Inca nu ai inceput procesul de diversificare si nici nu stii daca micutul tau este pregatit? Ai auzit tot felul de pareri despre diversificare. "Trebuie sa inceapa obligatoriu la 6 luni..", "Nu este rau sa incepi treptat de pe la 4 luni", "La 5 luni e bine". Nu stii pe care sa o iei in considerare? Iata si raspunsul: Pe niciuna!
Poti asculta parerile altor mamici, dar nu este indicat sa le si urmezi. Cel mai bun sfat in privinta diversificarii alimentatiei il poti primi de la medicul pediatru. Mergi cu micutul la control si impreuna cu specialistul puteti lua decizia cea mai buna pentru junior. In general, medicii sunt de parere ca alaptarea ar trebui efectuata obligatoriu pana la 6 luni si daca exista posibilitate, pana la 12 luni.
Fata in fata cu diversificarea la 5 luni
Bebelusul tau a ajuns la varsta de 5 luni. Este perfect sanatos si se arata interesat de mancarea adultilor. Este timpul sa-i diversifici meniul. Nu uita! Acorda-i timp copilului sa se acomodeze cu alimentele, nu il forta si nu amesteca mai multe alimente.
Cereale
Poti incepe diversificarea cu cereale (orez, porumb, tapioca, hrisca). Se gasesc in comert produse de la diferite firme. Ce trebuie sa ai tu in vedere cand le cumperi: sa nu contina gluten, arome, zahar si sa fie speciale pentru varsta micutului tau.
Important! Incepe cu masuri mici de cereale, o lingurita, cel mult doua, amestecate cu lapte (matern/praf). Nu trebuie sa introduci doua tipuri diferite de cereale intr-o singura saptamana. Consistenta amestecului se face in timp, progresiv maresti doza.
Atentie! Cerealele ingrasa si pot constipa. De asemenea, pot provoca alergii. Din momentul in care incepi sa le administrezi, urmareste reactiile bebelusului.
Citeste si: 10 NU-uri in diversificarea alimentatiei bebelusului
Fructe
In diversificarea alimentatiei, bebelusului nu trebuie sa-i lipseasca vitaminele si nutrimentele. Sucurile din mar, piersica si nectarina sunt benefice micutului tau. Acestea se folosesc in mod special la bebelusii care nu au un scaun regulat. Incepi administrarea sucului cu o lingurita in prima zi, doza crescand simultan cu ziua. Vei ajunge la 20/30 de ml pe care indicat ar fi sa-l servesti intre mic dejun si pranz.
Important! Sucul nu inlocuieste laptele. Hranirea cu lapte matern/praf se face in continuare, ori de care ori este nevoie. Sucul din fructe trebuie sa fie facut de tine, in casa. Nu folosesti produs ambalat din comert, oricat ar fi de natural.
Experienta in diversificarea alimentatiei la 5 luni
Exista mamici care incep diversificarea alimentatiei mai devreme, de la varsta de 4 luni. Fac asta pentru ca micutul lor este intr-o stare de sanatate foarte buna si au control bun asupra corpului lor. Pentru aceste mamici, varsta de 5 luni reprezinta continuarea experimentarii. Au facut fata cu brio primelor incercari cu cereale si fructe. Acum, a venit momentul trecerii intr-o noua etapa.
Legume
De la varsta de 5 luni poti incepe sa jonglezi cu legumele (morcov, cartof, dovleac, patrunjel, pastarnac). Este inutil sa te gandesti la retete complicate si sofisticate. Micutul tau nu este critic culinar si nu-si va da seama daca ceea ce ii pui in fata este supa crema sau piure.
Pasul 1: Fierbi legumele
Pasul 2: Pasezi legumele
Pasul 3: Hranesti micutul
Important! Te vei folosi in continuare de lingurita. Trebuie sa-l familiarizezi pe sugar cu alimentele solide. Daca ai pregatit o cantitate mai mare de piure, pune-o intr-un borcanel si depoziteaz-o la frigider. Din ea mai poti hrani bebelusul si ziua urmatoare, insa nu mai mult.
Atentie! Cand hranesti copilul, nu o face direct din borcanel. Saliva lui va grabi procesul de alterare al mancarii.
Meniul zilnic al unui bebelus la 5 luni
Masa 1- 5.00 - 7.00 - Lapte matern SAU lapte praf cu/fara cereale
Masa 2 - 9.00 - 11.00 - Piure de fructe
Masa 3 - 13.00 - 15.00 - Piure de legume
Masa 4 - 17.00 - 19.00 - Lapte matern SAU lapte praf cu/fara cereale
Important! Nu trebuie sa folosesti niciun condiment. La fel ca si in cazul fructelor si al cerealelor, trebuie sa urmaresti reactiile copilului in fata unui aliment nou. Daca sesizezi pete de roseate pe fata sau pe oricare alta parte a corpului, trebuie sa mergi la medic.
Surse: http://www.pediatrucluj.ro, http://www.stanfordchildrens.org/, http://dieta.romedic.ro, http://www.sfatulmedicului.ro