1. Cum sa incepi diversificarea la copii
Diversificarea meselor la bebelusi presupune inceperea introducerii alimentelor solide in meniul bebelusului tau si inlocuirea meselor de lapte cu hrana solida. Specialistii recomanda alaptarea exclusiva pana la varsta de cel putin 4-6 luni, pentru a-i asigura formarea sistemului imunitar, cat si pentru a evita aparitia problemelor digestive. Daca ai inceput sa ii dai de la cateva saptamani lapte praf, poti incepe diversificarea mai devreme, de la 3-4 luni.
O regula de aur a diversificarii spune ca trebuie sa renunti la alaptare treptat, progresiv, pentru ca productia de lapte sa se reduca gradual, pe parcursul a cateva saptamani.
Alimentele solide si semisolide pot fi introduse in alimentatia sugarului din luna 4, insa specialistii recomanda parintilor sa fie precauti in legatura cu tipul acestora.
Nu este recomandata introducerea timpurie in alimentatie a mierii, deoarece mierea contine spori si microorganisme ce pot provoca aparitia botulismului. Totodata, trebuie evitat si zaharul, fiind de preferat ca glucidele sa fie de provenienta vegetala, din fructe.
Diversificarea se face prin renuntarea la cate o masa de lapte si inlocuirea acesteia cu un aliment solid. Daca bebele refuza un anume aliment, nu insista, si revino cu acel aliment dupa cateva saptamani. Statisticile au dezvaluit ca in majoritatea tarilor dezvoltate si in curs de dezvoltare, mamele opteaza pentru cereale ca primul aliment solid care sa fie gustat de bebelusul lor.
1. Tipuri de cereale
Cerealele sunt impartite in doua mari subgrupe: cereale integrale si cereale rafinate. In grupa cerelelor integrale intra graul, faina de grau integrala, hrisca, ovaz, bulgurul, orezul brun, quinoa, meiul si orzul. Cerealele rafinate sunt supuse unui proces de macinare prin care membrana exterioara si germenul sunt inlaturate, ramanand doar membrana interioara. Acest proces asigura o textura mai fina a cerealelor, dar inlatura si fibrele dietetice, fierul si vitaminele din complexul B. Produsele din cereale rafinate sunt faina alba, painea alba, orezul decorticat si produsele de patiserie.
Inceperea diversificarii nu este recomandata la mai putin de 4 luni, intrucat exista pericolul axfisierii mecanice cu mancarea, intrucat bebelusul nu si-a format inca o deglutitie normala si nici sistemul digestiv nu este pregatit sa absoarba si sa dizolve mancarea solida. Dupa 4 luni insa, bebelusul poate ingera mancare solida si semi-solida, asa ca acum este momentul sa ii introduci in meniu cereale speciale, imbogatite cu fier, combinate cu lapte matern sau cu formulele de lapte folosite in mod uzual.
Ofera-i bebelusului aceasta combinatie de 2 ori pe zi, dar la inceput foloseste o cantitate mica de cereale, 1-2 lingurite. Dupa ce bebele s-a invatat cu noul gust si reuseste sa isi controleze singur deglutitia, poti creste cantitatea.
Pe parcursul perioadei de initiere in diversificare se pot introduce in alimentatia copilului si sucuri de fructe cu vitamina C. In prima etapa de diversificare, Humana iti ofera o gama de cereale cu mai multe variante de arome si gusturi pentru ca micutul tau sa faca mai rapid tranzitia de la alimentatia cu lapte la hrana cu alimente solide si semisolide.
Cerealele asigura aportul zilnic necesar de energie si substante nutritive si sunt adaptate varstei, astfel ca nu contin gluten sau zahar cristalin.
Incearca Humana cereale cu iaurt si capsuni si Humana cereale cu fulgi de ovaz si piersici, cu un gust delicios, special conceput pentru copii si pentru nevoile varstei lor. Cerealele contin cantitatea optima de calciu, fier si vitamina D fara conservanti si coloranti.
2. Meiul si quinoa, alimentele-minune
De la 6-8 luni, deja bebele este capabil sa mestece alimentele, sa se sprijine singur, sa prinda si sa apuce . Acumse pot introduce in alimentatia zilnica fructe si legume pasate. Dieteticienii recomanda introducerea legumelor inaintea fructelor, deoarece considera ca invers copilul nu ar mai aprecia gustul lor ca fiind la fel de atragator ca al fructelor.
In aceasta perioada este necesar un aport crescut de glucide, asa ca fructele, legumele si cerealele nu trebuie sa lipseasca din dieta. Consumul de lapte se va diminua treptat si, pe masura ce introduci mai multe alimente solide in alimentatie.
