Ghid pentru mămici: cum să faci acasă mâncare pentru bebeluși

Ghid pentru mămici: cum să faci acasă mâncare pentru bebeluși

Alina Nedelcu - Redactor Senior

Chiar dacă știm că este mai comod să achiziționăm cât mai des mâncare de bebeluși gata preparată, specialiștii ne îndeamnă să apelăm mai rar la acest obicei. Mult mai benefic pentru ei va fi să le preparăm noi mâncarea, acasă. Parcurge cu atenție articolul de mai jos pentru a afla cum ar trebui să procedezi pentru a reuși să-i pregătești bebelușului tău cea mai sănătoasă și mai savuroasă hrană. Vei vedea că nu este așa de complicat cum credeai, mai ales dacă vei avea la îndemână „recuzita" adecvată.

Fii foarte atentă la igienă

Cu atât mai mult cu cât este vorba despre pregătirea mâncării pentru bebelușul tău este necesar să fii extrem de atentă la respectarea regulilor de igienă în bucătărie.
De pildă, trebuie să ții cont de următoarele aspecte:
• Să te speli cât mai bine pe mâini înainte de a atinge ingredientele folosite
• Ai grijă ca echipamentele utilizate în prepararea hranei bebelușului să fie curățate și igienizate
• Spală bine fructele și legumele, îndepărtează cu atenție sâmburii sau semințele
• Nu uita să depozitezi la frigider/la congelator mâncarea pentru bebeluș, în cazul în care nu i-o vei servi imediat după ce ai pregătit-o.

Ajută-te de o „recuzită" variată

Pentru a reuși să pregătești acasă o gamă variată de mâncare pentru bebeluș, este nevoie să ai la îndemână tot felul de echipamente. Multe dintre ele pot fi regăsite în orice bucătărie, dar dacă ești mama unui bebeluș ar fi ideal să procuri ulterior și altele, care nu numai că-ți vor ușura munca, dar te vor ajuta să obții cele mai sănătoase preparate.
  Iată ce nu ar trebui să-ți lipsească din bucătărie:
  • Dispozitive de îndepărtat coaja fructelor/legumelor
• Un robot de bucătărie sau un blender
• Un pasator manual
• Un dispozitiv de zdrobit cartofii
• strecurătoare
• Vase pentru gătit la aburi
• Tot felul de cratițe și oale
• Un suport pentru cuburile de gheață
• Tot felul de spații de depozitare care să poată fi puse în congelator
• Bandă adezivă
• Un marker permanent

Mama si bebelus in bucatarie

Fii atentă la modul în care alegi să prepari mâncarea bebelușului

Acesta va depinde, pe de o parte, de stadiul de dezvoltare și de vârsta bebelușului și, pe de altă parte, de echipamentele de care dispui.
În condițiile în care ai hotărât că este cel mai bine să prepari acasă hrana micuțului tău, acordă-ți libertatea de a alege diverse metode de a găti, punându-ți creativitatea la încercare. Vei vedea că te vei obișnui cu acest demers și vei reuși să prepari mâncăruri pe care bebelușul va ajunge să le adore.
Poți să-ți obții preparatele cu oricare dintre aceste metode:

Ajută-te de un robot de bucătărie special pentru mâncarea bebelușului

Dacă vrei să gătești fără să-ți mai consumi timpul cu îndepărtarea cojilor și semințelor, încearcă să apelezi la un robot de bucătărie special pentru mâncarea bebelușului.  Aparatul de gatit cu aburi si blender Philips AVENT care permite prepararea rapida, in conditii de igiena maxima si la consistenta dorita, pentru bebelusul tau: un singur recipient pentru ambele functii, prin simpla intoarcere a recipientului puteti opta intre a fierbe alimentele la aburi sau a pasa hrana pregatita.

