Înțărcarea blândă: cei mai importanți pași pentru mămici cu pitici

Înțărcarea blândă: cei mai importanți pași pentru mămici cu pitici

Alina Nedelcu - Redactor Senior

Alăptarea este mai mult decât demersul de a-i oferi copilului primul aliment deosebit de nutritiv din viața lui,  reprezentând construirea unei relații puternice dintre mamă și puiul ei. Din acest motiv, decizia de a întrerupe alăptarea nu este deloc la îndemână și presupune să iei în calcul numeroase aspecte, atât pentru copil, cât și pentru tine. Parcurge cu atenție articolul de mai jos pentru a afla prin ce metodă ai putea să realizezi o înțărcare peste care să treceți amândoi fără probleme. Mai exact, este vorba despre înțărcarea blândă, care poate fi realizată urmând mai multe etape, în funcție de vârsta copilului tău. Fiecare dintre ele presupune renunțarea treptată la sesiunile de alăptare, dar întreg procesul va decurge natural, lent, ajutând atât mama, cât și copilul, să-și mențină starea de bine.

Ce este înțărcarea blândă?

Înțărcarea blândă este o metodă de înțărcare treptată a copilului, fiind ghidată de mamă, care va avea mereu în atenție următoarele lucruri:

  • Nu va trebui să-și fixeze strict o perioadă în care va reuși să-și determine micuțul să renunțe la alăptare, fiind necesar ca tot procesul să fie ajustat în funcție de nevoile acestuia
  • Hotărârea de înțărcare nu trebuie luată rapid, ci este necesar, pentru binele mamei și al copilului, să fie atent plănuită, bine gândită, în funcție de avantaje și dezavantaje
  • Copilul își dorește în primul rând să aibă parte de afecțiune, de confort, de sentimentul unic de siguranță pe care i-l conferă faptul că se află la pieptul mamei- Practic, alăptarea nu este doar un demers de a se hrăni, ci un mijloc prin care se bucură mai mult de contactul fizic cu mama
  • Asigurarea că, după înțărcare, copilul va avea în continuare parte de suficientă hrană- Cu cât un copil s-a obișnuit să primească o proporție mai mare de calorii, de nutrienți, din laptele matern, cu atât îi va fi mai greu să renunțe la acesta. În acest context, mama trebuie să găsească acele strategii care să-l determine să se familiarizeze cât mai rapid cu alimente variate

Înainte de a lua în calcul realizarea unei înțărcări blânde, ia în calcul și acest aspect: va veni un moment în viața copilului când acesta va începe să simtă tot mai puțin nevoia de a suge. Potrivit medicilor și consultaților în lactație, în funcție de vârstă, poate să ajungă să-și dorească să sugă la 2-3 zile, doar o dată pe săptămână sau chiar mai rar (o dată pe lună de exemplu). Pe măsură ce crește și devine tot mai independent, copilul nu va mai tânji permanent să găsească alinare la sânul mamei, ci va reuși să realizeze acest demers și singur (de exemplu, își va găsi un obiect de confort). 

La rândul ei, mama, fie din proprie inițiativă, fie din cauza presiunii celor din jur, va considera că a venit timpul să nu-și mai alăpteze copilul, fără să aștepte vreun semnal din partea acestuia, potrivit căruia ar fi gata să renunțe să primească lapte matern. Spre exemplu, dorește să se întoarcă la serviciu, să călătorească mai mult, să existe și altcineva care hrănește copilul, este însărcinată etc..În aceste condiții, poate să se recurgă la o altă metodă de înțărcare, așa-numită înțărcare bruscă, inclusiv cu ajutorul unor medicamente ce ar opri lactația. Nu trebuie să uite că, apelând la această formă de înțărcare, nu numai că îl va lipsi pe copil de conexiunea cu ea, dar vor exista consecințe și asupra sa, cum ar fi:

  • Angorjarea sânilor (când sânii devin mai tari, mai inflamați și dureroși pentru că sunt prea plini de lapte)
  • Blocarea canalelor galactofore (laptele rămâne blocat pe un canal galactofor)
  • Mastita (presupune inflamarea țesutului mamar, însoțită de o infecție)

În schimb, pentru a pune la punct o înțărcare blândă, mama ar trebui să parcurgă pași precum sunt cei de mai jos:

Găsește momentul potrivit

Din acest punct de vedere, gândește-te atât la copil, cât și la tine și vezi dacă este într-adevăr un moment bun să faci această schimbare. În această decizie nu trebuie să conteze părerea celorlalți, nimeni altcineva în afară de tine nu este în măsură să dea sugestii, să vină cu sfaturi, să intervină într-o relație atât de specială cum este alăptarea. Dacă atât ție, cât și copilului, vă este bine când sunteți implicați în cadrul ei, poți continua să alăptezi.

