Alaptarea dupa nastere prin cezariana necesita o atentie deosebita, atat mama cat si copilul avand nevoie de initiere in procesul alaptarii. Daca ai programata interventia chirurgicala, anunta din timp ginecologul ca vrei sa-ti alaptezi bebelusul imediat dupa nastere. Astfel, va sti ce anestezie sa-ti faca si ce medicamente de durere compatibile cu lactatia sa-ti administreze astfel incat sa poti alapta cat mai curand dupa nastere.
Ce trebuie sa stii despre alaptarea dupa cezariana
Cezariana este o interventie destul de serioasa si oricat de mult ti-ai dori sa-ti tii pruncul la piept dupa operatie, veti fi separati la inceput. S-ar putea sa ai nevoie de mai mult timp sa te refaci si de calmante pentru durere, ceea ce intarzie stimularea lactatiei. Timp in care bebelusul poate fi hranit cu formula. Pentru a preveni aceasta situatie, cere o pompa si colecteaza colostrul pe care asistentele il pot oferi copilului. Daca starea ta si a copilului de sanatate o permite, solicita echipei medicale sa-ti puna bebelusul la san pentru a initia alaptarea. Mamele care au avut parte de anestezie epidurala, vor putea sa ataseze si sa alapteze copilul imediat dupa interventia chirurgicala.Organismul mamei incepe sa produca lapte inca din saptamana 18 de sarcina, iar imediat dupa nastere - fie ea naturala sau asistata - mama produce colostru. Desi secretat in cantitate redusa, acest prim lapte contine toti nutrientii necesari copilului in armonie cu capacitatea stomacelului lui. Iar atasarea copilului la san stimuleaza lactatia matura. Prin urmare, solicitati personalului medical sa va pozitioneze copilul la san imediat ce este posibil si lactatia se va declansa!
Totodata, trebuie mentionat ca in timpul travaliului unei nasteri naturale, organismul mamei elibereaza endorfinele responsabile de producerea prolactinei - hormonul esential in secretia laptelui. In cazul nasterii asistate, endorfinele se elibereaza mai lent, ceea ce face stimularea lactatiei mai dificila. Tocmai de aceea, este vitala atasarea copilului la san cat mai curand dupa nastere pentru a stimula productia de lapte si initierea alaptarii.
Personalul medical sau consilierul in alaptare trebuie sa invete mama sa pozitioneze corect, dar si confortabil bebelusul la san pentru a evita durerile, angorjarea sanilor sau nemultumirea copilului. Ca si in cazul nasterii naturale, poate fi folosita orice pozitie de atasare la san cat timp bebelusul este plasat corect si nu pune presiune pe incizie. Cu toate acestea, medicii recomanda pozitia de alaptat pe o parte, astfel incat micutul sa nu loveasca incizia mamei.
Ce trebuie sa faci pentru a alapta dupa cezariana
In primul rand, trebuie sa te informezi! Inca din timpul sarcinii, pune-te la curent cu tot ce presupune alaptarea. Iar daca stii ca urmeaza sa nasti prin cezariana, anunta din timp medicul care te va asista ca vrei sa alaptezi imediat dupa nastere. Ai face bine sa alegi un obstetrician care abordeaza practica piele la piele. Cu cat primul contact intre mama si prunc se intampla mai repede, cu atat lactatia se declanseaza mai rapid.
Daca, din motive intemeiate, ora magica intarzie, solicita sprijinul personalului medical sa te invete sa folosesti pompa de san pentru stimularea lactatiei si hranirea copilului cu lapte matern, chiar daca sunteti separati!
Pozitioneaza copilul corect la san! Fie ca il asezi cu fata la tine sau il tii de-a lungul bratului opus sanului ori asezat pe pat, micutul trebuie sa prinda corect sanul! Pentru ca acest lucru sa se intample, capul si corpul trebuie sa formeze o linie dreapta la nivelul mamelonului. Astfel, copilul nu va depune efort sa prinda sfarcul. Puteti opta pentru pozitia poseta sau culcata lateral, recomandate femeilor care au nascut prin cezariana.
Rooming-in ofera cateva facilitati. Partenerul poate ramane cu tine in camera pe toata durata internarii si sa te ajute sa pozitionezi copilul la san atunci cand trebuie alaptat. De asemenea, intimitatea si linistea camerei private ofera mamei o stare de bine atat de necesara pentru stimularea lactatiei.
Incurajeaza alaptarea la cerere. Desi operatia este inca dureroasa, incearca pe cat posibil sa alaptezi copilul atunci cand o cere. Te poti ajuta de perne ca sa flanchezi operatia si sa poti alapta confortabil. Bebelusii nascuti prin cezariana pot fi letargici din cauza anesteziei si, astfel, sa doarma mai mult. Chiar daca nu cere san, copilul nascut asistat trebuie alaptat la un interval de doua ore pentru a mentine lactatia si a preveni angorjarea sanilor.
Alaptarea este esentiala pentru construirea relatiei de atasament dintre mama si copil si, mai ales, pentru a oferi bebelusului nutrientii si anticorpii atat de necesari. Nu te lasa convinsa ca o mama care a nascut prin cezariana nu poate alapta!
Surse:
http://www.parents.com/pregnancy/giving-birth/cesarean/breastfeeding-after-c-section/
http://www.breastfeedingbasics.com/articles/breastfeeding-after-a-cesarean
http://www.llli.org/faq/cesarean.html