Potrivit specialistilor, un bebelus de pana in 3 luni trebuie alaptat la cerere la 2-3 ore in timpul noptii. La 3-4 luni, copilul are nevoie de 2-3 hraniri la cerere in timp ce la 5-6 luni, de doar 1-2 alaptari pentru ca la 7-9 luni sa ceara una, poate doua alaptari. Dupa 10 luni, teoretic, bebelusul nu ar mai trebui hranit noaptea.
Pediatrii sunt de parere ca la 4-5 luni, organismul bebelusului are capacitatea de a asimila in timpul zilei fara a mai fi necesare mesele nocturne. Cu toate acestea, recomanda mamicilor sa continue sa-si hraneasca micutii in timpul noptii pana cand introduc in alimentatie 3 mese solide pe zi.
Dar cum iti dai seama ca bebelusul tau este pregatit sa renunte la mesele din timpul noptii, fie ca este vorba de lapte matern sau formula? In primul rand, convinge-te ca suge de foame si nu din obisnuita. In caz ca se trezeste doar sa se foiasca si cauta sanul ca se se joace, este semn clar ca nu ii este foame. In al doilea rand, consulta pediatrul sa-ti spuna daca bebelusul tau se dezvolta normal si asimileaza bine in timpul zilei. Daca medicul isi da acceptul, il poti invata pe cel mic sa doarma fara sa se mai trezeasca pentru alaptare.
Daca te-ai obisnuit cu alaptatul nocturn si nu iti afecteaza somnul, iti poti hrani bebelusul la san pana cand renunta singur la suptul de peste noapte. Daca observi insa ca cel mic se trezeste mai mult din obisnuita si vrei sa-i oferi un somn linistit pana dimineata, ia in considerare tacticile de mai jos.
1. Renunta gradual la mesele nocturne
Cum vei reusi sa faci acest lucru? Incearca sa maresti intervalul dintre mesele nocturne si sa scazi cantitatea de lapte pana cand le eliminati complet. Spre exemplu, daca bebelusul obisnuieste sa suga de 3 ori pe noapte, sa spunem la orele 01.00, 04.30 si la 07.00, decalati programul cu o jumatate de ora pana elimini complet sedinte de alaptare.
Astfel, desi obisnuit sa primeasca hrana noaptea, organismul copilului se va adapta treptat la noul program.
2. Decaleaza cina
De asemenea, ca o completare a primei metode, ca sa nu se mai trezeasca atat de des in toiul noptii, muta-i ultima masa inainte de culcare cat mai tarziu. Daca il alaptai la 21.00-22.00, incearca sa ii decalezi cina la 23.00-24.00. Astfel, cresc sansele sa nu se mai ceara san pana spre dimineata.
3. Alapteaza-l mai des ziua
Bebelusul care-si satisface nevoile nutritionale in timpul zilei, va dormi neintors noaptea. Prin urmare, o metoda garantata sa-l faci sa renunte la mesele nocturne esta sa-l alaptezi cat mai des ziua. Incearca sa-i micsorezi intervalul intre sedintele de alaptat si sa-l tii la san mai mult.
4. Ofera-i seara o masa solida
Daca ai inceput deja diversificarea, ofera-i micutului tau inainte de culcare o masa solida care sa-i potoleasca foamea de peste noapte. Ai grija sa fie ceva usor, dar totusi satios. Poti incerca biscuiti cu iaurt sau cu banana.
5. Ofera-i apa in schimbul laptelui
Poti incepe prin a-i dilua treptat laptele cu apa pana ajungi sa-i oferi apa in timpul noptii in locul laptelui. Apa nu este atat de interesanta precum laptele si usor-usor bebelusul nu se va mai trezi pentru alaptare.
6. Liniste!
Creeaza-i un climat linistit, departe de lumina si zgomotul nocturne, intr-o incapere bine aerisita inainte de culcare. Astfel, va mariti sansele ca micutul sa doarma linistit pana dimineata.
7. Ramai ferma!
Odata inceput procesul de renuntare la mesele nocturne ale sugarului, este foarte important sa ramai calma si ferma pe pozitie! Nu trebuie sa te lasi induplecata de plansul bebelusului si sa reintroduci mesele scoase.
Totodata, trebuie sa iei in considerare ca exista multiple cauze pentru care bebelusul se poate trezi noaptea: eruptia dentara, caldura, zgomotul, o sperietura. Daca este ud, schimba-l in liniste pe intuneric. Daca a tresarit, ia-l in brate si linisteste-l doar mangaindu-l, fara prea multe vorbe. Se va obisnui, astfel, sa doarma mai mult noaptea.
Citeste si: Cum introduci mancarea solida in dieta bebelusului tau
Surse: www.askdrsears.com; www.netmums.com; www.babysleepsite.com