Iti hranesti prea mult sau prea putin bebelusul?

Iti hranesti prea mult sau prea putin bebelusul?

Irina Olteanu - Redactor Senior

Intrebarea daca iti hranesti prea mult sau prea putin bebelusul nelinisteste pe multi proaspeti parinti. Ce inseamna exact prea mult si prea putin, cum iti poti da seama cand este cazul sa te opresti, respectiv sa continui cu hranirea celui mic vei afla in randurile urmatoare.

Ingrijorarea parintilor - bebelusul mananca prea mult sau prea putin

Unii parinti considera drept etalon pentru dezvoltarea bebelusului graficul de crestere disponibil in majoritatea cabinetelor de pediatrie, considerand ca daca cel mic se situeaza in jurul percentilei 50, ceva este in neregula. Uita insa faptul ca bebelusii au o silueta si conformatie variata, iar aceasta percentila este considerata greutatea tinta; jumatate din copii cantaresc mai mult, jumatate mai putin. Pentru cei care sunt mai inalti, o masura mai utila a cresterii corespunzatoare a copilului este percentila care raporteaza greutatea la inaltime, respectiv indicele IMC.

Citeste si: Greselile mamelor tinere in ingrijirea bebelusului 

Parintii considera pe buna dreptate ca parte din rolul de baza pe care il exercita fata de copil este sa il hraneasca cat de mult posibil; prietenii, rudele sau chiar persoanele mai putin cunoscute pot sa amplifice preocuparile tale cu privire la alimentatie, fie mirandu-se de lipsa apetitului/a unei cantitati insuficiente de mancare oferita copilului, fie de greutatea sa prea mare. Adevarul este ca nevoile copiilor difera, chiar si pentru acelasi copil, in functie de activitatea dintr-o anumita zi, iar un indrumar rigid nu poate fi decat contraproductiv. Cei mici au nevoie de cantitati de hrana in permanenta schimbare, influentate de nivelul de activitate, etapa de dezvoltare, temperatura aerului si umiditatea relativa si poate chiar de o viroza.

hranesti

Cum stie un parinte cat trebuie sa manance un copil?

La vasta de 5 luni si jumatate, cea mai mare parte din alimentatie provine din lapte de san sau formula. Alimentele solide, diversificarea ofera o experienta minunata cu aroma, textura si mecanica modului de a manca. Un bebelus poate fi alaptat cat de mult doreste sau poate primi 600-950 ml de lapte praf pe zi si in plus cat de multe alimente solide doreste.

Din fericire, bebelusii se nasc inzestrati cu un mecanism intern special care ii ajuta sa determine cat de mult au nevoie sa manance; un fel de autoreglare innascuta. Cei sanatosi, care primesc alimentele potrivite din punct de vedere nutritiv, tind sa manance exact cantitatea potrivita pentru varsta si ritmul lor de dezvoltare, atata timp cat parintii nu intervin adaugand calorii goale (constand in alimente si bauturi). Prin urmare, rolul tau ca parinte este in primul rand sa ii oferi bebelusului variante sanatoase pentru a-l invata sa recunoasca singur semnalele corpului si a nu influenta in mod negativ perceptia asupra senzatiei defoame, respectiv satietate.

Citeste si: Ce nu stiai despre mesele zilnice ale copilului 

Inainte de a se folosi de limbajul verbal, copiii au la indemana si limbajul corpului pentru a va transmite ca s-au saturat; cei mai mari se vor misca in scaunul de masa sau chiar se vor ridica, iar nou-nascutii vor impinge mamelonul/tetina afara din gura sau vor adormi. Un bebelus care tocmai a inceput diversificarea se va apleca in fata sau isi va deschide gura cand ii este foame, respectiv va inchide gura, se va rasuci sau se va lasa pe spate si chiar va impinge lingurita cand este satul.

Ca regula generala, pentru parintii care prefera sa fie precauti, intre nastere si varsta de 6 luni bebelusul va avea nevoie in medie de 60-74 ml de lapte/500 g greutate corporala/zi (de exemplu, daca are 4,5 kg, va avea nevoie de 590-740 ml pe zi). Nou-nascutii vor consuma doar 30-60 ml la fiecare masa, copiii de 1-2 luni 90-120 ml la o masa, copiii de 2-6 luni 120-180 ml la o masa, copiii de 6 luni-1 an: pana la 240 ml la o masa. Sunt de preferat mesele mai mici, mai frecvente, decat cele imbelsugate si disparate deoarece stomacul unui bebelus are marimea unui pumn (nu poate cuprinde cantitati mari de hrana).