Meiul- meiul decorticat contine fibre, vitamina B, proteine si minerale. Nu contine gluten si si nu determina formarea de acid gastric in timpul digestiei, fiind foarte usor de digerat. Cantitatea mare de siliciu si magneziu confera meiului proprietatea de a proteja tesuturile pentru piele, buze, par si unghii sanatoase. Meiul contine si acid folic, necesar bebelusilor, pentru ca in cazul lor celulele noi se produc mai rapid. Meiul se poate introduce in alimentatia bebelusilor incepand cu 6-8 luni, si de multe ori poate constitui o alternativa mai sanatoasa la orez sau cartofi piure.
Quinoa este considerat un super-aliment extrem de benefic pentru bebelusi. Incasii il denumeau "cereale-mama", datorita proprietatilor nutritive deosebite. Quinoa contine calciu, fosfor, magneziu, vitaminele E si B, fibre si fier. Nu contine gluten, deci este potrivita pentru copii si pentru adultii cu intoleranta la gluten. Quinoa are, de asemenea, un continut de proteine mai mare decat orice alte cereale si contine toti aminoacizii esentiali.
In cea de-a doua etapa de diversificare poti incepe sa mai variezi gusturile, astfel ca poti alege o varianta de cereale cu mar, banane si pesmet, Humana cu mar si banane cu un gust delicios si poti opta chiar si pentru un sortiment de cereale Humana de noapte cu banane si fulgi de ovaz, imbogatite cu fier, calciu si iod. Cerealele de noapte Humana sunt foarte satioase si asigura bebelusului un somn linistit.
|
|
3. Hrisca, ovazul, bulgurul- cerealele potrivite pentru copilul tau
Intre 8 luni si 1 an, bebelusul poate sa se alimenteze singur si sa foloseasca tacamurile cu putin ajutor, este capabil sa mestece corect si sa inghita alimente moi.
Dieta poate contine in continuare lapte matern sau formula de lapte de circa 3-4 ori pe zi. Acum este momentul sa introduci in diversificare si carnea, in cantitati mici, pasata sau fiarta si tocata marunt. La fel ca in cazul legumelor si fructelor se recomanda introducerea treptata a carnii in alimentatie, cu un singur sortiment de carne, in portii cat mai mici de 3-4 linguri, eventual sub forma tocata marunt. Portiile de legume si fructe pot fi crescute treptat pana la 3-4 linguri de cate 3-4 ori pe zi.
Hrisca nu este in esenta o cereala, dar este adeseori cuprinsa in categoria acestora. Hrisca este o planta ierboasa din familia Polygonaceae, familie din care fac parte macrisul, rubarba si stevia. Fructele ei sunt asemanatoare semintelor de floarea soarelui, dar mai mici. Odata macinate, semintele de hrisca dau o faina care este superioara graului integral. Hrisca este supranumita si "graul fara gluten" si are proprietati nutritionale excelente.
Hrisca este o alternativa excelenta la grau, mai ales pentru cei care au intoleranta la gluten si este recomandata in special bebelusilor deoarece are un continut bogat de minerale. Este bogata in fier , zinc, fosfor, seleniu, magneziu si potasiu.
Hrisca poate fi introdusa in dieta copilului sub forma de cereale solubile inca de la 8-10 luni. Valoarea calorica mica exclude riscul acumularii de kilograme, iar elementele nutritive ce o insotesc sunt recomandate in dieta copilului. In cea de-a treia etapa de diversificare se pot introduce toate tipurile de cereale, cu sau fara gluten.
Orzul face parte din categoria cerealelor cu gluten, alaturi de secara si grau, dar contine o cantitate redusa de gluten, asa ca nu prezinta riscuri alergenice atat de ridicate precum graul, deci il poti introduce chiar mai devreme de 8 luni in alimentatia copilului.
Bulgurul si ovazul contin proteine, grasimi esentiale si minerale, multe fibre si au un indice glicemic scazut . Ovazul este bogat in beta-glucan, essential pentru o buna functionare a sistemului digestiv.
Ingredientele folosite de Humana sunt atent alese pentru a satisface nevoile copiilor. Gustul si preferintele se formeaza in momentul introducerii de noi alimente in afara de lapte, asa ca este bine ca bebe sa experimenteze o gama variata de gusturi pentru a-si forma propriile preferinte.
|
Alege cerealele Humana cu banane si cirese, o combinatie irezistibila, sau cerealele Humana cu fulgi de ovaz si piersici pentru un gust deosebit.