Ce alimente trebuie să eviți în diversificare: sfatul medicului

Ce alimente trebuie să eviți în diversificare: sfatul medicului

Irina Olteanu - Redactor Senior

Diversificarea este desemnată, pe bună dreptate, o reală piatră de încercare în viața multor părinți. Și nici copiilor nu le este întotdeauna ușor să facă trecerea de la lapte matern sau praf la alimente solide. Îți venim în ajutor cu o serie de sfaturi pentru ca totul să decurgă ușor, precum și cu informații din partea medicului specialist.

Diversificarea, o etapă de încercare

Tocmai când te bucurai că micuțul sau micuța ta s-a obișnuit cu mesele de lapte, iată că intervine etapa diversificării, care nu de puține ori se constituie într-o reală aventură. De obicei aceasta are loc în jurul vârstei de 6 luni și este un moment important pentru a introduce alimentele solide care îi vor conferi bebelușului nutrimentele necesare vârstei (nu mai pot fi suplinite doar de către lapte).

Organizația Mondială a Sănătății încurajează alăptarea exclusivă pentru primele 6 luni din viață, iar dacă mama are parte de un regim alimentar sănătos, laptele matern ar trebui să ofere bebelușului suficientă energie și nutriție până la această vârstă. Se consideră că bebelușii cu vârsta mai mică de 17 săptămâni nu sunt pregătiți din punctul de vedere al dezvoltării pentru alt tip de hrană cu excepția laptelui. Dacă observi însă semne care îți transmit că este pregătit precum coordonarea mâinilor, a ochilor și a gurii, că încearcă să apuce alimente și să le introducă în gură, că poate să stea așezat și să își mențină capul drept, dar și să înghită alimente, îi poți introduce și alimente solide.

Iată câteva sfaturi care îți vor ușura procesul diversificării:
- Pregătește locul unde va începe diversificarea. Implementează o rutină pentru mese. Asigură-te că bebelușul este bine susținut într-un scaun de masă confortabil, fără a fi prea strâns
- Permite-i suficient timp să savureze mâncarea. Chiar dacă se linge la gură, nu-i stăvili această mică plăcere. În acest mod limba și gura sa se coordonează pentru a înghiți efectiv și a-și dezvolta mușchii limbii și ai gurii pentru vorbit
- Distrează-te. Încurajează ca ora mesei să devină una de distracție și joacă cu mâncarea, în care cel mic să experimenteze cu apucatul, strânsul și storsul alimentelor. Astfel va fi încurajat să le guste, să se bucure de ele și să învețe noi arome
- Mâncați împreună. Stai cu bebelușul tău la ora mesei și mâncați împreună. Folosiți o singură farfurie și lasă-l să îți guste mâncarea. Mesele sunt despre socializare, așadar vorbește cu cel mic despre mâncare
- Ai încredere în mama natură. Reflexul de regurgitare funcționează bine în gura bebelușilor. Dacă alimentele alunecă spre cerul gurii, le vor scuipa și vor face frecvent acest lucru cât timp învață să mănânce alimente solide.
- O mulțime de legume. Permite-i bebelușului tău să se bucure de gustul legumelor. Nu ascunde gusturile provocatoare cu cele ușor de acceptat și lasă-l pe cel mic să aprecieze gustul lor fără dulceața unui fruct; în caz contrar le pot găsi dificil de acceptat mai târziu (de exemplu, nu amesteca broccoli cu piure de mere)
- Continuă mesele de lapte. Indiferent de tipul de diversificare pentru care optezi (direcționată de bebeșuș sau clasică), fie laptele matern, fie cel praf ar trebui să existe în continuare alături de alimentele solide deoarece oferă majoritatea nutrimentelor de care bebelușul tău are nevoie. Cu cât cantitatea de alimente solide va crește, cu atât cantitatea de lapte va scădea.
- Cât de mult? Lasă-ți bebelușul să decidă când s-a săturat și nu îl forța să termine de mâncat. Îi poți oferi o porție în plus dacă observi că mai dorește
- Nu abandona. Chiar dacă micuțul tău nu pare să aprecieze un anumit aliment pe care i-l oferi, nu renunța. Poate să dureze până la 14 încercări înainte de a deprinde un gust nou, în special unul provocator, prin urmare nu te îngrijora dacă observi inițial grimase sau refuzuri. De cele mai multe ori sunt doar niște reacții corporale și nu trebuie interpretate drept dezgust.