Semnale ale corpului transmise de bebelus

Este evident faptul ca un bebelus sanatos va transmite numai semnale pozitive cu privire la starea sa generala de sanatate. Bebelusii care nu mananca suficient tind sa fie irascibili sau, dimpotriva, apatici. De asemenea, si cantitatea de urina eliminata trebuie urmarita; daca nu e prezenta in decurs de 8 ore, constituie un motiv de ingrijorare. O cantitate prea mare de mancare oferita bebelusului cauzeaza o senzatie de balonare la nivelul tractului digestiv, iar una insuficienta cauzeaza senzatia de pofta.

hranesti

In cazul bebelusilor daca le este foame veti observa ca vor plange, insa acesta este un simptom realmente tardiv (simptomele timpurii includ plesnitul sau suptul buzelor, rasucitul capului - catre mana cand ii loviti obravul si ducerea mainilor la gura). Asemenea manifestari vor fi prezente in special pe perioada puseelor de crestere, dar si la la 10-14 zile dupa nastere, la varsta de 3 saptamani, 6 saptamani, 3 luni si 6 luni; daca cel mic nu se simte bine veti observa o diminuare a apetitului. Veti sti ca bebelusul vrea sa manance mai mult cand va termina masa rapid si va cauta din ochi mai multa mancare; daca pare infometat dupa supt/un biberon, pregatiti-i o masura-doua de lapte (o cantitate mai mare se poate sa depaseasca necesitatile sale) sau lasati-l sa mai suga putin. 

Fiecare parinte insa are propria conceptie cu privire la modul in care bebelusul trebuie sa arate si ce anume trebuie sa manance. Unii parinti sunt multumiti cu un bebelus rotofei, in timp ce altii se tem de imaginea unui copil supraponderal. Insa aceasta preocupare cu privire la aportul de alimente la copil si la aspectul sau este lipsita de rost; daca bebelusul creste si se ingrasa corespunzator, nu trebuie sa va ingrijorati.

Semne de supraalimentare

Greutatea bebelusului nu reprezinta un indicator concludent al supraalimentarii. Regurgitarea/varsaturile pot sa va semnaleze faptul ca l-ati fortat prea mult pe cel mic sa manance (de exemplu, insistati sa ii introduceti in gura biberonul dupa ce refuza/isi rasuceste capul); cel mai adesea insa indica o reactie tipica varstei sau reflux gastro-esofagian. Dupa cum am mentionat si anterior, foarte rar se intampla ca cei mici sa manance prea mult si de obicei este vorba de copiii care sunt hraniti cu biberonul, deoarece veti putea observa mult mai bine cat mult lapte au ingerat in timpul unei mese. In plus, acestia depun mai putin efort decat la san, prin urmare pot consuma mai mult decat au efectiv nevoie.

Citeste si: 5 semne care iti arata ca iti hranesti exagerat copilul 

Sfatul specialistului

Doamna doctor Victoria Cret, medic primar Pediatrie, medic specialist Endocrinologie si Genetica Medicala, cu supraspecializare in Diabetologie pediatrica, atestat in Endocrinologie si Diabet Pediatric, atestat in Ecografia endocrina, Doctor in Stiinte Medicale. http://endocrinologiecopii.ro/ ne-a oferit urmatoarele informatii:medic

"Pentru sugarul alimentat cu lapte matern (la san) e dificil de stiut cantitatea supta, de aceea se apeleaza - la nevoie - la "proba suptului". Semnele ca nu i-ar ajunge laptele sunt dominate de plans, agitatie, curba ponderala nesatisfacatoare sau stagnarea cresterii in greutate.
La polul opus se situeaza alimentatia in exces si cresterea in greutate peste limitele varstei. Aici am un comentariu: cel mai important aspect intr-o alimentatie corecta este reprezentat de formarea unui stil sanatos de alimentatie: pauza dintre mese de aproximativ 3 ore, timp in care sugarul poate fi hidratat cu apa sau ceai neindulcit (cel mai frecvent de greseste prin indulcirea ceaiului dintre mese); urmeaza necesitatea pauzei nocturne la sugarul mare." 

De retinut

Semnale transmise de un copil subalimentat: crestere in greutate mai lenta decat normal, canititate diminuata de urina, aspect slabit, ridat al pielii bebelusului, plans persistent.
Semnale transmise de un copil supraalimentat: regurgitare abundanta sau varsaturi in exces imediat dupa masa, durere abdominala/colici (isi strange picioarele pe un abdomen tensionat) imediat dupa hranire, crestere excesiva in greutate.

Daca mergeti cu cel mic la medic, acesta va verifica cel mai probabil lungimea, greutatea si dezvoltarea sa in ansamblu. Atata timp cat este una ascendenta, nu exista motive de ingrijorare. In cazul in care constatati ca ati supraalimentat bebelusul, este important sa incetati sa faceti acest lucru si sa respectati semnalele transmise de corpul sau; daca se rasuceste sau impotriveste, inseamna ca nu mai doreste sa manance. De asemenea, apar si situatii in care parintii ajung sa-si hraneasca copiii excesiv doar ca modalitate de linistire, ceea ce nu reprezinta cea mai buna varianta (masa urmatoare poate fi insotita de varsatura).

