Intrucat unele mamici constranse de actualele conditii de trai trebuie sa se intoarca cat mai devreme, si anume dupa cateva sapatamani de la nastere la serviciu, singura alternativa pentru o cat mai buna alaptare a copilului pe care au gasit-o a fost aceea a folosirii pompelor de san. Astfel ca, pentru a nu intrerupe alaptarea micutului lor, mamicile au apelat la acest accesoriu care se gaseste pe piata sub forma a mai multor modele: pompe manuale, electrice si duble-electrice.
1. Pompele manuale sunt considerate de majoritatea mamicilor cele mai bune, nu pentru ca celelalte nu sunt la fel de eficiente, dar mai ales pentru senzatia de confort pe care ti-o dau atunci cand folosesti una de acest tip. Micul dezavantaj pe care il prezinta pompa manuala de san este acela ca nu poti sa pompezi ambii sani in acelasi timp.
|
2. Pompele electrice sunt mult mai eficiente in sensul ca pomparea sanilor dureaza mult mai putin, dar, in schimb ele sunt mai scumpe in comparatie cu cele manuale. Avantajul unor astfel de pompe este acela ca, in serile cand nu vrei altceva decat sa dormi, o pompa electrica sau pe baza de baterii va pompa laptele pentru tine, in timp ce tu te poti odihni. Acestea sunt adesea folosite de mamicile care sunt nevoite sa se duca la munca in scurt timp dupa nastere. |
Cand pot sa pompez?
Nu cred sa existe o anumita ora cand trebuie sa pompezi. Acest fapt depinde in cele mai multe cazuri de cum se simte mama. Astfel ca daca stai cu bebelusul acasa si nu vrei sa-l alaptezi poti sa folosesti pompa cu cateva ore inainte de a-ti hrani bebelusul, iar daca tu consideri ca mai este lapte suficient poti sa continui sa pompezi si dupa ce l-ai hranit pe bebelus, asigurandu-i masa de mai tarziu. Deci poti sa folosesti pompa de cate ori simti nevoia, deoarece nu esista o regula a folosirii acesteia.
Insa daca trebuie sa te duci la serviciu se recomanda sa creezi anumite doze de lapte care sa-i ofere necesarul de lapte bebelusului fara sa te mai ingrijorezi, in timp ce esti la serviciu, daca are sau nu suficient lapte pentru restul zilei. Astfel inainte de a pleca la munca pompezi sanii si laptele obtinut il conservi in frigider, iar daca locul unde lucrezi iti permite, poti si acolo sa pompezi si sa aduci laptele acasa atunci cand te intorci.
Cum sa pompez?
Procesul pomparii difera, dar nu foarte mult de la o pompa manuala la una electrica. Acest lucru se intampla din cauza ca la cea manuala trebuie sa faci tu toata treaba, pe cand cea electrica face ea treaba pentru tine. Timpul, de asemenea, este diferit si variaza intre 10-20 de minute. Atunci cand pompezi trebuie sa tii cont de faptul ca nu trebuie sa pompezi tot laptele, 10 minute sau 20 fiind suficiente pentru a-i asigura micutului tau portia necesara de lapte.
Iata cativa pasi pe care nu trebuie sa-i treci cu vederea!
• Citeste cu atentie instructiunile de folosire si curatare a pompei • Spala-te pe maini de fiecare data cand vrei sa folosesti pompa • Asigura-te ca mamelonul este bine pozitionat in piesa aparatului ce acopera sanul si porneste aparatul. Fi atenta la viteza la care este setat aparatul, asigurandu-te ca intensitatea cu care pompezi este redusa astfel incat sa stimuleze o alaptare naturala. • Intrucat pentru prima data este posibil sa nu se intample nimic si abia dupa vreo 5 minute sa inceapa sa curga laptele, incearca sa pompezi timp de 7 minute si apoi sa te opresti. • Dupa ce te-ai oprit din pompat, maseaza-ti sanii timp de un minut intr-un anumit sens: incepand de la subsoara pana la mamelon. • Apoi pompeaza pentru inca 7 minute. Laptele obtinut ,astfel ,il pui in frigider sau il servesti copilului. |