Riscuri ale diversificarii precoce la bebelusi

Riscuri ale diversificarii precoce la bebelusi

Roxana Cristea

Riscurile diversificarii precoce la bebelusi sunt multe si unele sunt extrem de grave. Multe mamici incep diversificarea mai devreme de 4 luni, considerand ca bebelusul este infometat, nu se satura sau este destul de dezvoltat ca sa primeasca hrana solida. Expertii avertizeaza: diversificarea timpurie pune in pericol sanatatea copilului. Obezitatea, diabetul sau boala celiaca sunt doar cateva dintre riscurile diversificarii precoce la bebelusi.

Cand se incepe diversificarea alimentatiei la bebelusi

Medicii sfatuiesc proaspetele mamici sa-si alimenteze bebelusii doar cu laptele matern pana la varsta de 6 luni – varsta recomandata pentru intarcare. Incepand cu varsta de 6 luni, copilul poate primi supa din legume, piureuri din fructe sau legume si cereale, dar alaptarea nu trebuie intrerupta brusc.

Sunt si cazuri in care mama nu poate alapta si bebelusul este alimentat cu formula de lapte. In acest caz, diversificarea alimentatiei se poate face mai devreme, pe la 4-5 luni. Niciun medic nu-ti va recomanda sa dai copilului mai mic de 4 luni sa manance altceva decat lapte (matern sau formula).

diversificare alimentara copii

 

Riscuri ale diversificarii precoce la bebelusi

1. Pericolul de inec. Bebelusul mai mic de 4 luni nu este capabil sa inghita alimentele solide. Chiar si pe la 4 luni, atunci cand i se ofera pentru prima data o lingurita cu mancare solida, bebelusul o va impinge cu limbuta afara, pentru ca singurul gest reflex cu care se naste este acela de supt. Prin supt, laptele aluneca usor si in cantitati reduse pe gatul bebelusului, in timp ce alimentele solide se pot bloca in gatul piticului, pentru ca bebe nu stie ce sa faca si cum sa inghita. Bebelusii mici nu stiu nici sa impinga alimentele spre interior, nici sa mestece si nici macar sa "plimbe" mancarea prin gurita pana ce aceasta devine mai lichida (cu ajutorul salivei). In plus, atunci cand incep diversificarea, bebelusii ar trebui sa fie capabili sa stea in fundulet, fie chiar si sprijiniti, altfel exista pericolul de inec. Chiar si la adulti exista riscul de inec daca mananca in pozitie orizontala.

Expertii spun ca un copil mai mic de 4 luni nu are coordonarea neuro-musculara necesara pentru a inghiti alimentele solide sau semisolide si nu poate face diferenta intre texturi si gusturi. Asta inseamna ca singurul aliment "acceptat" este laptele (matern sau formula), celelalte vor fi respinse automat de bebelusi.

2. Risc de anemie-deficit de fier. Introducerea alimentelor solide inseamna mai putin lapte matern pentru copilas. Si asta pentru ca bebelusul se va satura foarte repede cu hrana solida si nu va mai cere lapte. De aici poate sa apara deficitutul de fier si implicit anemia, deoarece alimentele solide reduc absortia de fier din laptele matern. Si problemele nu se opresc aici: lipsa laptelui matern poate duce la deficiente nutritive grave– zinc, vitamine liposolubile si acizi grasi esentiali.

3. Crestere mai lenta. Expertii in nutritie sunt de parere ca bebelusii care nu beneficiaza de o hrana adecvata varstei se dezvolta mai greu din cauza ca sunt privati de anumumite substante nutritive, esentiale pentru cresterea si dezvoltarea normala a copilului.

4. Risc crescut de infectii. Se stie ca bebelusul primeste anticorpi din laptele matern, anticorpi care lupta cu bacterii si virusuri. Lipsa laptelui matern si diversificarea precoce la bebelusi pot creste riscul de infectii.

5. Risc crescut de alergii. Nu se cunoaste modul in care copiii tolereaza imunologic proteinele din alimente, dar se stie faptul ca unele alimente pot provoca alergii si ca introducerea acestor alimente in dieta copilului mic poate insemna o sensibilizare imunologica a acestuia, in sensul ca se poate alege cu alergii care sa-l supere toata viata. Dezvoltarea de alergii si alte reactii imunologice la nivelul intestinului sunt strans legate de introducerea timpurie a alimentelor complementare.