Ține minte că un moment adecvat pentru a începe o înțărcare treptată nu ar trebui să se suprapună cu momentele în care în viața familiei au loc schimbări importante sau dacă micuțul trece el însuși printr-o mare schimbare (de exemplu, trebuie să meargă la creșă sau tu ai reînceput serviciul după finalizarea concediului maternal). 

mama-sta-pe-jos-si-isi-alapteaza-copilul-in-timp-ce-vorbeste-la-telefon-si-lucreaza-pe-laptop 

În cazul în care vei începe tranziția spre renunțarea la alăptare și vei sesiza că aceasta nu se desfășoară lin, așa cum ți-ai dori, poți să întrerupi înțărcarea și o vei relua când vei considera că este mai bine.

Creează o nouă rutină

Odată ce vrei să demarezi înțărcarea blândă, este nevoie să renunți la acele rutine ce sunt legate de alăptare. Ca să poți să le înlocuiești cu alte activități, orientează-te și în funcție de vârsta copilului tău. De exemplu, realizează modificări precum:

  • Dacă micuțul obișnuia să sugă dimineața, poți să-i dai la micul dejun o cană/un pahar cât mai atractive cu lapte praf
  • Dacă sesiunile de alăptare se desfășurau seara, înainte de culcare, pregătește o rutină care să includă, de exemplu, cititul unei cărți, momente de tandrețe dintre voi, ascultarea unei povești etc.- Altă variantă poate fi ca tatăl copilului să-l pregătească de culcare în locul tău
  • În situația în care copilul este mai măricel, poți să-l întrebi ce i-ar plăcea să facă în intervalul în care ar fi trebui să aibă loc sesiunea de alăptare

Urmărește-ți copilul și nu îl alăpta când este supărat sau plictisit

Întrucât acesta asociază demersul de a suge cu liniștea, cu confortul, cu starea de bine de la sânul tău, contează să începi, treptat, să-l stimulezi să-și găsească alte ocupații sau să se poată liniști singur. Numai așa va ajunge să nu mai facă legătura între alăptare și regăsirea confortului său emoțional.

Vei reduce numărul și timpul alocate sesiunilor de alăptare

În cazul în care copilul obișnuiește să-și dorească să fie alăptat în anumite momente-cheie de pe parcursul unei zile, odată ce vei începe înțărcarea blândă renunțați la una dintre sesiuni. Pentru început, o vei alege pe cea mai puțin importantă. Abia după ce vezi că s-a deprins pe deplin cu lipsa acesteia, poți încerca să renunți și la alta. 

În privința duratei unei sesiuni de alăptare, poți să apelezi la un truc simplu,pe care îl poți aplica dacă ai un copil mai măricel: îi vei spune direct  cât va trebui să sugă. De pildă, te vei adresa astfel: „Ok, hai să sugi de X ori”. Dacă insistă să primească lapte din ambii sâni, lasă-l, doar asigură-te că vei număra cu voce tare de fiecare dată. 

fetita-blonda-care-se-hraneste-de-la-sanul-mamei-sale

Nu vei oferi, dar nici nu vei refuza

Să procedezi așa va conta foarte mult pentru a se putea vorbi despre o înțărcare blândă. Cu alte cuvinte, dacă un copil este obișnuit să ceară/să îți transmită că dorește să fie alăptat și va vedea că te conformezi, va tinde să repete acest comportament. Dar dacă te vei strădui să-i schimbi programul, să-l implici într-o activitate atractivă în preajma orelor la care obișnuiește să-și primească laptele, el va ajunge să uite ce trebuia să se întâmple și nici nu vei fi nevoită să îl refuzi.

Oferă alternative

O modalitate adecvată pentru a-l distrage pe copil de la alăptare este să-l pui în față cu alte activități care să-i câștige interesul. Spre exemplu, arată-i ceva interesant, surprinde-l cu ceva nou, oferă-i un pahar/o cană cu ceai, apă, suc natural sau pur și simplu o gustare prezentată cât mai atractiv. 

Vino cu explicații

Adaptează-te la vârsta copilului și dă-i explicații cât mai simple referitoare la motivele pentru care nu va mai primi atât de des lapte de la sânul tău. De pildă, îi poți spune că și sânii tăi au nevoie de odihnă. Sau, dacă vei considera că te poate înțelege, poți să-i vorbești despre tranziția de la bebeluș la copil mai mare, care va crește tot mai mult. Ar fi ideal dacă vei reuși să găsești filmulețe/cărți care să explice aceste transformări, ajutându-l să se obișnuiască și cu ideea că va crește, că va avea lucruri noi de făcut și că laptele mămicilor este special pentru bebeluși, nu pentru copiii mai mari. 

