Puteti sa credeti prin cate a trecut micutul dvs. de cand l-ati adus acasa de la spital? Acum aproape 8 luni, bebelusul dvs. isi petrecea majoritatea timpului dormind, iar azi poate fi foarte greu sa il convingeti sa doarma de dupamasa. In timpul orelor cand este treaz, apare tot mai des contrastul intre ceea ce ii place si ceea ce nu-i place. Pe parcurs ce personalitatea lui continua sa se dezvolte, si expresiile independentei se dezvolta. De exemplu, pana la saptamana 35, ar putea intelege deja semnificatia cuvantului "Nu" cand il rostiti insa nu va asculta intotdeauna.
In saptamana 35, bebelusul dvs. a mai aflat si cum sa ajunga oriunde si peste tot. Chiar daca sunt inca la cateva luni departare de puterea de a merge, probabil ca tot se plimba prin casa (sprijinindu-se de mobila in timp ce umbla, tarandu-se sau poate chiar catarandu-se pentru a crea probleme). S-ar putea sa doriti sa va revizitati lista de siguranta a copilului si sa aveti grija tot timpul ca prietenii si familia dvs. sa va ajute sa faceti ca bebelusul sa nu faca probleme prin casa cand va viziteaza, sa nu lasati pungi si posete pe podea, si departe de bebelus, sa nu lasati niciodata la intamplare bauturi fierbinti sau farfurii cu mancare, puneti toate tacamurile intr-un loc sigur cand au terminat de mancare si in general pastrati camera ordonata.
Felul in care bebelusii invata sa vorbeasca
Desi sunt inca multe dezbateri cu privinta la invatarea limbajului, este clar ca mult inainte ca bebelusul sa spuna primele cuvinte in mod constient, el isi va dezvolta abilitatile lingvistice. Primul pas in invatarea limbajului este sa inteleaga ce ii vorbesc oamenii. Cu alte cuvinte, intelegerea va apare cu mult inaintea vorbirii propriu-zise. La inceput, totul trebuie sa sune ca niste sunete intamplatoare, insa pe parcurs ce trec lunile, el invata sa separe sunetele specifice. Pana la varsta de 6 luni probabil ca ati observat ca el poate sa inteleaga cuvinte individuale, iar cel mai bun exemplu in aceasta privinta este numele lui. Aceasta recunoastere a cuvintelor progreseaza spre intelegerea ca oamenii si lucrurile sunt referite in mod verbal cel mai des, ca mama sau tata sau numele fratilor. Dupa recunoasterea cuvintelor simple, el va incepe sa raspunda la comenzi simple pe care le-ati repetat de cele mai multe ori, ca "Fa cu mana", "Da pupici" sau "Zambeste".
Cresterea unui bebelus ordonat
Efortul de a tine o casa curata cu un copil mic liber poate deveni un lucru frustrant si dificil. Pentru multi parinti noi poate fi dificil sa renunte la standardele de dinainte cu privire la curatenie acum ca bebelusul pare a face dezordine in toate locurile curate din casa. Adevarul este ca s-ar putea sa trebuiasca sa renuntati la unele din acele vechi standarde cu privire la curateniesi sa acceptati faptul ca bebelusul poate crea dezordine. Cel mai bine ar fi sa incercati sa limitati haosul. Faptul ca ii dati bebelusului o camera sau doua cu jucarii sa fie a lui ar putea sa fie cel mai bun mod de a ramane calm daca aveti o obisnuinta puternica de a pastra ordinea in casa.
Interactiunea cu mediul inconjurator este felul in care bebelusii invata, asa ca nu veti dori sa ii luati libertatea de a explora si a se juca, insa ati putea pastra unele camere izolate si curate. Barierele pentru bebelusi sunt un mod sigur si fara cost de a izola unele zone din casa pe care ati dori sa le pastrati doar pentru dvs. S-ar putea de asemenea sa incepeti sa ii aratati si bebelusului felul in care pastrati curatenia. Cantand sau doar interactionand cu copilul dvs. la sfarsitul unei sesiuni de joc in timp ce strangeti jucariile si le puneti la loc e o lectie foarte buna pentru a-l invata ce inseamna sa faca ordine.