Este în regulă să faci sport în timpul alăptării ?
Mai ales dacă ești o persoană care iubește mișcarea vei fi dornică să știi dacă poți face sport și în perioada în care alăptezi. Răspunsul este cel pe care-l aștepți: da, poți face sport când alăptezi.
Cercetările din domeniu au arătat că activitatea fizică moderată nu va influența în mod negativ nici compoziția laptelui matern , dar nici sănătatea bebelușului tău. Mai exact, dacă alăptăm și facem sport, dar nu în exces, laptele nostru își va păstra calitatea întrucât va conține în continuare:
• substanțe benefice imunității bebelușului (precum imunoglobulina A secretorie sau lactoferina)
• minerale esențiale pentru dezvoltarea copilului (calciu, magneziu, fosfor, potasiu, sodiu)
• grăsimi, proteine, lactoză
În plus, specialiștii ne asigură că nu trebuie să ne temem de faptul că activitatea fizică ar putea duce la scăderea cantității de lapte pe care i-l oferim copilului și nici că laptele va avea un nivel de acid lactic mai ridicat, ceea ce îi poate fi dăunător micuțului.
Din contră, suntem sfătuite să începem să facem sport în timpul alăptării, de îndată ce medicul ne spune că organismul nostru este refăcut după naștere. De regulă, este necesar să treacă 6 săptămâni de la naștere până când am putea fi gata să începem o activitate fizică regulată. Iar dacă, în momentul în care începem să facem sport, simțim orice durere sau disconfort, trebuie să ne oprim și să ținem cont de semnalele pe care ni le dă corpul.
Sportul ne poate ajuta în mai multe feluri în perioada de alăptare:
• Va fi benefic pentru sănătatea inimii noastre și va îmbunătăți, per ansamblu, condiția noastră fizică
• Ne va ajuta să fim mai energice
• Va reduce nivelul de stres și va combate stările depresive
• Ne va ajuta să avem oase mai puternice
• Ne va sprijini în lupta de eliminare a kilogramelor în plus de după naștere.
Cum este recomandat să procedezi pentru a face sport, în condiții optime, în perioada de alăptare
Pentru a te simți cât mai confortabil când derulezi o activitate fizică în timpul alăptării, dar și pentru a nu fi mereu stresată de ideea că laptele tău va avea de suferit, ține cont de următoarele aspecte:
Fii inventivă
Se poate întâmpla, de pildă, să vrei să te întâlnești cu câteva prietene pentru a merge împreună la o sală de sport, la un bazin de înot sau pur și simplu să alergați. Dar bebelușul tău ar vrea tocmai atunci o masă pe cinste și începe să plângă. Dacă iei în considerare acest aspect, nu uita să-ți faci un plan de rezervă. Spre exemplu, după ce îl alăptezi, chiar dacă este tot agitat, pune-l în căruț și faceți o plimbare în pas vioi. Nu numai că nu vei „sări” peste „porția” ta de mișcare, dar vei avea șanse ca bebelușul să se liniștească mai ușor!
Alăptează înainte să te apuci să faci mișcare
Într-adevăr, este un mare disconfort să faci mișcare când ai sânii plini de lapte. Îi vei simți mai grei, mai sensibili și chiar mai dureroși.
Pentru a evita o astfel de situație neplăcută, străduiește-te să alăptezi înainte să faci sport. Te vei simți ușurată, iar bebelușul îți va fi recunoscător!
Fii atentă la susținerea sânilor
Alege o bustieră de calitate, care să nu te strângă prea tare și care, eventual, să fie astfel concepută încât să-ți poți alăpta bebelușul chiar și în timpul unei activități sportive.
Ține cont de următorul lucru: o bustieră prea strânsă, purtată prea mult, deși te va face să crezi că sânii se bucură de o susținere perfectă, nu va face altceva decât să contribuie la scăderea volumului de lapte! (ca urmare a creșterii riscului de a crea un blocaj al canalelor prin care circulă laptele)
Hidratează-te
Întrucât vei pierde apă prin transpirație, este esențial să o înlocuiești permanent.
Iată de ce este important să bei apă atât înainte de a începe o activitate sportivă, cât și pe parcursul ei și, desigur, după ce aceasta se va încheia.
În plus, o hidratare optimă va păstra calitatea laptelui oferit bebelușului.
Ai grijă să eviți băuturile energizante și cele bogate în zahăr, care nu numai că nu te vor hidrata bine, dar te vor face să primești calorii mai multe decât cele eliminate prin activitatea fizică propriu-zisă.
Citește și: Alaptarea:obiceiuri de-ale mamei care pot dauna bebelusului
Nu te abține să mănânci!
Deși poți fi tentată să te abții cât mai mult din a mânca, în scopul de a pierde cât mai repede kilogramele în plus, nu este deloc indicat să procedezi așa. Ia în considerare faptul că, în perioada de alăptare, corpul tău va arde oricum mai multe calorii ca de obicei, iar activitatea fizică pe care o vei desfășura te va scăpa și ea de calorii.
Dacă faci spor în perioada de alăptare, nu te feri să te hrănești corespunzător. Esențial este să eviți acele alimente pline de calorii „goale" și să te orientezi către o dietă variată, echilibrată și sănătoasă. Numai așa vei fi într-o formă bună, vei avea suficientă eenrgie și îți vei recăpăta treptat, dar într-un mod sănătos, silueta dorită.
Încearcă să faci un duș înainte să alăptezi
Pentru a fi sigură că transpirația de la nivelul sânilor tăi nu va afecta gustul laptelui (în sensul în care i-ar conferi un gust mai sărat ca de obicei), este preferabil să faci duș înainte să-ți alăptezi bebelușul.
Iar dacă nu ai răgazul pentru a face un duș, pur și simplu spală-ți bine doar zona sânilor.
Citește și: Cele mai eficiente exercitii fizice care iti vor reda silueta dupa nastere
Voi mai știți și alte aspecte interesante legate de cum ar trebui să facem sport în perioada de alăptare?
Surse:
www.acsm.org; www.active.com;www.bestforbabes.org; www.breastfeeding.asn.au