Laptele matern este alimentul perfect pentru bebelus, raspunzand tuturor nevoilor alimentare ale acestuia. Alaptarea ignora si asa numita perioada a intarcarii, fiindca in fond, acest moment este strict decis de bebelus atunci cand acesta incearca usor sa duca obiecte la gura si sa rontaie o coaja de paine sau un biscuite. Pe masura ce capacitatile sale masticatorii se dezvolta, bebelusul mananca mai mult si este alaptat mai putin.
Dieta in timpul alaptarii
Alimentatia sanatoasa a mamicii este la fel de importanta in perioada de alaptare ca si in cea de sarcina. Calitatea laptelui matern insa, este afectata intr-o oarecare masura de alimentele consumate de mama.
Iata cateva sfaturi pentru o alimentatie sanatoasa in perioada alaptarii la san:
- Consuma multe fructe si legume, cereale si alimente bogate in calciu.
- Mareste ratia zilnica pana la 500 calorii si hidrateaza-te cu apa si sucuri naturale. In timpul alaptarii, este posibil sa-ti fie mai sete si sa ai o pofta de mancare mai mare.
- Evita alcoolul sub orice forma, deoarece ajunge prin lapte la copilul tau. Incearca sa eviti si cafeina sau macar sa reduci consumul acesteia. O ceasca normala de cafea in fiecare zi nu este periculoasa, insa excesul de cafeina va provoca bebelusului tulburari ale somnului si iritabilitate. Alege cafeaua decafeinizata sau ceaiurile.
- Sub nicio forma nu fuma in timp ce alaptezi, sau in preajma bebelusului. Fumatul pasiv este periculos pentru copii si in special pentru nou-nascuti, provocand boli grave ale plamanilor si cailor respiratorii, ducand chiar si la cancer, daca copilul locuieste intr-un mediu de fumatori.
- Uneori copiii reactioneaza la alimentele consumate de mamici in timpul perioadei de alaptare. Unele mamici observa ca bebelusul este mai agitat si plange mai des dupa consumul de condimente sau anumite alimente. Daca sugarul prezinta simptomele de fiecare data cand consumi un anumit aliment, trebuie sa eviti alimentul respectiv.
- Unii bebelusi sunt alergici la laptele de vaca, care poate fi consumat de mama. Simptomele pot aparea la cateva minute sau chiar la cateva ore dupa alaptare si constau in: diaree, eruptii cutanate, agitatie si gaze intestinale. Ca sa iti dai seama mai usor daca bebelusul este alergic, trebuie sa excluzi toate lactatele din alimentatie timp de doua saptamani. Apoi, consuma zilnic cate un produs lactat pentru a observa reactia bebelusului.
- In principiu, poti lua aproape orice medicament in timpul alaptarii. Totusi, unele medicamente pot dauna sanatatii bebelusului tau. Pentru a evita astfel de situatii neplacute, spune-i medicului ca alaptezi, inainte ca acesta sa iti prescrie un anumit medicament. In plus, alege sa iei medicamentul dupa ce ai alaptat si nu inainte.
Afla mai multe trucuri si sfaturi pentru a slabi dupa nastere din interviul video cu medicul nutritionist Mihaela Bilic.