1. Mere coapte cu pere
Atât merele, cât și perele conțin o cantitate ridicată de vitamina A, folat și chiar calciu. Deoarece merele coapte pot să cauzeze constipație, adăugând pere vei transforma această rețetă într-una prietenoasă cu intestinele bebelușului și gustoasă. Nu uita să cojești merele mai ales dacă ai un copil care abia se acomodează cu alimentele solide.
Ingrediente:
- 3 mere fără miez și coajă
- 3 pere fără miez și coajă
Mod de preparare:
- Taie în cuburi merele și perele
- Fierbe înnăbușit merele și perele într-o cantitate mică de apă până se frăgezesc (aproximativ 10 minute)
- Apoi pasează sau zdrobește fructele. Le poți congela, însă este posibil ca piureul să capete o consistență apoasă și maronie după dezghețare.
2. Piure de banane
Ingrediente:
- o banană coaptă (cojită și tăiată bucățele
Mod de preparare:
- Pasează banana într-un procesor de alimente sau zdrobește-o într-un castron
- Încălzește conținutul pasat timp de 25 de secune pentru a dobândi o consistență mai moale
- Adaugă lapte sau apă pentru a subția piureul, respectiv cereale dacă dorești să îl îngroși.
3. Combo de legume
Ingrediente:
- 1/8 cană de fasole verde proaspătă
- 1/8 cană mazăre, ¼ cană dovlecel
- 1/8 cană morcovi tăiați
Mod de preparare:
- Ingredientele se adaugă într-o tigaie și se toarnă apă
- Se țin la foc până când legumele devin moi
- Compoziția este apoi pasată într-un blender. Poți adăuga apă pentru a dobândi o consistență mai moale.
4. Broccoli pasat
Ingrediente:
- Selectează un broccoli de mărime medie, cu buchețele potrivite, cu muguri mici, apropiați, de culoare verde. Spală-l bine și taie 3 cm la capăt. Taie pețiolul așa cum faci la un morcov și apoi taie buchețelele încât să rămână doar inflorescențele.
Mod de preparare:
- Fierbe la aburi inflorescențele, timp de 8-10 minute sau până devin moi, păstrând zeama
- Pune bucățile într-un blender cu o parte din zeama păstrată și pasează compoziția.
5. Mere coapte
O rețetă simplă, dar extrem de apreciată de toți bebelușii.
Ingrediente:
- 1 măr (curățat și cojit)
Mod de preparare:
- Întinde unt pe mărul curățat și așază-l într-o cratiță care conține apă
- Preîncălzește cuptorul la 200 grade Celsius și introdu cratița înăuntru
- Lasă mărul la copt timp de 30 minute
- Zdrobește-l apoi până la consistența dorită.
6. Cartofi dulci cu dovleac
Aceste două legume combinate vor acoperi necesarul bebelușului de folat, vitamina A și C și sunt pline de minerale precum calciu și potasiu.
Ingrediente:
- 1 cană de dovleac copt și pasat
- 1 cană de cartofi dulci copți și pasați
Mod de preparare:
- Combină cartofii dulci și dovleacul într-o cratiță și încălzește-i la temperatură mică, amestecând constant pentru a se combina uniform. Poți să le amesteci și într-un castron și apoi să încălzești la temperatura dorită.
- Lasă la răcit înainte de a servi. Compoziția poate fi congelată, însă sunt șanse ca dovleacul să dobândească o consistență apoasă.
7. Piure de caise
Ingrediente:
- o caisă mare
- 2 căni de suc de pere/struguri/mere
Mod de preparare:
- Amestecă ingredientele într-o cratiță și lasă să fiarbă înnăbușit timp de 15 minute
- Transferă compoziția într-un blender și amestecă bine
- Adaugă mai mult suc pentru a obține o consistență mai subțire sau cereale dacă dorești o consistență mai groasă.
8. Piure de dovleac sau de dolvecel
Ingrediente:
- Alege, în funcție de anotimp (toamna ai șanse să găsești dovleac) un dovleac/dovlecel de mărime mică sau medie, cât mai proaspăt. Consistența sa trebuie să fie moale. Spală-l bine, secționează capetele și cojește-l.
Mod de preparare:
- Taie dovleacul în bucăți uniforme și fierbe-le la aburi timp de 5-7 minute sau până când observi că devine moale, păstrând zeama în care au fiert
- Pune bucățile într-un blender și pasează-le, adăugând dacă este cazul din zeama păstrată.
9. Avocado cu măr
Combinația de măr copt și avocado reprezintă un deliciu când este servită pe pâine sau amestecată cu iaurt.
Ingrediente:
- ½ avocado curățat și fără sâmbure
- ¼ cană de măr copt
Mod de preparare:
- Pasează jumătate din avocado și amestecă-l cu mărul copt și servește
- Se congelează bine, însă combinația poate deveni apoasă la dezgheț și poți observa o colorație maronie.
10. Piure de mazăre
Mazărea reprezintă o sursă pe cât de mică, pe atât de bogată în vitamine, precum vitaminele A și C, fier, proteine și calciu.
Ingrediente:
- 3 căni de mazăre congelată
- ½ cană de lapte matern
Mod de preparare:
- Pune un vas bain-marie într-o cratiță și umple-l cu apă până substeamer.
- Adu apa la punctul de fierbere.
- Adaugă mazărea, acoperă și lasă să fiarbă timp de 15 minute
- Așază mazărea și laptele într-un blender și pasează până devine cremos.
- Strecoară compoziția printr-un tifon pentru a elimina cojile care pot să incomodeze copilul.
Surse: www.thebump.com, www.momjunction.com,www.allrecipes.com