Înțărcarea blândă noaptea

Pentru ca înțărcarea blândă ce se realizează noaptea să se desfășoare conform așteptărilor, nu ar trebui să o introduci în rutinele copilului tău dacă:

  • Acesta este bolnav
  • Trece printr-un puseu de creștere
  • Nu mănâncă suficient pe timpul zilei
  • Nu ia în greutate
  • Se află într-o perioadă de adaptare în contextul unei schimbări majore (de exemplu, se adaptează programului de la creșă sau unei noi persoane care stă cu el)

Practic, există perioade din viața copilului când și mesele de pe parcursul nopții sunt vitale pentru dezvoltarea sa și din acest motiv nu ar trebui să fie excluse.

De cealaltă parte, dacă micuțul tău este sănătos, dacă ia în greutate și se hrănește bine pe timpul zilei, poți să demarezi procesul de înțărcare și noaptea. Ca să îți fie mai ușor în acest demers, apelează și la următoarele soluții:

Asigură-te că se hrănește consistent ziua

Pe măsură ce copilul crește și se implică în activități diverse, nu este exclus ca uneori să fie atât de prins în acestea încât să-și piardă interesul pentru hrană. Dar ca să poți să-i pui la dispoziție suficiente calorii, astfel încât să fie cât mai puțin tentat să se trezească noaptea ca să fie alăptat, este indicat să te străduiești să-i oferi ziua mese mici, dese și cât mai bogate în nutrienți.

Nu ezita să crești durata momentelor de tandrețe dintre voi ziua

O soluție pentru a nu fi nevoită să-l refuzi dacă ar vrea să fie alăptat noaptea este să-i permiți să stea cât mai mult în preajma ta pe timpul zilei. Cu cât îl vei lăsa să se alinte la pieptul tău ziua, cu atât noaptea nu va mai simți acut nevoia de a-și găsi alinare prin supt.  

Implică-l și pe tată în procesul de înțărcare

Prezența tatălui poate fi o metodă excelentă de înțărcare blândă. Acesta poate fi cel care îi va oferi confortul, nevoia de afecțiune, de siguranță, fără a mai fi nevoie să te asocieze doar pe tine cu aceste stări de bine. Spre exemplu, tatăl poate să stea cu copilul până când va adormi, îi poate oferi un substitut pentru lapte (de exemplu, un biberon cu ceai cald) sau pur și simplu îl poate lua în brațe și îi poate cânta ceva liniștitor. Pentru a avea parte de rezultate cât mai bune, încearcă să apelezi la această variantă câteva nopți la rând.

tata-care-isi-mangaie-copilasul-pe-burtica-pentru-a-l-adormi

Pe cât posibil, vei limita accesul copilului la sân

De pildă, în cazul în care i-ai dat deja lapte, retrage-te încet de lângă el. În funcție de vârsta pe care o are, dormi într-un pat separat, chiar dacă dormiți în aceeași încăpere. De asemenea, restricționează-i accesul la sân. Acoperă-ți cât mai bine sânii, învelește-te bine pentru ca micuțul să nu aibă ușor acces la ei. Cu cât îi va fi mai greu să ajungă acolo, cu atât va renunța la acesta demers, mai ales dacă este somnoros/somnoroasă.

Stai de vorbă cu copilul

Copiii care au depășit vârsta de 1 an pot înțelege lucrurile ce le sunt explicate pe îndelete. De exemplu, poți veni pentru mai multe zile la rând cu următoarea explicație: „Când vine seara/noaptea, toți suntem obosiți și mergem la culcare. Și sânii care îți dau ție lăptic obosesc și trebuie să se culce”. Repetându-i de mai multe ori aceste cuvinte, va ajunge să se familiarizeze cu ele. În același timp, poți să-i spui că: „Nu acum, mai târziu”. Ai grijă să-i distragi atenția de la alăptare și gândește-te că, odată ce va adormi, există posibilitatea să nu se mai trezească în noaptea respectivă și să se poată sări peste o sesiune de alăptare. 

Oferă-i alte surse de confort noaptea

Pentru a-l determina să nu facă mereu legătura dintre sânul tău și confortul său, arată-i că există și alte metode care îl pot ajuta să se liniștească. În acest sens, folosește-te de o păturică, de o jucărie pufoasă, de luminițe colorate, de un masaj blând pe spate, de mângâieri, de îmbrățișări, de orice îi poate furniza copilului tău starea de bine la care aspiră de fapt când îți caută sânul pentru a fi hrănit.  

