Puteti sa credeti ca micutul dvs. are aproape un an? In ultimele 11 luni s-au produs schimbari incredibile. In timp ce mai demult era complet dependent de dvs, bebelusul ar putea fi capabil acum sa umble, sa rosteasca unele cuvinte simple si este dornic sa va comunice dorintele lui dvs. si altora. Pe scurt, bebelusul dvs. devine tot mai mult o persoana individuala.
Deformarea picioarelor
Pe parcurs ce copilul dvs. incepe sa stea in picioare si sa umble tot mai des, s-ar putea sa fi observat ca picioarele ii sunt putin deformate. Acesta este un lucru obisnuit pentru majoritatea copiilor de sub varsta de 2 ani. Daca deformarea este un lucru obisnuit in familie pentru adulti, ar trebui sa vorbiti cu pediatrul despre problema. Cateodata, si in familiile in care nu apare deformarea, un pediatru ar putea depista o anomalie in dezvoltarea picioarelor bebelusului dvs. In cele mai multe cazuri, totusi, deformarea este in intregime normala. Oasele si muschii picioarelor copiilor mai mici de 2 ani sunt slabe insa pe parcurs ce cresc se intaresc si picioarele se vor indrepta.
Dinti ciopliti
Pe parcurs ce bebelusul devine mai mobil, merge in patru labe, se impleticeste si se urca peste tot, este mai probabil sa alunece sau sa cada. Majoritatea cioplirilor nu sunt o problema mare, mai ales ca dintii de lapte vor cadea toti. Totusi, daca observati urmatoarele este mai bine sa chemati un dentist:
- Dintele cioplit are margini ascutite
- Durere
- Vreunul dintre dinti si-a schimbat pozitia
- Infectii evidente, sau umflarea gingiilor, ceea ce ar putea indica o infectie
- Pete roz in mijlocul dintelui, ceea ce ar putea indica vatamarea nervului
Unele dintre aceste probleme pot aparea cateva zile dupa ce dintele s-a cioplit, asa ca aveti grija sa monitorizati situatia. Desi acesti dinti vor cadea in cele din urma, vatamarea nervilor sau dintele care si-a schimbat pozitia pot afecta in mod permanent dintii care se vor dezvolta mai tarziu in gingiile copilului dvs.
Citirea indicatiilor
Cand copilul dvs. trece la mancare pentru adulti, este important ca dadacele sa inceapa sa citeaca indicatiile de pe ambalajul mancarurilor. Desi mancarea ambalata pare sanatoasa, singurul mod sigur de a sti este sa cititi informatiile nutritionale de pe ambalaj. Este mai bine sa cautati mancaruri care sunt facute fara grasimi sau uleiuri. Amintiti-va, majoritatea gustarilor care sunt sanatoase pentru bebelus probabil nu vor fi ambalate. In caz ca va uitati dupa ceva rapid si sanatos, sectiunea de produse agricole este un loc bun de a va incepe cautarea!