Bebelusul la 3 saptamani - ingrijire si dezvoltare

Bebelusul la 3 saptamani - ingrijire si dezvoltare

Qbebe.ro

Cat de mare este bebelusul dumneavoastra?

In aceasta saptamana bebelusul dvs. va avea aprox. 3.8 kg in greutate iar in inaltime va masura in jur de 52 cm daca a avut o marime medie la nastere.

Bebelusul dvs. incepe sa se adapteze la noua lui casa si familie, tot asa cum si dvs. va obisnuiti sa il aveti in familie. El va fi reusit sa indeplineasca multe lucruri noi in aceasta saptamana ca ridicarea capului pentru cateva secunde, intoarcerea capului intr-o parte si in alta in timp ce este culcat pe burtica, etc.

Alaptarea ii ajuta mult pe bebelusi iar unii ar putea avea mai multa nevoie decat altii. Este recomfortanta si linistitoare pentru ei si ii puteti da o suzeta din moment ce la acest nivel de dezvoltare inca nu isi poate gasi gura.

Bebelusul dvs. ar putea sa inceapa sa se uite mai des in ochii dvs. cand il tineti in brate sau cand ii vorbiti sau ii cantati. S-ar putea sa observati ca se va uita mai mult timp la fata dvs. decat a altcuiva. Treptat puteti sa ii aratati obiecte noi si cu aspect mai proeminent.

Acum bebelusul dvs. doarme cam 16-18 ore pe zi, dormind fara trezire in jur de 3-4 ore insa programul sau ar putea fi neregulat.

Etapele dezvoltarii bebelusului in aceasta saptamana

Dezvoltarea fizica

- Isi misca mainile si picioarele, jucandu-se
- Poate sa isi ridice capul pentru o perioada scurta
- Ar putea lovi cu picioarele salteaua si apoi sa loveasca inainte cu piciorul
- Isi poate coordona ochii uitandu-se in lateral spre un obiect sau lumina

Dezvoltarea mentala si sociala

- Are expresii ale fetei vagi sau impasive in timp ce e treaz
- Prefera tipare
- Se poate calma cand ii vorbiti bland si il tineti in brate drept pe umar
- Va priveste in ochi
- Isi potriveste pozitia corpului in functie de persoana care il tine in brate

Baia bebelusului: Timpul meu preferat de joaca!

In a treia saptamana deja cordonul ombilical al copilului trebuie sa se fi desprins deja de tot, iar acum e timpul sa faca prima sa baie adevarata.

Cat de des trebuie sa-i faceti baie bebelusului dvs. de 3 saptamani? S-ar putea sa auziti pareri impartite despre aceasta, unii ar spune ca de 2-3 ori pe saptamana, iar altii ar sugera o baie zilnica. Daca aveti intrebari in legatura cu baia bebelusului dvs. consultati-va mai bine pediatrul.

Pentru a incepe ritualul baii, adunati tot “echipamentul” inainte de a incepe sa spalati bebelusul. O data ce bebelusul este in cada, NU PUTETI sa va lasati atentia sa scape nici o secunda.

Umpleti o vana, o cada pentru bebelusi sau o chiuveta de bucatarie cu cativa centimetri de apa calda. Este foarte important sa fiti sigur ca nu e prea fierbinte apa, pentru aceasta puteti sa va puneti interiorul antebratului in apa pentru a testa temperatura. Puteti sa puneti un prosop mare pe fundul cadei pentru ca bebelusul sa nu alunece. Dezbracati copilul, puneti-va mana stanga sub umerii lui si degetele sub subsuoara lui stanga si sprijiniti-l cu mana dreapta. Lasati-l incet si lin in apa si asezati-l pe prosop.

Incepeti prin a-l spala pe fata, continuati in jos de-a lungul corpului si nu uitati sa spalati zona genitala din fata spre spate pentru a preveni infectiile. Amintiti-va sa ii frecati usor corpul in mod constant cu apa calda in timp ce il spalati.

Odata ce i-ati spalat corpul vine timpul pentru sampon. Trebuie sa ii spalati parul doar o data sau de doua ori pe saptamana. Folositi putin sampon pentru bebelusi pentru a-l spala pe cap si folositi o cescuta pentru a face curatarea samponului mai usoara. Cand terminati cu samponul si trebuie sa il spalati cu apa curata, ridicati-i putin capul pentru a preveni samponul sa ii curga in ochi.

O data ce terminati, puteti sa il scoateti din apa si sa-l inveliti intr-un prosop. Bateti-l foarte usor pe corp si pe cap cu prosopul pentru a-l usca pentru ca aceasta metoda este mai blanda decat frecarea.

Curatarea urechilor bebelusului

Urechile bebelusului dvs. produc ceara de ureche ca si urechile dvs. acesta este un proces corporal natural. Ceara de ureche de obicei cade afara, asa ca nu trebuie sa introduceti nimic in ureche pentru a o curata! Puteti curata partea exterioara cu un servetel umed insa NU incercati sa curatati in interior!