diversificare

Sfaturi pentru o diversificare sănătoasă

Doamna doctor Camelia Olteanu, medic specialist în Nutriție și Dietetică, președinte al Asociatiei Dieteticienilor și Nutriționiștilor din România http://cameliaolteanu.ro ne-a oferit următoarele informații: 

Alimentația în primul an de viață necesită o atenție deosebită deoarece în această perioadă nicio altă funcție vitală nu este mai importantă decât hrănirea. Hrănirea stă la baza formării încrederii în adulții din jur și momentul mesei este unul de investigare a mediului înconjurător. Sațietatea produce copilului un sentiment de fericire și siguranță.
Părinții trebuie să acorde o atenție deosebită hrănirii bebelușului deoarece aportul energetic excesiv sau carențial ce va conduce la obezitate, respectiv malnutriție, este implicat în apariția unor boli cronice la vârsta adultă. Alimentația hipercalorică în această perioadă stimulează lipogeneza, determinând hipertrofia (mărirea volumului) și hiperplazia (mărirea numărului) celulelor adipoase și va avea ca rezultat obezitatea precoce. Malnutriția severă se asociază cu un risc crescut de boli cardiovasculare, accidente vasculare cerebrale și diabet zaharat.
În primele 6 luni de viață se recomandă alimentația naturală a copilului deoarece laptele uman conține toate elementele nutritive necesare procesului de creștere și în plus, conține anticorpi și factori antiinfecțioși care nu sunt prezenți în formulele de lapte pentru sugari.
După primele 4- 6 luni de viață, dieta copilului va fi diversificată. La vârsta de 1 an, sugarul mănâncă 1/3 din cantitatea consumată în mod normal de un adult (bineînțeles este vorba de un adult normoponderal și responsabil în ceea ce privește alimentația rațională).

diversificare

Sunt interzise
Până la împlinirea vârstei de 1 an este interzis consumul de miere de albine și sirop de porumb deoarece pot conține spori de Clostridium botulinum și pot determina botulism care este o afecțiune gravă și poate pune viața copilului în pericol. Nu trebuie exagerat cu îndulcirea alimentelor deoarece excesul de glucide va conduce la dependență și în viitor la obezitate, carii dentare, diabet zaharat. Pentru evitarea cariilor dinților de lapte, bebelușilor nu li se vor da alimente dulci la culcare sau în timpul nopții și nu li se va permite să doarmă cu biberonul cu lapte sau suc în gură. Este adevarat că bebelușii preferă gustul de dulce datorită gustului dulce al laptelui matern, dar acest lucru nu înseamnă că se va folosi zahar în toate alimentele și în niciun caz nu se va recurge la îndulcitori.

Laptele de vacă integral nu se recomandă copiilor sub 1 an deoarece conține cantități reduse de fier, acid linoleic și vitamina E, în schimb conține cantități excesive de sodiu, potasiu și proteine care suprasolicită funcția renală. Nu se recomandă introducerea laptelui degresat în alimentația copilului sub 2 ani deoarece carența de lipide se manifestă prin stagnarea creșterii, leziuni trofice ale pielii, mucoaselor și fanerelor, xeroftalmie (afecțiune oculară), neuropatie periferică.
Făinoasele care conțin gluten (griș, orz, secară) vor fi introduse cu prudență, după 6 luni. Se va începe cu cereale pe bază de orez. Se interzic cerealele îmbunătățite cu zahăr, ciocolată, arome și coloranți artificiali.

Sarea va fi utilizată în cantități foarte mici. Albușul de ou se va introduce după vârsta de 1 an deoarece poate produce reacții alergice. Fructele uscate se vor înmuia în apă în prealabil, dar se va ține cont că au un puternic efect laxativ.
Sub niciun motiv nu li se vor da bebelușilor produse gen fast-food, mezeluri, sarmale, carne grasă, lactate grase, sucuri acidulate, produse de cofetărie și patiserie, pe motivul că mănâncă adulții, copilul vede și "poftește"! Astfel vor fi evitate intoxicațiile alimentare, steatoza hepatică, diareea, riscul dezvoltării bolilor cardiovasculare.

