O mamă a analizat la microscop lapte matern și lapte praf pentru bebeluși
Jansen Howard, o mamă din Australia, și-a dorit să vadă care este diferența dintre laptele matern și laptele praf, așa că a pus picături din fiecare tip de lapte la microscop. Pentru a realiza acest experiment, a fost ajutată de tatăl ei, specialist în analize la microscop, care obișnuiește să monitorizeze adesea conținutul de globule albe din sângele mamei ei, care suferă de cancer.
Mama și-a dorit să pună laptele matern la microscop întrucât a vrut să verifice o informație pe care o aflase, mai exact aceea potrivit căreia laptele matern se modifică pentru a veni în întâmpinarea nevoilor copilului. Scopul a fost să vadă cum arată laptele când bebelușul ei era bolnav.
Când tatăl lui Jansen Howard a pus picăturile de lapte la microscop, toată familia a rămas uimită de ceea ce s-a putut vedea. Despre laptele matern, Jansen a afirmat, într-o postare pe Facebook, următoarele: „...este ATÂT DE COOL!!! Este lichidul viu, lichidul de aur, cel pe care îl numim laptele matern în mișcare!!!”. Formele similare unor bule reprezintă molecule de apă, de grăsime, alături de celule albe. În același timp, chiar dacă nu se pot vedea, în laptele matern se regăsesc minerale, proteine, hormoni, citokine (substanțe produse în cadrul sistemului imunitar pentru a se putea regla acțiunea acestuia), carbohidrați, prebiotice etc..
Potrivit „Daily Mail”, după ce a fost analizat și lapte praf pentru bebeluși, s-a precizat că între cele două tipuri de lapte „este o diferență considerabilă”. În laptele praf nu s-au putut sesiza aceleași structuri aflate în mișcare, inclusiv celulele albe, care s-au putut vedea în structura laptelui matern.
După ce a postat un video în care se poate vedea cum arată la microscop laptele matern și laptele praf, Jansen Howard a transmis, pe Facebook, următorul mesaj: „Mă uit în urmă la călătoria mea în ceea ce privește procesul de alăptare și pot să spun că nu a fost ușor, dar a meritat pe deplin fiecare efort! În ciuda tuturor dificultăților pe care le aduce parenting-ul, când îmi alăptez fiica totul se liniștește și știu că fiecare lucru este așa cum trebuie, că este la locul său. Conexiunea dintre noi este uimitoare și puternică în momentele în care o alăptez.”
Experimentul cu lapte matern la microscop a stârnit reacții variate în mediul online
Sursă poză: captură youtube.com
Odată ce postarea lui Jansen Howard a fost văzută, reacțiile nu au încetat să apară. Câteva exemple în acest sens pot fi văzute în „Daily Mail”:
- „Alăptarea este incredibilă! Mă simt atât de binecuvântată că toți cei trei copii ai mei au putut să beneficieze de lichidul de aur”
- „Cât de interesant și de uimitor este”
- „Este o jignire la adresa laptelui praf, nu încercați să o mascați sub forma unui mesaj „educativ”
- „Este foarte trist, am încercat să îmi alăptez bebelușul, dar s-a născut cu zece săptămâni mai devreme și a fost atât de mult stres”
- „Mă vindecam în urma nașterii prin cezariană și în final nu am avut lapte, așa că a trebuit să optez pentru laptele praf...”
Nu a fost prima dată când o mamă analizează laptele matern la microscop
În urmă cu trei ani, o mamă originară din Marea Britanie, Jessica Wilson, a ținut să realizeze un experiment prin care să încerce să arate că laptele matern are proprietăți antibacteriene. Studentă la Facultatea de Biologie și mama unui băiețel, aceasta s-a folosit de două vase Petri (vase folosite în laboratoare pentru a se analiza culturi de microorganisme), într-unul punând patru discuri înmuiate în propriul ei lapte matern, iar pe alte discuri punând lapte praf pentru bebeluși. În ambele vase a fost pus același tip de bacterii (Microccocus luteus), după 24 de ore verificându-se ce s-a întâmplat în ele. Dacă într-unul dintre vase au fost sesizate urme de mucegai verde, în celălalt au fost sesizate mai multe spații curate.
Conform „The Sun”, Jessica Wilson a venit cu acest explicații: „După cum se poate vedea, cercurile curate din jurul discurilor sunt acolo unde a fost laptele matern, care a luptat cu bacteriile și aproape că vasul s-a curățat. De cealaltă parte, laptele praf nu a avut niciun efect și bacteriile aproape că au invadat vasul... Este o dovadă că sânii sunt magici și că laptele matern este cel mai bun! Fiți mândre de ceea ce le puteți dărui copiilor voștri.”
Odată ce experimentul mamei a fost văzut pe o rețea de socializare, pe internet au apărut numeroase reacții, așa cum sunt și cele exemplificate de către sursa citată anterior:
- „Aproape toate femeile, dacă nu chiar toate, știu că alăptarea este cea mai bună. Cu toate acestea, sunt femei care nu pot avea lapte și nu pot alăpta. HRĂNIREA ESTE CEA MAI BUNĂ! Femeile nu trebuie să se simtă mai prejos în cazul în care nu pot alăpta.”
- „Nu este tocmai plăcut pentru noi, mamele care nu putem alăpta. „Frumoasă” solidaritate!”
- „Mamele ar trebui să ajute alte mame, nu să le dărâme și mai mult”
- „Anumite mame chiar se confruntă cu depresie profundă pentru că nu pot să alăpteze...”
Surse: dailymail.co.uk, dailyadvent.com, facebook.com, independent.co.uk, thesun.co.uk
Sursă poză principală: captură youtube.com
Surse foto: facebook.com, istockphoto.com, youtube.com