Raceala in alaptare - aspecte importante
Desi multe mame se tem ca ar putea transmite boala bebelusului, este bine sa stiti ca, de fapt, alaptarea va proteja copilul de infectie, deoarece corpul lor produce anticorpi (fata de virusul/microbul respectiv), care sunt transmisi prin lapte. Astfel, adeseori cel mic ajunge sa fie singurul membru al familiei care nu este "contaminat" sau prezinta cele mai usoare simptome. Raspandirea bolii se realizeaza practic prin contactul cu secretii din gura si din nas. Prin urmare, daca urmati zilnic o rutina de igiena, puteti evita contaminarea celui mic.
Aceasta rutina consta in: evitarea contactului fata in fata, stranutul/tusea/suflatul nasului langa cel mic si, mai ales, curatarea frecventa a mainilor (prin spalare cu apa si sapun, in special inainte de a lua bebelusul in brate sau de a-l alapta). Eventual, puteti achizitiona de la farmacie masti medicale pentru o siguranta sporita (desi cel mic se poate speria de noua voastra infatisare). Nu uitati sa consumati multe lichide pentru a va pastra corpul hidratat si o cantitate sporita de legume si fructe (pentru un surplus de energie) si retineti ca lactatia poate descreste in timpul si imediat dupa raceala, dar va reveni la normal dupa ce veti depasi perioada de convalescenta. De asemenea, incercati sa va odihniti cat de mult posibil pentru a usura vindecarea organismului, fie cand cel mic doarme, fie apelati la ajutor din partea familiei/prietenilor.
In realitate, exista foarte putine situatii in care o mama nu trebuie sa alapteze, fiind vorba in general de afectiuni grave care fie se pot transmite copilului, fie necesita administrarea unor medicamente extrem de puternice (care pot trece bariera laptelui) si in cazul racelii chiar este recomandata alaptarea (fie ca este vorba de o durere de gat, gripa, enteroviroza care sunt incluse in aceeasi categorie), deoarece, fie ca vreti sau nu, cel mic va fi expus bolii voastre. In cazul in care febra dureaza mai mult de 3 zile si nu scade sub tratament simptomatic (antipiretic, analgezic), trebuie sa apelati la doctor, deoarece poate fi vorba de o infectie bacteriana ce necesita administrarea de antibiotic si medicul va poate indruma catre cel compatibil cu alaptarea. O singura contraindicatie majora priveste alaptarea, si anume cand apare septicemia (raspandirea bacteriilor in intregul organism) ce necesita spitalizarea de urgenta (bacteriile ajung in fluxul sanguin si respectiv in lapte). In acest sens, o atentie speciala impune infectia cauzata de streptococul A cand trebuie intrerupta alaptarea (cel putin in decursul primelor 24 ore de terapie a mamei) si uneori administrat un tratament preventiv bebelusului.
Raceala in alaptare - medicamente
Aflati ca, in cazul in care urmati o terapie medicamentoasa specifica racelii, exista o serie de medicamente care interfereaza cu productia laptelui (diminuand-o). Astfel, s-a constatat faptul ca antihistaminicele conduc la o lactatie scazuta si, in plus, cauzeaza o stare de somnolenta la copii (urmata de un supt mai putin energic), fiind indicata o administrare zilnica unica, inainte de culcare. Decongestionantele cu administrare orala, in schimb, cauzeaza agitatie/neliniste la bebelus si pot scadea de asemenea productia de lapte, in acest sens pseudoefedrina fiind des intalnita si sigura de administrat, insa aveti grija, fiindca afecteaza lactatia in special la mamele cu bebelusi mai mari de opt luni si la cele care deja au o productie scazuta de lapte (in general este vorba de o utilizare pentru un timp indelungat).
Paracetamolul si ibuprofenul, cel mai des intrebuintate medicamente (sub diverse denumiri farmaceutice) sunt considerate sigure pentru femeile care alapteaza si chiar si antibioticele (cu acordul medicului), spre deosebire de aspirina (din cauza posibilitatii aparitiei sindromului Reye la bebelus, nici pe perioada sarcinii nu era indicata), codeina (analgezic), fenilefrina (decongenstionant in compozitia anumitor medicamente), guaifenesina (expectorant in siropuri de tuse). Ibuprofenul este preferat de medici drept analgezic, deoarece doar 0,6% din doza administrata ajunge in lapte. In ceea ce priveste siropul de tuse, urmariti sa nu contina o cantitate mai mare de 20% de alcool. Guaifenesina care se gaseste si in Robitussin nu suprima tusea, ci usureaza eliminarea mucusului. Dextrometorfan, care se gaseste in Humex, functioneaza prin actiunea la nivelul transmitatorilor chimici ai creierului si este considerat cel mai sigur si cel mai putin probabil sa ajunga in lapte, insa urmariti semne de somnolenta la cel mic, daca il administrati. In cazul in care necesitati si medicatie antidiareica, nu sunt recomandate medicamentele care contin subsalicilat de bismut, deoarece au fost asociate cu sindromul Reye. Medicamentele antiemetice (impotriva varsaturilor) sunt considerate sigure, insa urmariti eventuale manifestari la bebelus si evitati meclizina sau ciclizina.
Recomandarea general valabila este sa optati mai degraba pentru forme simple, cu actiune scurta in detrimentul formelor active de lunga durata si cu ingrediente multiple si retineti ca suspendarea alaptarii pe parcursul racelii sporeste sansele de imbolnavire a bebelusului si il priveaza de confortul si de nutritia de calitate superioara.
Doamna doctor Ana Culcer, medic primar pediatru-seful sectiei de Nou Nascuti din cadrul Spitalului Universitar Bucuresti www.ingrijireacopilului.ro ne mentioneaza:
"In categoria medicamentelor interzise in perioada alaptarii: sulfamidele, cloranfenicolul, psihotropele, citostaticele, antiepileptice (in general in primul trimestru de viata al copilului, dar este obligatoriu respectata opinia medicului). Antibioticele nu sunt contraindicate in perioada alaptarii."
Doamna doctor Alexandra Bulboaca, medic nutritionist-dietetician http://nutritionistarad.wordpress.com/, membru in Asociatia Romana de Nutritie si Dietetica ne ofera urmatoarea informatie:
"Inainte de a lua orice medicament, o mamica ce alapteaza ar trebui sa se consulte cu un medic. Pentru ca exista medicamente interzise complet in sarcina, iar altele se pot lua cu anumite precautii.
http://www.ms.ro/documente/02%20alimentatia%20nou%20nascutului%20la%20termen%20sanatos_9180_7481.pdf
Pe site-ul ministerului sanatatii exista acest ghid care contine toate medicamentele si daca sunt permise/sau nu."
Multumim doamnelor doctor Ana Culcer si Alexandra Bulboaca pentru ajutorul acordat in realizarea articolului.
Sursa foto: www.breastfeedingbasics.com
Surse:www.nhs.uk; www.babycenter.com; http://kellymom.com; www.breastfeedingbasics.com/