Exista cativa "primi pasi" care trebuie urmati inainte de a incepe diversificarea propriu-zisa. Trebuie sa-ti stapanesti emotiile si sa-ti incarci bateriile cu multa, multa rabdare si totul va decurge de minune.
La 6 luni micutul tau incepe usor, usor sa-si contureze personalitatea, se descopera mai mult pe sine si devine din ce in ce mai constient de lucrurile care il inconjoara. Deja incepe sa recunoasca fetele membrilor familiei, sta in sezut fara ajutor, se joaca si "vorbeste" pe limba lui.
Prima intalnire cu diversificarea alimentatiei la 6 luni
Perioada mai grea tocmai s-a incheiat. In primele 6 luni ai fost pe "teren minat" pentru ca sistemul digestiv si intregul organism al bebelusului erau inca destul de imature. Laptele matern/praf l-au ajutat pana acum sa se dezvolte si sa ia destul de mult in greutate. In continuare, trebuie sa-i diversifici alimentatia pentru ca laptele nu mai acopera in totalitate nevoile nutritionale ale copilului.
Primul produs pe care il introduci in alimentatia bebelusui trebuie sa fie unul destul de neutru. Nu trebuie sa fie nici prea dulce, dar nici prea acru. Poti alege morcovul. Mai exact piure de morcov. Este o leguma destul de tare, asa ca nu il poti servi crud. Este indicat sa-l introduci la cuptor, nu sa-l fierbi. Prin fierbere, se pierd destul de multe vitamine.
Piureul de morcovi, cartofi si pui de la Humana, disponibil pe magazinvavianpharma.ro, poate fi folosit in diversificare dupa varsta de 6 luni, nu contine gluten, nu are adios de sare, si nici arome si coloranti, asigurand necesarul zilnic de energie si substante nutritive adaptat varstei.
Se administreaza 4-6 lingurite la inceputul diversificarii si se creste treptat aceasta cantitate pana la portii complete.
Oricat de greu ti s-ar parea la inceput, trebuie sa ii stabilesti micutului un program. Bebelusul trebuie sa aiba 2 mese pe zi in care sa-l hranesti cu mancare solida. Poti alege un piure de fructe sau de legume, dar si amestec de cereale in laptele matern/praf. Consistenta cerealelor in lapte va creste progresiv. In prima zi, vei folosi o masura, maximum doua.
Reguli in diversificarea alimentatiei la 6 luni
1. Hraneste bebelusul cu moderatie. "Tovarasa" ta in aceasta etapa este lingurita. De la aceasta masura pornesti. Cate o lingurita la inceput, apoi numarul linguritelor va creste simultan cu trecerea zilelor.
2. Copilul va manca la masa, nu in brate, sau in camera, in fata televizorului. Trebuie sa inteleaga importanta mesei. Este adevarat ca ar fi mult mai simplu sa-l hranesti in timp ce el se uita linistit la desenul preferat, dar il vei invata prost.
3. Nu amesteca mancarea solida cu lapte. Daca bebelusul nu vrea sa manance ce i-ai pregatit in ziua respectiva, nu il forta. Lasa-l cateva zile si incerci din nou. Amestecul laptelui cu piureul nu este o solutie.
4. Ai grija la alergii. Organismul copilului are nevoie de 2 zile in care sa se invete cu alimentul nou. In timpul acesta urmaresti si cum ii reactioneaza sistemul imunitar. Orice schimbare de comportament sau pe piele trebuie semnalate medicului. Este o posibila reactie alergica si trebuie sa scoti definitiv acel aliment din meniul micutului.
5. Introduci un singur aliment. Nu inseamna ca daca bebelusul a primit bine un aliment, in ziua urmatoare este in regula sa incerci altul. Abia dupa 4,5 zile poti face asta.
Relatie deja "stabila" cu diversificarea
Multi medici pediatri recomanda inceperea procesului de diversificare a alimentatiei la varsta de 6 luni. Fac asta pentru ca la aceasta varsta majoritatea copiilor au sistemul digestiv suficient de dezvoltat incat sa faca trecerea de la hranirea doar cu lapte la cea cu alimente solide. Insa nu este o regula! Recomandarea lor este si sa se inceapa atunci cand bebelusul este pregatit. Prin "pregatit", se refera la starea lui de sanatate si la controlul asupra corpului.