Mese hranitoare preparate usor
• Design compact pentru depozitare usoară
• Preparati la abur si intoarceti vasul pentru amestecare
• Putine componente de curatat

Prepara hrana pentru fiecare etapa de diversificare a alimentatiei
• Amesteca, de asemenea, carne, peste si leguminoase
• Adecvat pentru sosuri si alimente uscate
• Performanta de amestecare puternica

Zdrobește alimentele

Vei începe prin a fierbe, a găti la aburi, a pune la microunde sau a coace diverse alimente, până când acestea se vor frăgezi.
De exemplu, dacă ai fructe și legume moi (precum banane sau avocado ce sunt foarte coapte) sau dacă ai unele fierte în prealabil (cum ar fi cartofi, dovlecei, mere, pere etc) folosește un dispozitiv de pasare a cartofilor sau pur și simplu o furculiță.

Taie alimentele bucățele sau rade-le

Dacă bebelușul a început să se hrănească în mod independent, poți să variezi textura hranei pe care i-o oferi. Pur și simplu vei tăia alimentele dorite în bucăți mai mari sau mai mici sau le vei rade. Poți să le amesteci apoi cu ceva de consistență lichidă.
Folosind oricare dintre aceste demersuri, vei putea să prepari fără probleme feluri de mâncare precum piureuri, paste moi cu sos sau chiar ouă bătute.

Bebelus in scaunel special si mama ce taie fructe

Citește și: 6 semne care îți indică faptul că bebelușul poate să se hrănească și cu alimente solide

Nu uita nici de strecurătoare

Când prepari o mâncare cu alimente care au coajă, poți să te asiguri că aceasta va ajunge să aibă o consistență perfectă dacă vei utiliza o strecurătoare.
Chiar dacă în prealabil te-ai folosit de un robot de bucătărie sau de un pasator manual, acest fapt nu înseamnă că nu poți să-ți perfecționezi preparatele și cu ajutorul unei strecurători. După aceea, vei putea să-ți servești bebelușul direct, punându-i mâncarea în castronel.

Citește și: Rețete pentru bebeluși

Cum ar trebui să-i oferi mâncarea bebelușului

Întrucât fructele și legumele sunt esențiale încă din primii ani de viață ai copilului nostru, este bine ca acestea să le fie oferite încă de când sunt foarte mici.
Când vine vorba despre un bebeluș, fructele și legumele se vor servi mai ales zdrobite, sub fomă de paste și piureuri. Pentru ca acestea să iasă așa cum trebuie, trebuie să scoatem semințele, sâmburii și să îndepărtăm cojile. În plus, legumele pot fi preparate la aburi, fierte sau coapte până când vor avea consistența adecvată bebelușului.
Proteinele sunt și ele foarte importante și trebuie introduse cu grijă în dieta unui bebeluș. De pildă, carnea va trebui foarte bine gătită, în condiții de maximă igienă și va fi și ea inițial pasată. Dacă vei considera necesar, poți să-i modifici consistența adăugând ceva lichid (apă sau supă de exemplu).

Cum vei încălzi/vei lăsa la dezghețat mâncarea pentru bebeluș

Bebelușii nu trebuie să servească mâncarea foarte caldă, așa că este suficient să te asiguri că aceasta va fi la temperatura camerei sau ușor încălzită.
Poți, de pildă, să pui la microunde câte o porție pe care urmează să o servești micuțului tău.
În ceea ce privește lăsarea mâncării la dezghețat, poți să te orientezi, aproximativ, cât de mare va fi porția pe care i-o vei oferi bebelușului și o poți scoate din congelator, depozitând-o ulterior în frigider. Nu vei greși nici dacă o vei lăsa acolo peste noapte.

Piureuri pentru bebelus, puse intr-un recipient ce va fi pus la congelatorCum să procedezi pentru a păstra mâncarea de bebeluși pe care tocmai ai preparat-o

Când vrei să păstrezi pentru mai mult timp, în condiții de deplină siguranță, mâncarea pentru bebeluș, va trebui să o ții la congelator. Îți va fi cel mai ușor să o pui într-un suport pentru cuburi de gheață.
Pentru a depozita pentru scurt timp mâncarea pe care tocmai ai pregătit-o va trebui să procedezi astfel: cu o linguriță vei lua mâncarea și o vei pune în recipient. După aceea o vei acoperi cu o folie de plastic și o poți lăsa în congelator pentru 1-2 ore.
Dacă vrei să o păstrezi pentru mai mult timp, va trebui ca, după ce mâncarea a înghețat bine, să o introduci într-o pungă specială pentru depozitarea alimentelor în congelator. Acum este momentul să apelezi la bandă adezivă pentru a securiza punga și vei lua și o etichetă, pe care vei scrie data la care ai pus mâncarea la congelator.