Înțărcarea blândă forum

Întrucât decizia de înțărcare a copilului nu este deloc ușoară, mamele de pretutindeni se străduiesc să adune cât mai multe informații pe acest subiect. O dovadă în acest sens o reprezintă și discuțiile de pe forum-urile de parenting de la noi și de peste hotare, în care vei găsi referiri și la înțărcarea blândă. Iată câteva exemple în acest sens:

„Bună,

M-am hotărât cu greu și cu mult plâns (din partea mea) să-mi înțarc fetița de 2 ani și 7 luni. A devenit o mare problemă pentru amândouă deoarece se trezește foarte mult noaptea și nu mai dormim bine nici ea, nici eu. Îmi doream foarte mult să o alăptez până la 3 ani, dar nu mai rezistăm...eu ca eu, dar ea este foarte obosită și mârâită. 

Aveți un sfat cum aș putea să fac pentru ca experiența aceasta pentru ea să nu fie foarte traumatizantă? Iubește suptul foarte mult, e o oază de liniște pentru ea și se supără foarte tare dacă nu îi dai.

Eu o să iau un tratament homeopat care îmi va stopa lactația în 3-4 zile sper, dar cum o fac pe ea să nu mai sugă, cum să fac să nu sufere prea mult?

Deși știu că extrem de puține mame la noi alăptează copiii până la vârsta asta copiii, mă gândesc că poate totuși una dintre acele mămici vede și mesajul meu și mă va ajuta. Sunt foarte debusolată și mă simt foarte vinovată că am lapte și nu o să-i mai dau.

Mulțumesc și aștept răspunsurile voastre!”

mama-care-isi-alapteaza-fetita-in-timp-ce-se-plimba-intr-o-gradina

Răspunsuri primite de la alte mame:

  • „Teoretic, un înțărcat ideal funcționează după regula următoare: NU OFERI, NU REFUZA= dă-i când cere, fără să opui rezistență, căci e mai rău, dar nu ispiti tu. Sub forma asta, copilul mai mărișor cere doar când are nevoi concrete: să se relaxeze înainte să adoarmă, să simtă că încă îl iubești, deși a crescut și nu mai e bebe, să îi treacă buba când s-a lovit etc.”
  • „Încearcă să faci un pact cu ea, unul care să îți convină și ție și ei. Stabilește cu ea: îți dau sân doar la amiază când dormi și seara când te culci. În restul zilei NU. Sânul are și el nevoie să doarmă noaptea. Toată lumea doarme. Și eu începeam: Cenușăreasa doarme, Mickey Mouse doarme, bunica doarme, tata doarme, cățelul doarme, tu dormi, mama doarme”

Sursa: comunitate.desprecopii.com/forums/

„Copilul meu împlinește 2 ani și încă e alăptat sau, mai bine zis, se alăptează, pentru că se servește singur. Am ajuns să regret că l-am alăptat.

În primele 2 luni de viață l-am hrănit exclusiv la sân. Sugea și câte 4 ore. Nu mai știam când e noapte și când e zi. În acea perioadă, nu am dormit 2 ore continuu, nici eu, nici el. Ajunsesem la 47 de kilograme, dar continuam cu perseverență...până când pediatrul mi-a spus: „Stop, femeie!” Și i-a dat lapte praf. Dar am continuat în paralel cu sânul. În sfârșit, bebe a început să doarmă noaptea și eu la fel. 

Pe la 6 luni nu mai cerea sân, dar eu am insistat...mare prostie!

Așa am ajuns la aproape 2 ani: nu poate să doarmă dacă nu suge, nu mergem nicăieri pentru că vrea să sugă oricând și oriunde. Nu are o oră de supt. Refuză apa, el vrea sân.

În parc, la magazin, la piscină, la creșă, oriunde ne-am afla, vrea să sugă. Chiar când e prins în joacă, deodată se oprește și dă fuga la supt. I-am propus biberon, mi-l aruncă cât colo...

Dacă refuz, se aruncă pe jos, se zvârcolește, urlă îngrozitor. Dacă îi sunt la îndemână, mă lovește și mă mușcă, mă trage de haine până îi dau.

De vreo două luni se trezește și noaptea ca să sugă, din ce în ce mai des... deci am revenit de unde am plecat, ca atunci când era nou-născut.

Sincer, nu mai știu ce să fac...i-am explicat...râde.

Altfel, mănâncă normal, bine, de toate. Aleargă, vorbește, face la oliță...Dar suptul m-a dat gata. Ce să fac?”