Prin urmare, bebelusul tau s-a dezvoltat mai repede si ai inceput diversificarea la 4 luni. Ai incercat pana acum mancarea solida precum cerealele, piureul de fructe si legume, dar si sucul de legume. De la 6 luni mai faceti cativa pasi catre mancarea mai solida.
Acum intervine branza de vaci, iaurtul si galbenusul de ou si carnea (de la 6 luni si jumatate).
Citeste si: Diversificarea alimentatiei bebelusului: 10 porunci de la medici pediatri si neonatologi
Meniul bebelusului la 6 luni:
Masa 1 - 7.00 - lapte matern/praf cu/fara cereale (orez, porumb, tapioca)
Masa 2 - 10.00 - piure de fructe (mere, pere, caise, nectarine, piersici + branza de vaci (facuta in casa)
Masa 3 - 13.00 - piure de legume (morcov, dovlecel, pastarnac, cartof, rosie, ardei)
Masa 4 - piure de fructe crude (poate fi amestecat cu iaurt de casa sau branza de vaci)
Masa 5 - 21.00 - lapte matern/praf cu/fara cereale
Cerealele cu fulgi de ovaz si piersici de la Vavian Pharma contin cereale de ovaz si foarte mult lapte, fiind potrivite tot dupa varsta de 6 luni. Cerealele sunt satioase si gustoase, contin cele 13 vitamine esentiale si sunt imbogatite cu fier, iod si calciu.
Usor de preparat, fara adaos de arome si fara coloranti, cerealele asigura necesarul zilnic de energie, adaptat varstei.
Carnea intervine in meniul bebelusului la varsta de 6 luni si jumatate. Este de preferat sa se introduca la masa a treia (ora 13.00), o cantitate de 50 g (bucata de marimea unei nuci). Carnea poate fi depozitata la frigider, timp de 48 de ore, nu mai mult!
De retinut!
Nu folosi sare sau alte condimente in piure si atunci cand fierbi carnea.
Cumpara cereale care nu contin gluten sau arome.
Daca nu mai ai suficient lapte matern, adreseaza-te medicului pediatru. Te va indruma catre alegerea unei formule corespunzatoare pentru copilul tau.
Foloseste doar produse pregatite de tine, in casa. Nu folosi iaurt sau branza de vaci din comert.
Desertul cu iaurt, mere si caise de la Humana este un desert pe baza de lapte covasit, perfect pentru micutii peste 6 luni. Desertul contine calciu, care ajuta la formarea normala a dintilor si sistemului osos, si are vitamine si minerale, esentiale pentru cresterea si dezvoltarea armonioasa.
Branza de vaci facuta in casa:
Ingrediente: 1 litru lapte 1,5 % grasime + 8 tablete de Calciu lactic
Pas 1: Se fierbe laptele timp de 20 de minute
Pas 2: Se adauga tabletele in laptele fiert si luat de pe foc
Pas 3: Trece compozitia prin strecuratoare intr-un tifon fiert (sterilizat) si o lasi la scurs timp de 3, 4 ore
Depozitare: La frigider (2-8 grade), timp de maxim 48 de ore.
Iaurt facut in casa:
Ingrediente: 1 litru lapte + 1 lingura iaurt
+ 1 lingura smantana
Pas 1: Se fierbe laptele timp de 20 de minute
Pas 2: Se adauga lingura de iaurt si cea de smantana si se amesteca
Pas 3: Se lasa compozitia la racit timp de 4, 6 ore, la temperatura camerei
Depozitare: La frigider (2-8 grade), intre 24-48 de ore.
Atentie! Iaurtul si smantana trebuie sa fie foarte proaspete si de calitate foarte buna!
Surse: http://www.pediatrucluj.ro, http://pediatruldebuzunar.blogspot.ro, http://www.babyhealth.ro