Atunci cand exista un istoric familial de alergii, sfatul specialistilor este de a intarzia introducerea alimentelor care provoaca alergii in dieta bebelusului. Este vorba despre laptele de vaca, soia, oul, pestele si chiar carnea de pui (recomandate, in acest caz, dupa varsta de 6 sau chiar 12 luni)

6. Risc de boala celiaca. Bebelusul nu este obisnuit cu toate substantele nutritive existente in alimente. Asa ca unele dintre aceste substante, care in mod normal sunt bine tolerate de organismul adult si chiar sunt recomandate oamenilor mari, pot face mult rau copiilor mici. O astfel de substanta este glutenul, care poate provoca boala celiaca.

Boala celiaca este o afectiune a sistemului imunitar provocata de ingestia glutenului. Aceasta afectiune cauzeaza leziuni la nivelul intestinului subtire. Leziunile provocate la nivelul intestinului subtire provoaca sindromul de malabsorbtie (absorbtia anormala a nutrientelor, in special a grasimilor, a calciului, a fierului si a folatilor).

Glutenul este o proteina de origine vegetala care se gaseste in cereale - grau, orz sau secara. Glutenul poate sa fie introdus in alimentatia copilului de la varsta de 6 luni, in cantitati progresive.

7. Risc de obezitate. Specialistii in nutritie sustin ca diversificarea precoce la bebelusi poate duce la supraalimentare accidentala si obezitate. Copilul mic nu stie sa refuze alimentele si va deschide gurita pentru a primi hrana ori de cate ori i se ofera, iar mama ii va da pana cand crede ca s-a saturat si, uneori, asta inseamna prea mult. Supraalimentarea frecventa duce la obezitate. Copilul se va obisnui sa manance prea mult si metabolismul sau va avea de suferit.

8. Probleme de digestie. Bebelusii mai mici de 4 luni nu pot digera decat mancare lichida (lapte). Tractul digestiv al copiilor mici este in curs de dezvoltare. Din aceasta cauza, alimentele solide trebuie introduse treptat si la varsta potrivita. Medicii spun ca abia pe la 4-6 luni un copil are tractul digestiv suficient de matur pentru a primi piureuri fluide si sucuri de fructe.

9. Probleme renale. La fel ca si tractul digestiv, rinichii bebelusului sunt imaturi (dezvoltati insuficient) si nu pot face fata noilor provocari venite odata cu diversificarea precoce. Specialistii vor sa ne faca sa intelegem ca bebelusul nu este complet dezvoltat la nastere, el este in curs de dezvoltare. Micutul are nevoie de timp pentru a se adapta la noul mediu si la conditiile de viata. El invata totul, inclusiv cum sa primeasca noile alimente, cum sa le mestece si cum sa le digere.

10. Boli cardiovasculare si diabet. Cand vine vorba despre un copilas nou-nascut, totul trebuie facut treptat si cu moderatie. Primul an de viata al bebelusului este foarte important pentru dezvoltarea ulterioara si pentru starea lui de sanatate. Orice abuz poate provoca o problema de sanatate. Alaptarea naturala este cea mai simpla si sigura cale de a-ti alimenta bebelusul. Daca nu se poate, nu este o tragedie, exista formula de lapte, care in ziua de astazi este foarte apropiata de laptele matern. Cu toate acestea, diversificarea precoce la bebelusi nu este o solutie. Metabolismul copilului poate fi afectat. Bebelusul va fi privat de foarte multe substante nutritive si poate dezvolta boli grave, cum ar fi bolile cardiovasculare, hipertensiunea arteriala sau diabetul cu debut tarziu.

Diversificarea precoce la bebelusi – statistici si studii internationale

Din pacate, statisticile si studiile internationale arata ca multe mame incep diversificarea mult prea devreme. 90% dintre mamici introduc alimentele solide in alimentatia copilului inainte de 6 luni. 40% incep diversificarea inainte de 4 luni si 10% dau bebelusilor sa "guste" din mancarea solida inainte ca bebelusul sa implineasca o luna.

Un studiu efectuat de o echipa de cercetatori americani arata si motivele mamelor care au inceput diversificarea alimentatiei bebelusilor mai devreme de 4 luni:

"Copilul meu era destul de mare si de pregatit sa primeasca mancare solida".

"Copilul meu era infometat".

"Laptele praf este prea scump".

"Laptele matern nu mi se parea ca era suficient de hranitor si satios pentru copilul meu".

"Am vrut sa-i ofer si ceva mai gustos".

"Copilul meu dormea mai bine noaptea daca-i dadeam mancare solida".

"Copilul meu voia sa manance ceea ce mancam eu".