Răspunsuri primite de la alte mame:

  • Sincer, nu știu ce să-ți zic, nu am trecut prin așa ceva. Eu am înțărcat-o la 7 luni doar luând-o de la sân și oferindu-i o sticluță. Poate ar trebui să mergeți împreună și să alegeți o sticluță pentru lapte și să-i arăți că te doare sânul că te doare sânul când el suge și să-i spui că-l iubești la fel de mult și dacă nu suge de la sân. Trântitul pe jos și urletele nu trebuie acceptate, are nevoie de reguli. Cu cât o să fii mai fermă, cu atât mai repede vei reuși. Succes!”
  • „Eu aș milita pentru o înțărcare blândă mai întâi, poate vi se potrivește, până să ajungi la una bruscă în care dispari 3 zile de-acasă și asta e...Suge doar noaptea sau și ziua? Acceptă vreun alt fel de lapte în sticle/în pahar? Dacă și ziua suge, atunci așa începi să scoți alăptările de zi, seara, iar în finale pe cele de noapte. Dacă nu bea alt fel de lapte (praf, de vacă, de capră etc.), încearcă ușor să îl faci să accepte”. 

Sursă: forum.7p.ro

„Bună, copilul meu are 9 luni și de obicei îl alăptez de 6 ori pe noapte. Lucrurile se înrăutățesc însă și am obosit. Încerc să realizez o înțărcare blândă noaptea pentru că în câteva săptămâni mă voi întoarce la muncă. 

Aveți vreo sugestie pentru mine? Am încercat să o liniștesc în alte moduri, dar parcă înnebunește! De obicei durează 90 de minute cât îi dau lapte. Nu mai pot să fac asta tot timpul, sunt foarte obosită”.

Răspunsuri de la alte mame:

  • „Nu fii atât de dură cu tine, am încercat și eu și am devenit paranoică. Vezi dacă nu cumva îi erup dinții, există pudre și geluri care o pot ajuta dacă are dureri. Dacă se trezește des și vrea un anumit sân, este clar că vrea să fie alăptată pentru confort. Încearcă să îi oferi degetul tău ca să se desprindă mai ușor de la sân. Dacă vezi că dă rezultate. Poate va fi mai bine”.
  • „Si copilul meu, în vârstă de 10 luni, făcea cam tot la fel. Faptul că vrea să sugă de 6 ori pe noapte este clar din motiv de asigurare a confortului. Iată ce am făcut eu, nu zic că așa este bine, dar a funcționat pentru mine. Urmez o rutină de somn seara, o hrănesc pe la ora 6:15 seara și încerc să o culc în jur de 7:15. Uneori se trezește după 30-60 de minute. Știu că de fapt nu are nevoie să fie hrănită, așa că o ating ușor pe față sau pe corp până când se mai liniștește (durează cam 10-15 minute) și apoi ies din cameră. Dacă nici atunci nu se liniștește, o iau din pătuț și îi dau să sugă.  Uneori se trezește câteva ore mai târziu. O iau din pătuț și o hrănesc. O pun iar în pătuț. Peste câteva ore se trezește iar. O las în pătuț, o mângâi ușor pe ureche și aștept să se liniștească. Dacă nu reușește, o hrănesc și o duc apoi la mine în pat, unde adoarme în brațele mele”.

Sursă: netmums.com

„Bună! Copilul meu în vârstă de 7 luni se trezește încă de 3-4 ori pe noapte și îl alăptez, dar numai dacă au trecut în jur de 3 ore de când a fost hrănit ultima dată. Mă întreb dacă este un lucru obișnuit. Mănâncă o masă cu alimente solide pe zi. Inițial mânca așa de două ori pe zi, dar s-a constipat și de aceea nu am trecut la înțărcarea de noapte. L-am hrănit pe timpul nopții, dar acest lucru a început să afecteze tare masa de dimineață, ajungându-se în punctul în care scuipă mâncarea. Ar trebui să iau în calcul înțărcarea de noaptea? Există o abordare blândă pentru a face asta? Menționez faptul că au început să-i crească doi dinți de jos. Mulțumesc!”

Răspunsuri de la alte mame:

  • „Probabil că va începe să se liniștească după ce îi vor ieși dinții, dar dacă nu se va întâmpla așa ar trebui să te uiți la modul în care se culcă seara sau pentru episoadele de somn de peste zi. Dacă nu obișnuiește să adoarmă singur pe timpul zilei, înseamnă că te va căuta de fiecare dată când se trezește noaptea. În cazul în care se întâmplă așa, obișnuiește-l mai întâi să adoarmă cu ușurință ziua în mod independent. Sigur te va ajuta!”
  • „Eu am început să-l hrănesc mai devreme decât era ora de culcare. Acum a început să se culce fără să mai țipe după mine să-l alăptez”.