Ingrijirea bebelusului

Sa fiti pentru prima data parinte poate fi o experienta inspaimantatoare. Totul este atat de mic si delicat. Toata lumea va vrea sa va dea sfaturi cum sa aveti cel mai bine grija de copilul dvs. insa un lucru este sigur, dvs. il veti cunoaste cel mai bine, si sa aveti incredere in instinct.

Plansul bebelusului

Bebelusul va plange, cum e de asteptat, caci acesta este in cele din urma singurul mod de comunicare pe care il are cu dvs. Majoritatea bebelusilor plang cam 3 ore pe zi. Bebelusul dvs. va plange cand este incomod, flamand, cand are nevoie sa fie schimbat, cand e plictisit sau suparat. Pe parcurs, cum veti ajunge sa va cunoasteti copilul veti ajunge sa stiti de ce plange. Veti sti cand e ceva in neregula. Daca sunteti ingrijorata de plansul bebelusului sau daca nimic nu pare sa il faca sa se simta mai bine, vorbiti cu pediatrul dvs.

Bebelusul va pierde din greutate

Bebelusii se nasc cu fluide excesive in corp in primele 3-5 zile dupa nastere. Micutul dumneavoastra va pierde niste lichide, de fapt, majoritatea bebelusilor isi pierd cam 10% din greutatea corpului pana la a 3-a zi din viata. Daca bebelusul nu a mai reusit sa se ingrase deloc pana la vizita celei de-a doua saptamana, ar fi bine sa vorbiti cu pediatrul dvs.

Vomitatul

Nu fiti surprinsi sau ingrijorati daca bebelusul dvs. va vomita. La un nou-nascut, muschii stomacului inca nu sunt dezvoltati. Totusi, daca varsarea este de tip exploziva, cand iese cu forta prea mare, atunci ar trebui sa va consultati pediatrul imediat.

Tusea si stranurul

Bebelusul dvs. va tusi si va stranuta pentru a curata canalul nazal de mucozitate, praf sau alti factori iritanti. Nu este un semn al imbolnavirii, ci este doar singura cale prin care isi poate curata canalul nazal. Totusi, daca are febra sau este congestionat, iar daca aceasta ii deranjeaza somnul si mesele, atunci ar trebui sa vorbiti cu pediatrul.

Defecarea

Ce e normal pentru un bebelus ar putea sa nu fie normal pentru altul. Totul depinde de ceea ce mananca bebelusul si felul in care trateaza mancarea. Bebelusii hraniti cu biberonul isi fac de regula nevoile de 2-3 ori pe zi in timp ce cei alaptati de fiecare data dupa ce au fost hraniti. Totusi unii bebelusi alaptati vor defeca mult mai rar. Daca bebelusul dvs. nu a defecat de 4 zile daca este alaptat sau de 2 zile daca este hranit cu biberonul, sa va contactati pediatrul.

Colica

Colica este o stare in care bebelusul are episoade in care plange si se agita brusc si tare iar care dureaza ore intregi. Cam 20% din bebelusi sufera de colici iar starea dureaza cam de la 2 saptamani dupa nastere, pana ce bebelusul ajunge la varsta de 3-4 luni.

Bebelusul si-ar putea strange genunchii la piept, avea gaze si bate cu bratele, muschii stomacului ar putea fi tari, si un atac ar putea trece la fel de brusc precum a inceput.

De ce apar colicile?

Nimeni nu stie exact de ce apar colicile, desi unii cercetatori au cateva teorii cu privire la sursa lor:

- Lipsa de dezvoltare a sistemului digestive al bebelusului, cunoscut si sub numele de reflux gastro-esofagian
- Sensibilitate la proteinele laptelui de vaca din formula
- Oboseala
- Unele mancaruri pe care le mananca mama daca il alapteaza

Ce se poate face?

In prezent nu prea exista inca un tratament efectiv pentru colica. Nu dati bebelusului nici un fel de medicament pentru a usura durerea sau pentru a opri crampele, dat fiind faptul ca asta ar putea crea probleme aditionale. Totusi ati putea incerca una din urmatoarele:

- Dati-i bebelusului sa suga din san sau din biberon
- Daca ii dati biberon incercati sa schimbati formula, folosind una care nu este bazata pe lapte de vaca.
- Luati bebelusul in brata si puneti-l intr-un marsupiu, apropierea si miscarea l-ar putea ajuta sa se calmeze.
- Culcati bebelusul pe burta pe genunchii dvs. si masati-i spatele.
- Infasati copilul.
- Masati-i burtica.

Poate fi dificil insa este important sa fiti cat mai calma si linistita in timpul unui atac de colica. Faceti schimbul cu partenerul dvs. pentru a sta cu bebelusul si a va acorda unul altuia timp pentru relaxare.

Jocuri si jucarii pentru bebelus

Pe masura ce bebelusul va fi treaz tot mai multa vreme, veti avea mai mult timp pentru joc si distractie, si veti descoperi ca el va raspunde tot mai mult la jocurile voastre. Observati-l cu atentie si veti putea sa va dati seama cand i-a fost deajuns. Semnele ca s-a jucat destul pot fi urmatoarele:

- Se uita in alte directii
- Casca
- Este agitat si loveste cu picioarele
- Este mahnit

Vorbiti cu bebelusul dvs

Cand va jucati cu bebelusul folositi-va tonuri variate ale vocii. Incercati sa vorbiti in tonuri inalte si melodioase. Il va ajuta sa invete sa recunoasca obiectele dupa sunete mai repede.

