Beneficii ale laptelui matern
Laptele matern este in mod unic superior pentru hrana bebelusilor, constituind varianta naturala de hranire a acestora dupa nastere. El contine toate nutrimentele esentiale, anticorpii si alti factori importanti pentru crestere si dezvoltare care nu pot fi reprodusi in mod artificial. De asemenea, alaptarea dispune si de beneficii pentru copil si mama atat pe termen scurt, cat si lung; copiii nascuti prematur se bucura si ei de o serie de beneficii in urma consumului de lapte matern. In plus, alaptarea constituie o modalitate avantajoasa din punct de vedere financiar de a hrani copilul.
Bebelusii care au fost hraniti cu lapte matern sunt protejati impotriva infectiilor si prezinta, conform statisticilor, procente reduse de probleme de sanatate, inclusiv diabet, obezitate si astm. Mamele care au alaptat isi revin mai rapid dupa nastere, deoarece datorita lactatiei uterul se contracta si hemoragia inceteaza mai rapid. Alaptarea poate reduce riscul de cancer mamar si ovarian si, de asemenea, ofera o modalitate excelenta pentru mame de a crea o legatura speciala cu bebelusii lor.
Citeste si: Laptele matern - tot ce trebuie sa stii
Compozitia laptelui matern
Desi multe persoane nu cunosc acest lucru, exista de fapt mai multe tipuri de lapte matern in functie de stadiul de lactatie, dar si lapte matern de culori diferite. Compozitia sa se modifica in mod constant, chiar si pe durata unei singure mese. Un copil poate prezenta grade diverse de apetit si sete, asadar laptele matern poate intruni atat necesitatile de hrana solida, cat si cele de lichide, continand toate nutrimentele necesare unei cresteri si dezvoltari armonioase. Compozitia laptelui matern poate varia in plus si in functie de momentul zilei, dar si de la o mama la alta.
Nutrimentele continute de laptele matern sunt: apa, proteine (75% din ingredientele ce includ azot si substantele neproteice cu azot), grasimi (acizi grasi esentiali si acizi grasi de lant lung polinesaturati), carbohidrati (lactoza este principalul), minerale, vitamine si microelemente. Alte ingrediente din lapte: agenti antimicrobieni, enzime digestive, hormoni si factori de crestere care ofera protectie impotriva infectiilor si bolilor sistemului imunitar si moduleaza dezvoltarea imunologica (IgA secretorie - imunoglobulina predominanta din laptele matern, citokine bioactive - factor de transformare si crestere B si interleukina 10, leucocite (celule vii care se gasesc doar in laptele matern), oligozaharide, lizozime, lactoferina, adiponectina, interferon-gamma, factor de crestere epidermal, factor de crestere insulin-like.
Iata aici compozitia explicata in detaliu. Laptele matern contine doua tipuri de proteine: zer (60%) si cazeina (40%). Acest echilibru permite o digestie rapida si usoara. Laptele praf, cand contine mai multa cazeina, este mai dificil de digerat de catre copil. Aproximativ 60-80% din proteinele continute de laptele matern sunt proteine din zer cu proprietati antiinfectioase. Cele mai importante sunt dupa cum urmeaza:
- Lactoferina care inhiba proliferarea bacteriilor dependente de fier din tractul gastrointestinal; este inhibata dezvoltarea unor microorganisme, precum bacteriile coliforme si candida
- IgA secretorie protejeaza de virusuri si bacterii, in special de cele la care este expusa familia, dar si impotriva alergiilor si E.Coli. Alte imunoglobine din lapte, cum sunt IgG si IgM protejeaza si ele in acelasi mod
- Lizozime - protejeaza copilul de E.Coli si Salmonella si stimuleaza cresterea florei intestinale sanatoase si prezinta functii antiinflamatorii
- Factor bifidus care sustine cresterea lactobacililor, bacterii benefice care protejeaza bebelusul impotriva bacteriilor daunatoare, creand un mediu acid unde acestea din urma nu pot supravietui
- Grasimi - acestea sunt necesare pentru dezvoltarea creierului, asimilarea vitaminelor liposolubile si constituie o sursa primara de calorii. Acizii grasi cu lant lung sunt necesari pentru creier, retina si dezvoltarea sistemului nervos. Ei se depoziteaza in creier in timpul ultimului trimestru de sarcina si se gasesc de asemenea in laptele matern.