Sursă: babywhisperersforums.com

Înțărcarea blândă la 1 an

Când copilul se apropie de vârsta de 1 an și te gândești că a venit vremea să-l dezobișnuiești să fie alăptat, ar trebui să te gândești că acesta va avea nevoie de alte modalități prin care să se poată conecta cu tine. De exemplu, citește-i, jucați-vă cât mai mult împreună, mângâie-l sau îmbrățișează-l. Procedând așa, te va simți în continuare aproape, chiar dacă treptat nu îl vei mai pune la sân pentru a-l hrăni.

În același timp, fii cât mai blândă și cu tine. Întrucât îți cunoști corpul, gândește-te că nici ție nu îți va face bine să mizezi pe o înțărcare bruscă. Începe prin a elimina câte o sesiune de alăptare/de pompare a laptelui pe zi, urmând ca în timp să renunți la tot mai multe. Este recomandat și să scurtezi tot mai mult durata intervalului de alăptare/de pompare a laptelui, dându-i răgaz corpului tău să se adapteze tranziției spre înțărcarea copilului.

Dacă ții ca înțărcarea să fie cât mai blândă, să aveți amândoi cât mai puțin de suferit, ia în calcul și următoarele instrucțiuni, care nu sunt dificil de pus în practică:

  • Renunță la câte o sesiune de alăptare dintr-o zi- În acest scop, preocuparea ta ar trebui să fie să reușești să-ți distragi copilul în intervalele în care este obișnuit să fie alăptat. Dacă este necesar, apelează și la alți membri ai familiei pentru a te ajuta. Ceea ce contează este ca micuțul să uite că ar trebui să primească lapte de la sân și să fie mai degrabă implicat în diverse activități!
  • Elimină sesiunile de alăptare mai puțin importante-  Spre exemplu, orientează-te spre cele de pe parcursul unei zile și renunță abia spre finalul procesului de înțărcare la ședințele de alăptare de dimineață sau la cea din preajma orei de somn de seara. Nu uita că, odată ce vei elimina câte o sesiune de alăptare, ar trebui să mai aștepți între 3 și 7 zile până când vei încerca să renunți la alta
  • Oferă-i copilului o masă în loc de ședința de alăptare- Procedând în acest mod, nu numai că îl vei îndepărta încet-încet de ideea de a asocia mesele cu alăptarea, dar îl vei ajuta și să avanseze în procesul de diversificare a alimentației
  • Mărește intervalul dintre sesiunile de alăptare- În acest sens, ar fi bine dacă i-ai oferi ceva de băut între ele. De pildă, poți să-i dai formula de lapte sau un ceai, puse într-o cană care să fie cât mai atractivă și ușor de manipulat
  • Înainte de a iniția o înțărcare blândă, pune-i la dispoziție la fiecare masă ceva de băut- Poți să-i dai pur și simplu puțină apă sau lapte praf, în cană, plecând de la ideea că așa se va obișnui să consume mai multe lichide peste zi și că se va simți sătul mai ușor, reducându-i din tentația de a mai aștepta și lapte matern
  • Obișnuiește-l și cu laptele de vacă- O soluție adecvată poate fi și aceasta: prima dată când îi dai lapte de vacă, amestecă-l (în proporție de 25-50%) cu lapte matern. Nu numai că așa îl vei face să fie mai ușor de digerat, dar nici noul gust nu va fi resimțit. Odată ce au trecut câteva zile în care ai procedat așa, mărește tot mai mult cantitatea de lapte de vacă în raport de cea de lapte matern pentru ca la un moment dat să-i poți da fără probleme doar lapte de vacă sau lapte praf
  • Strecoară lapte matern în anumite preparate- Apelând la acest truc nu doar că preparatele pe care i le dai vor fi mai hrănitoare, dar copilul va avea parte și de gustul cu care este obișnuit, ceea ce va conta mult pentru a putea să renunțe mai lesne la alăptare. De exemplu, poți să pui lapte matern în piureuri, într-un terci de ovăz sau într-un smoothie

fetita-care-incepe-sa-se-obisnuiasca-sa-utilizeze-biberonul

Înțărcarea blândă la 2 ani

Întrucât pentru un copil ce a ajuns la vârsta de 2 ani alăptarea este asociată cu nevoia de securitate și de confort, este esențial să ai grijă ca înțărcarea să nu fie stresantă pentru el. Acesta este motivul pentru care se recomandă să mizezi tot pe înțărcarea blândă, cu atât mai mult cu cât copilul trece deja prin schimbări majore, cum ar fi familiarizarea cu utilizarea toaletei de exemplu.

