Ce faci când bebelușul adoarme la sân

Ce faci când bebelușul adoarme la sân

Alina Nedelcu - Redactor Senior

Oricui i se poate întâmpla ca bebelușul să adoarmă de îndată ce este pus la sân sau curând după aceea. Parcurge articolul următor pentru a vedea ce este bine să faci pentru ca micuțul tău să nu aibă în niciun fel de suferit când doarme chiar în momentele în care este alăptat. Mai mult, vei afla și care sunt măsurile pe care le-ai putea lua pentru a preveni ca acest fenomen să intervină prea des și să vă dăuneze amândurora.

Din ce cauze adoarme bebelușul când îl pui la sân

Printre cele mai cunoscute motive pentru care un bebeluș poate să adoarmă în timp ce îl alăptezi se numără:
• Este prea obosit în urma expunerii la stimuli variați (precum zgomotele sau luminile)
• Are burtica plină- Medicii pediatri spun că un bebeluș poate să adoarmă mai ușor după ce este deja sătul pentru că va interveni un mecanism din organism ce va controla sațietatea și va induce o stare de moleșeală
• Fluxul de lapte matern este redus
• Este bolnav- În special bolile infecțioase sau icterul îi pot face pe bebeluși foarte somnoroși
• La nou-născuți se poate întâmpla să fie afectați de medicamentele ce i-au fost administrate mamei după o naștere prin cezariană (în special calmante)

Care sunt efectele faptului că un bebeluș adoarme când este alăptat

Nu este ceva alarmant ca un bebeluș să adormă la sânul mamei, dar dacă acest fenomen se va repeta adesea există posibilitatea, pe termen lung, ca acesta să asocieze hrănirea cu somnul sau invers și atunci îți va fi mult mai greu să-l adormi.
De asemenea, specialiștii consideră că un bebeluș care s-a obișnuit să adoarmă la sân va avea de suferit din motive precum:
• Nu se va obișnui să se liniștească singur
• Nu se va hrăni întotdeauna suficient și de aceea nu va câștiga destul în greutate
• Îi va fi foarte greu să adoarmă în lipsa ta
După prima lună de viață, ar trebui ca intervalele în care bebelușul doarme să devină tot mai regulate, iar pe măsură ce crește ar trebui să-și formeze o rutină de somn care să-l ajute să doarmă atât pe timpul zilei, cât și noaptea (în intervalele dintre „sesiunile" de alăptare). În acest fel, nici somnul tău nu va fi profund afectat.

Mama ce isi tine bebelusul in marsupiu si il plimbaCe să faci dacă se întâmplă ca bebelușul să adoarmă când vrei să-l alăptezi

Primul pas pe care trebuie să-l faci este să nu intri în panică. Medicii ne avertizează asupra următorului aspect: un bebeluș deține reflexele naturale ce-i permit să adoarmă, fără a se îneca în timp ce suge. Cu toate acestea, un flux de lapte prea abundent poate să-i provoace mult disconfort bebelușului și să-l predispună să se înece.
În situația în care vezi că bebelușul doarme în timp ce suge, procedează în felul următor:
• Dezbracă-l ușor și mângâie-l pe spate, dar cu mișcări mai ferme și insistente
• Gâdilă-i mânuțele, tălpițele sau obrăjorii
• Mângâie-l și cântă-i sau vorbește-i mai tare, în timp ce râzi
• Ridică-te și începe să te plimbi în timp ce-i dai să sugă- Poți și să-l bați ușor pe spate pentru a-l ajuta să mai elimine din gaze
• Înmoaie o cârpă moale, perfect curată, în apă mai rece (dar nu foarte rece) și atinge-l cu ea e obrăjori- Ar trebui să se trezească rapid dacă vei face un asemenea gest
• Îți vei introduce degetul arătător pe o latură din gurița bebelușului, în zona gingiilor- Îți vei deplasa degetul acolo până când vei reuși să îndepărtezi mamelonul și să întrerupi alăptarea
• Dacă în încăperea în care îi vei da să sugă este suficient de cald, încearcă să-l îmbraci puțin mai subțire sau scoate-i din piciorușe șoșetele și învelește-l cu o păturică mai subțire- Vei observa că nu mai adormi ușor dacă nu-i va fi suficient de cald!
• Pune muzică- Nu o lăsa în surdină, bebelușul va trebui să o audă pentru a nu putea să adoarmă
• Atinge-i obrăjorul cu mamelonul tău
• Încearcă să-i schimbi scutecul în intervalul în care-l alăptezi

