Sanii dupa alaptare

Sanii dupa alaptare

Irina Olteanu - Redactor Senior

Sanii dupa alaptare isi modifica adeseori marimea, forma si textura, dar exista si mame la care acestia raman neschimbati. Ce se intampla exact in organism dupa aceasta perioada si cum putem interveni vom afla in cadrul articolului urmator.

Aspecte importante

Multe femei se ingrijoreaza ca in urma alaptarii sanii lor se vor lasa si vor deveni neatragatori. Adevarul este ca viata insasi ii "supune" la o serie de incercari, astfel ca varsta, cresterea sau scaderea in greutate, efectul gravitatii si multe altele au un impact asupra lor. In timpul sarcinii sanii se pregatesc pentru alaptare, marindu-se, in timp ce sfarcurile si areolele se inchid la culoare si se maresc de asemenea in dimensiune.
La cateva zile dupa nastere, sanii capata un aspect plin si greu odata cu aparitia lactatiei (creste volumul de sange din ei si se umplu cu lapte), iar dupa aproximativ 2 saptamani vor reveni la forma initiala (nu in totalitate), proces denumit involutie si vor ramane in acest fel pana la intarcare (sau timp de 15 luni) deoarece un tesut adipos inlocuieste tesutul care produce lapte in mod gradual. In momentul in care va recuperati greutateasanii de dinainte de sarcina si sanii isi vor reveni la marimea corespunzatoare, desi probabil nu vor fi la fel de atragatori cum erau inainte de graviditate.

Ati auzit de multe ori faptul ca alaptarea cauzeaza aspectul flasc al sanilor (cunoscuta drept ptoza) insa acesta este un mit fiind vorba mai degraba de sarcina si nu de alaptare. Exista in plus si o serie de motive care se pot cumula conducand la lasarea sanilor cum sunt: un indice corporal crescut (IMC - pielea se intinde mai mult), prezenta mai multor sarcini (pielea se va intinde de mai multe ori), varsta inaintata (reprezinta o evolutie normala), marimea mare a cupei inainte de sarcina (dar si forma lor; sanii mai rotunzi tind sa-si mentina forma mai bine decat cei mai mari si cu forma alungita) si chiar fumatul (pielea isi pierde elasticitatea). De asemenea, si genetica joaca un rol important in determinarea marimii, formei sanilor si rezistenta ligamentelor, precum si in greutatea corporala.

Desi nu multa lume cunoaste acest lucru, sanii nu contin niciun muschi. Ei sunt atasati de muschii pieptului prin niste benzi subtiri (ligamentele lui Cooper) care nu sunt foarte tensionate si din acest motiv sanii se pot misca in voie. Cand ramaneti insarcinate si acestia vor suferi o serie de schimbari, dupa cum am mentionat anterior, ligamentele se pot intinde ceea ce conduce la acea infatisare lasata (se pare ca aceasta modificare apare indiferent daca alaptati sau nu) si chiar la o micsorare saula un aspect mai putin plin.

Doamna doctor Mihaela Leventer - Medic dermatolog Dr Leventer Centre ne mentioneaza:

"In perioada alaptarii sanii se maresc in volum, apar vergeturi, vasele de sub piele devin vizibile, mameloanele se largesc si se innegresc. Pe ele se vad mai bine canalele prin care se elimina laptele. La sistarea alaptarii, volumul sanilor scade dramatic. Cele mai multe femei constata ca masa glandelor mamare ramine mica intr-un sac de piele prea larg. Vergeturile se observa mai bine, areola mamara protruzioneaza vizibil si ramane cafeniu inchis."

