Cat de mare este bebelusul dumneavoastra la 17 saptamani?
Bebelusul la 17 saptamani va avea in jur de 6.1 kg in greutate si 62 cm in inaltime daca a fost de marime medie la nastere.Bebelusului dvs. ar putea incepe sa ii creasca dintii acum, iar semnele acestui fapt pot fi ca bebelusul se trage de urechi sau de falca, saliveaza sau este agitat fara nici un motiv vizibil. Pentru ca simptomele sunt de multe ori aceleasi va fi greu de aflat daca bebelusului ii doare urechea sau ii cresc dintii. Daca nu sunteti sigur, puteti sa-i masati putin gingiile si veti observa care e problema.
Bebelusul dvs. probabil ca se antreneaza deja pentru a invata sa mearga in patru labe. Cand sta culcat pe burta, el isi va ridica capul si se va face ca innoata cu mainile.
Dand din picioare si sarind ii intareste muschii picioarelor iar miscarile bratelor ii vor dezvolta muschii bratelor.
Pe parcurs ce muschii spatelui si a gatului bebelusului dvs. se fac mai puternici, el va fi mult mai sigur pe el cand sta asezat, desi va avea nevoie de sprijin. Bebelusul va putea sa stea sprijinit mai multa vreme.
Ii va place sa asculte muzica si vorbire, iar acum va putea sa raspunda fiecarui cuvant din orice limba a lumii! Bebelusul va face multe sunete, ori pentru a se distra ori ca raspuns la ceva ce se intampla in jurul lui. Cand bebelusul “vorbeste”, limbajul lui ar putea avea anumite intonatii si flexiuni de vorbire. Veti auzi unele “vorbe” ale sale ca terminandu-se intr-un ton inalt, ca si cum ar intreba ceva.
Etapele dezvoltarii bebelusului in saptamana a 17-a
Dezvoltarea fizica
- Ar putea face miscari asemeni innotului- Poate incepe sa manance mancaruri solide
- Distinge mirosurile
- Poate tine obiecte intre degetul aratator si degetul mare
Dezvoltarea mentala si sociala
- Are perioade de o ora sau mai mult in care poate sa raspunda- Este interesat sa faca sunete noi
- Rade in timpul jocului
- Ar putea plange daca jocul ii este deranjat
- Poate intrerupe mancatul cu jocul
Bebelusul si mancarea solida
Daca bebelusul dvs. este pregatit pentru mancaruri solide, in primul rand ar trebui sa indeplineasca urmatoarele conditii:- Isi controleaza gatul
- Poate sta asezat cu sprijin
- Si-a dublat greutatea de la nastere
- Va poate instiinta cand s-a saturat
- Il intereseaza mancarea cand va vede mancand
- Va imita cand mancati
- Va arata ce vrea aplecandu-se sau intindandu-se catre ceva
- Pare flamand mai des
- Poate sa-si miste limba inainte si inapoi
Nu introduceti mancarurile solide prea devreme. Multi oameni cred ca daca bebelusul mananca mancaruri solide va dormi in timpul noptii. De fapt nu este cazul. Daca bebelusul nu e pregatit inca pentru mancaruri solide veti crea doar mai multe probleme, si bebelusul nu va mai dormi asa bine din cauza problemelor de stomac, crampelor sau durerilor.
Majoritatea pediatrilor recomanda ca bebelusul sa inceapa cu cereale de orez sau din faina de ovaz facute special pentru bebelusi. Cereale uscate au mai mult fier decat cerealele pentru copii in borcan. Cerealele ar trebui amestecate cu lapte de mama sau lapte formula si doar cu putine cereale. Pe parcurs ce bebelusul se obisnuieste cu ele puneti mai multe.
Daca va alaptati bebelusul atunci ati putea dori sa ii dati banane zdrobite ca prima mancare solida. Bananele sunt dulci ca laptele de mama si nu este probabil sa cauzeze alergii.
Boala celiaca
Boala celiaca este o alergie cauzata de gluten, care este o mica proteina gasita in multe cereale si graunte. Glutenul nu lasa ca intestinal subtire sa absoarba unele substante nutritive. Problema poate apare in oricare perioada a inceputului copilariei. Simptomele includ:- Pierderea greutatii sau depunerea lenta a greutatii dupa adaugarea cerealelor la dieta
- Lipsa poftei de mancare
- Diaree
- Fecale rau mirositoare
- Gaze frecvente
- Abdomen umflat
- Dureri de stomac
- Ulcer
- Culoarea pielii bebelusului este palida
- Tinde sa sangereze usor
- Nu se simte bine
Daca vi se pare ca bebelusul ar avea boala celica, observati atent dieta lui. Notati-va orice schimbari ati vedea pe parcurs ce introduceti sau renuntati la mancaruri. Daca bebelusul are multe din simptomele mentionate mai sus, contactati-va imediat pediatrul.
Jucarii si jocuri
Bebelusul dvs. este incantat sa descopere ca actiunile lui pot face ceva sa se intample. Ii va placea sa scuture o sunatoare pentru a-i auzi sunetul rezultat. Oferiti-i jucarii care incurajeaza relatia cauza-efect. Pentru ca el poate sa sada mult mai usor cand este sprijinit, dati-i jucarii cu care sa se poata juca pe jos.Continuati sa-i cititi bebelusului si sa savurati intimitatea creata intre voi. Cuvintele pe care i le cititi tare il vor ajuta sa-si dezvolte limbajul, si pentru ca el poate vedea in culori ii vor placea si imaginile.
Ajutati-l pe bebelus sa simta cum este sa mearga in patru labe, asa ca atunci cand este intins pe burta si face miscari ca la innot, apasati-i picioarele cu mainile dvs. pentru ca el sa poata avansa.