Ce nu ai voie să mănânci când alăptezi

Ce nu ai voie să mănânci când alăptezi

Alina Nedelcu - Redactor Senior

Odată ce devenim mămici viața noastră se va schimba radical. Printre aceste schimbări se numără, desigur, stilul nostru de viață, incluzând aici și obiceiurile alimentare. Din clipa în care ne vom alăpta puiul trebuie să fim foarte atente la ceea ce mâncăm, astfel încât laptele pe care i-l oferim să-i fie într-adevăr benefic. Acesta este motivul pentru care, în articolul de mai jos, vei găsi o „listă" a acelor alimente pe care nu este bine să le consumi când alăptezi sau, dacă se întâmplă să faci acest lucru, să recurgi la cantități reduse. Să vă simțiți cât mai bine în perioada alăptării, bucurându-vă de unicitatea momentelor petrecute alături de bebelușul vostru!

Relația dintre ceea ce mănânci în perioada alăptării și reacțiile organismului bebelușului

Fără să ne dăm seama, alimentele pe care le consumăm în timp ce ne alăptăm copilul îi pot afecta sănătatea. Fie că este vorba despre simple intoleranțe, fie că este vorba de alergii mai mult sau mai puțin serioase, acestea ne „trag” un semnal de alarmă cu privire la modul în care trebuie să avem grijă de dieta noastră.
Iată care sunt cele mai cunoscute probleme de sănătate cu care se pot confrunta bebelușii din cauza anumitor substanțe conținute de laptele matern:

1. Gaze abdominale- Ocazional, poți observa că bebe are gaze după ce l-ai alăptat. Gândește-te la ce ai mâncat tu în ziua respectivă sau de curând.
Pentru a te convinge că ai dreptate, renunță o perioadă (de exemplu pentru o săptămână sau două) la alimentul/alimentele respectiv/respective.Vezi ce se întâmplă cu micuțul. Poți încerca apoi să-ți reintroduci în meniu alimentul/alimentele cu pricina și să fii atentă la ce se întâmplă cu bebe. Dacă tot are gaze, înseamnă că nu mai trebuie să le consumi pe parcursul alăptării.

2. Vărsături și/sau scaune moi- Și în acest caz trebuie să încetezi să mănânci un anumit/anumite aliment/alimente despre care crezi că i-ar fi putut face rău bebelușului. De asemenea, străduiește-te să-l hidratezi corespunzător și, dacă simptomele persistă, să consulți un medic.

3. Apariția unor eczeme (cea mai comună este urticaria), respirație îngreunată sau chiar sufocarea- În oricare dintre aceste situații trebuie să apelezi la medic.Cel mai probabil bebelușul are un fond alergic, mai ales dacă tu însăți sau alți membrii ai familiei sunteți alergici.
Dacă nu este vorba despre o alergie transmisă genetic, este recomandabil să iei o măsură simplă: pur și simplu vei elimina/reduce din alimentație produse bazate pe lapte de vacă,ouă, soia, alune, nuci, miere, arahide, pește, porumb sau sirop de porumb. Vezi ce se întâmplă cu bebe.

Alimente ce pot afecta compozitia laptelui matern si pot declansa alergii bebelusului

4. Bebelușul nu ia în greutate sau pierde în greutate- Experții în lactație consideră că, de cele mai multe ori, bebelușului nu îi place gustul laptelui tău și de aceea nu se hrănește suficient.
Întrucât sunt multe alimente care schimbă gustul laptelui (de exemplu, unele legume precum broccoli, fasolea boabe, porumbul, mâncărurile prea picante, plante precum menta, salvia, alimente ce conțin cofeină, unele citrice etc.) și care îngreunează digestia bebelușului, este necesar să fii foarte atentă pentru a-ți da seama exact ce ar putea fi de vină. Așa cum s-a precizat și mai sus, un prim pas este să încetezi să mai mănânci din alimentul/alimentele respectiv/respective, măcar o perioadă.
Dar dacă după acea perioadă copilul tot nu începe să ia în greutate, trebuie să consulți un medic, întrucât s-ar putea să fie vorba de probleme mai serioase.
În general, înainte de a-ți stabili o dietă pe care o poți urma atunci când alăptezi, este bine să-ți faci un fel de „jurnal” al mâncării. În acesta vei trece tot ceea ce mănânci și ce manifestări observi la bebeluș după ce îl alăptezi. După câteva zile, ar trebui să rezulte un fel de „tipar", care să te ajute să vezi exact ceea ce ar fi bine să mănânci pentru ca laptele tău să fie cât mai bine tolerat.
Nu în ultimul rând, dacă îți dai seama singură că trebuie să elimini din alimentație un anumit aliment (de exemplu, produsele bazate pe lapte de vacă), consultă-te cu un medic pentru a vedea ce supliment alimentar ar trebui să iei pentru a-ți asigura substanțele nutritive care vor lipsi după renunțarea la alimentul respectiv.