Prevenire si tratare

Pentru a preintampina lasarea sanilor, ii puteti pregati (creand o piele rezistenta si elastica) pentru alaptare printr-o dieta corespunzatoare. In acest sens trebuie sa stiti ca o alimentatie cu putina grasime (in care se evita unt, smantana si alte grasimi animale sau vegetale) nu va ajuta la dobandirea unei pieli elastice. Motivul pentru care se intampla acest lucru este ca fiecare celula din organism dispune de o membrana care ar trebui sa fie compusa in proportie de cel putin 50% din grasimi saturate, celulele devenind astfel puternice, rezistente si elastice si cu o integritate sporita. Daca optati pentru grasimi vegetale cum sunt soia si uleiul de rapita, membranele celulare sunt deteriorate mai usor si nu vor fi pregatite pentru intinderea si tensionarea pe care o prespune alaptarea. Consumul de grasimi saturate reprezinta si cheia evitarii vergeturilor de pe sani dupa nastere. Pielea are nevoie si de acid arahidonic care se gaseste in principal in galbenus de ou si unt si care este evitat in mod gresit. Acest acid este vital pentru formarea corespunzatoare a legaturilor dintre celule, in lipsa sa pielea nu mai poate sa-si mentina umiditatea in mod adecvat si este mai usor deteriorata deoarce apa intercelulara se evapora (din cauza lipsei jonctiunilor celulare).



Multi Mam Balsam de la Vavian Pharma protejeaza si hraneste pielea mamelonului inainte si dupa alaptare. Balsamul previne iritatiile, nefiind necesara indepartarea produsului inainte de alaptare. Produsul este natural, hipoalergenic si inofensiv pentru copii.
Multi Mam Lanolin este un produs adresat mamicilor cu mameloane sensibile si uscate. Multi Mam Lanolin, de la Vavian Pharma, poate fi utilizat in orice perioada a zilei, dar se recomanda aplicarea acestuia inainte de alaptare. Produsul contine lanolina pura, fara conservanti si nu este necesara indepartarea acestuia inainte de alaptare, fiind inofensiv pentru copii. Mai poate fi utilizat si in cazul nasului uscat si buzelor crapate de la raceala, atat la copil cat si la mama.

Doamna doctor Mihaela Leventer - Medic dermatolog Dr Leventer Centre ne mentioneaza: 

medic"Sarcina modifica aspectul sanilor fara sansa de preventie reala. Chiar si femeile care nu nasc constata ca sanii se modifica o data cu inaintarea in virsta. Cremele antivergeturi, tratamentele de electrostimulare sau pompele cu vacuum nu rezolva prea mult aspectul sanilor."

Ptoza sau involutia sanilor poate reprezenta o preocupare de ordin estetic, insa nu implica probleme medicale. Cand decideti sa ramaneti din nou insarcinate, tesutul mamar va reveni la aspect initial si va produce fara probleme lapte. In cazul in care nu doriti o alta sarcina, se pare ca poate dura si 3 ani pana la recuperarea formei si marimii initiale sau aveti la dispozitie varianta chirurgiei estetice, putand opta pentru augumentare mamara sau lifting mamar insa trebuie sa luati in considerare ca ambele proceduri pot interfera cu alaptarea in viitor. Pentru solutii de moment, puteti apela la sutiene/bustiere speciale pentru alaptat care sustin greutatea sanilor si va usureaza alaptarea.

Daca optati pentru o intarcare timpurie (la 4-6 luni dupa nastere) veti suferi de o modificare si mai vizibila a sanilor deoarece cerintele de lapte sunt in aceasta perioada cele mai ridicate si pielea intinsa excesiv va ramane flasca, fiind necesara indepartarea ei chirurgicala. De aceea, intarcarea trebuie sa aiba loc in mod treptat, de preferat intre 2-4 ani ai copilului, oferind un timp corpului pentru a fi capabil sa restranga si sa resoarba tesutul mamar. O scadere treptata in greutate a acestei zone poate fi "ajutata" si de modificari in alimentatie alaturi de exercitii fizice insa trebuie sa retineti ca alaptarea constituie cea mai sanatoasa metoda de a hrani bebelusul si nu trebuie sa va stea in cale aceasta problema de estetica. Nu in ultimul rand, este perfect posibil si chiar normal sa alaptati consecutiv mai multi copii si sa observati schimbari minore sau chiar absenta lor odata ce decideti sa intarcati.

Doamna doctor Mihaela Leventer - Medic dermatolog Dr Leventer Centre precizeaza:

"Interventia chirurgicala reconstructiva ramane din pacate solutia optima pentru refacerea volumului si formei sanilor. Sunt medicpropuse mai multe feluri de operatii dar cea mai simpla si cu efectul cel mai agreabil din punct de vedere estetic ramine introducerea unei proteze mamare submuscular pentru a reface forma initiala a sanilor."