Pentru ca tranziția spre abandonarea rutinei alăptării să aibă loc cât mai lin cu putință, ai în vedere și îndemnurile de mai jos:

Nu oferi, dar nici nu refuza 

Ca să reușești să respecți acest principiu fără a-i crea disconfort copilului, folosește-te de următoarele demersuri:

  • Exclude la început o singură sesiune de alăptare, urmând ca după câteva zile să excluzi și alta
  • Nu renunța brusc la sesiunile de alăptare care contează mult pentru copil (cum ar fi, de exemplu,  cea de dinainte de somn sau de la prima oră a dimineții)
  • Pe cât posibil, implică-ți copilul în alte activități în intervalele în care obișnuiește să fie alăptat pentru a-i distrage atenția
  • Dacă se poate, lasă-ți copilul în grija altei persoane cu care se adaptează bine și pleacă de acasă când ar fi ora la care îl alăptai de obicei
  • Poți să introduci și câteva limite (de exemplu, copilul nu va primi lapte matern cât timp sunteți afară sau înainte să ia o gustare de peste zi)
  • Din când în când, copilul poate să fie alături de tată în preajma orei de culcare seara sau pe timpul nopții (Acesta îl poate alina oferindu-i pur și simplu apă, mângâindu-l etc.)
  • Când te afli în preajma copilului, îmbracă-te astfel încât să nu poată avea acces cu ușurință la sânul tău

Realizează schimbări în rutinele copilului

Pentru o înțărcare cât mai blândă, aceste schimbări vor fi introduse pe rând și trebuie să includă atât rutinele din timpul zilei, cât și pe cele de pe parcursul nopții. Iată cum ai putea să procedezi:

  • Ca să se renunțe la sesiunea de alăptare de dimineață, trezește-te din timp, îmbracă-te și pregătește un mic dejun cât mai atrăgător pentru copil
  • Se poate sări peste alăptarea din preajma orei de culcare dacă, de exemplu, tatăl copilului va fi cel care va sta cu el înainte să adoarmă și îi va citi ceva pentru a uita că ar fi trebuit să primească lapte de la tine
  • Dacă micuțul dorește să fie alăptat în mod special ca să adoarmă, încearcă să îl alăptezi seara în altă încăpere decât cea în care doarme pentru a nu mai asocia somnul de noapte cu alăptarea
  • În cazul în care intenționezi să renunți la alăptatul de pe parcursul nopții, înainte de culcare încearcă să fii cât mai aproape de copil, să îi permiți să se conecteze cât mai mult cu tine, dar nu prin alăptare, ci prin demersuri precum mângâierile, realizarea unui masaj blând etc.

Vorbește-i despre schimbările ce vor urma

O variantă potrivită pentru a realiza o înțărcare blândă la un copil de 2 ani este să stai de vorbă cu el și să-l lămurești cu privire la cum se va desfășura alăptarea pe viitor. De pildă, îi poți spune: „Uite, vei putea să primești lăptic de la mine când va fi iar lumină afară”, „Acum toată lumea face nani, chiar și sânii mei se odihnesc pentru a putea să mai facă lăptic” etc..

În același timp, o soluție este să nu-i dai oferi sânul de îndată ce te solicită. Spre exemplu, vei amâna acest moment prin explicații precum: „Acum mami trebuie să mănânce și ea/să se odihnească pentru a-ți ție lapte”, „Pe mami o doare burtica și trebuie să se odihnească” etc..

Distrage-i cât mai mult atenția

Copilului îi va fi mai simplu să uite că ar trebui să stea la sânul tău ca să-l hrănești dacă îl vei implica în activități pe placul său. Fie că vă veți juca împreună, fie că o să vă uitați pe o carte îndrăgită sau că veți merge în parc, oricare dintre acestea îl vor mai îndepărta de la gândul că are nevoie să fie alăptat într-un anumit moment.

fetita-blonda-cu-codite-ce-isi-picteaza-mama-pe-fata

Oferă-i alimente care să îl atragă

Familiarizarea deplină a copilului cu alimentele solide reprezintă un pas mare în realizarea înțărcării. Străduiește-te să îl atragi cu feluri de mâncare și cu gustări pe care ar fi bine să încerci să i le oferi inclusiv în preajma momentelor de peste zi în care obișnuiai să îl alăptezi. 