Ce nu este bine să mănânci și să bei atunci când alăptezi

Deși suntem tentate să credem că putem mânca orice în perioada în care alăptăm, trebuie să știm că nu este chiar așa.
Să vedem ce nu ar trebui să consumăm sau să consumăm în cantități reduse, cu multă prudență:
1. Pești ce pot conține mult mercur
Firește că nu trebuie să ne oprim din a consuma pește, dar trebuie să știm că sunt anumite specii ce conțin mai mult mercur decât altele și sunt periculoase pentru bebeluș (în principal din cauza faptului că pot afecta dezvoltarea normală a sistemului său nervos). De exemplu, pești oceanici precum macroul, rechinul, peștele-sabie trebuie evitați complet în perioada alăptării.
În schimb, poți mânca somon, conserve de pește, creveți sau pești de apă dulce.

Macroul este bogat in mercur si nu trebuie consumat pe parcursul alaptarii

2. Băuturi alcoolice
Din când în când, un pahar de vin (cât mai natural) sau de bere nu vor fi dăunătoare pentru calitatea laptelui tău.
Dacă bei mai mult, nu alăpta imediat copilului, ci așteaptă să elimini alcoolul din organism. Abia atunci înseamnă că acesta nu va mai ajunge și în laptele tău.

Bauturile alcoolice nu trebuie consumate decat in cantitati extrem de reduse pe durata alaptarii

3. Alimente ce conțin cafeină
Desigur, dacă te limitezi la cantități moderate (cum ar fi o cafea, nu foarte concentrată, dimineața, un ceai de după-amiază sau un pahar mic de băutură carbogazoasă), nu există riscul să afectezi calitatea laptelui.
Dar dacă vei consuma cantități mai mari, cafeina va ajunge în lapte, iar bebelușul poate deveni agitat sau va avea tulburări digestive (precum colici sau apariția refluxului gastro-esofagian).

Cafeina trebuie evitata in perioada in care alaptezi

Citește și: Alaptarea: obiceiuri de-ale mamei care pot dauna bebelusului

4. Mentă
Așa cum s-a menționat și mai sus, un ceai de mentă sau alte alimente ce conțin mentă (de exemplu, diverse dulciuri cu aromă de mentă), consumate în cantități reduse, nu vor face rău nimănui.
Dar dacă vei alege să consumi cantități mai mari de mentă, trebuie să știi că aceasta are proprietăți de inhibare a lactației. În plus, va schimba gustul laptelui, ceea ce nu va fi pe gustul bebelușului tău.

Menta nu este indicata in perioada in care alaptam

5. Salvie
Un ceai de salvie (nu foarte concentrat) sau o bomboană cu aromă de salvie nu vor afecta laptele matern.
Însă dacă vei adăuga frunze de salvie în salate sau în umpluturi pentru fripturi și le vei consuma în mod constant, este necesar să știi că lactația va fi afectată (și salvia are proprietăți de inhibare a acesteia).

6. Carne sau lactate prea grase
Pesticidele sau alte substanțe periculoase pe care ar trebui să le consumi cât mai puțin se adăpostesc, în general, în lactatele și în carnea grasă. De aceea, este ideal ca pe parcursul alăptării să nu mănânci din acestea, ci unele cu conținut redus de grăsime.
În plus, încearcă să optezi pentru carne și lactate cât mai naturale, evitând astfel ca substanțele nocive să ajungă în laptele tău și apoi la bebeluș.

Nu este bine sa mananci carne prea grasa atunci cand alaptezi

7. Alimente foarte procesate
În general nu ar trebui să mâncăm multă hrană procesată, iar în perioada alăptării trebuie să ținem cont și mai mult de acest lucru. Iată de ce nu este bine să mănânci alimente ce conțin tot felul de aditivi și de pesticide, care vor ajunge și în laptele pe care i-l vei da bebelușului tău.
Fii atentă și verifică etichetele produselor achiziționate, astfel încât acestea să aibă cât mai puține substanțe nocive.
În același timp, evită, pe cât posibil, alimentele tip fast-food.

