Este sigur ca mama să consume miere în perioada de alăptare?
Această întrebare apare adesea, întrucât se știe că mierea poate fi purtătoare de bacteria „Clostridium botulinum" , ce provoacă botulism la copii. În plus, cu siguranță că mamele știu că micuților nu ar trebui să li se dea miere până când nu au cel puțin 1 an.
Specialiștii ne dau însă un răspuns afirmativ la această întrebare: da, mamele pot mânca miere în timp ce alăptează, cu condiția ca aceasta să fie pasteurizată. Mierea nepasteurizată, dar și mierea provenită de la specii de plante din familia „rododendron" pot fi nocive mamei, fie datorită unui potențial alergenic ridicat (evită mierea dacă ești alergică la polen sau la țelină), fie datorită riscului de a conține cantități importante de spori din bacteria responsabilă cu declanșarea botulismului. De asemenea, mamele care suferă de diabet sau care au pur și simplu fluctuații ale nivelului de zahăr în sânge ar trebui neapărat să consulte medicul înainte de a consuma miere.
În ceea ce privește posibilul risc de contaminare a laptelui matern cu „Clostridium botulinum", experții ne transmit următoarele: tractul digestiv al unui adult este capabil să anihileze sporii bacteriei. Astfel, ei nu vor apuca să ajungă în fluxul sanguin al mamei și de aici în laptele matern.
În schimb, sistemul digestiv al unui bebeluș nu este suficient de dezvoltat pentru a distruge sporii bacteriei, care, odată ce ajung la nivelul intestinelor, se pot multiplica și pot produce o neurotoxină extrem de periculoasă.
Cu alte cuvinte, poți consuma fără probleme miere pasteurizată chiar și când alăptezi, aceasta având efecte benefice pentru sănătatea ta.
Citește și: Alimentele permise si alimentele interzise in timpul alaptarii
De ce mierea le este utilă mamelor
Dacă alăptezi și obișnuiești să consumi miere, poți continua liniștită cu acest obicei. Să vedem de ce:
• Mierea conține fier și mici cantități de calciu, vitaminele B și C
• Mierea poate asigura buna funcționare a sistemului imunitar
• Te poate ajuta să-ți ameliorezi diverse afecțiuni digestive, precum colita sau ulcerul
• Îți poate fi de folos pentru a-ți trata, pe cale naturală, răcelile și durerile în gât
• Scade riscul apariției unor maladii cardiovasculare
• Îți oferă energie, fiind un îndulcitor natural.
Precauții legate de consumul de miere în perioada de alăptare
Poți să mănânci miere în timp ce alăptezi, cu condiția să nu faci excese și să ții cont de următoarele aspecte:
• Obișnuiește-te să te speli pe mâini după ce ai mâncat miere și ești înainte de alăptare, evitând astfel ca, în eventualitatea prezenței bacteriei „Clostridium botulinum” în mierea respectivă, sporii acesteia să poată ajunge în aparatul digestiv al micuțului tău.
• Verifică modul de fabricare al mierii pe care o ai la dispoziție, precum și data de expirare a acesteia
• Alege întotdeauna o miere de calitate, ce a fost intens pasteurizată
• Discută cu un medic pentru a vedea ce tip de miere ar fi cel mai potrivit pentru tine în perioada de alăptare.
Tu mai știi și alte aspecte importante, legate de consumul de miere în perioada de alăptare?
Citește și: Mierea in alimentatia copilului
Surse:
www.babycenter.com; www.breastfeedingplace.com; www.momjunction.com