Indiferent de vârsta pe care o are copilul când vei decide că vrei să renunți să-l alăptezi, reține faptul că decizia înțărcării trebuie luată într-un mod cât mai calculat, nu de pe o zi pe alta. În afară de cazurile în care ar fi vorba despre probleme medicale ce ar necesita o înțărcare bruscă (un medic sau un consultant în lactație sunt cei care te-ar putea sfătui, în acest caz, să recurgi la înțărcare), gândește-te că înțărcarea blândă este soluția optimă. Conștientizează faptul că trebuie să fie doar decizia ta, în care nimeni din afară nu a intervenit și că preocuparea ta este să vă fie cât mai bine, atât ție, cât și copilului tău.

Surse: alapteaza.com, ahaparenting.com, babywhisperersforum.com, comunitate.desprecopii.com, forum.7p.ro, healthline.com, medela.us, nactalia.com, nct.org.uk, netmums.com, raisingchildren.net, ruxandraluca.ro, themilkmeg.com, yourkidstable.com

Sursă poză principală: istockphoto.com

Surse foto: istockphoto.com, youtube.com

Articolul urmator
Trucuri utile pentru mămici: cum să reutilizezi inteligent body-urile bebelușului
Trucuri utile pentru mămici: cum să reutilizezi inteligent body-urile bebelușului

Noutăți de la Qbebe

Înscrie-te la newsletter-ul Qbebe și primești ultimele noutăți.

Va rugam sa completati campurile necesare.

    Alte articole care te-ar putea interesa

    "Sunt copii care au nevoie de oameni să le arate că viaţa poate fi şi mai blândă". Interviu cu Daniela, voluntar la Ajungem MARI
    "Sunt copii care au nevoie de oameni să le arate că viaţa poate fi şi mai blândă". Interviu cu Daniela, voluntar la Ajungem MARI

    Sunt zeci de mii de copii şi tineri care cresc urmăriţi de aceleaşi cuvinte: “Nu mă lăsa aici!” Sunt zeci de mii de copii în România care s-au văzut...

    5 ponturi pentru viitoarele mamici: Ce trebuie sa stii despre corpul tau ca sa ramai gravida mai usor
    5 ponturi pentru viitoarele mamici: Ce trebuie sa stii despre corpul tau ca sa ramai gravida mai usor

    Te gandesti sa devii mamica? Atunci probabil ca mintea iti zumzaie de preocupari legate de vitamine prenatale si teste de ovulatie. Exista insa multe alte lucruri pe care e bine sa le stii...

    Mărturie de mamă: „Nu faceți copii la distanță de 2 ani! Ai spune că vor fi cei mai buni prieteni, dar vor fi mai rău ca șoarecele și pisica"
    Mărturie de mamă: „Nu faceți copii la distanță de 2 ani! Ai spune că vor fi cei mai buni prieteni, dar vor fi mai rău ca șoarecele și pisica"

    O mamă care a făcut „greșeala” să aducă pe lume copii la o diferență mică de vârstă, are pentru toți viitorii părinți un sfat important! Femeia vine și cu...

    Pentru părinții care sunt pe grabă: 8 povești scurte pentru pitici
    Pentru părinții care sunt pe grabă: 8 povești scurte pentru pitici

    Fie că îi citești copilului, fie că îi spui povești sau vizionați împreună o poveste animată, această activitate este benefică atât pentru dezvoltarea sa...

    Șase pași esențiali în a învăța copilul să spună „Îmi pare rău"”, fără să simtă că este pedepsit
    Șase pași esențiali în a învăța copilul să spună „Îmi pare rău"”, fără să simtă că este pedepsit

    Alături de „Te rog” și „Mulțumesc”, „Îmi pare rău” este printre primele reguli sociale, de politețe, pe care cel mic le învață de la...

    Ajută-l pe cel mic să își dezvolte noi abilități în 5 pași simpli
    Ajută-l pe cel mic să își dezvolte noi abilități în 5 pași simpli

    Ne dorim ca micuții noștri să devină niște adulți autosuficienți, independenți și inteligenți din punct de vedere emoțional. Pentru asta, însă, este important să ne...

    Doza de drăgălășenie: cei mai simpatici pui de animale
    Doza de drăgălășenie: cei mai simpatici pui de animale

    De mai multe luni încoace dimineața de luni pentru mine este grea, așa cum cred că este și pentru fiecare dintre voi. Însă eu am găsit un remediu: doza de drăgălășenie....

    Cei mai pasionali nativi ai zodiacului
    Cei mai pasionali nativi ai zodiacului

    Nativii a 3 din cele 12 semne zodiacale sunt pasionali, se îndrăgostesc până peste cap, iubesc cu toată ființa lor și așteaptă în schimb dovezi de dragoste și...

    © 2025 Qbebe