Contactul fizic continua sa joace un rol important in dezvoltarea bebelusului si in joc. Tinandu-va bebelusul in brate sau stand pe jos cu el in brate, vorbiti-i si rostiti-i numele.

Jucati-va jocul cu lanterna

Intr-o camera slab luminata, porniti o lanterna si luminati-o inaintea bebelusului dvs. insa niciodata sa nu ii luminati lanterna in ochi!

Observati atent bebelusul cum urmareste lumina in timp ce aceasta se misca pe podea. Acest exercitiu il va ajuta sa isi dezvolte muschii necesari pentru a urmari obiecte.

Exercitiu "cu bicicleta"

In timp ce bebelusul este culcat pe spate, prindeti-i piciorusele si miscati-le usor intr-un cerc ca si cum ar merge cu bicicleta. Acest exercitiu incurajeaza tonifierea muschilor si ii dezvolta simtul ritmului. Cateva minute sunt suficiente pentru acest exercitiu.

Articolul urmator
Această mamă și-a învățat bebelușul să meargă la toaletă de la 6 luni
Această mamă și-a învățat bebelușul să meargă la toaletă de la 6 luni

Noutăți de la Qbebe

Înscrie-te la newsletter-ul Qbebe și primești ultimele noutăți.

Va rugam sa completati campurile necesare.

    Alte articole care te-ar putea interesa

    Rudele mele s-au supărat pentru că nu le permit să-mi viziteze bebelușul în primele săptămâni de viață
    Rudele mele s-au supărat pentru că nu le permit să-mi viziteze bebelușul în primele săptămâni de viață

    Dacă anumite proaspete mămici vor să fie înconjurate de cât mai mulți membri ai familiei în primele săptămâni după naștere pentru a se simți susținute,...

    Eram însărcinată în 32 de săptămâni când mi-am dat seama că bebelușul meu nu mai mișcă
    Eram însărcinată în 32 de săptămâni când mi-am dat seama că bebelușul meu nu mai mișcă

    O mamă din Australia a trecut și încă mai trece prin încercări grele după ce bebelușul ei s-a născut prematur, având o boală genetică rară. Micuțul a trecut deja...

    „Am născut la 27 de săptămâni și bebelușul meu a stat 73 de zile în spital”. Povestea unui copil care a vrut cu orice preț să trăiască
    „Am născut la 27 de săptămâni și bebelușul meu a stat 73 de zile în spital”. Povestea unui copil care a vrut cu orice preț să trăiască

    Ne pregăteam pentru venirea pe lume a lui Riley în septembrie. Dar universul a avut alte planuri, iar băiatul nostru s-a născut la 27 de săptămâni, în mijlocul verii,...

    Bebelușul meu de 8 săptămâni e la terapie intensivă, dar e extrem de activ. Deja s-a ridicat și vrea să meargă de-a bușilea
    Bebelușul meu de 8 săptămâni e la terapie intensivă, dar e extrem de activ. Deja s-a ridicat și vrea să meargă de-a bușilea

    Un bebeluș de numai câteva săptămâni arată lumii întregi cu ce poftă de viață și dorință de a merge de-a bușilea s-a născut! Filmarea postată de mama ei pe...

    O fetiță de doar cinci săptămâni a fost abandonată într-un șanț, pe marginea drumului județean din Sibiu
    O fetiță de doar cinci săptămâni a fost abandonată într-un șanț, pe marginea drumului județean din Sibiu

    O fetiță în vârstă de 5 săptămâni a fost găsită marți, pe 7 martie, într-un șanț de la marginea drumului județean din Sibiu. În prezent, cea mică se...

    Un studiu din Australia arată că tot mai mulți copii au întârziere în dezvoltare
    Un studiu din Australia arată că tot mai mulți copii au întârziere în dezvoltare

    Dezvoltarea copilului este un subiect care ne preocupă acum, poate mai mult decât niciodată. În acest context, un studiu recent realizat în Australia arată că numărul...

    Acuzații de malpraxis la Spitalul Buftea: o gravidă în 39 de săptămâni a pierdut copilul, după ce a fost lăsată să aștepte 11 ore
    Acuzații de malpraxis la Spitalul Buftea: o gravidă în 39 de săptămâni a pierdut copilul, după ce a fost lăsată să aștepte 11 ore

    Internată de urgență la Spitalul de Obstetrică Ginecologie Buftea, o femeie însărcinată în 39 de săptămâni a fost lăsată să aștepte într-o rezervă 11...

    Este indicată inducerea nașterii la 39 de săptămâni? Ce spun specialiștii
    Este indicată inducerea nașterii la 39 de săptămâni? Ce spun specialiștii

    Inducerea nașterii se referă la stimularea contracțiilor uterine înainte ca travaliul să înceapă, astfel încât să aibă loc o naștere pe cale vaginală....

    © 2025 Qbebe