Oricare dintre aceste măsuri ar trebui să-l mențină pe bebeluș în stare de alertă și să nu-i permită să adoarmă sau, dacă va reuși totuși, să nu poată să doarmă profund. Dacă vei da greș cu ele, gândește-te că este posibil ca bebelușul să adormă pentru că se simte rău. Cel mai bine va fi, dacă ai această bănuială, să iei cât mai rapid legătura cu un medic.

Cum să procedezi pentru ca bebelușul să nu adoarmă adesea la sânul tău

Ca să reușești să-l faci pe micuțul său să nu mai doarmă întotdeauna când îl pui la sân, încearcă să iei și măsurile de mai jos:
Stabilește de la început o demarcație între momentele alăptării și cele în care trebuie să doarmă
Obișnuiește-l încă din primele luni de viață cu o rutină de somn consistentă. Spre exemplu, citește-i adesea, fă-i o băiță sau pur și simplu spune-i o poveste înainte de culcare. În acest fel, va începe să înțeleagă că se va pregăti de somn.
În schimb, pentru a se menține cât mai mult treaz în timp ce-l alăptezi, încearcă să-i pui la dispoziție tot felul de stimuli, să-l înviorezi și să-i demonstrezi astfel care este starea potrivită pentru intervalele în care-l vei hrăni. Vei vedea că îți va fi mai ușor în acest demers pe măsură ce bebelușul crește și devine tot mai curios în descoperirea lumii din jur.

Stabilește-ți și tu o rutină legată de momentul în care îți vei culca micuțul
De pildă, dacă îl vei mângâia, îi vei cânta sau te vei juca cu el înainte de somn nu vei mai fi tentată să-l lași să adoarmă la sânul tău. În același timp, străduiește-te să-l observi cu multă atenție și să-i fixezi orele de alăptare când știi că este mai odihnit și că vor fi mai puține șanse să adoarmă în momentele în care-l vei hrăni.

Schimbă pozițiile de alăptare
În funcție de vârsta bebelușului, poți începe să încerci să-l așezi în mai multe poziții. Spre exemplu, acelea care presupun să stea mai mult în sân și să te privească vor fi mai bune pentru a-l menține treaz mai mult timp.

Mama ce isi alapteaza bebelusul stand pe o canapea

De cealaltă parte, dacă te vei orienta mai ales spre poziții care presupun să stea mai mult culcat sau cu căpușorul prea lipit de pieptul tău, îl vei încuraja să adoarmă mai repede.

Citește și: Pozitiile de alaptare ideale

Alternează sânii din care îi vei da să sugă

Ca să nu-l stimulezi să adoarmă repede odată ce este pus la sân, schimbă-ți sânul din care-l hrănești când ți se pare că a devenit mai somnoros. În timp ce vei face acest demers, continuă să-l menții cât mai alert vorbindu-i, râzând, cântând, gâdilându-l ușor etc.
În ciuda avantajului pe care îl are această metodă, medicii recomandă să nu o pui zilnic în aplicare, întrucât îți poate crea probleme în privința fluxului de lapte matern (se poate crea un exces de lapte numai într-unul dintre sâni, în timp ce în celălalt va exista prea puțin, fapt care poate crea dificultăți și apariția unor afecțiuni la sânul supraîncărcat: angorjare, blocarea unui canal galactofor etc..)

