMSS omoara cam 3000 de bebelusi pe an, si de cele mai multe ori se intampla in cazul copiilor de sup 1 an. Sunt cateva semne de avertizare, iar cauza este necunoscuta.

Pozitia in timpul somnului este importanta

Cu cativa ani in urma, Academia Americana de Pediatrie a inceput sa sfatuiasca parintii sa isi puna bebelusi pe spate sau intr-o parte in timp ce acestia dorm. Aceasta a fost bazata pe studii straine care aratau ca bebelusii care dorm pe burta risca mai mult SMSS, iar de cand a inceput sa se foloseasca aceasta pozitie in somn, unii cercetatori au spus ca s-a redus numarul de cazuri de SMSS cu 50%.

Pastrati patutul ordonat

Recent, parintii au fost sfatuiti sa pastreze ordinea in patutul bebelusilor pentru ca se crede ca unele obiecte din patuti ar putea sa conduca la SMSS.

Alte recomandari:

- Nu fumati in jurul copilului
- Pastrati bebelusii departe de suprafetele moi ca saltelele cu apa si canapelele.
- Alaptati copilul
- Nu pastrati casa sau camera copilului prea calduroasa.
- Daca bebelusul doarme in pat cu dvs. pastrati-l aproape insa nu prea aproape.

Controlul medical de la varsta de 8 saptamani

Examinarea capului

Doctorul va examina moalele capului pentru a vedea cum se dezvolta si va masura capul copilului notand datele.

Examinarea ochilor

Va examina sa vada cum se dilata pupilele. Va mai urmari sa vada si daca bebelusul are alte probleme de vedere sau probleme a miscarii ochilor prin miscarea unei lumini in campul lui vizual.

Examinarea gurii

O examinare a gurii bebelusului va arata orice probleme, ca de exemplu infectii. Doctorul se va uita si dupa semne ale aparitiei dintilor.

Examinarea nasului

Examinand narile bebelusului se poate observa daca sunt semne de infectii, va mai examina si coridoarele nazale dupa semne de dezvoltare abdominala care ar putea sa se interfereze cu respiratia.

Examinarea urechilor

Pediatrul dvs. va dori sa faca niste teste pentru a verifica auzul bebelusului si va vedea daca sunt semne de infectii in urechi.

Examinarea abdominala

Examinarea partii abdominale ale bebelusului ar putea arata daca este vreo dezvoltare abdominala anormala sau daca exista organe prea mari. V-ar putea intreba despre rutina in care ii dati de mancare, obisnuintele bebelusului cu privire la defecare, etc.

Examinarea pieptului

Examinarea inimii si plamanilor copilului este importanta. Doctorul il va controla pentru a observa sunete sau ritmuri abdominale. El va examina si plamanii pentru a asculta dupa orice semne ale vreunei infectii sau a dificultatilor in respiratie.

Examinarea picioarelor si a soldurilor

Va intoarce picioarele copilului pentru a verifica daca sunt semne de solduri dislocate, si va examina picioarele sa vada daca s-au dezvoltat bine.

Examinarea organelor genitale

Pediatrul dvs. va examina genitalele bebelusului sa vada daca sunt semen de simptome neobisnuite sau infectii. La un baietel va verifica daca penisul circumcis s-a vindecat bine si va mai examina si testiculele.

Examinarea dezvoltarii bebelusului

Doctorul va va intreba despre dezvoltarea bebelusului dvs. si va acoperi dezvoltarea fizica, mentala si emotionala. Observatiile dvs. sunt o parte importanta a acestei examinari.

Examinarea dietei si a somnului

Pediatrul dvs va va pune intrebari despre somnul lui si felul in care mananca.

Jucariile si jocurile

Bebelusul dvs. continua sa invete din jocul cu diferite jucarii care i se potrivesc dezvoltarii simturilor. Culori aprinse, tipare usor vizibile si texturi interesante precum si sunetele distractive, il vor face sa zambeasca si il vor ajuta sa invete.

Perioade linistite

La acest nivel de dezvoltare, bebelusul va avea nevoie de perioade linistite si de timp pentru joaca. Semne ca privirile in gol, cascaturi, plansul sau agitarea sunt semne ca este obosit si nu mai vrea sa se joace, deci i-ar placea sa petreaca putin timp mai linistit.