Incepeti treptat cu mese in familie, daca nu le organizati deja, care se includa acelasi fel de mancare pentru toata lumea, evident cand varsta peermite, si petreceti impreuna timp de calitate. Nu sunt indicate bauturile sau alte alimente intre mese, cu exceptia apei, deoarece vor cauza inevitabil o scadere a poftei de mancare.

Incetati sa numarati/cuantificati mancarea consumata; nu are importanta cate grame mananca cel mic la o masa, ci sa fie sanatos, vessel, sa ude constant scutecele si sa se dezvolte armonios. Ajutati bebelusul sa ragaie o data-de doua ori dupa fiecare masa. Pe masura ce programul de masa dobandeste o oarecare stabilitate/consistenta, veti stabili impreuna, de comun acord cata hrana este suficienta si la ce interval de timp, rutina care se modifica, in mod evident, odata cu cresterea celui mic.

Multumim doamnei doctor Victoria Cret pentru informatiile oferite. 

Surse:

http://ellynsatterinstitute.org; www.askdrsears.com; www.thebump.com; www.drgreene.com; www.babycenter.com 

Articolul urmator
Bebe a ajuns acasă! 5 produse care îți vor fi de mare ajutor în prima lui etapă de viață
Bebe a ajuns acasă! 5 produse care îți vor fi de mare ajutor în prima lui etapă de viață

Noutăți de la Qbebe

Înscrie-te la newsletter-ul Qbebe și primești ultimele noutăți.

Va rugam sa completati campurile necesare.

    Alte articole care te-ar putea interesa

    Valentina Pelinel a fost aspru judecată în online că și-a dus fetițele de 5 ani la manichiură. „Lac pe unghii prea devreme...mult prea devreme"
    Valentina Pelinel a fost aspru judecată în online că și-a dus fetițele de 5 ani la manichiură. „Lac pe unghii prea devreme...mult prea devreme"

    Gemenele Valentinei Pelinel și ale lui Cristi Borcea au crescut și s-au transformat în adevărate domnișoare! Mama lor le duce la salon de unde se intorc cu unghiile colorate și...

    4 zodii care vorbesc prea mult
    4 zodii care vorbesc prea mult

    A fi vorbăreț nu este un defect. De fapt, este grozav să ai talentul de a vorbi cu oricine despre orice, pentru că, procedând astfel, dai impresia că ești prietenos și sociabil....

    4 zodii mult prea permisive. Nu impun limite și riscă să fie rănite
    4 zodii mult prea permisive. Nu impun limite și riscă să fie rănite

    Să stabilești anumite limite este binevenit atât pentru tine, cât și pentru cei din preajma ta. Nu fac excepție nici relațiile romantice, impunerea unor limite...

    Nimeni nu dorea să îmi țină bebelușul în brațe când l-am născut pentru că era prea urât. Dar iată cum arată acum
    Nimeni nu dorea să îmi țină bebelușul în brațe când l-am născut pentru că era prea urât. Dar iată cum arată acum

    Foarte puțini nou-născuți sunt cu adevărat drăgălași, să recunoaștem. Bebelușii vin pe lume cu pielea zbârcită de la 9 luni de înotat în lichid amniotic,...

    Interzis copiilor! 6 lucruri pe care pediatrii le consideră mult prea periculoase pentru cei mici
    Interzis copiilor! 6 lucruri pe care pediatrii le consideră mult prea periculoase pentru cei mici

    E normal ca cei mici să fie atrași de lucruri distractive, însă unele dintre ele sunt periculoase. Iată 6 lucruri pe care medicii pediatri le interzic copiilor, din motive de...

    Expunerea copiilor pe rețelele de socializare: când e prea mult
    Expunerea copiilor pe rețelele de socializare: când e prea mult

    Se trăiește din ce în ce mai mult pe rețelele sociale și din ce în ce mai puțin în viața reală. O mâncare arătoasă la restaurant, o excursie, o nuntă,...

    Ne cicălim prea mult copiii! Iată ce spun experții în parenting să facem în schimb
    Ne cicălim prea mult copiii! Iată ce spun experții în parenting să facem în schimb

    Printre rutinele pe care le urmezi, fără să îți dai seama, se numără și aceea de a-ți cicăli copilul cât este ziua de lungă. Fie că este vorba despre faptul că...

    Patru copii nevoiași duc pe umeri griji prea mari pentru vârsta lor: „Îmi doresc cel mai mult, și cel mai mult să pot să învăț”
    Patru copii nevoiași duc pe umeri griji prea mari pentru vârsta lor: „Îmi doresc cel mai mult, și cel mai mult să pot să învăț”

    Sorin și frații lui nu își doresc un telefon nou sau haine de firmă, ci hrană pe masă, rechizite și un purcel în ogradă!

    © 2025 Qbebe