Citește și: Alăptarea: ce se întâmplă dacă alăptezi numai la un singur sân

Ție ți s-a întâmplat până acum să-ți adoarmă bebelușul în timp ce-l alăptai?

Surse:
www.breastfeeding-problems.com, www.kidsimplified.com, www.momjunction.com, www.verywellfamily.com

Articolul urmator
Bebelușul meu plânge de fiecare dată când îl pregătesc de nani. De ce?
Bebelușul meu plânge de fiecare dată când îl pregătesc de nani. De ce?

Noutăți de la Qbebe

Înscrie-te la newsletter-ul Qbebe și primești ultimele noutăți.

Va rugam sa completati campurile necesare.

    Alte articole care te-ar putea interesa

    Microcalcificări la sân: ce sunt și când ar trebui să te îngrijoreze
    Microcalcificări la sân: ce sunt și când ar trebui să te îngrijoreze

    Calcificarea reprezintă depunerea sărurilor de calciu pe oase, țesuturi sau organe. Atunci când vorbim despre microcalcificări la sâni, ne referim la depunerea calciului pe...

    De ce se trezește copilul imediat ce adoarme părintele? Explicația unui expert în somnul la cei mici
    De ce se trezește copilul imediat ce adoarme părintele? Explicația unui expert în somnul la cei mici

    Somnul copiilor este una dintre cele mai mari provocări cu care se confruntă părinții. Cu siguranță, nu de puține ori ți s-a întâmplat că după ce ai reușit să...

    Un băiețel merge cu flori la mormântul mamei și adoarme lângă locul de veci
    Un băiețel merge cu flori la mormântul mamei și adoarme lângă locul de veci

    Să îți pierzi mama este o experiență extrem de dureroasă la orice vârstă. Durerea este însă mai greu de suportat când ești la o vârstă fragedă....

    Când copilul adolescent te roagă să faci ceva, faci lucrul acela ori de câte ori ai ocazia
    Când copilul adolescent te roagă să faci ceva, faci lucrul acela ori de câte ori ai ocazia

    Cu toții am fost adolescenți. Îți amintești această perioadă din viața ta? Așa-i că era una extrem de tumultoasă, cu multe transformări interioare, dar și exterioare. Cu...

    Ce se întamplă in corpul tău, când se întoarce bebelușul în burtică
    Ce se întamplă in corpul tău, când se întoarce bebelușul în burtică

    Pe măsură ce sarcina progresează și bebelușul se dezvoltă, corpul tău trece prin numeroase schimbări. Află când se întoarce bebelușul în burtică și cum te...

    Când soacra devine a treia roată la căruță. Ce faci când ai o soacră care renunță la viața ei pentru a o trăi pe a voastră?
    Când soacra devine a treia roată la căruță. Ce faci când ai o soacră care renunță la viața ei pentru a o trăi pe a voastră?

    Nu este întotdeauna ușor să trăiești alături de o soacră dominatoare și autoritară sau să faci față încercărilor ei de a-ți controla familia. Cum te poate afecta...

    Am înnebunit când o altă mamă i-a spus fiului meu să nu mai plângă ca să nu îi trezească bebelușul
    Am înnebunit când o altă mamă i-a spus fiului meu să nu mai plângă ca să nu îi trezească bebelușul

    O mamă s-a enervat cumplit în momentul în care o femeie i-a cerut fiului ei să nu mai plângă ca să nu-i trezească din somn bebelușul.

    Soția mea îmi reproșează că am un somn foarte adânc și nu aud bebelușul când plânge
    Soția mea îmi reproșează că am un somn foarte adânc și nu aud bebelușul când plânge

    Printre marile provocări pe care le ai de înfruntat odată ce devii mamă se regăsește și aceasta: să reușești să reziști în perioadele marcate de nopțile nedormite....

    © 2024 Qbebe