Voi știați cum ar trebui să procedăm și de ce fel de echipamente am avea nevoie pentru a le putea pregăti bebelușilor noștri mâncare sănătoasă și gustoasă?

Surse:
www.mashed.com

Articolul urmator
Eructația la bebeluși: ghid complet pentru părinți
Eructația la bebeluși: ghid complet pentru părinți

Noutăți de la Qbebe

Înscrie-te la newsletter-ul Qbebe și primești ultimele noutăți.

Va rugam sa completati campurile necesare.

    Alte articole care te-ar putea interesa

    Mofturi la mâncare versus aversiunea senzorială la mâncare: cum facem diferența
    Mofturi la mâncare versus aversiunea senzorială la mâncare: cum facem diferența

    Copilul este mofturos sau suferă de o aversiune față de mâncare? Icnește, refuză și plânge? Cum recunoști semnele și cum ar trebui să gestionezi situația?

    Tranziția copilului către creșă: ghid complet pentru mămici și tătici
    Tranziția copilului către creșă: ghid complet pentru mămici și tătici

    A venit momentul în care te întorci la muncă! Cel mai probabil că te gândești să-l duci pe cel mic la creșă. Însă cum se va adapta acolo? E o idee bună? Dacă...

    Cum faci acasă maia naturală?
    Cum faci acasă maia naturală?

    Maiaua este un ingredient fundamental în panificație, cunoscut și sub denumirea de drojdie sălbatică. Maiaua este o pastă fermentată alcătuită din făină și apă, care...

    Kit folositor pentru bebeluși și mămici
    Kit folositor pentru bebeluși și mămici

    Gânguresc, zâmbesc, te privesc gingaș și îți umplu inima de fericire. Dar au și momente în care trec ușor de la o stare la alta, dorm prost, plâng și sunt...

    Și-a lăsat copiii singuri acasă în weekend ca să fie cu iubitul ei. Le-a lăsat de mâncare dulciuri și chipsuri
    Și-a lăsat copiii singuri acasă în weekend ca să fie cu iubitul ei. Le-a lăsat de mâncare dulciuri și chipsuri

    O mamă și-a lăsat copiii singuri acasă și a zburat la mii de kilometri distanță de aceștia, pentru a-și petrece weekendul cu iubitul ei. Femeia „a avut grijă” să le...

    Cum faci acasă cea mai bună prăjitură cu brânză de vaci. 3 rețete delicioase
    Cum faci acasă cea mai bună prăjitură cu brânză de vaci. 3 rețete delicioase

    Brânza de vaci este un aliment care oferă nutrienți valoroși, cum ar fi proteine, calciu și fosfor și, mai mult decât atât, face parte dintre cele mai populare...

    12 motive pentru care chiar trebuie să faci mișcare în timpul sarcinii. Mărturia unei mămici
    12 motive pentru care chiar trebuie să faci mișcare în timpul sarcinii. Mărturia unei mămici

    Atunci când ești însărcinată pare că toată lumea își dă cu părerea în legătură cu ce și cât ar trebui să mănânci, ce ar trebui să faci, să...

    Cum se poate să îți lași fetița de 9 ani peste noapte la o prietenă si să fie lasată nesupravegheată și fără mâncare?
    Cum se poate să îți lași fetița de 9 ani peste noapte la o prietenă si să fie lasată nesupravegheată și fără mâncare?

    Sunt absolut oripilată și nervoasă! Fetița mea de 9 ani are o prietenă foarte bună. Sunt apropiate încă de la 2 ani de când au început amândouă grădinița....

    © 2024 Qbebe