Bebelusul dvs. continua sa invete de la lumea din jurul lui si probabil devine mai atras de jocurile interactive in fiecare saptamana. Ati putea observa de asemenea ca devine mai puternic in fiecare saptamana. Daca nu poate inca sa umble singur, nu este nevoie sa va ingrijorati, toti bebelusii se misca in ritmul lor si ajung la nivelele de dezvoltare potrivite cand sunt pregatiti. Cand incepe sa mearga si dvs. fugiti peste tot dupa el, va va fi dor de aceste zile mai pasive.
Asimilarea limbajului
In fiecare saptamana bebeusul va avansa si in domeniul comunicarii. Primele lui cuvinte s-ar putea sa fi fost mama si tata, insa pana la saptamana 46 el va fi invatat deja pana la 5 cuvinte diferite! S-ar putea sa va intrebati ce pasi ati putea face pentru a-l ajuta cu dezvoltarea vorbirii.
- Jocul numelor – pe parcurs ce treceti prin rutina de zi cu zi incercati sa numiti obiectele cu care intrati in contact alaturi de bebelusul dvs.
- Explicati concepte. Ridicand bebelusul in sus si lasandu-l jos, spuneti "sus si jos". Acesta este un mod foarte bun de a-l invata un nou concept. Puteti sa-l invatati alte concepte folosind obiecte pe care le aveti deja in casa, de exemplu umed si uscat, inauntru si inafara si fierbinte si rece.
- Explicati cauza si efectul. Conectand actiuni si consecinte intre ele il va ajuta pe copil sa inceapa sa invete limbajul. Pe parcurs ce trece ziua, aratati-i de ce se intampla unele lucruri sau de ce faceti unele lucruri. De exemplu "este timpul sa faci baie ca sa fii curat" sau "ma duc sa pun mancarea in cuptor ca sa se prajeasca".
- Evitati limbajul de bebelus. Nu trebuie sa il corectati pe micut cand vorbeste asa, insa este important sa nu folositi nici dvs. limbajul bebelusilor, din moment ce el va invata atunci limbajul doar partial, luandu-se dupa felul in care vorbiti dvs.
- Fiti un ascultator bun. Chiar daca bebelusul doar gangureste, este important sa simta ca il ascultati cand incearca sa comunice. Daca raspundeti incercarilor lui cu "Chiar asa?" sau expresii asemanatoare il va ajuta sa se simte inteles. Daca pare ca vrea sa va ceara ceva si dvs. nu sunteti sigura ce, este bine sa incepeti sa enumerati obiecte care credeti ca ar putea fi ceea ce isi doreste, de exemplu jucaria preferata. S-ar putea sa primiti un raspuns doar in forma unui zambet, insa acestia sunt pasii unei comunicari eficiente!
- Numarati cand puteti. Ar putea trece ceva timp inainte ca bebelusul dvs. sa poata numara pana la zece, ceva cu care va veti dori sa se laude! Insa intre timp il puteti invata numerele, folosindu-le in timpul zilei. Cand strangeti jucariile le puteti numara in timp ce le puneti la loc. Puteti de asemenea sa numarati bucatelele de mancare din farfurie in timp ce ii dati de mancare. Cu siguranta veti gasi multe ocazii pentru a-l expune pe copil la numere in timpul unei zile tipice.
Ca si mersul, fiecare bebelus invata sa vorbeasca in ritmul lui. Incercati sa nu comparati felul in care invata bebelusul dvs. cu alti copii de aceeasi varsta. Daca aveti vreo grija puteti oricand sa o discutati cu pediatrul dvs.