- Vitamine - cantitatea si tipurile de vitamine din laptele matern este direct legata de aportul de vitamine al mamei. Din acest motiv este esentiala o nutritie adecvata, compusa inclusiv din vitaminele liposolubile, A, D, E si K, fiind toate vitale pentru sanatatea copilului. De asemenea, conteaza si un aport de vitamine hidrosolubile, precum vitamina C, riboflavina, niacina si acid pantoteic.
- Carbohidrati - lactoza este un carbohidrat primar in laptele matern, fiind responsabil pentru aproximativ 40% din caloriile oferite. Aceasta ajuta la scaderea cantitatii de bacterii nesanatoase din stomac care imbunatatesc asimilarea de calciu, fosfor si magneziu. Carbohidratii ajuta la combaterea bolilor si stimuleaza dezvoltarea bacteriilor sanatoase in stomac.
Continutul nutritional al laptelui specificat mai sus este compus in general din valori medii ale nutrimentelor din laptele matern matur (la 10-30 zile dupa nastere). Iata mai jos si stadiile prin care trece lactatia:
- Colostru: secretia produsa in primele zile dupa nastere (1-7 zile) ce contine o cantitate mai mare de proteine, mai putina grasime si multe componente utile in imunizare pentru nou-nascut
- Laptele de tranzitie: constituie tranzitia de la colostru la cel matur, cand lactatia se stabileste si productia de lapte incepe in tesutul mamar, fiind produs intre zilele 8-20
- Laptele matur: produs dupa 20 zile de la nastere si confera in 100 ml o cantitate energetica intre 270-315 kJ, in principal ca urmare a variatiei in cantitatea de grasime (grasimea din laptele primit creste pe masura ce progreseaza sedinta de alaptare). Laptele matur continua sa ofere factori imunitari si alte ingrediente importante nutritive copilului.
Hranirea cu lapte matern
Laptele matern poate fi oferit exclusiv bebelusilor in decursul primelor 6 luni de viata, intrunind toate necesitatile nutritionale ale copilului. Ramane extrem de important si dupa aceasta varsta, odata cu diversificarea continuand sa ofere nutrimente importante si factori de crestere pana la varsta de 2 ani. Organizatia Mondiala a Sanatatii recomanda ca laptele matern sa faca parte din alimentatia copilului pana la varsta de 2 ani si dupa aceasta.
Datorita compozitiei mentionate, proteinele pe care le contine sunt mai usor de digerat decat cele din laptele de vaca, iar calciul si fierul din laptele matern sunt mai usor de asimilat de bebelus.
Pastrarea laptelui matern
- La temperatura camerei: timp de pana la 6 ore. Este de preferat sa se mentina la 4 ore daca temperatura ambientala este calda
- Geanta termoizolanta - alaturi de pachete de gheata timp de maxim 1 zi
- Frigider - in portiunea din spatele frigiderului pana la 5 zile in conditii de igiena desavarsita. In orice caz, folosirea in decurs de 3 zile este ideala
- Congelator - in spatele congelatorului pana la 12 luni. Insa este optim in decurs de 6 luni
Cu cat depozitati mai mult laptele in frigider sau congelator, cu atat se va pierde o cantitate mai mare de vitamina C. Este de asemenea important de remarcat ca laptele matern exprimat cand bebelusul este nou-nascut nu va intruni aceleasi necesitati ca si atunci cand va creste. Necesitatile difera, de asemenea, pentru prematuri, copii bolnavi sau spitalizati.
Laptele matern poate fi incalzit prin amplasarea din congelator in frigider sau prin incalzirea la bain-marie. Cuptorul cu microunde este complet contraindicat deoarece unele parti din el se pot incalzi prea mult, iar altele prea putin, de altfel fiind afectata si continutul sau de anticorpi. Daca nu il folositi in 24 de ore, este indicat sa il aruncati.
Surse:
www.mayoclinic.org; http://americanpregnancy.org;www.infantnutritioncouncil.com