"Am urmat sfatul altor mamici".

 Kelley Scanlon, un epidemiolog american, care este si initiatorul acestui studiu, spune ca toate aceste motive sunt gresite: "Este un mit ca bebelusul va dormi mai bine noaptea in cazul in care primeste alimente solide. Laptele de mama este cel mai bun aliment pentru copiii mici, este gustos si contine toate nutrimentele de care are nevoie un copil pentru dezvoltare. In cazul in care laptele matern nu este de calitate, mesele pot fi completate cu formula de lapte care este imbogatita cu fier si are gustul apropiat de laptele matern. Exista, in schimb, pericolul ca bebelusul sa capete alergii de care sa nu mai scape toata viata, la fel cum exista pericolul ca bebelusul sa se inece cu alimentele solide pentru ca nu este suficient de pregatit sa le inghita in conditii de siguranta. Sa nu mai vobim de bolile digestive, renale, obezitate infantila, astm sau alte afectiuni care au ca punct de pornire alimentatia nepotrivita pentru varsta copilului. In concluzie, diversificarea precoce la bebelusi nu va aduce niciun beneficiu, nici mamei si nici copilului".

Surse: cbc.ca; eufic.org; dailymail.co.uk.

Articolul urmator
Forma capului la bebeluși: la ce trebuie să fii atentă
Forma capului la bebeluși: la ce trebuie să fii atentă

Noutăți de la Qbebe

Înscrie-te la newsletter-ul Qbebe și primești ultimele noutăți.

Va rugam sa completati campurile necesare.

    Alte articole care te-ar putea interesa

    Menopauza precoce: cauze, simptome și tratament
    Menopauza precoce: cauze, simptome și tratament

    Menopauza reprezintă o perioadă firească în viața unei femei, marcând încetarea menstrelor. Uneori, însă, menopauza poate surveni mai devreme decât te...

    Numărul de cazuri de cancer în rândul tinerilor este în creștere. Ce spun medicii despre epidemia cancerelor cu debut precoce
    Numărul de cazuri de cancer în rândul tinerilor este în creștere. Ce spun medicii despre epidemia cancerelor cu debut precoce

    În ultimul deceniu, oamenii de știință trag un semnal de alarmă: se poate vorbi despre o creștere a numărului de cazuri de cancer, la nivel global, în rândul...

    Seminar: Riscuri în sezonul rece în cazul prematurilor sau al nou-născuților cu probleme cardiace sau bronho-respiratorii
    Seminar: Riscuri în sezonul rece în cazul prematurilor sau al nou-născuților cu probleme cardiace sau bronho-respiratorii

    Asociația Unu și Unu prezintă un seminar pentru părinți, din care veți afla care sunt riscurile infectării cu Virusul Respirator Sincițial (VRS) în cazul prematurilor sau al...

    Bronz la solar: riscuri și beneficii
    Bronz la solar: riscuri și beneficii

    Lumea cosmetică evoluează pe zi ce trece, iar oamenii continuă să ia diferite măsuri pentru a-și obține aspectul de vis, fie că este vorba de ingrediente naturale sau de procese...

    Tot mai multe românce aleg să nască acasă. Care este motivul și ce riscuri implică
    Tot mai multe românce aleg să nască acasă. Care este motivul și ce riscuri implică

    Nașterea acasă, în confortul propriului cămin, alături de partenerul de cuplu, sună idilic, nu? Imediat după naștere, părinții își țin pruncul în brațe și mama...

    Copilul meu este alergic la ou! Cum se manifestă alergia la ou și ce riscuri prezintă pentru sănătatea micuțului
    Copilul meu este alergic la ou! Cum se manifestă alergia la ou și ce riscuri prezintă pentru sănătatea micuțului

    Alergia la ou face parte dintre cele mai frecvente alergii în rândul copiilor și apare în cazul în care în organismul percepe proteinele din albuș și/sau din...

    Consumul de alcool la adolescenți: efecte și riscuri
    Consumul de alcool la adolescenți: efecte și riscuri

    În anii adolescenței, copiii experimentează foarte mult și, de aceea, nu este exclus să ajungă să consume alcool. Fie că este vorba despre curiozitate, fie că este vorba despre...

    Kit folositor pentru bebeluși și mămici
    Kit folositor pentru bebeluși și mămici

    Gânguresc, zâmbesc, te privesc gingaș și îți umplu inima de fericire. Dar au și momente în care trec ușor de la o stare la alta, dorm prost, plâng și sunt...

    © 2024 Qbebe