Cat de mare este bebelusul dumneavoastra la 30 de saptamani?
Bebelusul la 30 de saptamani va avea in jur de 7.7 kg in greutate si 70 cm in inaltime daca a fost de marime medie la nastere.
La acest nivel de dezvoltare bebelusul dvs. devine destul de desavarsit. El ar putea sa fie capabil sa stea in picioare daca este sprijinit, poate transfera un obiect dintr-o mana in alta si sa se ridice in patru labe, sa se rostogoleasca sau sa soarba dintr-o ceasca daca e ajutat.
Bebelusul dvs. probabil ca poate sa stea asezat destul de bine fara a fi sprijinit pentru o perioada destul de lunga de timp, si ar putea chiar sa se ridice si sa sada singur.
Pe parcurs ce muschii picioarelor care se folosesc pentru mersul in patru labe se fac mai puternici, el ar putea incerca sa le foloseasca pentru a sta in picioare insa el are nevoie de mai mult decat muschi puternici pentru aceasta.
Bebelusul va avea nevoie de coordonare, echilibru si putere, pe langa abilitatea de a planifica inainte. Bebelusul stie cum sa va atraga atentia prin a va “vorbi” sau a plange. El mai si invata ce inseamna “nu” dupa tonul vocii si reactia dvs. Totusi, curiozitatea lui s-ar putea sa nu il lase sa se opreasca din ceea ce face! Simtul permanentei bebelusului se inbunatateste si el. De exemplu, daca scapa un obiect, va incepe sa il caute pe jos. Daca ascundeti un obiect sau o jucarie sub patura, este inca acolo, chiar daca el nu o vede.
Etapele dezvoltarii bebelusului in saptamana a 30-a
Dezvoltarea fizica
- Se ridica in maini si in genunchi, se leagana inainte si inapoi
- Tine doua obiecte in acelasi timp, cate unul in fiecare mana
- Foloseste degetele pentru a prinde obiecte
- Intelege ca obiectul nu dispare cand este ascuns
Dezvoltarea mentala si sociala
- Imita sunete si serii de sunete
- Invata ce inseamna “Nu” dupa tonul vocii folosite.
Mancarea bebelusului - Fructe si legume. Pe parcurs ce bebelusul dvs. mananca tot mai bine, va veti gandi sa adaugati diferite mancaruri la dieta lui. O data ce poate sa manance mancare solida, ati putea sa va ganditi in mod gresit ca el poate manca orice. Aveti mare grija cu urmatoarele mancaruri, pana ce bebelusul dvs. are setul complet de dinti si va simtiti sigura ca nu se va ineca cu ele:
- Mancaruri crude care se rup in bucati mici si tari, ca morcovii, telina, ardei verde, mere tari, pere tari.
- Hot dog, carnati, bratwurst. Daca taiati in bucati acest tip de carne, nu o face mai putin periculoasa. Daca vreti sa ii dati bebelusului aceste mancaruri, luati pielea la o parte, taiati fiecare bucata in lungime si apoi in segmente de cate un sfert.
- Bucati de carne.
- Unt de arahide.
- Fructe care au seminte si cavitati. Taiati fructul, apoi scoateti samburii si cavitatile, zdrobiti fructul si apoi dati-l bebelusului.
- Fructe cu coaja groasa. Decojiti-le, scoateti semintele si apoi zdrobiti-le.
- Masline, ciresi si struguri, daca nu au fost taiate in bucatele foarte mici.
- Oricare mancaruri care sunt netede si rotunde si ar putea sa-l inece pe bebelus.
- Orice ar avea oase, de exemplu carnea de peste.
Ingrijirea bebelusului la 30 de saptamani
Gripa
Aproape in fiecare iarna epidemia de gripa pare sa apara peste tot. Gripa, sau influenta, este o infectie respiratorie contagioasa care de obicei dureaza intre 2 si 7 zile. Ea poate apare la orice varsta, insa apare de obicei la sugari. Simptomele gripei pot include:
- Febra
- Dureri de gat
- Apatie
- Vomitat
- Friguri
- Dureri
- Tuse
- Ii curge nasul
- Nu este interesat in mancare
- Diaree
- Dureri de cap
Daca gripa loveste familia dvs. folositi un umidificator racoros in camera bebelusului. Mariti cantitatea lichidelor pentru bebelusul dvs. Nu ii dati medicamente decat daca sunteti directionati de pediatrul dvs. Daca diareea dureaza mai mult de 36 de ore, sau apare o febra mare pentru o perioada mai mare de timp, contactati-va pediatrul.
Jucarii si jocuri
Bucataria dvs. probabil va deveni unul din locurile favorite de joaca si explorare ale bebelusului dvs. Cu atat de multe sertare si dulapuri fascinante, cine poate sa-i invinovateasca? Ati fi putut probabil sa aranjati bucataria in asa fel incat bebelusul sa nu poata face probleme. Daca bucataria este destul de mare, ati putea dori sa lasati un sertar deschis sau accesibil pentru bebelus, si sa puneti lucruri care nu se pot sparge in el, ca linguri de plastic pentru masurat, cesti si oale de plastic etc.
Surse foto: Unsplash