Nu ai voie sa mananci hrana foarte procesata atunci cand alaptezi

8. Diverși înlocuitori ai zahărului
Fii atentă și folosește, în perioada alăptării, cât mai puține asemenea produse. Astfel, zaharina și alți îndulcitori artificiali pe care îi punem adesea în cafea sau ceai, schimbă calitatea laptelui matern și îi pot fi dăunătoare bebelușului.
Poți folosi, în schimb, dar în cantități reduse, îndulcitori precum „Stevia" sau „Agave", considerați de specialiști adecvați inclusiv pentru femeile care alăptează.

 Indulcitorii artificiali nu sunt indicatii in perioada alaptarii

Citește și: Alimentatia corecta a mamei in timpul alaptarii

Tu știai deja ce nu ar trebui să mănânci în perioada în care alăptezi sau ai aflat abia acum?

Surse:
www.babycenter.com;www.livestrong.com; www.mayoclinic.org;www.mumsnet.com;www.thebump.com; www.whattoexpect.com

Articolul urmator
La ce vârstă merg copiii și ce faci când nu se întâmplă la timp?
La ce vârstă merg copiii și ce faci când nu se întâmplă la timp?

Noutăți de la Qbebe

Înscrie-te la newsletter-ul Qbebe și primești ultimele noutăți.

Va rugam sa completati campurile necesare.

    Alte articole care te-ar putea interesa

    Copiii mei nu au voie să folosească Tik Tok. Nici măcar în filmulețele prietenilor nu au voie să apară
    Copiii mei nu au voie să folosească Tik Tok. Nici măcar în filmulețele prietenilor nu au voie să apară

    De la ce vârstă au voie copiii să își facă un cont pe site-urile de socializare? Ce pericole se ascund în spatele scroll-ului infinit de videoclipuri pe Tiktok?...

    Fosta mea soție are o listă de alimente pe care eu nu am voie să i le dau fiicei noastre când vine în vizită
    Fosta mea soție are o listă de alimente pe care eu nu am voie să i le dau fiicei noastre când vine în vizită

    Un bărbat se află în conflict cu fosta sa parteneră, din cauza dietei fetiței pe care o au împreună, în vârstă de 10 ani.

    Ce să mănânci când ai aciditate la stomac
    Ce să mănânci când ai aciditate la stomac

    Suferi de arsuri gastrice, după fiecare masă? Aciditatea gastrică este o afecțiune cronică, care apare atunci când acidul gastric se întoarce frecvent în esofag, ceea...

    M-am săturat să-mi fie rușine de privirile oamenilor când merg la un restaurant cu copilul! Doar voi, fără copii, aveți voie să mâncați?
    M-am săturat să-mi fie rușine de privirile oamenilor când merg la un restaurant cu copilul! Doar voi, fără copii, aveți voie să mâncați?

    Prânzul sau cina în familie cu copiii mici la restaurant este o reală provocare pentru părinții care se simt adesea umiliți de privirile celor din jur și judecați pentru...

    Tocmai ce am născut și soțul meu vrea să plece într-o vacanță cu prietenii lui. Sigur că nu-i dau voie!
    Tocmai ce am născut și soțul meu vrea să plece într-o vacanță cu prietenii lui. Sigur că nu-i dau voie!

    Un bărbat a devenit tată, dar doar cu numele. La câteva săptămâni după nașterea fiicei sale, el visează la o vacanță relaxantă cu prietenii. Ce are de spus soția?

    Este oficial: elevii nu mai au voie cu telefoanele mobile nici în pauze
    Este oficial: elevii nu mai au voie cu telefoanele mobile nici în pauze

    Folosirea telefoanelor mobile este complet interzisă în școli! Cum vor proceda elevii care își iau telefonul mobil la școală și ce se întâmplă dacă nu...

    De câte ori pe săptămână au voie soții la plăceri trupești? Ce spune înaltpreasfințitul Teodosie?
    De câte ori pe săptămână au voie soții la plăceri trupești? Ce spune înaltpreasfințitul Teodosie?

    Soții trebuie să se abțină de la contacte intime? Ce spune arhiepiscopul Tomisului despre apropierea dintre bărbat și femeie? De câte ori avem „dezlegare” pe...

    Vești bune! Este posibil să alăptezi după ce ai suferit de cancer la sân!
    Vești bune! Este posibil să alăptezi după ce ai suferit de cancer la sân!

    Femeile care suferă de cancer la sân pot alăpta, dar numai în anumite condiții și cu acordul medicului oncolog. Cancerul la sân este una din cele mai des...

    © 2025 Qbebe