Incurajarea "flotarilor"

Pe parcurs ce muschii gatului bebelusului se fac mai puternici, el ar putea incepe sa faca niste ridicari usoare, adica sa-si ridice putin pieptul de pe suprafata pe care este culcat. Asta il va ajuta sa isi dezvolte muschii gatului si ai bratelor.

Articolul urmator
Această mamă și-a învățat bebelușul să meargă la toaletă de la 6 luni
Această mamă și-a învățat bebelușul să meargă la toaletă de la 6 luni

Noutăți de la Qbebe

Înscrie-te la newsletter-ul Qbebe și primești ultimele noutăți.

Va rugam sa completati campurile necesare.

    Alte articole care te-ar putea interesa

    Rudele mele s-au supărat pentru că nu le permit să-mi viziteze bebelușul în primele săptămâni de viață
    Rudele mele s-au supărat pentru că nu le permit să-mi viziteze bebelușul în primele săptămâni de viață

    Dacă anumite proaspete mămici vor să fie înconjurate de cât mai mulți membri ai familiei în primele săptămâni după naștere pentru a se simți susținute,...

    Eram însărcinată în 32 de săptămâni când mi-am dat seama că bebelușul meu nu mai mișcă
    Eram însărcinată în 32 de săptămâni când mi-am dat seama că bebelușul meu nu mai mișcă

    O mamă din Australia a trecut și încă mai trece prin încercări grele după ce bebelușul ei s-a născut prematur, având o boală genetică rară. Micuțul a trecut deja...

    „Am născut la 27 de săptămâni și bebelușul meu a stat 73 de zile în spital”. Povestea unui copil care a vrut cu orice preț să trăiască
    „Am născut la 27 de săptămâni și bebelușul meu a stat 73 de zile în spital”. Povestea unui copil care a vrut cu orice preț să trăiască

    Ne pregăteam pentru venirea pe lume a lui Riley în septembrie. Dar universul a avut alte planuri, iar băiatul nostru s-a născut la 27 de săptămâni, în mijlocul verii,...

    Bebelușul meu de 8 săptămâni e la terapie intensivă, dar e extrem de activ. Deja s-a ridicat și vrea să meargă de-a bușilea
    Bebelușul meu de 8 săptămâni e la terapie intensivă, dar e extrem de activ. Deja s-a ridicat și vrea să meargă de-a bușilea

    Un bebeluș de numai câteva săptămâni arată lumii întregi cu ce poftă de viață și dorință de a merge de-a bușilea s-a născut! Filmarea postată de mama ei pe...

    O fetiță de doar cinci săptămâni a fost abandonată într-un șanț, pe marginea drumului județean din Sibiu
    O fetiță de doar cinci săptămâni a fost abandonată într-un șanț, pe marginea drumului județean din Sibiu

    O fetiță în vârstă de 5 săptămâni a fost găsită marți, pe 7 martie, într-un șanț de la marginea drumului județean din Sibiu. În prezent, cea mică se...

    Un studiu din Australia arată că tot mai mulți copii au întârziere în dezvoltare
    Un studiu din Australia arată că tot mai mulți copii au întârziere în dezvoltare

    Dezvoltarea copilului este un subiect care ne preocupă acum, poate mai mult decât niciodată. În acest context, un studiu recent realizat în Australia arată că numărul...

    Acuzații de malpraxis la Spitalul Buftea: o gravidă în 39 de săptămâni a pierdut copilul, după ce a fost lăsată să aștepte 11 ore
    Acuzații de malpraxis la Spitalul Buftea: o gravidă în 39 de săptămâni a pierdut copilul, după ce a fost lăsată să aștepte 11 ore

    Internată de urgență la Spitalul de Obstetrică Ginecologie Buftea, o femeie însărcinată în 39 de săptămâni a fost lăsată să aștepte într-o rezervă 11...

    Este indicată inducerea nașterii la 39 de săptămâni? Ce spun specialiștii
    Este indicată inducerea nașterii la 39 de săptămâni? Ce spun specialiștii

    Inducerea nașterii se referă la stimularea contracțiilor uterine înainte ca travaliul să înceapă, astfel încât să aibă loc o naștere pe cale vaginală....

    © 2024 Qbebe