Cat de mare este bebelusul dumneavoastra?
Bebelusul la 5 saptamani va avea aproximativ 4.2 kg in greutate si 54 cm in inaltime daca a avut o marime medie la nastere.Cam in vremea aceasta bebelusul ar putea sa inceapa sa va recunoasca fata si vocea. Ar putea sa isi deschida si sa-si inchida gura sau sa isi miste capul in timp ce vorbiti. Ar putea chiar raspunde la voci cu propriile lui sunete pe parcurs ce incepe sa se obisnuiasca cu ce aude si vede.
Cand este ajutat, bebelusul poate sa-si tina capul drept o scurta perioada de timp, chiar daca inca e destul de nesigur. Poate de asemenea sa-si ridice capul putin in timp ce este culcat pe stomac. Pentru a-l ajuta sa isi dezvolte si sa-si intareasca muschii gatului, culcati-l pe burta in cat mai multe pozitii diferite in timpul zilei cand este treaz, si pe burta si pe spate.
Bebelusul dvs. va putea de asemenea sa inceapa sa prinda si sa lase din mana singur obiecte ca degetul dvs. si daca isi gaseste gura cu ajutorul mainii lui atunci va incepe sa isi suga degetele sau pumnul.
Ati putea de asemenea observa ca el incepe sa se intinda si sa nu mai stea mult timp in pozitia fetala. Si-ar putea arcui spatele si intinde bratele si picioarele, si chiar sa se intoarca intr-o parte si in alta.
Bebelusul dvs. poate acum sa vada clar de la 45 cm insa nu are prea mult control asupra muschilor asa ca la nivelul acesta de dezvoltare poate cel mult sa isi intinda mana spre ceea ce vede.
Etapele dezvoltarii bebelusului in saptamana a 5-a
Dezvoltarea fizica
- Gesturile devin mai voluntare si reflexele incep sa dispara- Ar putea lovi sau impinge obiectele
- Este mai usor de linistit de catre o voce feminina
Dezvoltarea mentala si sociala
- Continua sa se dezvolte memoria obiectelor- Poate sa se linisteasca sugand o suzeta sau degetele
- Se linisteste cand este tinut in brate sau daca vede fete sau obiecte
- Prefera sa priveasca mai mult oameni decat obiecte
Baia bebelusului
Multora dintre parinti le place sa isi imparta vana cu bebelusul lor, asa ca si dvs. ati putea face asta. Daca doriti sa ii faceti cunostiinta bebelusului cu "cada cea mare" atunci sunt unele precautii pe care va trebui sa le tineti pentru a pastra siguranta bebelusului.- Puneti un covoras de cauciuc pe fundul cadei pentru ca bebelusul sa nu alunece.
- Tineti “uneltele” pentru baia bebelusului, ca de exemplu samponul si sapunul, aproape si usor de ajuns.
- Ati putea dori sa purtati manusi din bumbac pentru a asigura ca il puteti tine bine..
- Aveti grija ca baia sa fie calda, insa nu prea fierbinte. Undeva pe la 23.8C este bine de regula.
- Cand il puneti pe bebelus in vana, lasati-i picioarele sa intre primele. Daca protesteaza scoateti-l imediat.
- Sprijiniti-i capul in timp ce il spalati.
- Nu stati prea multa vreme in apa.
- Pastrati temperatura apei sub 48.8C pentru a preveni arsuri accidentale.
- Scoateti-l pe bebelus, infasandu-l intr-un prosop si dandu-l partenerului dvs. inainte sa iesiti dvs. din cada.
- NICIODATA sa nu il lasati pe bebelus nesupravegheat in vana.
Mancarea bebelusului
Pana la cea de-a cincea saptamana bebelusul se obisnuieste treptat cu rutina meselor, si ar trebui sa manance cam de 6-8 ori pe zi, in jur de 60-140 ml de fiecare data.Daca il alaptati veti observa ca proviziile dvs. de lapte sunt bine stabilite.
Pentru a asigura ca bebelusul este bine, puteti sa numarati scutecele murdare. De obicei 6 pe zi este bine. De asemenea, cresterea greutatii va va spune daca bebelusul este bine.
Ingrijirea bebelusului de 5 saptamani
Stimularea gingiilor bebelusului
Niciodata nu e prea devreme sa va ajutati bebelusul sa-si dezvolte gingii sanatoase si puternice pentru dintii care vor aparea mai tarziu..Puteti face aceasta prin stergerea gingiilor cu un servetel umed sau cu tifon de cateva ori in timpul zilei si inaintea orei de culcare.
Asta il va ajuta si mai tarziu, pentru ca va fi obisnuit sa aiba gura curata, asa ca va fi mai usor sa il obisnuiti sa se spele pe dinti.
Sughiturile
Sughitul apare ca o contractie a diafragmei bebelusului, care separa cavitatea pieptului de cea abdominala.Nu este neobisnuit pentru un bebelus sa sughita, si s-ar putea sa fi observat cum a avut perioade in care a sughitat de cand era inca in uter.Nu prea sunt metode prin care sa preveniti sughiturile; nici sa le opriti de fapt. Ele apar de regula dupa ce bebelusul a mancat, si in special dupa ce ragaie. Singurul caz in care merita sa va ingrijorati de sughituri este cand nu il lasa pe bebelus sa manance sau sa doarma.
Deshidratarea
Deshidratarea se intampla atunci cand bebelusul nu consuma destule lichide sau pierde prea multe lichide din corp. Poate sa se intample daca nu il alaptati cum trebuie sau daca nu produceti destul lapte. Poate de asemenea sa apara din cauza vomitarilor sau a diareei. Poate sa se mai intample si din cauza lunilor calde de vara cand bebelusul se incalzeste prea tare si nu primeste destule lichide pentru a compensa temperaturile ridicate.Semnele demne de urmarit:
- Culoarea bebelusului bate spre gri- Mucoasa lui devine uscata
- Urineaza mai putin (Bebelusul dvs. ar trebui sa produca 6-8 scutece murdare pe zi)
- Moalele capului se adanceste
- Pulsul este rapid
- Pare sa se miste greu si incet
Prevenirea deshidratarii:
- Adapostiti copilul de soare- Asigurati-va ca bea destule lichide
- Imbracati-l comform vremii
Cand sa chemati pediatrul:
- Bebelusul nu a udat vreun scutece de 6-8 ore- Vomita de mai mult de 12 ore
- Are diaree si a defecat de mai mult de opt ori in 8 ore
- Gura ii este uscata si plange fara lacrimi
- Nu poate fi consolat
- Pare a fi de obicei somnoros sau soporific
- Moalele capului ii este adancit
Jucarii si jocuri
Conversatii si versuri pentru copii
Daca aveti inregistrari cu versuri pentru copii, redati-le pentru ca bebelusului s-ar putea sa-i placa ritmul lor. In caz contrar ii puteti citi niste versuri dintr-o carte.Puteti de asemenea sa construiti o papusa de mana dintr-o soseta veche si sa o folositi pentru a vorbi cu bebelusul dvs. cu tonuri inalte si melodioase.
Turul casei
Duceti-l pe bebelus intr-un tur al casei in timp ce il tineti in brate. Observati ce obiecte il intereseaza cel mai mult si aratati-i-lein timp ce ii vorbiti despre acele obiecte.Cand faceti treburile de rutina prin casa pastrati-l pe bebelus aproape si vorbiti sau cantati in timp ce le faceti. Descrieti-i activitatile dvs. pentru ca aceasta actiune il va stimula si il va invata despre obiectele si treburile din casa.