Nu se vor trece bebelușii și copiii în general pe o dietă vegană pentru că părinții consideră că ar fi cea mai sănătoasă dietă și cea mai potrivită pentru copilul lor. Consecințele asupra dezvoltării și sănătății copilului vor fi dezastruoase. Să lăsăm această decizie să fie luată de copilul devenit între timp adult, în cunoștință de cauză!
Părinții trebuie să decidă asupra alimentării corecte a copiilor lor ținând cont de sfaturile persoanelor îndreptățite (medic pediatru, nutriționist) și mai puțin de propriile lor preferințe influențate de reclamele din mass-media, sfaturile vecinilor sau poftele pentru "bombe calorice".

Mulțumim doamnei doctor Camelia Olteanu pentru informațiile oferite.

Surse: www.netmums.com; www.kickscount.org.uk; www.madeformums.com

Articolul urmator
De ce să nu administrezi sirop de tuse copiilor sub 5 ani
De ce să nu administrezi sirop de tuse copiilor sub 5 ani

Noutăți de la Qbebe

Înscrie-te la newsletter-ul Qbebe și primești ultimele noutăți.

Va rugam sa completati campurile necesare.

    Alte articole care te-ar putea interesa

    Dieta în coxartroză: ce alimente să eviți și ce să consumi
    Dieta în coxartroză: ce alimente să eviți și ce să consumi

    Pe măsură ce articulația șoldului face piruete grațioase de-a lungul anilor, uzura își joacă rolul, ducând la o afecțiune care poate fi adesea asociată cu...

    Cea mai sănătoasă pâine: ce trebuie să conțină și ce trebuie să eviți
    Cea mai sănătoasă pâine: ce trebuie să conțină și ce trebuie să eviți

    Pâinea este unul dintre cele mai întâlnite și îndrăgite alimente în cultura noastră, cu toate că, în ultima perioadă, auzim tot mai multe lucruri...

    4 schimbări vizibile ale pielii în timpul sarcinii. Când trebuie să te adresezi medicului
    4 schimbări vizibile ale pielii în timpul sarcinii. Când trebuie să te adresezi medicului

    De la vergeturi și vene varicoase, până la coșuri și pete pigmentare, pielea unei femei suferă o serie de modificări în timpul sarcinii. Majoritatea sunt inofensive, nu pun...

    De ce trebuie să eviți să crești un copil de „sticlă”?
    De ce trebuie să eviți să crești un copil de „sticlă”?

    Copilul de „sticlă” s-a simțit sau se simte invizibil în relația cu părinții săi, deoarece toată atenția și grija acestora sunt îndreptate spre fratele sau...

    Treburile casnice pe care trebuie neapărat să le eviți în sarcină
    Treburile casnice pe care trebuie neapărat să le eviți în sarcină

    Femeile însărcinate trebuie, mai mult ca niciodată protejate. Treburile casnice care implică ridicarea de greutăți sau expunerea la diferite substanțe toxice sau solvenți sunt...

    A inceput postul Crăciunului 2024! Ce alimente nu mai trebuie să consumi, după spusele preotului Vasile Ioana
    A inceput postul Crăciunului 2024! Ce alimente nu mai trebuie să consumi, după spusele preotului Vasile Ioana

    Data de 15 Noiembrie 2024 marchează începutul postului Crăciunului. Acesta durează până pe data de 25 decembrie 2024, când creștinii ortodocși vor avea dezlegare...

    Sfatul terapeutului: 7 reguli pe care orice cuplu trebuie să le urmeze
    Sfatul terapeutului: 7 reguli pe care orice cuplu trebuie să le urmeze

    Terapeuții în probleme de cuplu își oferă sfaturile prețioase cuplurilor care visează la o viață lungă împreună, la o relație frumoasă, bazată pe respect și...

    Sfatul specialistului: 4 mituri despre perioada de concepție pe care nu trebuie să le mai crezi
    Sfatul specialistului: 4 mituri despre perioada de concepție pe care nu trebuie să le mai crezi

    Steven Palter, medic ginecolog și directorul unei clinici de fertilitate din New York este cunoscut în mediul online (dar nu numai) pentru că demontează miturile cu privire la...

    © 2025 Qbebe