Multumim doamnei doctor Mihaela Leventer pentru ajutorul acordat in realizarea articolului.

Citeste si:

Sani frumosi inainte si dupa nastere! Afla cum! 

Sfatul specialistului: Sarcina si alaptarea afecteaza sanii! Vor mai fi la fel vreodata?

Modificarile sanilor de la sarcina la intarcare  

Surse:
www.mayoclinic.org; www.thehealthyhomeeconomist.com; www.babycenter.com; www.babycentre.co.uk; http://breastfeeding.about.com/

Articolul urmator
Noua găselniță în puericultură: pălăria de alăptare în public
Noua găselniță în puericultură: pălăria de alăptare în public

Noutăți de la Qbebe

Înscrie-te la newsletter-ul Qbebe și primești ultimele noutăți.

Va rugam sa completati campurile necesare.

    Alte articole care te-ar putea interesa

    Am folosit pompa de alăptare în public și am fost mustrată. Ce mi-aș fi dorit să știe toți oamenii
    Am folosit pompa de alăptare în public și am fost mustrată. Ce mi-aș fi dorit să știe toți oamenii

    Alăptarea în public este un subiect controversat, care generează două tabere mari și late: pro și contra. Această mămică de peste Ocean povestește experiența sa cu alăptarea...

    Beneficiile peștelui în dieta de alăptare (pe etape)
    Beneficiile peștelui în dieta de alăptare (pe etape)

    Ca să-i poți oferi copilului tău lapte matern de cea mai bună calitate, trebuie să îți asiguri o dietă variată și echilibrată. Procedând așa, obții vitaminele,...

    Studiile confirmă: tații joacă un rol esențial în susținerea procesului de alăptare
    Studiile confirmă: tații joacă un rol esențial în susținerea procesului de alăptare

    Tatăl se poate implica activ în creșterea copiilor chiar din primele zile de viață. Cu multă grijă și suficientă informație, bărbatul își poate susține partenera să...

    O femeie își alăptează fiica de 7 ani înainte și după școală și spune că este ceva perfect normal
    O femeie își alăptează fiica de 7 ani înainte și după școală și spune că este ceva perfect normal

    Sophie spune că cei din jur sunt se îngrozesc când văd că încă își alăptează fiica de 7 ani, dar nu îi pasă. Ea spune că, atâta vreme cât...

    Am născut acum câțiva ani, dar încă mai simt lovituri „fantomă”, ca și cum aș fi însărcinată în continuare
    Am născut acum câțiva ani, dar încă mai simt lovituri „fantomă”, ca și cum aș fi însărcinată în continuare

    De obicei, prin al de-al doilea trimestru începi să simți primele mișcări ale bebelușului în burtică. Este emoționant! La început se simte ca un fluture care...

    Abia produc lapte pentru copilul meu, iar sora mea îmi cere să-i dau și ei pentru a face săpun din el
    Abia produc lapte pentru copilul meu, iar sora mea îmi cere să-i dau și ei pentru a face săpun din el

    Alăptarea nu este întotdeauna ușoară. Din păcate, nu sunt puține mămicile care se confruntă cu mastita, angorjarea sânilor din cauza acumulării excesive de lapte,...

    Emily Burghelea a devenit mamă a doua oară! Ce probleme de sănătate a avut la câteva zile de la naștere
    Emily Burghelea a devenit mamă a doua oară! Ce probleme de sănătate a avut la câteva zile de la naștere

    În urmă cu aproape o săptămâna, Emily Burghelea a devenit din nou mămică. Fosta concurentă „Bravo, ai stil” a adus pe lume un băiețel perfect sănătos, care...

    Am alăptat gemenii prietenei mele timp de un an. Am simțit că sunt tot copiii mei
    Am alăptat gemenii prietenei mele timp de un an. Am simțit că sunt tot copiii mei

    Aflată în dificultate după o naștere naturală plină de complicații, o mamă s-a văzut în imposibilitatea de a-și alăpta copiii gemeni. Noroc cu prietena ei care avea...

    © 2024 Qbebe